Tag: taietei

  • Tradiţii gastronomice săseşti

    Tradiţii gastronomice săseşti

    În comunităţile
    germane din Transilvania şi Banat există obiceuri şi sărbători
    specifice perioadei premergătoare sărbătorii Paştelui.
    De la Boboteazăşi până la intrarea în postul Paştelui pe care
    catolicii îl sărbătoresc în acest an la 27 martie, este marcat Fasching-ul sau, după cum i
    se mai spune, al 5-lea anotimp. Cum anume? Prin festivaluri asociate aproape întotdeauna
    cu diferite preparate gastronomice.


    La Reşiţa, ciclul sărbătorilor a fost deschis la sfârşitul
    lunii ianuarie cu sărbătoarea tăiţeilor. Iniţial, aceşti tăiţei pregătiţi în casă, erau serviţi cu mac, cu nucăsau cu gem, ca un desert.
    Uterior, reţeta a fost divesificată, în prezent fiind serviţi şi tăiţei cu
    carne. La Reşiţa, Fasching-ul sau Fărşang-ul se va încheia cu Festivalul
    gogoşilor. Tot gogoşi au fost servite şi la Festivalul Lolelor de la Agnita,
    care marchează o întâmplare din Evul Mediu, învăluită în legendă. Se spune că,
    atunci când cetatea Agnitei a fost asediată de otomani, o tânără curajoasă, cu
    o costumaţie înfricoşătoare, a ieşit din cetate pocnind din bici şi făcând
    zgomote asurzitoare, ceea ce I-ar fi pus pe fugă pe atacatori. Astăzi,
    trecătorii care recunosc cine se ascunde sub masca şi costumaţia lolelor este
    răsplătit cu o gogoaşă.


    La Prejmer, lângă Braşov, este
    organizat Festivalul Clătitelor, care are la origine tot Fasching-ul. În
    ultimii ani a fost reînnoit acest obicei al saşilor, ca grupuri de băieţi mascaţi să cutreiere satul într-o căruţă în care a fost montată o
    sobă pe care se prepară clătite ce sunt apoi împărţite locuitorilor. Pentru
    gestul lor, aceştia primesc în schimb făină, zahăr şi ouă, ingrediente folosite
    apoi pentru prepararea gogoşilor de la Balul mascat programat în seara acelei
    zile. Potrivit obiceiului, grupul de
    băieţi nu trebuie să facă doar clătite, ci să fure şi o fată din comună, pe care să o urce în căruţă.
    Până când părinţii o vor răscumpăra, fata va face parte din această inedită caravană, însoţită de
    muzicanţi. Bineînţeles că la un astfel de festival, cei care pregătesc clătite nu
    se dovedesc lipsiţi de imaginaţie. Clătitele
    sunt umplute cu diferite sortimente de gem şi dulceaţă, dar şi cu
    nuci, cu miere de albine sau cu mere rase.


    Aluatul de clătite
    este uşor de preparat. Avem nevoie de un pahar de făină, de un ou, de
    jumătate de pahar de lapte, de apă minerală sau
    sifon, de ulei, zahăr şi sare.
    Amestecăm făina cu oul într-un
    castron şi adăugăm laptele până când obţinem un aluat cremos, de consistenţa smântânii. Adăugăm
    puţină sare şi zahăr, dar nu foarte mult, deoarece zahărul în exces face ca
    aluatul să devină lipicios şi să se prindă de tigaie. Lăsăm aluatul la rece
    pentru circa jumătate de oră, Turnăm puţin ulei într-o tigaie. După ce l-am
    încins, cu ajutorul unui polonic turnăm şi aluatul în tigaia pe care o mişcăm
    astfel încât aluatul să se întindă pe toată suprafaţa într-un strat subţire şi
    uniform. Clătita se prăjeşte până ce capătă o culoare aurie, după care cu
    ajutorul unei spatule sau, dacă aveţi dexteritate, printr-o mişcare energică în
    sus a tigăii, o întoarcem pe cealaltă parte. Clătitele se aşează una peste alta
    într-o farfurie, după care acestea vor fi umplute cu dulceaţă, cu cremă de
    ciocolată sau, dacă le veţi consuma ca aperitiv, le puteţi umple, de exemplu,
    cu ciuperci călite.

  • Tradiţii gastronomice săseşti

    Tradiţii gastronomice săseşti

    În comunităţile
    germane din Transilvania şi Banat există obiceuri şi sărbători
    specifice perioadei premergătoare sărbătorii Paştelui.
    De la Boboteazăşi până la intrarea în postul Paştelui pe care
    catolicii îl sărbătoresc în acest an la 27 martie, este marcat Fasching-ul sau, după cum i
    se mai spune, al 5-lea anotimp. Cum anume? Prin festivaluri asociate aproape întotdeauna
    cu diferite preparate gastronomice.


    La Reşiţa, ciclul sărbătorilor a fost deschis la sfârşitul
    lunii ianuarie cu sărbătoarea tăiţeilor. Iniţial, aceşti tăiţei pregătiţi în casă, erau serviţi cu mac, cu nucăsau cu gem, ca un desert.
    Uterior, reţeta a fost divesificată, în prezent fiind serviţi şi tăiţei cu
    carne. La Reşiţa, Fasching-ul sau Fărşang-ul se va încheia cu Festivalul
    gogoşilor. Tot gogoşi au fost servite şi la Festivalul Lolelor de la Agnita,
    care marchează o întâmplare din Evul Mediu, învăluită în legendă. Se spune că,
    atunci când cetatea Agnitei a fost asediată de otomani, o tânără curajoasă, cu
    o costumaţie înfricoşătoare, a ieşit din cetate pocnind din bici şi făcând
    zgomote asurzitoare, ceea ce I-ar fi pus pe fugă pe atacatori. Astăzi,
    trecătorii care recunosc cine se ascunde sub masca şi costumaţia lolelor este
    răsplătit cu o gogoaşă.


    La Prejmer, lângă Braşov, este
    organizat Festivalul Clătitelor, care are la origine tot Fasching-ul. În
    ultimii ani a fost reînnoit acest obicei al saşilor, ca grupuri de băieţi mascaţi să cutreiere satul într-o căruţă în care a fost montată o
    sobă pe care se prepară clătite ce sunt apoi împărţite locuitorilor. Pentru
    gestul lor, aceştia primesc în schimb făină, zahăr şi ouă, ingrediente folosite
    apoi pentru prepararea gogoşilor de la Balul mascat programat în seara acelei
    zile. Potrivit obiceiului, grupul de
    băieţi nu trebuie să facă doar clătite, ci să fure şi o fată din comună, pe care să o urce în căruţă.
    Până când părinţii o vor răscumpăra, fata va face parte din această inedită caravană, însoţită de
    muzicanţi. Bineînţeles că la un astfel de festival, cei care pregătesc clătite nu
    se dovedesc lipsiţi de imaginaţie. Clătitele
    sunt umplute cu diferite sortimente de gem şi dulceaţă, dar şi cu
    nuci, cu miere de albine sau cu mere rase.


    Aluatul de clătite
    este uşor de preparat. Avem nevoie de un pahar de făină, de un ou, de
    jumătate de pahar de lapte, de apă minerală sau
    sifon, de ulei, zahăr şi sare.
    Amestecăm făina cu oul într-un
    castron şi adăugăm laptele până când obţinem un aluat cremos, de consistenţa smântânii. Adăugăm
    puţină sare şi zahăr, dar nu foarte mult, deoarece zahărul în exces face ca
    aluatul să devină lipicios şi să se prindă de tigaie. Lăsăm aluatul la rece
    pentru circa jumătate de oră, Turnăm puţin ulei într-o tigaie. După ce l-am
    încins, cu ajutorul unui polonic turnăm şi aluatul în tigaia pe care o mişcăm
    astfel încât aluatul să se întindă pe toată suprafaţa într-un strat subţire şi
    uniform. Clătita se prăjeşte până ce capătă o culoare aurie, după care cu
    ajutorul unei spatule sau, dacă aveţi dexteritate, printr-o mişcare energică în
    sus a tigăii, o întoarcem pe cealaltă parte. Clătitele se aşează una peste alta
    într-o farfurie, după care acestea vor fi umplute cu dulceaţă, cu cremă de
    ciocolată sau, dacă le veţi consuma ca aperitiv, le puteţi umple, de exemplu,
    cu ciuperci călite.