Tag: spital

  • Muncind în România – 14.01.2025

    Muncind în România – 14.01.2025

    100.000 de lucrători străini ar putea activa şi în acest an în România, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii. Firmele româneşti vor putea aduce lucrători din afara Uniunii Europene pentru a atenua deficitul de forţă de muncă în domenii precum construcţiile, activităţile poştale şi de curierat, restaurantele, hotelurile, comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate sau transporturile rutiere de mărfuri.

    Criza forţei de muncă la nivel naţional este o realitate, a recunoscut executivul de la Bucureşti. Guvernanţii apreciază că imigraţia legală poate fi o soluţie pentru a compensa deficitul de forţă de muncă, dar şi pentru a susţine creşterea economică. O astfel de abordare implică însă un management eficient al imigraţiei, dat fiind faptul că lucrătorii străini îi înlocuiesc pe piaţa muncii pe românii care au ales să plece în străinătate. Cei mai mulţi muncitori străini din România provin din Nepal, Sri Lanka, India şi Bangladesh.

    Rata şomajului în judeţul Buzău, în sud-estul României, a fost de 4,99%, la finalul anului 2024, a anunţat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Instituţia arată că, deşi regiunea se confruntă cu o criză a personalului calificat şi necalificat, multe persoane refuză să se angajeze. Potrivit AJOFM, la finalul anului trecut erau aproximativ 7.000 de şomeri, cel mai mic număr fiind în municipiul Buzău, unde s-a înregistrat o rată a şomajului de doar 0,53 de procente. Specialiştii în resurse umane apreciază că 2024 a fost caracterizat de o lipsă a personalului calificat şi de un aflux de cereri de angajare venite din partea unor peroane din afara Uniunii Europene.

    Directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu, a spus că, dacă în urmă cu 4-5 ani la nivelul instituţiei se primeau apriximativ 5 cereri pe lună pentru acces la import de muncă din ţările extracomunitare, în 2024 au fost recepţionate circa 6 cereri pe zi. Totodată, acesta a arătat că numărul locurilor de muncă vacante comunicate de către angajatorii în judeţ a fost în medie de 200 pe zi, în proporţie de 90% pentru personal calificat.

    Companiile din judeţul Bihor oferă o gamă variată de oportunităţi de angajare în acest început de an. 809 locuri de muncă sunt disponibile în judeţul din nord-vestul României, dintre care 374 în municipiul Oradea. Angajatorii de aici caută personal calificat şi necalificat pentru diverse domenii, de la administraţie, sănătate şi transporturi, până la industria alimentară şi construcţii. Astfel, sunt disponibile 50 de posturi de dulgher, 25 de ajutor bucătar şi de conducător auto transport rutier de mărfuri, 15 de agent de securitate, câte 4 de ambalator manual şi de brutar şi 2 de administrator baze de date.

    Totodată, se mai caută 3 consilieri şi experţi în economie, 2 medici generalişti, 2 medici rezidenţi, 2 ingineri de sistem, un consultant comericial, farmacişti şi personal de curăţenie clădiri şi mijloace de transport. O listă completă cu locurile de muncă disponibile, cerinţele pentru fiecare post şi detaliile de contact se găseşte pe site-ul Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor.

    Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, în centrul României, organizează concursuri pentru ocuparea a aproape 80 de posturi. Se caută medici, asistenţi, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, registratori medicali şi bucătari. Toate job-urile sunt pe perioadă nedeterminată şi cu normă întreagă. Managerul spitalului, Florin Crăciun, a declarat că cel mai greu se găsesc medici de radiologie şi cardiologie intervenţională. Cei interesaţi de aceste locuri de muncă îşi pot depune dosarele în perioada 17 – 21 ianuarie.

    Toate informaţiile despre organizarea concursului, bibliografia şi cerinţele pentru fiecare post sunt publicate pe site-ul instituţiei medicale, spitalmures.ro. Anul trecut, Agenţia pentru ocuparea Forţei de Muncă Mureş a identificat peste 4.500 de posturi vacante la nivelul judeţului.

  • Muncind în România

    Muncind în România

    Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Bihor, în nord-vestul României, a lansat oficial concursul pentru ocuparea a 144 de posturi vacante care acoperă multiple specializări şi categorii de personal. Sunt disponibile 30 de posturi de medici, diverse specialităţi, 18 posturi de asistenţi medicali debutanţi, 27 de posturi de infirmiere debutante, 31 de posturi de îngrijitoare, 8 posturi de brancardieri, precum şi fiziokinetoterapeuţi, psihologi, maseuri, farmacişti, supraveghetori, electricieni, economişti, referenţi, consilieri şi ingineri. Perioada de înscriere se încheie pe 17 decembrie pentru asistenţi medicali, personal auxiliar şi alte categorii, şi pe 18 decembrie pentru medici şi farmacişti. Informaţii detaliate despre tematica şi bibliografia necesară depunerii dosarelor sunt afişate la avizierul unităţii şi publicate pe site-ul spitalului, la secţiunea Anunţuri – Carieră.

    Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraş Severin, în vest, au desfăşurat 243 controale pe parcursul lunii noiembrie. Dintre acestea, 149 în domeniul relaţiilor de muncă şi 94 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În urma acestora au fost emise 231 de măsuri obligatorii de remediere a deficienţelor constatate şi au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 67.000 lei. Printre principalele deficienţe identificate de reprezentanţii ITM au fost primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea acordării repausului săptămânal de 48 de ore consecutive, neiniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă, lipsa regulamentului intern, întocmirea defectuoasă a foilor colective de prezenţă, neasigurarea existenţei unui punct de prim ajutor, nesemnalizarea riscurilor din şantier sau utilizarea echipamentelor fără dispozitive de protecţie.

    Aproape jumătate dintre angajaţii din România, 49%, sunt nemulţumiţi sau total nemulţumiţi de locul de muncă actual, în creştere faţă de anul precedent, când ponderea depăşea uşor o treime. Potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare Bestjobs, doar 32% dintre salariaţi se declară mulţumiţi de jobul pe care îl au în prezent. În acelaşi timp, 6 din 10 respondenţi afirmă că satisfacţia scăzută la locul de muncă le afectează negativ viaţa personală, creşterea veniturilor reprezentând principala nevoie a angajaţilor, afectaţi de efectele tot mai puternice ale inflaţiei. Principalele motive de stres la birou sunt volumul de muncă tot mai crescut, îngrijorările legate de starea de sănătate şi teama de concediere. Totodată, sondajul mai relevă faptul că 42% din angajaţi se confruntă cu simptome de epiuzare.

    Costul orar al forţei de muncă în România a crescut în majoritatea activităţilor economice în trimestrul al 3-lea pe fondul majorărilor salariale de anul acesta. În comparaţie cu trimestrul al 2-lea, cea mai semnificativă creştere s-a regăsit în învăţământ – peste 43%, datorată însă în mare parte vacanţei şcolare, care a făcut ca timpul efectiv lucrat să se diminueze. Creşteri mai importante s-au înregistrat în activităţi de spectacole, culturale şi recreative şi în sănătate şi asistenţă socială, acestea fiind situate între 3 şi 4,4 procente. Au fost însă şi sectoare unde s-au înregistrat scăderi ale costului orar al forţei de muncă în trimestrul al treilea faţă de cel precedent, cele mai semnificative în intermedieri financiare şi asigurări – aproape 9,9%, tranzacţii imobiliare – 3,7 procente, respectiv, în informaţii şi comunicaţii peste 3,4%. În ciuda creşterilor salariale din ultima perioadă, România se situează în continuare pe unul din ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte costul orar al forţei de muncă.

    Sute de angajaţi din România pot participa la cursuri gratuite de formare profesională, finanţate de Fondul Social European Plus. Este vorba despre proiectul “Ţine pasul cu viitorul” implementat în regiunile de sud-est şi nord-est ale României. Partricipanţii vor fi ajutaţi să se adapteze la noile realităţi tehnologice, corelate cu nevoile pieţei muncii. În judeţul Bacău, aflat în regiunea de nord-est a ţării, valoarea programelor organizate în decembrie depăşeşte 2 milioane de euro. La sesiuni pot lua parte 600 de angajaţi cu vârste între 18 şi 65 de ani.

  • Spitalul „Dăruiește Viață” a început, în sfârșit, să funcționeze

    Spitalul „Dăruiește Viață” a început, în sfârșit, să funcționeze

    Spitalul „Dăruiește Viață”, din Bucureşti, a început să funcționeze de facto la jumătatea lunii aprilie. 50 de copii au fost deja transferați din vechile secții de oncologie, neurochirurgie și chirurgie ale spitalului „Marie Curie”, într-un proces atent gestionat, cu focus pe confortul psihic și fizic al micuților pacienți.

    Deja, pe 15 aprilie, fusese operat primul copil. Asociația „Dăruiește Viață”, ONG-ul care a construit spitalul de la zero, din donațiile a 350.000 de persoane fizice și a 8.000 de companii a anunțat, prin fondatoarele Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, că nu are de gând să se oprească aici și că vrea să înceapă construcția unei noi clădiri în care să se mute și celelalte secții ale spitalului „Marie Curie”.

    A fost un proces birocratic lung, nedrept de lung pentru micuții beneficiari ai acestui proiect unic în România. Carmen Uscatu vorbește despre ce a însemnat acest lucru din punct de vedere uman:

    „E important de precizat că noi nu ne luptăm cu instituțiile statului, din contră, noi considerăm că e nevoie de colaborare pentru ca acest proiect să-și atingă cu adevărat potențialul.

    Acest proiect este un spital al viitorului și aici vor fi tratați copiii la cele mai înalte standarde, dacă noi vom continua să colaborăm cu conducerea spitalului „Marie Curie”, cu Ministerul Sănătății, cu Guvernul României. Sigur, copiii au fost transferați și bucuria pe care am citit-o pe chipurile lor nu cred că o s-o pot uita vreodată. De fapt, acela a fost momentul când am realizat că toți acești ani în care, uneori, ne-a fost foarte greu, toate luptele pe care le-am dus cu mentalitățile au meritat, pentru că zâmbetul lor și speranța părinților sunt cele care ne fac pe noi să putem merge mai departe”.

     

    Despre ce înseamnă să crezi în proiectul tău, în visele tale, în ciuda tuturor piedicilor, vorbește Oana Gheorghiu:

    „Au fost mulți oameni care, poate, la început nu au crezut în proiectul nostru, nu au crezut, poate, că putem să strângem toți banii sau, poate, nu au avut încredere că vom reuși să construim un spital la standardele la care ne-am propus. Din fericire, însă, aceste lucruri s-au întâmplat și sperăm ca, cei care au fost reticenți la început, să fi văzut că un astfel de proiect este posibil, cu implicare, cu determinare, cu perseverență.

    Am fost într-o emisiune radio și atunci ascultătorii sunau și puneau întrebări sau își spuneau opinia, iar unul dintre cei care au sunat în direct atunci chiar a menționat faptul că nu a avut încredere și că nu a donat, îi părea rău că nu a făcut asta, dar a promis că de acum înainte va susține toate proiectele asociației „Dăruiește Viață”, pentru că, iată, este mai mult decât evident că am făcut ce am promis și că ne-am ținut de cuvânt.

    Cred că faptul că acest proiect a ajuns la bun sfârșit și că pacienții sunt deja tratați în spital și că beneficiază de aceste condiții este cea mai bună dovadă a faptului că noi împreună, dacă ne adunăm, dacă suntem solidari, putem să facem lucruri extraordinare, iar ca o lecție de viață este, nu știu dacă putem spune o lecție de viață, dar putem să vedem cât de mult impact are munca în echipă, cât de mult impact avem noi împreună, solidari și cu dorința de a face lucruri bune pentru ceilalți”.

     

    Să vorbim puțin despre drepturilor pacienților în România. Oana Gheorghiu:

    „Din păcate, în România pacienții sunt puși adesea în situația de a lupta pentru drepturile lor. De cele mai multe ori vorbim de pacienți cu boli oncologice, de pacienți aflați în situații dificile și pentru care bătălia este greu de dus. De aceea, familiile apelează adesea la asociații. Uneori se întâmplă să fim noi acea asociație care sprijină lupta familiilor și a pacienților.

    Nu de puține ori am reușit să susținem cu avocați pro bono pacienții care aveau nevoie de anumite tratamente pe care nu le puteau obține, fie pentru că statul nu le deconta, fie pentru că ele nu găseau pe piață și, din fericire, instanțele de judecată sunt destul de înțelegătoare și destul de înțelepte, aș zice eu, pentru a acorda pacienților tratamentele în mod rapid prin ordonanțe prezidențiale, până ce procesul se rezolvă și până ce Casa de Sănătate este pusă cumva să găsească o soluție pe termen lung.

    Sistemul de sănătate din România nu este cel mai prietenos cu pacienții, știm cu toții asta, ne lovim cu toții de obstacole și de piedici în a găsi soluții de tratament, mai ales în situații dificile. Tocmai de aceea observăm că adesea politicienii noștri, miniștrii noștri, medicii noștri, profesorii universitari aleg să se trateze în străinătate atunci când au boli grave. Acesta este un lucru care spune multe despre calitatea actului medical în România și poate că acest lucru ar trebui să dea de gândit politicienilor, mai ales în acest an electoral”.

     

    Infrastructurii uneori precare i se adaugă și o criză a medicamentelor. Carmen Uscatu, din nou, despre cum putem reduce din acest handicap:

    „Sunt de părere că soluțiile la criza medicamentelor nu pot fi identificate decât dacă ne punem împreună la aceeași masă, autoritățile, ONG-urile și pacienții. Din păcate, acest dialog nu a fost încă inițiat. „Dăruiește Viață” a venit acum mulți ani cu un raport referitor la lipsa citostaticelor și cu niște soluții, însă acestea nu au fost puse, la acel moment, în aplicare. Dialogul, însă, e cel care va genera soluții, care apoi să fie aplicate”.