Tag: substante cancerigene

  • Siguranța alimentelor și băuturilor în UE

    Siguranța alimentelor și băuturilor în UE

    Siguranța alimentară este o provocare continuă. Un studiu realizat de Centrul Comun de
    Cercetare al Comisiei Europene arată că unele produse comercializate în UE sub
    aceeaşi marcă, pot avea o compoziţie diferită, iar uneori şi un gust diferit.
    10 din cele 20 de produse testate au gusturi diferite din cauza diferenţelor
    mari în compoziţia alimentelor. În ceea ce privește calitatea alimentației, cetățenii
    Uniunii consumă în medie circa 95 de litri de băuturi răcoritoare anual și peste
    70 de kilograme de carne. Pe lângă băuturile alcoolice și băuturile
    răcoritoare, carnea procesată reprezintă un mare pericol pentru sănătate. Conform
    unui studiu al Hamilton Health Science, consumul săptămânal a 150 de grame de
    carne procesată crește cu 51% riscul de deces. De asemenea, produsele din carne
    procesată pot cauza cancer, susține Organizația Mondială a Sănătății.
    Eurodeputatul Tudor Ciuhodaru, propune o soluție pentru a îmbunătăți siguranța
    alimentelor și băuturilor consumate în spațiul comunitar:


    Vorbim despre o altă abordare în ceea ce înseamnă protejarea vieții
    fiecărui român. Eu vreau ca ce mâncăm sau bem să fie 100% sigur. Vreau ca toți
    românii să beneficieze de alimente și băuturi, de import sau locale, care să nu
    conțină substanțe cancerigene sau cu potențial cancerigen. De aceea, am propus
    Parlamentului și Comisiei Europene înființarea Rețelei europene de centre de
    control al calității și conținutului alimentelor și băuturilor nealcoolice și
    alcoolice care se desfac pe piață. Nu mai vreau să existe acel dublu standard
    care a fost dovedit prin studiile făcute la nivelul Comisiei Europene. Astfel,
    motivațiile acestui demers sunt cât se poate de clare. Alimentele și băuturile
    contaminate nu au miros sau culoare aparte, iar pe termen lung, consumul unor
    astfel de alimente este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice sau
    renale, poate produce cancer, poate dăuna fertilității și poate afecta și
    fătul. Iar 4 firme din 10 folosesc acel cuvânt magic, ecologic – ecologic între
    ghilimele, în mod fals sau înșelător și nu o spun eu, ci o arată raportul
    Comisiei Europene.





    Cum ar funcționa, însă, rețeaua centrelor de control, propusă de
    europarlamentarul român?


    Practic, Rețeaua europeană de centre de control va analiza alimentele și
    băuturile, dar și alte produse de import și locale pentru a depista toate
    substanțele cancerigene sau cu potențial cancerigen. Și pentru a evita orice
    suspiciune și pentru a asigura cele mai bune verificări, probele dintr-un stat
    vor fi analizate și în centrele din alte două state membre, alese aleatoriu.
    Astfel, va exista, în sfârșit, un standard unic european de calitate în
    sănătate.






  • Campanie – Sănătatea în spațiul de lucru pentru personalul care gestionează substanțe periculoase

    Campanie – Sănătatea în spațiul de lucru pentru personalul care gestionează substanțe periculoase

    Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă a lansat o campanie de sensibilizare la nivel european privind substanțele periculoase. În următorii doi ani se vor desfăşura numeroase activităţi menite să atragă atenția asupra problemei și să promoveze cele mai bune modalități de abordare a riscurilor pe care substanțele periculoase le prezintă pentru lucrători.

    Campania iniţiată de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă se va desfăşura până la sfârşitul anului viitor şi va avea rolul de a creşte gradul de conștientizare cu privire la toate tipurile de substanțe periculoase, nu doar la cele evidente, și de a sublinia importanța evaluării riscurilor în toate sectoarele ca prim pas către prevenție.

    Contrar percepțiilor generale, utilizarea substanțelor periculoase nu este în scădere la nivelul Uniunii Europene, iar necesitatea gestionării riscurilor pe care le prezintă acestea este mai presantă ca niciodată. Printre substanțele la care lucrătorii sunt expuși cel mai frecvent se numără substanțele cancerigene. Comisia Europeană a propus recent limitarea expunerii lucrătorilor la cinci produse chimice care cauzează cancer, pe lângă cele 21 de substanțe care au fost deja limitate sau propuse pentru a fi limitate.

    Noua campanie vizează promovarea unor tehnici de gestionare adecvată a substanțelor periculoase la locul de muncă, cum ar fi evaluarea riscurilor, eliminarea și substituția, prin diseminarea de instrumente practice și studii de caz. În plus, campania se concentrează pe categorii de lucrători expuși unor riscuri deosebite, după cum explică doctor Christa Sedlatschek, directorul Agenției Europeane pentru Securitate și Sănătate în Muncă: Substanţe chimice sau biologice există în aproape 40% din afacerile din Europa. În Uniunea Europeană, 17% dintre muncitori au raportat că sunt în contact cu subsanţe chimice cel puţin un sfert din timp. Aşadar, milioane de muncitori din Uniunea Europeană sunt expuşi la substanţe periculoase la serviciu şi cu toate acestea riscurile sunt subestimate sau ignorate. Mulți lucrători nu sunt conștienți de faptul că nu numai produsele chimice fabricate care sunt etichetate cu informații de risc și de securitate pot fi nocive. Și alte substanțe utilizate în mod obișnuit în toate sectoarele – de la lucrul cu făină în brutării până la praful de silice de pe șantierele de construcții – pot fi periculoase dacă utilizarea lor nu este gestionată eficient.


    Printre evenimentele principale ale campaniei se numără Săptămânile europene pentru securitate și sănătate în muncă, precum și conferinţele Schimburi de bune practici.

    Misiunea Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă este de a face din Europa un loc de muncă mai sigur, mai sănătos şi mai productiv. Agenţia cercetează, elaborează şi difuzează informaţii fiabile, echilibrate şi imparţiale privind sănătatea şi securitatea în muncă.