Tag: scrumbie

  • Preparate pentru masa de Florii

    Preparate pentru masa de Florii

    La sfârșitul acestei săptămâni, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, zi în care este dezlegare la pește. De aceea, vă propunem un meniu pentru masa de Florii, realizat exclusiv din peşte.

     

    La aperitive poate fi făcut un platou de gustări reci, cu pastă de pește, chifteluțe de pește, file de peşte afumat, rondele de ştiucă afumată și salată de icre. Pot fi pregătite tartine cu unt și cu macrou marinat. Avem nevoie de două … trei trunchiuri de macrou congelat pe care le putem tăia rondele cu o grosime de două degete chiar atunci când sunt congelate. Le putem eviscera ușor în stare congelată, le spălăm și apoi le așezăm pe un singur rând într-un vas. Facem un amestec de oțet și apă, o măsură de oțet la două măsuri de apă. Adăugăm și o măsură de ulei și turnăm acest amestec în vas astfel încât să acopere rondelele de macrou. Punem boabe de piper negru și două boabe de ienibahar, o frunză de dafin și puțină sare, după care lăsăm vasul în cuptor la foc mediu spre mic pentru 45 de minute. Scoatem vasul din cuptor și îl lăsăm să se răcească. După aceea, macroul trebuie dezosat, mărunțit și poate fi servit pe tartine unse cu unt.

     

     

    Aperitivul cel mai greu de preparat este ştiuca umplută. După curăţarea solzilor şi după eviscerare, trebuie scoasă, cu ajutorul unui cuţit şi cu multă atenţie, pielea de pe ştiucă  Apoi sunt îndepărtate oasele, după care carnea rezultată este trecută prin maşina de tocat. Pasta de carne se amestecă fie cu câteva felii de pâine înmuiate în apă, fie cu nucă măcinată. Se adaugă una … două cepe tocate mărunt, un morcov ras, o legătură de frunze tocate de pătrunjel şi cu o legătură de mărar. Condimentăm cu piper negru măcinat şi punem sare după gust. Se adaugă şi un ou care are rolul de a lega compoziţia, care este învelită apoi în pielea ştiucii. Remodelat ca în muzeele de ştiinţe ale naturii, peştele este pus apoi într-un vas uns cu puţin unt sau într-un vas în care turnăm puţină apă sau sos tomat. Vasul este ţinut circa 45 de minute în cuptor, la foc mediu, până când pielea capătă o culoare arămie.

     

     

    După ciorba de peşte, la felul principal poate fi servită o scrumbie la grătar, o specie care poate capturată doar în perioada primăverii atunci când urcă pe Dunăre în bancuri pentru reproducere. După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, scrumbiile trebuie sărate bine şi lăsate să stea la rece timp de câteva ore. Scrumbiile pot fi pregătite şi în cuptor. Alegem câteva scrumbii care să încapă într-o tavă cu o margine mai înaltă. Tăiem câteva roşii în cuburi mici şi le călim uşor în puţin ulei. În tigaie, adăugăm câţiva căţei de usturoi pe care îi tăiem în felii subţiri, busuioc şi câteva boabe de piper negru. Spălăm scrumbiile, le punem în tavă şi le acoperim cu sosul de roşii. Lăsăm tava în cuptor la foc potrivit circa jumătate de oră. După ce am scos tava din cuptor, presărăm frunze tocate de pătrunjel. Scrumbia poate fi servită imediat alături de o porţie de mămăligă şi de un pahar de vin alb, demisec sau sec, bine răcit.

  • Preparate din scrumbie

    Preparate din scrumbie

    Scrumbia este o specie care nu poate fi crescută în regim de acvacultură,
    fiind capturată sezonier, din martie până în iunie, în cursul migraţiei ei pe
    Dunăre. Este o specie care trăieşte în Marea Neagră şi care, la începutul
    primăverii, urcă pe Dunăre, pentru a depune icrele. Acesta este şi momentul
    aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte foarte gustos, care cântăreşte
    între 200 şi 600 de grame şi care are o lungime medie la maturitate de circa 30
    de centimetri. În afară de Marea Neagră, acest peşte poate fi întâlnit în Marea
    Mediterană, în Marea Nordului şi în apele de coastă din America de Nord. După
    depunerea icrelor sau a lapţilor, bancurile de scrumbii se întorc slăbite în
    mediul marin.


    Scrumbia poate fi pregătită şi conservată în diferite feluri. Se poate
    pregăti scrumbie la cuptor cu
    garnitură de legume, scrumbie la
    tigaie cu garnitură de
    ciuperci, cel mai simplu mod fiind scrumbia pusă pe grătar sau pe plită. Cea mai populară reţetă este saramura de scrumbie. După ce au fost
    curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, pe scrumbii se pune multă sare şi sunt lăsate aşa circa jumătate de oră pentru ca sarea să pătrundăîn carne. Spălate de sare, scrumbiile trebuie crestate uşor înainte de a fi puse pe grătar sau pe o tablăîncinsă de jar sau de flacăra de la aragaz. După ce s-au rumenit pe ambele părţi, luăm scrumbiile de pe grătar şi
    le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă,
    usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac
    pentru circa 20 de minute astfel încât aromele să se amestece, iar în acest timp poate fi pregătită o mămăligă. Punem peştele în farfurie alături de
    mămăliguţă şi presărăm peste el frunze tocate de pătrunjel.


    Pe lângă varianta congelării, scrumbia poate fi
    conservată prin marinare sau afumare. Scrumbia este sărată şi apoi afumată la
    rece, după o veche metodă a locuitorilor din bazinul inferior al Dunării şi din
    Delta Dunării. Peștii afumați sunt de culoare aurie,
    metalizată, datorată procesului de afumare. Un preparat specific este salata de
    scrumbie afumată. Scrumbia se curăţă de piele şi oase, se mărunţeşte şi se
    amestecă cu ceapă roşie tăiată rondele, cu castraveţi muraţi, feliaţi şi storşi
    pentru a îndepărta surplusul de saramură. În acest
    amestec mai pot fi adăugate măsline, puţin ulei de măsline, piper măcinat şi
    frunze tocate de pătrunjel. O salată asemănătoare cu scrumbie afumată se poate
    obţine dacă folosim cartofii fierţi în coajă, pe care îi tăiem în cubuleţe şi
    îi amestecăm cu file de scrumbie, cu ceapă tăiată solzişori, cu ţelină dată pe
    răzătoare şi cu frunze de pătrunjel tocate mărunt. Amestecul este stropit cu
    zeamă de lămâie, este adăugată maioneză şi, după omogenizare este întins pe un
    platou, putând fi servit ca un aperitiv. În mod similar, putem face o salată din rondele de
    scrumbie marinată în oţet. Scrumbia
    marinată poate fi consumată la circa o săptămână după ce a fost preparată, sub
    forma unui aperitiv de sezon, cu salată verde, ridichi şi ceapă verde.

  • Preparate din scrumbie

    Preparate din scrumbie

    Scrumbia este o specie care nu poate fi crescută în regim de acvacultură,
    fiind capturată sezonier, din martie până în iunie, în cursul migraţiei ei pe
    Dunăre. Este o specie care trăieşte în Marea Neagră şi care, la începutul
    primăverii, urcă pe Dunăre, pentru a depune icrele. Acesta este şi momentul
    aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte foarte gustos, care cântăreşte
    între 200 şi 600 de grame şi care are o lungime medie la maturitate de circa 30
    de centimetri. În afară de Marea Neagră, acest peşte poate fi întâlnit în Marea
    Mediterană, în Marea Nordului şi în apele de coastă din America de Nord. După
    depunerea icrelor sau a lapţilor, bancurile de scrumbii se întorc slăbite în
    mediul marin.


    Scrumbia poate fi pregătită şi conservată în diferite feluri. Se poate
    pregăti scrumbie la cuptor cu
    garnitură de legume, scrumbie la
    tigaie cu garnitură de
    ciuperci, cel mai simplu mod fiind scrumbia pusă pe grătar sau pe plită. Cea mai populară reţetă este saramura de scrumbie. După ce au fost
    curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, pe scrumbii se pune multă sare şi sunt lăsate aşa circa jumătate de oră pentru ca sarea să pătrundăîn carne. Spălate de sare, scrumbiile trebuie crestate uşor înainte de a fi puse pe grătar sau pe o tablăîncinsă de jar sau de flacăra de la aragaz. După ce s-au rumenit pe ambele părţi, luăm scrumbiile de pe grătar şi
    le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă,
    usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac
    pentru circa 20 de minute astfel încât aromele să se amestece, iar în acest timp poate fi pregătită o mămăligă. Punem peştele în farfurie alături de
    mămăliguţă şi presărăm peste el frunze tocate de pătrunjel.


    Pe lângă varianta congelării, scrumbia poate fi
    conservată prin marinare sau afumare. Scrumbia este sărată şi apoi afumată la
    rece, după o veche metodă a locuitorilor din bazinul inferior al Dunării şi din
    Delta Dunării. Peștii afumați sunt de culoare aurie,
    metalizată, datorată procesului de afumare. Un preparat specific este salata de
    scrumbie afumată. Scrumbia se curăţă de piele şi oase, se mărunţeşte şi se
    amestecă cu ceapă roşie tăiată rondele, cu castraveţi muraţi, feliaţi şi storşi
    pentru a îndepărta surplusul de saramură. În acest
    amestec mai pot fi adăugate măsline, puţin ulei de măsline, piper măcinat şi
    frunze tocate de pătrunjel. O salată asemănătoare cu scrumbie afumată se poate
    obţine dacă folosim cartofii fierţi în coajă, pe care îi tăiem în cubuleţe şi
    îi amestecăm cu file de scrumbie, cu ceapă tăiată solzişori, cu ţelină dată pe
    răzătoare şi cu frunze de pătrunjel tocate mărunt. Amestecul este stropit cu
    zeamă de lămâie, este adăugată maioneză şi, după omogenizare este întins pe un
    platou, putând fi servit ca un aperitiv. În mod similar, putem face o salată din rondele de
    scrumbie marinată în oţet. Scrumbia
    marinată poate fi consumată la circa o săptămână după ce a fost preparată, sub
    forma unui aperitiv de sezon, cu salată verde, ridichi şi ceapă verde.

  • Preparate din scrumbie

    Preparate din scrumbie

    La sfârșitul acestei săptămâni, creștinii ortodocși
    sărbătoresc Floriile, zi în care este dezlegare la pește. În această perioadă,
    una dintre cele mai căutate specii de pește este scrumbia. Este o specie care
    trăieşte în Marea Neagră şi care, la începutul primăverii, urcă pe Dunăre,
    uneori peste 500 de km, pentru a depune icrele sau lapții. Acesta este şi
    momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte sezonier, foarte
    gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame şi care are o lungime medie
    la maturitate de circa 30 de centimetri. În afară de Marea Neagră, acest peşte
    poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Nordului şi în apele de coastă
    din America de Nord. După depunerea icrelor sau a lapţilor, bancurile de
    scrumbii care au scăpat de plasele pescarilor se întorc slăbite în mediul
    marin. Din cauza temperaturilor mai scăzute din această primăvară, pescarii din
    Delta Dunării susțin că scrumbiile și-au amânat migrația pe Dunăre, iar capturile sunt mai mici
    comparativ cu anii trecuți.


    Cel
    mai popular preparat este scrumbia la grătar, care este servită împreună cu
    mămăligă. O variantă este scrumbia pegătită în cuptor. Alegem câteva scrumbii
    care să încapă într-o tavă cu o margine mai înaltă. După ce au fost curăţate de
    solzi, eviscerate şi spălate, scrumbiile trebuie sărate bine şi lăsate să stea
    la rece timp de câteva ore. Tăiem câteva roşii în cuburi mici sau folosim roșii
    cuburi din conservă, pe care le călim uşor într-o tigaie în care am pus puţin
    ulei. Adăugăm câţiva căţei de usturoi pe care îi tăiem în felii subţiri,
    busuioc uscat și măcinat şi câteva boabe de piper negru. Spălăm scrumbiile, le
    punem în tavă şi le acoperim cu sosul de roşii. Nu mai adăugăm sare deoarece
    este de ajuns sarea care a intrat în scrumbii. Lăsăm tava în cuptor la foc
    potrivit circa jumătate de oră. După ce am scos tava din cuptor, presărăm
    frunze tocate de pătrunjel. Scrumbia poate fi servită imediat alături de o
    porţie de mămăligă.


    Pentru că este un pește
    sezonier și pentru că doresc să îl consume și în următoarele luni, pescarii
    dunăreni pregătesc scrumbii marinate sau afumate. Scrumbia de Dunăre afumată
    este unul dintre produsele alimentare românești
    protejate în Uniunea Europeană. Scrumbia utilizată ca materie primă
    pentru acest produs protejat este pescuită în mod tradițional numai pe Dunăre,
    începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră până în apropiere de Galați.
    Afumarea la rece este un procedeu tradițional pentru că scrumbia de Dunăre este
    un pește foarte gras, iar afumarea la rece valorifică cantitatea mare de
    grăsime a peștelui. Procesul durează minimum nouă ore, la o temperatură de
    maximum 35 de grade Celsius. Afumarea se face cu rumeguș uscat din lemn de
    esență tare, iar la final peștele capătă o culoare arămie.


  • Preparate din scrumbie

    Preparate din scrumbie

    La sfârșitul acestei săptămâni, creștinii ortodocși
    sărbătoresc Floriile, zi în care este dezlegare la pește. În această perioadă,
    una dintre cele mai căutate specii de pește este scrumbia. Este o specie care
    trăieşte în Marea Neagră şi care, la începutul primăverii, urcă pe Dunăre,
    uneori peste 500 de km, pentru a depune icrele sau lapții. Acesta este şi
    momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte sezonier, foarte
    gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame şi care are o lungime medie
    la maturitate de circa 30 de centimetri. În afară de Marea Neagră, acest peşte
    poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Nordului şi în apele de coastă
    din America de Nord. După depunerea icrelor sau a lapţilor, bancurile de
    scrumbii care au scăpat de plasele pescarilor se întorc slăbite în mediul
    marin. Din cauza temperaturilor mai scăzute din această primăvară, pescarii din
    Delta Dunării susțin că scrumbiile și-au amânat migrația pe Dunăre, iar capturile sunt mai mici
    comparativ cu anii trecuți.


    Cel
    mai popular preparat este scrumbia la grătar, care este servită împreună cu
    mămăligă. O variantă este scrumbia pegătită în cuptor. Alegem câteva scrumbii
    care să încapă într-o tavă cu o margine mai înaltă. După ce au fost curăţate de
    solzi, eviscerate şi spălate, scrumbiile trebuie sărate bine şi lăsate să stea
    la rece timp de câteva ore. Tăiem câteva roşii în cuburi mici sau folosim roșii
    cuburi din conservă, pe care le călim uşor într-o tigaie în care am pus puţin
    ulei. Adăugăm câţiva căţei de usturoi pe care îi tăiem în felii subţiri,
    busuioc uscat și măcinat şi câteva boabe de piper negru. Spălăm scrumbiile, le
    punem în tavă şi le acoperim cu sosul de roşii. Nu mai adăugăm sare deoarece
    este de ajuns sarea care a intrat în scrumbii. Lăsăm tava în cuptor la foc
    potrivit circa jumătate de oră. După ce am scos tava din cuptor, presărăm
    frunze tocate de pătrunjel. Scrumbia poate fi servită imediat alături de o
    porţie de mămăligă.


    Pentru că este un pește
    sezonier și pentru că doresc să îl consume și în următoarele luni, pescarii
    dunăreni pregătesc scrumbii marinate sau afumate. Scrumbia de Dunăre afumată
    este unul dintre produsele alimentare românești
    protejate în Uniunea Europeană. Scrumbia utilizată ca materie primă
    pentru acest produs protejat este pescuită în mod tradițional numai pe Dunăre,
    începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră până în apropiere de Galați.
    Afumarea la rece este un procedeu tradițional pentru că scrumbia de Dunăre este
    un pește foarte gras, iar afumarea la rece valorifică cantitatea mare de
    grăsime a peștelui. Procesul durează minimum nouă ore, la o temperatură de
    maximum 35 de grade Celsius. Afumarea se face cu rumeguș uscat din lemn de
    esență tare, iar la final peștele capătă o culoare arămie.


  • Preparate din peşte

    Preparate din peşte

    Ziua de Bunavestire
    şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii
    ortodocşi au dezlegare la peşte, în rest fiind restricţie totală la alimentele
    de origine animală. Pornind de aici, pentru ediţia din această săptămână încercăm să vă recomandăm un meniu
    bazat exclusiv pe peşte.


    Se poate face un platou de gustări reci pe
    care putem pune pastă de peşte, salată de icre, chiftele şi felii de ştiucă umplută. Pasta de peşte o obţinem punând în cuptor, la
    foc mic, câteva bucăţi
    de file într-o tavă cu puţină apă, un strop de ulei, câteva boabe de piper şi o foaie de
    dafin. După ce s-a răcit, amestecăm peştele cu o ceapă tocată mărunt, cu zeama
    de la o lămâie, cu puţin busuioc uscat şi, dacă doriţi să fie mai cremos, cu
    brânză sau cu unt. Pasta se poate pune în mici forme din aluat şi ornată cu
    rondele din măsline.


    În continuare, poate fi
    servită o ciorbă de peşte, cu multe legume. Nefiind încă sezonul legumelor de grădină, la ciorbă pot fi puse rădăcinoase
    precum morcovi, ţelină, ceapă şi cartofi. O astfel de ciorbă, specifică Deltei
    Dunării, este storceagul. Toate legumele trebuie mărunţite şi puse la fiert
    împreună cu bucăţi de file de peşte într-o oală de 4 .. 5 litri. Spre final se
    acreşte cu puţin oţet, cu borş sau cu zeamă de lămâie. Spre deosebire de
    traditionala ciobă de peşte, la storceag se adaugă la final, un gălbenuş de ou
    amestecat cu câteva linguri de smântână.


    Vedeta primăverii este scrumbia, o specie de peşte care, pe măsură ce vremea se încălzeşte, migrează din Marea Neagrăşi urcăîn bancuri pe Dunăre pentru a se reproduce. Din scrumbie se pot obţine multe preparate:
    scrumbie la cuptor cu garnitură de legume, scrumbie la tigaie cu garnitură de ciuperci şi multe
    altele. Atunci când este proaspătă, scrumbia poate fi pregătită pe grătar.

    După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate
    şi spălate, scrumbiile trebuie sărate bine şi lăsate să stea aşa vreo jumătate
    de oră. Le clătim de sare şi le punem pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar
    sau de focul de la aragaz. Pentru a fi preparate uniform, scrumbiile trebuie
    întoarse şi pe cealaltă parte. După ce s-au rumenit, luăm scrumbiile de pe
    grătar şi le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă
    clococtită, usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un
    capac pentru circa 20 de minute astfel încât aromele ingredientelor să se amestece,
    iar în acest timp putem pregăti o mămăligă. Punem peştele în farfurie
    alături de mămăliguţă şi presărăm deasupra frunze tocate de pătrunjel.

  • Preparate din peşte

    Preparate din peşte

    Ziua de Bunavestire
    şi cea de Florii sunt singurele din perioada Postului Paştelui când creştinii
    ortodocşi au dezlegare la peşte, în rest fiind restricţie totală la alimentele
    de origine animală. Pornind de aici, pentru ediţia din această săptămână încercăm să vă recomandăm un meniu
    bazat exclusiv pe peşte.


    Se poate face un platou de gustări reci pe
    care putem pune pastă de peşte, salată de icre, chiftele şi felii de ştiucă umplută. Pasta de peşte o obţinem punând în cuptor, la
    foc mic, câteva bucăţi
    de file într-o tavă cu puţină apă, un strop de ulei, câteva boabe de piper şi o foaie de
    dafin. După ce s-a răcit, amestecăm peştele cu o ceapă tocată mărunt, cu zeama
    de la o lămâie, cu puţin busuioc uscat şi, dacă doriţi să fie mai cremos, cu
    brânză sau cu unt. Pasta se poate pune în mici forme din aluat şi ornată cu
    rondele din măsline.


    În continuare, poate fi
    servită o ciorbă de peşte, cu multe legume. Nefiind încă sezonul legumelor de grădină, la ciorbă pot fi puse rădăcinoase
    precum morcovi, ţelină, ceapă şi cartofi. O astfel de ciorbă, specifică Deltei
    Dunării, este storceagul. Toate legumele trebuie mărunţite şi puse la fiert
    împreună cu bucăţi de file de peşte într-o oală de 4 .. 5 litri. Spre final se
    acreşte cu puţin oţet, cu borş sau cu zeamă de lămâie. Spre deosebire de
    traditionala ciobă de peşte, la storceag se adaugă la final, un gălbenuş de ou
    amestecat cu câteva linguri de smântână.


    Vedeta primăverii este scrumbia, o specie de peşte care, pe măsură ce vremea se încălzeşte, migrează din Marea Neagrăşi urcăîn bancuri pe Dunăre pentru a se reproduce. Din scrumbie se pot obţine multe preparate:
    scrumbie la cuptor cu garnitură de legume, scrumbie la tigaie cu garnitură de ciuperci şi multe
    altele. Atunci când este proaspătă, scrumbia poate fi pregătită pe grătar.

    După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate
    şi spălate, scrumbiile trebuie sărate bine şi lăsate să stea aşa vreo jumătate
    de oră. Le clătim de sare şi le punem pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar
    sau de focul de la aragaz. Pentru a fi preparate uniform, scrumbiile trebuie
    întoarse şi pe cealaltă parte. După ce s-au rumenit, luăm scrumbiile de pe
    grătar şi le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă
    clococtită, usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un
    capac pentru circa 20 de minute astfel încât aromele ingredientelor să se amestece,
    iar în acest timp putem pregăti o mămăligă. Punem peştele în farfurie
    alături de mămăliguţă şi presărăm deasupra frunze tocate de pătrunjel.

  • Scrumbie marinată

    Scrumbie marinată

    În perioada
    primăverii are loc procesul de migraţie a scrumbiilor, peşte care trăieşte în
    Marea Neagră şi care urcă pe Dunăre pentru reproducere. Scrumbiile se adună în
    bancuri mari la gurile Dunării şi, în cursul lunii martie, încep se urce pe
    fluviu, parcurgând uneori peste 500 de km pentru a-şi depune icrele. Acesta
    este şi momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte sezonier, foarte
    gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame.

    Cea
    mai populară reţetă este saramura de
    scrumbie. După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, scrumbiile
    trebuie sărate bine şi lăsate să stea aşa vreo jumătate de oră. Le clătim de sare
    şi le punem pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar sau de focul de la aragaz.
    Pentru a fi preparate uniform, scrumbiile trebuie întoarse şi pe cealaltă
    parte. După ce s-au rumenit, luăm scrumbiile de pe grătar şi le punem într-un
    vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă, usturoi pisat, piper,
    cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac astfel încât să se
    întrepătrundă circa 20 de minute, timp în care putem pregăti o mămăligă. Punem
    peştele în farfurie alături de mămăliguţă şi presărăm deasupra pătrunjel tocat.
    Saramura trebuie consumată alături de un pahar de vin alb, demisec sau sec,
    foarte bine răcit.


    Dacă doriţi să savuraţi o scrumbie de Dunăre şi după ce trece perioada de
    pescuit, atunci trebuie să încercaţi să pregătiţi o marinată. Scrumbia trebuie
    curăţată şi, în plus, trebuie eliminate capetele şi cozile. Trunchiurile de
    scrumbie sunt tăiate apoi în rondele, groase de circa 2 degete, care sunt spălate
    în mai multe ape. Bucăţile de peşte sunt scurse de apă şi sărate foarte, foarte
    mult, fiind lăsate apoi la sare 3 zile. Apoi, rondelele de peşte sunt scoase
    din sare şi spălate de mai multe ori, iar în final sunt aşezate în borcane.
    Separat se prepară o marinată, un amestec din oţet şi apă, în proporţii egale,
    care se pune la fiert, împreună cu foi de dafin, boabe de piper şi boabe de
    muştar. Marinata trebuie turnată călduţă, în borcane, pe care le închidem
    foarte bine şi pe care le depozităm în cămară. Scrumbia marinată se poate
    consuma după o săptămână. Se poate face o salată de scrumbii marinate, cu frunze
    de salată, ridichi şi ceapă verde. Poftă bună!

  • Scrumbie marinată

    Scrumbie marinată

    În perioada
    primăverii are loc procesul de migraţie a scrumbiilor, peşte care trăieşte în
    Marea Neagră şi care urcă pe Dunăre pentru reproducere. Scrumbiile se adună în
    bancuri mari la gurile Dunării şi, în cursul lunii martie, încep se urce pe
    fluviu, parcurgând uneori peste 500 de km pentru a-şi depune icrele. Acesta
    este şi momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte sezonier, foarte
    gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame.

    Cea
    mai populară reţetă este saramura de
    scrumbie. După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, scrumbiile
    trebuie sărate bine şi lăsate să stea aşa vreo jumătate de oră. Le clătim de sare
    şi le punem pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar sau de focul de la aragaz.
    Pentru a fi preparate uniform, scrumbiile trebuie întoarse şi pe cealaltă
    parte. După ce s-au rumenit, luăm scrumbiile de pe grătar şi le punem într-un
    vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă, usturoi pisat, piper,
    cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac astfel încât să se
    întrepătrundă circa 20 de minute, timp în care putem pregăti o mămăligă. Punem
    peştele în farfurie alături de mămăliguţă şi presărăm deasupra pătrunjel tocat.
    Saramura trebuie consumată alături de un pahar de vin alb, demisec sau sec,
    foarte bine răcit.


    Dacă doriţi să savuraţi o scrumbie de Dunăre şi după ce trece perioada de
    pescuit, atunci trebuie să încercaţi să pregătiţi o marinată. Scrumbia trebuie
    curăţată şi, în plus, trebuie eliminate capetele şi cozile. Trunchiurile de
    scrumbie sunt tăiate apoi în rondele, groase de circa 2 degete, care sunt spălate
    în mai multe ape. Bucăţile de peşte sunt scurse de apă şi sărate foarte, foarte
    mult, fiind lăsate apoi la sare 3 zile. Apoi, rondelele de peşte sunt scoase
    din sare şi spălate de mai multe ori, iar în final sunt aşezate în borcane.
    Separat se prepară o marinată, un amestec din oţet şi apă, în proporţii egale,
    care se pune la fiert, împreună cu foi de dafin, boabe de piper şi boabe de
    muştar. Marinata trebuie turnată călduţă, în borcane, pe care le închidem
    foarte bine şi pe care le depozităm în cămară. Scrumbia marinată se poate
    consuma după o săptămână. Se poate face o salată de scrumbii marinate, cu frunze
    de salată, ridichi şi ceapă verde. Poftă bună!

  • Preparate din scrumbie

    Preparate din scrumbie

    În calendarul creştin, la 25 martie este marcată Buna Vestire, iar ortodocşii care tin postul Paştelui au în această zi dezlegare la peşte. Din acest motiv, în aceste zile cresc vânzările de peşte şi preparate din peşte, preferat fiind însă peştele proaspăt. În timp ce pescarii se pregătesc pentru o vacanţă de două luni, din aprilie până în iunie, atât cât durează prohibiţia în vederea reproducerii peştilor de apă dulce, excepţie făcând peştii răpitori, pe Dunăre a început pescuitul scrumbiei. Este o specie care trăieşte în Marea Neagră şi care, la începutul primăverii, urcă pe Dunăre, uneori peste 500 de km, pentru a depune icrele. Acesta este şi momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte sezonier, foarte gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame şi care are o lungime medie la maturitate de circa 30 de centimetri. În afară de Marea Neagră, acest peşte poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Nordului şi în apele de coastă din America de Nord. După depunerea icrelor sau a lapţilor, bancurile de scrumbii care au scăpat de plasele pescarilor se întorc slăbite în mediul marin.



    Scrumbia poate fi pregătită şi conservată în diferite feluri. Se poate pregăti scrumbie la cuptor cu garnitură de legume, scrumbie la tigaie cu garnitură de ciuperci, cel mai simplu mod fiind scrumbia pusă pe grătar sau pe plită. Cea mai poulară reţetă este saramura de scrumbie. După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, pe scrumbii se pune multă sare şi sunt lăsate aşa circa jumătate de oră pentru ca sarea să pătrundă în carne. Spălate de sare, scrumbiile trebuie crestate uşor înainte de a fi puse pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar sau de flacăra de la aragaz. După ce s-au rumenit pe ambele părţi, luăm scrumbiile de pe grătar şi le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă, usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac pentru circa 20 de minute astfel încât aromele ingredientelor să se amestece, iar în acest timp poate fi pregătită o mămăligă. Punem peştele în farfurie alături de mămăliguţă şi presărăm peste el frunze tocate de pătrunjel.



    Scrumbia poate fi pregătită şi în cuptor, învelită în hârtie. După ce a fost crestată, scrumbia trebuie condimentată cu puţin piper, iar în interior se pune o foaie de dafin lăsată. Scrumbia este înfăşurată apoi într-o hârtie pergament, unsă cu puţin ulei şi pusă în tavă la cuptor pentru circa jumătate de oră. După îndepărtarea hârtiei, poate fi servită imediat după ce o stropim cu zeamă de lămâie, alături de garnitură de cartofi natur sau garnitură de legume. Este recomandat un vin alb, sec sau demisec, bine răcit!

  • Preparate din scrumbie

    Preparate din scrumbie

    În calendarul creştin, la 25 martie este marcată Buna Vestire, iar ortodocşii care tin postul Paştelui au în această zi dezlegare la peşte. Din acest motiv, în aceste zile cresc vânzările de peşte şi preparate din peşte, preferat fiind însă peştele proaspăt. În timp ce pescarii se pregătesc pentru o vacanţă de două luni, din aprilie până în iunie, atât cât durează prohibiţia în vederea reproducerii peştilor de apă dulce, excepţie făcând peştii răpitori, pe Dunăre a început pescuitul scrumbiei. Este o specie care trăieşte în Marea Neagră şi care, la începutul primăverii, urcă pe Dunăre, uneori peste 500 de km, pentru a depune icrele. Acesta este şi momentul aşteptat de pescari pentru a captura acest peşte sezonier, foarte gustos, care cântăreşte între 200 şi 600 de grame şi care are o lungime medie la maturitate de circa 30 de centimetri. În afară de Marea Neagră, acest peşte poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Nordului şi în apele de coastă din America de Nord. După depunerea icrelor sau a lapţilor, bancurile de scrumbii care au scăpat de plasele pescarilor se întorc slăbite în mediul marin.



    Scrumbia poate fi pregătită şi conservată în diferite feluri. Se poate pregăti scrumbie la cuptor cu garnitură de legume, scrumbie la tigaie cu garnitură de ciuperci, cel mai simplu mod fiind scrumbia pusă pe grătar sau pe plită. Cea mai poulară reţetă este saramura de scrumbie. După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, pe scrumbii se pune multă sare şi sunt lăsate aşa circa jumătate de oră pentru ca sarea să pătrundă în carne. Spălate de sare, scrumbiile trebuie crestate uşor înainte de a fi puse pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar sau de flacăra de la aragaz. După ce s-au rumenit pe ambele părţi, luăm scrumbiile de pe grătar şi le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă, usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac pentru circa 20 de minute astfel încât aromele ingredientelor să se amestece, iar în acest timp poate fi pregătită o mămăligă. Punem peştele în farfurie alături de mămăliguţă şi presărăm peste el frunze tocate de pătrunjel.



    Scrumbia poate fi pregătită şi în cuptor, învelită în hârtie. După ce a fost crestată, scrumbia trebuie condimentată cu puţin piper, iar în interior se pune o foaie de dafin lăsată. Scrumbia este înfăşurată apoi într-o hârtie pergament, unsă cu puţin ulei şi pusă în tavă la cuptor pentru circa jumătate de oră. După îndepărtarea hârtiei, poate fi servită imediat după ce o stropim cu zeamă de lămâie, alături de garnitură de cartofi natur sau garnitură de legume. Este recomandat un vin alb, sec sau demisec, bine răcit!

  • Secretele bucătăriei româneşti: Preparate din scrumbrie

    Secretele bucătăriei româneşti: Preparate din scrumbrie

    O altă excepţie este scrumbia de Dunăre, care poate fi pescuită numai în perioada primăverii, atunci când urcă în bancuri pe fluviu pentru a se reproduce. În afară de Marea Neagră, acest peşte poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Nordului şi în apele de coastă din America de Nord. Scrumbia este un peşte foarte gustos, care poate ajunge la maturitate la o lungime medie de circa 30 de centimetri şi care poate cântări peste jumătate de kilogram. După depunerea icrelor sau a lapţilor, bancurile de scrumbii care au scăpat de plasele pescarilor se întorc slăbite în mediul marin.



    Există multe reţete, însă cea mai populară este saramura de scrumbie. După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, scrumbiile trebuie sărate bine şi lăsate să stea aşa vreo jumătate de oră. Le clătim de sare, le crestăm uşor pentru a fi mai bine pătrunse şi le punem pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar sau de focul de la aragaz, iar după un timp trebuie întoarse şi pe cealaltă parte.



    După ce s-au rumenit, luăm scrumbiile de pe grătar şi le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă, usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac astfel încât să se întrepătrundă circa 20 de minute, timp în care putem pregăti o mămăligă. Punem peştele în farfurie alături de mămăligă şi presărăm deasupra pătrunjel tocat. Saramura trebuie consumată alături de un pahar de vin alb, demisec sau sec, foarte bine răcit.



    Scrumbia poate fi pregătită şi la cuptor, în combinaţie cu ciuperci, cu roşii sau chiar umplute cu verdeţuri. De asemenea, scrumbia poate fi şi marinată pentru a fi consumată şi după ce trece perioada de pescuit.

  • Secretele bucătăriei româneşti: Preparate din scrumbrie

    Secretele bucătăriei româneşti: Preparate din scrumbrie

    O altă excepţie este scrumbia de Dunăre, care poate fi pescuită numai în perioada primăverii, atunci când urcă în bancuri pe fluviu pentru a se reproduce. În afară de Marea Neagră, acest peşte poate fi întâlnit în Marea Mediterană, în Marea Nordului şi în apele de coastă din America de Nord. Scrumbia este un peşte foarte gustos, care poate ajunge la maturitate la o lungime medie de circa 30 de centimetri şi care poate cântări peste jumătate de kilogram. După depunerea icrelor sau a lapţilor, bancurile de scrumbii care au scăpat de plasele pescarilor se întorc slăbite în mediul marin.



    Există multe reţete, însă cea mai populară este saramura de scrumbie. După ce au fost curăţate de solzi, eviscerate şi spălate, scrumbiile trebuie sărate bine şi lăsate să stea aşa vreo jumătate de oră. Le clătim de sare, le crestăm uşor pentru a fi mai bine pătrunse şi le punem pe grătar sau pe o tablă încinsă de jar sau de focul de la aragaz, iar după un timp trebuie întoarse şi pe cealaltă parte.



    După ce s-au rumenit, luăm scrumbiile de pe grătar şi le punem într-un vas în care turnăm apoi o saramură făcută din apă fiartă, usturoi pisat, piper, cimbru şi rondele de ardei iute. Acoperim cu un capac astfel încât să se întrepătrundă circa 20 de minute, timp în care putem pregăti o mămăligă. Punem peştele în farfurie alături de mămăligă şi presărăm deasupra pătrunjel tocat. Saramura trebuie consumată alături de un pahar de vin alb, demisec sau sec, foarte bine răcit.



    Scrumbia poate fi pregătită şi la cuptor, în combinaţie cu ciuperci, cu roşii sau chiar umplute cu verdeţuri. De asemenea, scrumbia poate fi şi marinată pentru a fi consumată şi după ce trece perioada de pescuit.