Tag: securitate alimentara

  • România şi tranzitul cerealelor ucrainene

    România şi tranzitul cerealelor ucrainene

    Ajuns anul acesta la cea de-a doua ediţie, Summit-ul internaţional de la Kiev privind securitatea alimentară mondială, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, a marcat importanţa programului umanitar Cereale din Ucraina, iniţiat în 2022 de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Au participat, fizic sau online, aproape 30 de înalţi demnitari, şefi de state, de guverne şi miniştri de externe din ţări europene, SUA, Japonia, Coreea, Canada, Marea Britanie, reprezentanţi ai Uniunii Europene, ONU şi ai Consiliului de Cooperare al Golfului.



    Într-o intervenţie în format online, prim-ministrul român, Marcel Ciolacu, a subliniat rolul esenţial al României în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul coridoarelor de solidaritate create la nivelul Uniunii Europene. Totodată, el a reafirmat solidaritatea României faţă de Ucraina şi a transmis felicitări omologului său ucrainean, Denys Shmyhal, pentru nivelul de cooperare excelent orientat spre extinderea conexiunilor terestre, feroviare, fluviale şi maritime dintre cele două ţări.



    România, a subliniat Marcel Ciolacu, şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale, astfel încât mai mult de 60% din totalul acestor exporturi au fost realizate prin coridoarele româneşti de transport. În perioada următoare este vizată o creştere a capacităţii de transport, cu sprijinul direct al partenerilor internaţionali şi ai Uniunii Europene, a adăugat şeful executivului de la Bucureşti.



    Acesta a condamnat în termenii cei mai fermi atacurile ilegale şi nejustificate ale Rusiei în Ucraina, care constituie crime de război. De asemenea, a condamnat bombardamentele ruseşti din Ucraina în proximitatea frontierei cu România, care afectează infrastructura necesară transportului de cereale pe pieţele internaţionale.



    Amintim că, luna trecută, premierul român a făcut o vizită la Kiev, în cadrul căreia a fost semnat un memorandum privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului produselor ucrainene către pieţele lumii. Documentul include şi o anexă privind strategia de dezvoltare a infrastructurii rutiere şi a punctelor de trecere a frontierei dintre cele două ţări.



    Comisia Europeană a salutat înţelegerea de la Kiev, care confirmă sprijinul constant acordat de România Ucrainei pentru a-și exporta producția agricolă și industrială, sursă majoră de venituri pentru cheltuielile de război. România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și se angajează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate Uniunea Europeană-Ucraina. Comisia încurajează o astfel de cooperare strânsă între statele membre ale Uniunii și Ucraina” — a afirmat, atunci, Executivul comunitar.






  • Dialog despre securitatea alimentară

    Dialog despre securitatea alimentară

    Institutul European din România a organizat în
    data de 27 februarie 2023, în format online, o dezbatere cu tema Securitatea
    alimentară, ca element al politicii agricole comune și agriculturii României în
    context european. Provocări 2023 – 2027.
    Evenimentul a avut loc în cadrul
    seriei Dialoguri@IER. La dialog au participat printre alții și: Lucian Luca,
    director adjunct, Institutul de Economie Agrară, Academia Română, Cecilia
    Alexandri, director, Institutul de Economie Agrară, Iuliana Ionel, șef sector,
    Institutul de Economie Agrară, Daniela Giurcă, cercetător, Institutul de
    Economie Agrară, Constantin Marin, director, Centrul de Cercetări Financiare şi
    Monetare Victor Slăvescu, Institutul Naţional de Cercetări Economice,
    Academia Română. Doamna Oana-Mihaela Mocanu, director general al IER, a adresat
    un cuvânt de bun-venit în deschiderea dezbaterii, iar domnul Iulian Oneașcă,
    expert în cadrul Serviciului Studii Europene (IER) a moderat evenimentul.


    În prima parte a întâlnirii, publicul a beneficiat
    de o analiză provocatoare a tematicii, ancorată în studiul IER, realizat în
    cadrul programului de Studii de Strategie și Politici (SPOS), intitulat Securitatea alimentară, ca element al
    politicii agricole comune și agriculturii României în context european.
    Provocări 2023 – 2027. Evenimentul a scos în evidență importanța
    agriculturii naționale pentru asigurarea securității alimentare, mai ales în
    contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Au fost evidențiate atât elementele
    de securitate națională, cât și cele de
    dezvoltare economică și socială, cu diferențierea securității alimentare – care
    implică acces fizic și economic la hrană suficientă pentru o viață sănătoasă – de
    autosuficiența alimentară – capacitatea de a produce suficientă hrană fără a influența
    stabilitatea politică și socială.


    A doua parte a întâlnirii a permis participanților
    să comenteze rezultatele și concluziile prezentate de către echipa de cercetare
    și să adreseze întrebări acestora.


    Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați
    website-ul IER aici.


    (Mihaela-Adriana Pădureanu, expertă,
    Serviciul Studii Europene)

  • Disponibilitatea îngrășămintelor în UE

    Disponibilitatea îngrășămintelor în UE

    Accesul la fertilizanți
    reprezintă o problemă pentru fermierii europeni, iar dependenţa de
    îngrășămintele chimice din Rusia și Belarus, generează în prezent dificultăți în
    ceea ce privește securitatea alimentară. Problema disponibilităţii
    îngrăşăminteor în Uniunea Europeană a ajuns în atenţia parlamentarilor
    europeni, care au insistat asupra faptului că este nevoie de măsuri urgente. Cu
    această ocazie, Parlamentul European a solicitat Comisiei să ofere soluții pe
    termen scurt și lung pentru furnizarea de îngrășăminte. Fermierii trebuie să
    aibă acces la energie electrică, gaze naturale şi îngrășăminte la prețuri
    accesibile, dar și la surse financiare alternative.

    Despre implicaţiile crizei
    îngrăşămintelor în asigurarea securităţii alimentare a cetăţenilor europeni, a
    vorbit în Parlamentul European, eurodeputatul Tudor Ciuhodaru.


    Din punctul meu de
    vedere, astăzi avem două probleme extrem de importante: una care ține de
    sănătatea publică și cea care ține de securitatea europeană. Așa că trebuie să
    asigurăm hrană accesibilă pentru toți cetățenii Europei. Şi asta, atenţie, la
    preţuri accesibile. Așa că vă invit la Iași, pentru că vreau să
    ascultați direct nemulțumirile fermierilor din România legate de subvenția
    diferită față de alte țări europene, legate de faptul că prețurile la energie
    au crescut exponențial, legate de faptul că prețul la îngrășăminte a decolat
    precum racheta de pe sol. Și da, vorbim despre soluții simple, concrete, ușor
    de pus în practică, iar din punctul meu de vedere să știți că resuscitarea
    producției europene este extrem de importantă și gândiți-vă la infrastructura
    românească în aceast domeniu. Pe de altă parte, cred că e momentul să regândim
    aceste politici de subvenții și să asigurăm acel sprijin de urgență pentru
    agricultorii, mai ales cei aflați la această limită estică a Uniunii Europene,
    greu încercați în această perioadă și sper ca odată și odată ceea ce am propus
    prin renegocierea acelui Program național de redresare și reziliență, să intre
    în practică, pentru că sunt foarte multe soluții care trebuie regândite.


  • Conferința anuală a IER

    Conferința anuală a IER

    Conferința anuală a IER: Sporirea rezilienței Uniunii
    Europene: securitatea alimentară, interconectivitatea și schimbările climatice






    Institutul European din România (IER), cu sprijinul Ministerului Afacerilor
    Externe, a organizat pe data de 9 decembrie 2022, conferința cu tema Sporirea
    rezilienței Uniunii Europene: securitatea alimentară, interconectivitatea și
    schimbările climatice
    . Evenimentul a reprezentat una dintre activitățile
    emblematice ale Institutului European din România și s-a bucurat de un public
    numeros, ca urmare a relevanței și importanței subiectelor discutate. Participarea
    a fost online..


    Temele prezentate pe larg în cadrul evenimentului: securitatea alimentară,
    interconectivitatea și schimbările climatice
    contribuie la definirea și înțelegerea rezilienței în Uniunea Europeană
    în contextul regional și internațional tumultos al zilelor noastre. Subiectele aflate
    pe agendă au fost dezbătute de experți în aceste domenii: dl Lucian Luca, director adjunct, Institutul
    de Economie Agrară, INCE, Academia Română (securitatea alimentară), dna Daniela
    Staicu, cadru didactic asociat dr., Academia de Studii Economice București
    (interconectivitate), și dna Alexandra Ciocănel, cercetător asociat în științe
    sociale, Universitatea din York (tineret și schimbări climatice).




    Pentru informații
    suplimentare, vă invităm să accesați website-ul Institutul European din România
    aici.




    (Mihaela-Adriana Pădureanu, expertă, Serviciul Studii Europene)