Tag: Sf. Maria

  • Aglomeraţie la mare şi la munte

    Aglomeraţie la mare şi la munte

    Ca în fiecare an în această perioadă, litoralul românesc la
    Marea Neagră este destinația preferată a unui mare număr de români: pe 15
    august se serbează Ziua Marinei, iar weekend-ul prelungit de anul acesta a fost
    un motiv în plus pentru alegerea stațiunilor de la malul mării. Datele oficiale arată că peste 120 de mii de turiști se
    află acum la mare în minivacanţa de Sfânta Maria. Gradul de ocupare în
    unităţile de cazare de pe litoral depăşește 90%, iar multe hoteluri, pensiuni
    sau vile sunt la capacitate maximă, în pofida prețurilor aflate la cel mai
    ridicat nivel. Mamaia, Eforie Nord şi Neptun sunt cele mai aglomerate staţiuni,
    iar turiști sunt din toate zonele țării. Au loc evenimente pe întreg litoralul:
    festivalurile de muzică atrag mii de tineri pe plajele din Venus şi Vama Veche,
    iar serile de teatru, muzică şi balet ţin capul de afiş în Mamaia şi Constanţa,
    unde Corul Mandrigal oferă o serie de spectacole pe Faleza Cazinoului.

    Evenimentele
    au început de câteva zile și vor continua toată săptămâna. Centrul de greutate
    al manifestărilor organizate de Forţele Navale Române pentru sărbătorirea Zilei
    Marinei va fi pe 15 august, la Constanţa. Marinarii militari vor prezenta, după
    o absenţă de patru ani, Exerciţiul demonstrativ întrunit Forţele Navale
    Române 2023, pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei. După
    alocuţiunile persoanelor oficiale şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa
    mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari, care îşi dorm somnul de
    veci în adâncurile apelor. Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării
    printr-o poartă de apă, asigurată de remorchere. Va fi dat astfel startul
    demonstraţiilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de
    elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianţei
    Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea
    Navei-şcoală Mircea, Ambasadorul Onorific al României pe mările şi
    oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală Mircea cel
    Bătrân pe vergi. Publicul va putea admira de pe falezele din Constanţa şi
    Mangalia exerciţiile demonstrative ale forţelor navale şi defilarea a zeci de nave militare, alături de aeronave şi elicoptere, militari din
    structurile apărării naţionale, dar şi ai ţărilor partenere din cadrul
    Alianţei.

    În porturile turistice vor fi organizate jocuri
    şi concursuri marinăreşti, iar seara, după retragerea cu torţe a marinarilor,
    autorităţile locale vor oferi un spectacol multimedia realizat în premieră în
    România cu ajutorul dronelor luminoase şi artificiilor. Ministerul de Interne a
    anunţat că a sporit dispozitivele de ordine publică, mai ales în zonele
    aglomerate, în condiţiile în care în toată ţara vor fi organizate evenimente cu
    public numeros. Inclusiv în zona montană spre care s-au îndreptat, de asemenea,
    numeroși români pentru a se relaxa de zilele libere ale minivanței de Sfânta
    Maria.


  • Preparate din crap

    Preparate din crap

    În calendarul
    ortodox şi catolic, ziua de 15 august este Adormirea Maicii Domnului, o mare
    sărbătoare creştină. Această sărbătoare este precedată de o perioadă de post,
    de o zi pentru catolici sau de două săptămâni pentru ortodocşi. Conform
    tradiţiei, este admisă consumarea mâncărurilor gătite din alimente de origine
    vegetală, fiind exclus orice aliment de provenienţă animală, cum ar fi carnea,
    untura, ouăle, laptele şi toate derivatele lui. În ziua de 15 august este dezlegare la peşte, adică se poate
    consuma peşte, untdelemn şi vin.


    De aceea, vă
    propunem astăzi câteva reţete ale unor preparate pe bază de peşte. De exemplu, sunt mai multe reţete de crap umplut,
    la cuptor. Avem nevoie de un crap de 1 … 2 kg. După ce a fost capturat de
    către un pescar sportiv sau, mult mai simplu, după ce a fost cumpărat din
    magazin, crapul trebuie curăţat de solzi, eviscerat, spălat, iar apoi se
    sărează atât pe interior, cât şi pe exterior. Separat, se pregăteşte umplutura.
    De exemplu, putem face o umplutură de ciuperci şi orez pentru care avem nevoie
    de circa jumătate de kg de ciuperci, jumătate de kilogram de roşii, o ceaşcă de
    orez, două cepe, o căpăţână de usturoi, pătrunjel verde, sare şi piper.
    Ciupercile, tăiate felii, trebuie călite uşor în ulei, împreună cu ceapa tăiată
    solzişori, după care înăbuşim totul cu puţină apă şi adăugăm orezul,
    pătrunjelul verde, tocat mărunt şi sare. Cu această compoziţie umplem burta
    crapului, pe care înainte l-am spălat de sare. Îl coasem pe burtă sau utilizăm
    nişte scobitori, şi îl putem într-o cratiţă mai mare, în care turnăm puţină apă
    şi, eventual, vin alb, adăugăm usturoiul mărunţit şi roşiile tăiate în felii
    subţiri, după care îl ţinem la cuptor, la foc potrivit, circa trei sferturi de
    oră, timp în care va căpăta o culoare arămie. În locul ciupercilor şi orezului,
    putem face o compoziţie mai simplă, cu ceapă şi pătrunjel verde, tocate mărunt
    şi amestecate cu sare şi piper, compoziţie care se pune direct în burta
    crapului. Se serveşte cald, cu lămâie şi cu vin alb.


    Un alt preparat
    foarte gustos este plachia de crap. Avem nevoie de un crap de circa 2 kg. După
    curăţarea de solzi şi eviscerare, crapului i se îndepărtează capul şi este
    tăiat pe lungime, în două jumătăţi. După spălare, pe carne este presărată sare.
    Avem nevoie, de asemenea, de cel puţin un kg de ceapă, care trebuie curăţată şi
    tăiată solzişori. În continuare, ceapa este călită în ulei într-o tigaie, fiind
    stinsă cum se spune cu pastă de tomate şi cu vin, preferabil roşu. Ceapa călită
    este întinsă apoi într-o tavă. Sunt adăugate foi de dafin, piper şi felii de
    lămâie, după care deasupra este pus peştele, spălat în prealabil de sarea de pe
    el. Se adaugă puţină apă, iar apoi tava este introdusă la cuptor, unde se ţine
    la foc potrivit vreo 3 sferturi de oră, interval în care, pentru a nu se usca,
    peştele trebuie stropit periodic cu zeama din tavă. Acest fel de mâncare este
    servit, de obicei, rece. Pe farfurie, este întins un strat de ceapă, deasupra
    căruia se află o bucată de peşte. Se poate servi cu mămăligă şi, desigur,
    împreună cu un pahar de vin alb, sec şi bine răcit.

  • Preparate din crap

    Preparate din crap

    În calendarul
    ortodox şi catolic, ziua de 15 august este Adormirea Maicii Domnului, o mare
    sărbătoare creştină. Această sărbătoare este precedată de o perioadă de post,
    de o zi pentru catolici sau de două săptămâni pentru ortodocşi. Conform
    tradiţiei, este admisă consumarea mâncărurilor gătite din alimente de origine
    vegetală, fiind exclus orice aliment de provenienţă animală, cum ar fi carnea,
    untura, ouăle, laptele şi toate derivatele lui. În ziua de 15 august este dezlegare la peşte, adică se poate
    consuma peşte, untdelemn şi vin.


    De aceea, vă
    propunem astăzi câteva reţete ale unor preparate pe bază de peşte. De exemplu, sunt mai multe reţete de crap umplut,
    la cuptor. Avem nevoie de un crap de 1 … 2 kg. După ce a fost capturat de
    către un pescar sportiv sau, mult mai simplu, după ce a fost cumpărat din
    magazin, crapul trebuie curăţat de solzi, eviscerat, spălat, iar apoi se
    sărează atât pe interior, cât şi pe exterior. Separat, se pregăteşte umplutura.
    De exemplu, putem face o umplutură de ciuperci şi orez pentru care avem nevoie
    de circa jumătate de kg de ciuperci, jumătate de kilogram de roşii, o ceaşcă de
    orez, două cepe, o căpăţână de usturoi, pătrunjel verde, sare şi piper.
    Ciupercile, tăiate felii, trebuie călite uşor în ulei, împreună cu ceapa tăiată
    solzişori, după care înăbuşim totul cu puţină apă şi adăugăm orezul,
    pătrunjelul verde, tocat mărunt şi sare. Cu această compoziţie umplem burta
    crapului, pe care înainte l-am spălat de sare. Îl coasem pe burtă sau utilizăm
    nişte scobitori, şi îl putem într-o cratiţă mai mare, în care turnăm puţină apă
    şi, eventual, vin alb, adăugăm usturoiul mărunţit şi roşiile tăiate în felii
    subţiri, după care îl ţinem la cuptor, la foc potrivit, circa trei sferturi de
    oră, timp în care va căpăta o culoare arămie. În locul ciupercilor şi orezului,
    putem face o compoziţie mai simplă, cu ceapă şi pătrunjel verde, tocate mărunt
    şi amestecate cu sare şi piper, compoziţie care se pune direct în burta
    crapului. Se serveşte cald, cu lămâie şi cu vin alb.


    Un alt preparat
    foarte gustos este plachia de crap. Avem nevoie de un crap de circa 2 kg. După
    curăţarea de solzi şi eviscerare, crapului i se îndepărtează capul şi este
    tăiat pe lungime, în două jumătăţi. După spălare, pe carne este presărată sare.
    Avem nevoie, de asemenea, de cel puţin un kg de ceapă, care trebuie curăţată şi
    tăiată solzişori. În continuare, ceapa este călită în ulei într-o tigaie, fiind
    stinsă cum se spune cu pastă de tomate şi cu vin, preferabil roşu. Ceapa călită
    este întinsă apoi într-o tavă. Sunt adăugate foi de dafin, piper şi felii de
    lămâie, după care deasupra este pus peştele, spălat în prealabil de sarea de pe
    el. Se adaugă puţină apă, iar apoi tava este introdusă la cuptor, unde se ţine
    la foc potrivit vreo 3 sferturi de oră, interval în care, pentru a nu se usca,
    peştele trebuie stropit periodic cu zeama din tavă. Acest fel de mâncare este
    servit, de obicei, rece. Pe farfurie, este întins un strat de ceapă, deasupra
    căruia se află o bucată de peşte. Se poate servi cu mămăligă şi, desigur,
    împreună cu un pahar de vin alb, sec şi bine răcit.

  • Restricţii de circulaţie în perioada 14-15 august

    Restricţii de circulaţie în perioada 14-15 august

    Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă intrarea în vigoare a unor restricţii de circulaţie, în zilele de 14 şi 15 august, odată cu sărbărtoarea Adormirea Maicii Domnului.


    Astfel, este interzisă circulaţia autovehiculelor destinate exclusiv transportului de persoane, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe autostrada A2 şi a cleor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumurile DN 7 şi DN 39.



    Restricţia valabilă pentru A2 este valabilă joi, 14 august, în intervalul orar 16:00-22:00 şi vineri, 15 august, între orele 6.00 — 22.00, pe traseul: Bucureşti (int A2 cu CB) –Fundulea – Lehliu (int. A2 cu DN3) – Feteşti (int. A2 cu DN3B) – Cernavodă (int. A2 cu DN3) -Murfatlar (int. A2 cu DN3)



    Acelaşi interval orar este valabil şi pentru DN 7 pe traseul Piteşti (ieşire din municipiu) – Râmnicu Vâlcea – Veştem (int DN7 cu DN 1), respectiv, pentru DN 39 Agigea (int. DN39 cu DN 39A) – Mangalia (intrare municipiu).