Tag: subventii agricole

  • Egalizarea subvențiilor agricole din UE

    Egalizarea subvențiilor agricole din UE

    Subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură reprezintă o miză uriașă pentru sectorul agricol românesc și după 2020. Însă se dorește ca noua Politică Agricolă Comună să prevadă un sprijin egal pe suprafață și în zootehnie pentru toți fermierii europeni.

    Este nevoie de o finanțare pentru fermele mici și mijlocii, dar și fermele
    mari au nevoie de o finanțare adecvată. Nu ar fi indicată plafonarea nivelului subvențiilor.




    Europarlamentarul Daniel Buda a atras atenția asupra nivelului subvențiilor
    pentru agricultură care se acordă în Uniunea Europeana și a spus ca ar trebui
    să existe o egalizare a acestora la nivelul tuturor țărilor membre. Pentru ca fermierii europeni să aibă
    șanse egale pe piața internă a Uniunii, trebuie ca fermierul român să aibă
    aceeași subvenție ca și fermierii din țările UE.




    (Interviu cu dl. Ion Bălan – fermier din Tulcea şi cu dl. Daniel Buda – Europarlamentar)



  • Subvenții acordate pentru fermieri

    Subvenții acordate pentru fermieri

    România este singura țara din Uniunea Europeană (UE) care a încheiat depunerea cererilor de plată până în data de 15 mai 2018, în condiţiile în care deţine peste 36% din exploataţiile existente în UE.

    Fermierii români au depus peste 855.000 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 9,7 milioane de hectare, înregistrându-se o depăşire cu 250.000 de hectare faţă de anul 2017.

    Europarlamentarul Daniel Buda: Fermierul trebuie sa beneficieze de sprijin din partea statului in funcție de animalele pe care le are pentru ca altfel nu putem sa dezvoltam sectorul agricol sau sectorul zootehnic. Degeaba ii dau eu unui fermier acel ajutor dacă nu am o oglinda a ceea ce are el in ferma asta pe de o parte, pe de alta parte o mare supărare pe care o au fermierii este cea legată de terenurile pe care le au la dispoziție deși de foarte multe ori ar dori sa-și dezvolte afacerea pentru cei care dețin terenuri nefiind obligați sa aibă animale ei spun in felul următor și vin de la un fermier știu ce vorbesc, mi mi-au spus domnule dacă vrei sa-ti dau terenul mi-l dai mie sa-l bag la Apia deși eu stau in Făgăraș sau in Sibiu, stau la oraș. Eu cred ca aceste terenuri trebuie sa trebuie sa fie purtătoare de subvenție dar sa fie încasată de acel fermier care sta acolo la coada vacii, la coada oii și face agricultura, nu cel care sta la oraș pentru ca va mai spun un lucru, ce diferența este între acel cetățean roman care sta la oraș și care are terenuri la țara, nu face agricultura, nu pleacă, poate nici nu știe unde sunt terenurile dar încasează subvenții agricole și care de fapt nu fac absolut nimic. Ia bani de la stat acest lucru trebuie sa dispara din 2020. Îmi spunea fermierul la care am fost va duc sa vedeti ferme in care animalele pică de pe picioare penteu ca le tin doar pentru subvenție. Nu. Eu cred ca subvențiile trebuie sa fie legate de producție. Dacă produci ceva, primesti ceva de la stat, dacă nu, nu este posibil ca tu sa ai animalele doar ca sa fie purtătoare de subvenție indiferent de cât produc pentru ca eu stat, statul însemnând Comisia Europeana iti dau bani pentru ca tu sa injectezi alimente in sistemul public pantru ca pana la urnă te plătesc pe tine fermier ca tu sa produci hrana de calitate și la prețuri accesibile nu iti dau tie bani pentru a face altceva cu banii respectivi. Este important ca fermierii conștientizează pozițiile sau ma rog dificultățile, in primul rand este important ca fermierul sa primească bani dacă el produce ceva cu terenul pe care-l are in folosință sau in proprietate altfel acei bani acei bani trebuie sa ajungă la cei care produc hrana pentru ceilalți de lângă noi.

    Toți fermierii care au depus documentația au primit subvențiile şi nu există niciun judeţ care să nu se fi încadrat în parametrii stabiliţi.


  • Despre o viitoare Politică Agricolă Comună

    Despre o viitoare Politică Agricolă Comună

    Miniştrii agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă, în această săptămână, la un consens asupra viitorului Politicii Agricole Comune. Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia au refuzat să semneze o declaraţie comună, cu care celelalte 23 de state au fost de acord.

    Mărul discordiei l-a constituit modul de împărţire a subvențiilor agricole între statele membre. În prezent, acestea se acordă diferenţiat, statele mai vechi ale Uniunii, adică cele din Europa de Vest, primind sume mai mari. Acum, miniştrii agriculturii din cele cinci ţări estice solicită subvenţii egale pentru toate statele membre, după cum a explicat Rumen Porodzanov, ministrul bulgar al Agriculturii, ţară care deţine în acest moment preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene: Am avut o întrunire emblematică. O continuare a dezbaterii asupra viitoarei Politici Agricole Comune. Un punct esențial asupra căruia nu am reușit să ajungem la un acord a fost convergența subvențiilor. Cinci dintre statele membre au dorit să includem în text convergența deplină și subvenții complet egale pentru toate țările. Ceea ce este foarte greu de obținut. Greu de obținut din multe motive. Mai întâi, pentru din lipsa unei clarități a bugetului de care va dispune Politica Agricolă Comună, care va fi dezbătut în contextul viitorului Cadru Financiar Multianual, apoi din cauza Brexitului și a altor politici.

    Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat recent planurile executivului european pentru viitorul Cadru Financiar Multianual, unul dintre scenarii fiind şi reducerea cu 120 de miliarde de euroa fondurilor alocate Politicii Agricole Comune. Comisia va prezenta, în lunile următoare, propunerea formală pentru următorul buget pe termen lung al Uniunii,a precizat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan: Rolul meu a fost să-mi arăt susținerea față de președinție în orice mod posibil pentru a încerca să ajungem la un acord. Iar Comisia va continua să lucreze îndeaproape cu Președinția în următoarele luni la pregătirea propunerilor noastre legale și cred că un set de propuneri de reglementări va fi disponibil la finele lunii mai sau la începutul lui iunie.

    Bugetul Politicii Agricole Comune pentru perioada 2014-2020 reprezintă aproximativ 38 % din bugetul global al Uniunii, iar cheltuielile totale pe durata perioadei de 7 ani este de aproximativ 400 de miliarde de euro.