Tag: trandafiri

  • Dulceaţă de trandafiri

    Dulceaţă de trandafiri

    Primele
    borcane de dulceaţă din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci
    când apar şi primele fructe. Se face dulceaţă din căpşuni, din cireşe şi din
    vişine, însă acum se poate pregăti şi dulceaţă din flori de soc, de păpădie sau
    din trandafiri. Din petalele de trandafiri se obţine şi un oţet, puternic
    aromatizat, însă din aceleaşi petale poate fi pregătită o dulceaţă foarte
    parfumată.

    Sunt folosite numai petalele anumitor soiuri de trandafiri, un soi
    cultivat în România fiind aşa-numitul trandafir de Damasc (Rosa Damascena). În combinație cu lapte, făină și gălbenușuri de ou se mai
    poate obține o cremă de trandafiri. Avem nevoie de un litru de lapte, de 200 de
    grame de petale de trandafiri, de 100 de grame de zahăr, de 100 de grame de
    migdale, de 4 linguri de făină și de 4 gălbenușuri de ou.

    Într-un vas turnăm
    puțin lapte peste făină și omogenizăm. În alt vas, se bat gălbenușurile de ou
    și se amestecă cu puțin lapte. Se pune laptele la fiert împreună cu petalele de
    trandafiri și cu migdalele mărunțite, se adaugă făina și gălbenușurile și se
    lasă la foc mic, amestecând continuu până când compoziţia capătă consistenţă.
    Se toarnă în boluri, se lasă la răcit, după care se păstrează la rece până când
    se servește.

    Pentru dulceață avem nevoie de
    jumătate de kg de petale de trandafiri, de un kg de zahăr și de zeama de la o
    lâmâie. După ce din petale a fost îndepărtată partea albă dinspre tijă, acestea
    trebuie spălate şi lăsate la scurs într-o strecurătoare. Se pune la fiert un
    litru de apă, se adaugă zahărul și se obține un sirop. Adăugăm petalele de
    trandafiri, lăsând să fiarbă la foc potrivit. Se îndepărtează periodic spuma
    care se formează la suprafaţă. Adăugăm zeama de lămâie şi lăsăm la fiert până
    când dulceaţa se leagă.

    Se poate verifica dacă dulceaţa este gata de pus în
    borcane, turnând câteva picături într-o farfurie. Dacă nu curge, lipindu-se de
    farfurie, atunci se spune că dulceaţa s-a legat. Dulceaţa trebuie turnată apoi
    în borcane cu filet. După ce s-au răcit, borcanele pot fi sterilizate fie
    punându-le într-un vas cu apă, la fiert, fie într-o tavă în cuptorul rece,
    încălzind la foc mic timp de jumătate de oră

  • Dulceaţă de trandafiri

    Dulceaţă de trandafiri

    Primele
    borcane de dulceaţă din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci
    când apar şi primele fructe. Se face dulceaţă din căpşuni, din cireşe şi din
    vişine, însă acum se poate pregăti şi dulceaţă din flori de soc, de păpădie sau
    din trandafiri. Din petalele de trandafiri se obţine şi un oţet, puternic
    aromatizat, însă din aceleaşi petale poate fi pregătită o dulceaţă foarte
    parfumată.

    Sunt folosite numai petalele anumitor soiuri de trandafiri, un soi
    cultivat în România fiind aşa-numitul trandafir de Damasc (Rosa Damascena). În combinație cu lapte, făină și gălbenușuri de ou se mai
    poate obține o cremă de trandafiri. Avem nevoie de un litru de lapte, de 200 de
    grame de petale de trandafiri, de 100 de grame de zahăr, de 100 de grame de
    migdale, de 4 linguri de făină și de 4 gălbenușuri de ou.

    Într-un vas turnăm
    puțin lapte peste făină și omogenizăm. În alt vas, se bat gălbenușurile de ou
    și se amestecă cu puțin lapte. Se pune laptele la fiert împreună cu petalele de
    trandafiri și cu migdalele mărunțite, se adaugă făina și gălbenușurile și se
    lasă la foc mic, amestecând continuu până când compoziţia capătă consistenţă.
    Se toarnă în boluri, se lasă la răcit, după care se păstrează la rece până când
    se servește.

    Pentru dulceață avem nevoie de
    jumătate de kg de petale de trandafiri, de un kg de zahăr și de zeama de la o
    lâmâie. După ce din petale a fost îndepărtată partea albă dinspre tijă, acestea
    trebuie spălate şi lăsate la scurs într-o strecurătoare. Se pune la fiert un
    litru de apă, se adaugă zahărul și se obține un sirop. Adăugăm petalele de
    trandafiri, lăsând să fiarbă la foc potrivit. Se îndepărtează periodic spuma
    care se formează la suprafaţă. Adăugăm zeama de lămâie şi lăsăm la fiert până
    când dulceaţa se leagă.

    Se poate verifica dacă dulceaţa este gata de pus în
    borcane, turnând câteva picături într-o farfurie. Dacă nu curge, lipindu-se de
    farfurie, atunci se spune că dulceaţa s-a legat. Dulceaţa trebuie turnată apoi
    în borcane cu filet. După ce s-au răcit, borcanele pot fi sterilizate fie
    punându-le într-un vas cu apă, la fiert, fie într-o tavă în cuptorul rece,
    încălzind la foc mic timp de jumătate de oră

  • Dulceaţă de trandafiri

    Dulceaţă de trandafiri

    Primele borcane de dulceaţă
    din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci când apar şi primele
    fructe. Se face dulceaţă din căpşuni, din cireşe şi din vişine, însă acum se
    poate pregăti şi dulceaţă din flori de soc, de păpădie sau din trandafiri. Din
    petalele de trandafiri se obţine şi un oţet, puternic aromatizat, însă din
    aceleaşi petale poate fi pregătită o dulceaţă foarte parfumată. Sunt folosite
    numai petalele anumitor soiuri de trandafiri, recomandat fiind aşa-numitul
    trandafir de Damasc (rosa damascena).

    După ce din petale a fost îndepărtată
    partea albă dinspre tijă, acestea trebuie spălate şi lăsate la scurs într-o
    strecurătoare. Avem nevoie de circa 100 de flori de trandafir, de un kg de
    zahăr şi de o lămâie. Fierbem un litru de apă în care am pus zahărul până când
    obţinem un sirop, adunând spuma de la suprafaţă. Adăugăm petalele de
    trandafiri, lăsând să fiarbă la foc potrivit. Din când în când se adună spuma
    care se formează la suprafaţă. Adăugăm zeama de lămâie şi lăsăm la fiert până
    când dulceaţa se leagă. Se poate verifica dacă dulceaţa este gata de pus în
    borcane, turnând câteva picături într-o farfurie. Dacă nu curge, lipindu-se de
    farfurie, atunci se spune că dulceaţa s-a legat.


    Dulceaţa trebuie turnată
    apoi în borcane cu filet. După ce s-au răcit, borcanele pot fi sterilizate fie
    punându-le într-un vas cu apă, la fiert, fie într-o tavă în cuptorul rece,
    încălzind la foc mic timp de jumătate de oră. Pentru că se obţine o cantitate
    foarte mică, dulceaţa de trandafiri poate fi utilizată ca ornament în cupele cu
    îngheţată sau chiar în combinaţie cu friptură la tavă.

  • Dulceaţă de trandafiri

    Dulceaţă de trandafiri

    Primele borcane de dulceaţă
    din acest an se pregătesc în lunile mai şi iunie, atunci când apar şi primele
    fructe. Se face dulceaţă din căpşuni, din cireşe şi din vişine, însă acum se
    poate pregăti şi dulceaţă din flori de soc, de păpădie sau din trandafiri. Din
    petalele de trandafiri se obţine şi un oţet, puternic aromatizat, însă din
    aceleaşi petale poate fi pregătită o dulceaţă foarte parfumată. Sunt folosite
    numai petalele anumitor soiuri de trandafiri, recomandat fiind aşa-numitul
    trandafir de Damasc (rosa damascena).

    După ce din petale a fost îndepărtată
    partea albă dinspre tijă, acestea trebuie spălate şi lăsate la scurs într-o
    strecurătoare. Avem nevoie de circa 100 de flori de trandafir, de un kg de
    zahăr şi de o lămâie. Fierbem un litru de apă în care am pus zahărul până când
    obţinem un sirop, adunând spuma de la suprafaţă. Adăugăm petalele de
    trandafiri, lăsând să fiarbă la foc potrivit. Din când în când se adună spuma
    care se formează la suprafaţă. Adăugăm zeama de lămâie şi lăsăm la fiert până
    când dulceaţa se leagă. Se poate verifica dacă dulceaţa este gata de pus în
    borcane, turnând câteva picături într-o farfurie. Dacă nu curge, lipindu-se de
    farfurie, atunci se spune că dulceaţa s-a legat.


    Dulceaţa trebuie turnată
    apoi în borcane cu filet. După ce s-au răcit, borcanele pot fi sterilizate fie
    punându-le într-un vas cu apă, la fiert, fie într-o tavă în cuptorul rece,
    încălzind la foc mic timp de jumătate de oră. Pentru că se obţine o cantitate
    foarte mică, dulceaţa de trandafiri poate fi utilizată ca ornament în cupele cu
    îngheţată sau chiar în combinaţie cu friptură la tavă.

  • Piața trandafirilor în Europa

    Piața trandafirilor în Europa


    Este ziua Sfântului Valentin, ziua în care este sărbătorită Ziua Îndrăgostiților. Cu această ocazie, aflăm din datele Eurostat că Uniunea Europeană importă cantități mari de trandafiri. În primele zece luni ale anului trecut, în cele 28 de state membre, au intrat trandafiri în valoare de 624 milioane de euro, în timp ce exporturile către statele din afara Uniunii au fost de zece ori mai mici, în total de 62 milioane de euro.



    De departe, cel mai mare importator este Olanda care a achiționat în intervalul menționat trandafiri în valoare de 478 de milioane de euro (77% din totalul importurilor europene). Alți mari imporatori sunt Marea Britanie (60 miloane euro), Germania (35 de milioane euro) și Spania (30 de milioane de euro).



    Tot Olanda este statul care exportă cei mai mulți trandafiri în afara Uniunii. În intervalul ianuarie-octombrie 2010, Olanda a vândut tranafiri în valoare de 43 de milioane de euro, respectiv 70% din totalul exporturilor UE. Regatul Țărilor de Jos este urmat de la distanță de Lituania (7%), Germania și Letonia, câte 5 milioane de euro fiecare.



    De unde vin și unde pleacă trandafirii din Europa


    Kenya este țara care exportă cei mai mulți trandafiri către blocul comunitar. 317 milioane de euro, respectiv 51% din totalul importurilor, a fost valoarea importurilor din statul african. Etiopia se află pe poziția a doua cu 126 milioane (20%), urmată de Ecuador cu 108 milioane euro (17%). În sens opus, Rusia a cumpărat cei mai mulți trandafiri din Uniunea Europeană, în valoare de 28 de milioane de euro, adică 45% din totalul exporturilor în afara blocului comunitar. Elveţia este al doiea stat ca mare importator din UE cu 20 milioane de euro, urmată de Norvegia (4 milioane de euro) şi Belarus 3 milioane de euro.


    Piața de trandafiri în UE în intervalul ianuarie-octombrie 2017:

    eurostat-trandafiri-2018.jpg



    România, exportator de trandafiri



    În România valoarea importurilor nu este cu mult mai mare față de cantitatea exportată. Astfel, ţara noastră a importat trandafiri în valoare de 16,68 milioane de euro în primele zece luni ale anului trecut şi a exportat trandafiri în valoare de 13,91 milioane euro (inclusiv în țările UE), conform datelor publicate de Eurostat.


    Ziua Sfântului Valentin este prima dintr-o serie de sărbători în care se cumpără buchete de flori, în România. Dragobetele, Mărțișorul, Ziua Internațională a Femeii, Floriile și Paștele zile tradiționale în care românii oferă flori. Conform statisticilor, piața de flori din România valora în jurul sumei de 200 de milioane de euro în 2013. Din nefericire, producția internă de flori a scăzut în ultimii ani la 415 hectare în 2014.