Tag: Silvia Szakacs Mikes

  • Însoţitul de Sântoader

    Însoţitul de Sântoader

    Astăzi mergem în sud-vestul
    Transilvaniei, în județul Hunedoara, în Țara Hațegului,
    un ținut istoric și etnografic, pe urma unui obicei din vechime. Aici se
    găseşte Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, sit UNESCO, promotor a unei
    identităţi locale ce înglobează valori unice ale patrimoniului.


    Un astfel de exemplu îl
    reprezintă obiceiul Însoţitului de Sântoader, desfăşurat recent de Asociaţia
    femeilior din Sântămăria Orlea, în parteneriat cu Geoparcul, după cum a
    precizat Silvia Szakacs Mikes, preşedinta asociaţiei: Majoritatea
    proiectelor desfăşurate de noi au avut ca partener geoparcul. Geoparcul este de
    fapt un catalizator de energii şi un promotor a tot ceea ce se întâmplă în Ţara
    Haţegului şi ceea ce merită promovat, atât din punct de vedere natural, cât şi
    cultural. Unul dintre obiectivele Geoparcului este educaţia şi această educaţie
    se face într-un cadru organizat, există în fiecare şcoală clubul
    geo-exploratrii, care desfăşoară pe parcursul anului proiecte foarte frumoase,
    în care copiii învaţă ce este geoparcul, învaţă despre zona lor, învaţă să îşi
    cunoască valorile naturale, cele de patrimoniu natural şi de patrimoniu
    cultural, dar nu numai să le cunoască ci să le şi promoveze. Şi unul dintre
    aceste proiecte a fost şi cel cu însoţitul.


    Iar Silvia Szakacs Mikes,
    preşedinta Asociaţiei femeilor din Sântămăria Orlea, ne-a
    povestit în ce constă acest obicei al Însoţitului de Sântoader: Este un obicei foarte vechi, se pierde în negura vremurilor, este un
    obicei pentru bucuria copiilor. Însoţitul înseamnă de fapt legare de prietenii
    şi este în acelaşi timp şi o întrecere. Am reuşit în ultimii ani să reînviem
    acest obicei. Ce înseamnă de fapt Însoţitul de Sântoader: este un obicei foarte
    frumos, sunt pregătiţi colacii de Sântoader, din aluat de pâine, aluatul se
    întinde sub formă de suluri mai lungi, care se împletesc. Specific pentru
    aceşti colaci este aşa numita creastă, care are forma unei flori, se face tot
    din aluatul respectiv , numai că este un pic mai consistent, i se mai adaugă
    făină, ca să poată să îşi menţină forma. Se întinde acest aluat în fâşii, se
    crestează, se rulează şi se pune deasupra colacilor. Astfel colacii sunt daţi
    la cuptor, se lasă să se coacă şi după ce s-au copt sunt păstraţi până a doua
    zi, pentru că la însoţit se merge în ziua de duminică dimineaţa. Sunt pregătiţi
    cu foarte mare grijă, crestele sunt apoi scoase de către mămici cu mare grijă,
    sunt împodobite cu flori, cu viorele, ghiocei, zambile, depinde ce se găseşte
    în ziua respectivă, şi sunt puţin subţiate, pentru a pluti cât mai uşor pe apă.
    Este un eveniment care degajă atâta energie! Bucuria copiilor este fantastică.
    Dacă le-aţi vedea feţele cum radiază de bucurie şi cât de emoţionaţi sunt!


    Ca în fiecare an, copiii au făcut
    colăcei împletiți din aluat de pâine pe care i-au împodobit cu bucățele de
    aluat numite creste. Apoi, colăceii au fost puși la copt în cuptor, în diverse
    gospodării ale organizatorilor, din păcate nemaiexistând cuptoarele de pâine
    tradiţionale. După coacere, colăceii au fost savurați de copii, dar crestele,
    înfrumusețate cu flori de primăvară, au fost duse la râu şi puse pe apă, după
    cum cere tradiţia.

    Silvia Szakacs Mikes a detaliat: Este practic o întrecere, crestele acestea sunt puse pe o scândură,
    sau înainte se puneau pe mai, maiul era instrumentul cu care se băteau hainele,
    când se spălau pe piatră, la apă, sunt puse în şir şi un părinte scufundă
    această scândură sau maiul în apă şi care creastă se duce prima, acela este
    soţul mare. Asta îţi dă o mândrie deosebită, dar şi ceilalţi se bucură şi
    urmăresc crestele de-a lungul râului, pentru că se schimbă liderul, în funcţie
    de cum prinde valul de apă. Am reuşit să îi învăţăm să îşi pregătească singuri
    crestele. Participă efectiv de la frământatul aluatului. Ei văd cum se
    frământă, cm se dospeşte, şi-au modelat singuri crestele şi s-a degajat atâta
    bucurie! Asta mie mi se pare un lucru extraordinar, pentru că reuşim să le
    transmitem nişte tradiţii, reuşim să înviem aceste tradiţii şi să le transmită
    şi ei, pentru că sunt convinsă că şi ei le vor transmite mai departe. În plus,
    se bucură să lucreze împreună, se leagă prietenii. Eu îmi aduc aminte că bunica
    mea, la o vârstă destul de venerabilă, încă îi spunea soaţă prietenei ei cu
    care se însoţise în copilărie. Este unul din obiceiurile foarte frumoase şi care
    merită duse mai departe.


    Copilul a cărui creastă pleacă cel mai
    repede pe râu în jos este desemnat soţul sau soaţa mare, iar prima sa
    îndatorire în această calitate este să-i cinstească pe ceilalți copii cu suc și
    cu prăjituri sau dulciuri. Se mai spune că prieteniile legate de Sântoader sunt
    pe viață.


    Interlocutoarea noastră ne-a mărturisit că
    în copilărie a aprticipat personal la însoţitul de Sântoader şi că singura
    diferenţă între ce se întâmpla mai demult şi ce se întâmplă acum este faptul că
    la sat acum sunt mai puţini copii. Cu toate acestea, bucuria a rămas mare, aşa
    că este posibil ca astfel de obiceiuri să fie preţuite şi de micii participanţi
    de azi într-atât încât să îşi dorească să le transmită mai departe şi
    generaţiilor ce vin.