Tag: trasee bicicleta

  • Pe bicicletă, în Parcul Naţional Semenic

    Pe bicicletă, în Parcul Naţional Semenic

    Astăzi vă lansăm o invitaţie la turism activ. Mergem în judeţul Caraş-Severin, în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, pe traseele de cicloturism amenajate acolo.

    Parcul se întinde pe aproximativ 36 de mii de hectare, de la culmea nordică a Munţilor Aninei până la zona estică a Munţilor Semenic. Înființat în 1955, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului cuprinde elemente naturale cu valoare deosebită din punct de vedere floristic, hidrologic, geologic și speologic. Potrivit directorului administrației Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, Nicolae Ifca, este o destinație de vacanță perfectă pentru toată lumea, în orice perioadă a anului.

    Am aflat că există trasee turistice, însumând 130 km, iar de-a lungul traseelor pot fi vizitate mai multe obiective, precum, de exemplu, avene, peştera Comarnic, cascade, trasee tematice, cheile Caraşului.

    Nu în ultimul rând, ne putem aventura pe un traseu cicloturistic, despre care Nicolae Ifca, directorul parcului, a precizat:

    “Am amenajat la nivelul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului un traseu care se poate practica de la vârste de 10 ani până la vârste înaintate. Acest traseu pleacă din Reșița, continuă spre peștera Comarnic, unde are așa o lungime de aproximativ 12 kilometri. Până ajungem la peștera Comarnic mai întâlnim câteva obiective, popasuri turistice, pe care noi le-am amenajat cu panouri informative despre zone, cascade. Înainte de peștera Comarnic, cu aproximativ un km, avem cascada Sumbrac care este formată prin depunere de tuf calcaros, ca să o spunem așa, poate mai popular pentru oameni, un fel de Bigăr, deci cam aceeași formă, doar că este mult mai mică, are înălțime de 6 metri.

    După care ajungem la peștera Comarnic, bineînțeles cu bicicleta. Cine vrea, vizitează! Dacă nu, poate să continue încă 4 km, adică 16 km practic este traseu, unde se și termină și ajungem la unul dintre cei mai impresionanți arbori din Parcul Național Semenic și anume Sequoia Dendro Giganteea, care nu știm încă exact cum a apărut, dar cu siguranță a fost adus, pentru că este un arbore care este original din America, din California și practic la o altitudine de aproximativ 600 metri s-a dezvoltat foarte bine. În prezent măsoară înălțime de aproximativ 45 de metri și o circumferință de 5,70 m aproximativ în diametru  80-81, cam așa. De aici facem buclă și ne întoarcem spre punctul de plecare spre Reşiţa.” 

    Tot aici se găseşte şi cea mai mare pădure seculară de fag din Europa. Am mai aflat că din anul 2017 Rezervația Izvoarele Nerei a fost desemnată sit UNESCO. Invitaţia a fost lansată, până data viitoare vă dorim drum bun şi vreme frumoasă!

  • Cicloturism pe trasee culturale

    Cicloturism pe trasee culturale

    În România există o multitudine de trasee de bicicletă. Unele sunt destinate iubitorilor de drumeții montane, altele ne conduc prin sate străvechi, în timp ce altele sunt dedicate descoperirii gastronomiei și vinului. Însă, în această rubrică, vom pune accent pe traseele culturale. De altfel, România face parte și dintr-un proiect european, lansat recent, prin intermediul căruia, alături de alte țări din Uniunea Europeană, obiectivele culturale și istorice sunt incluse în trasee de cicloturism.



    Ionuț Maftei, director al agenției de turism specializate în cicloturism Bike in time, spune că România se va alătura în curând standardelor europene și ne explică ce înseamnă cicloturism pe trasee culturale: În principiu, sunt niște trasee tematice, regionale: Ruta Dunării, Ruta Apelor Minerale, Ruta Vinului, Ruta Bisericilor Fortificate din Transilvania și așa mai departe. Acestea sunt trasee culturale cu o tematică referitoare la religie, artă și arhitectură sau istorie și civilizație. În plus, există rute transfrontaliere, care se întind de-a lungul Europei, de la câteva sute până la câteva mii de km. Printr-un atelier de lucru, organizat recent de Uniunea Europeană, s-a adus în atenție cum pot fi accesate rutele culturale printr-o metodă alternativă de transport, respectiv bicicleta. De exemplu, ruta Dunării este destul de bine organizată de la izvoarele Dunării până la Marea Neagră, în România. Asta înseamnă să urmărești cât mai aproape cursul Dunării și să vizitezi obiectivele culturale, turistice, de pe acest traseu, aproape 6.000 de km.



    Proiectul european aflat în derulare se numește Cicloturism și rute culturale”. Ionuț Maftei: Acesta își propune să identifice modalități prin care rutele culturale existente să fie parcurse pe bicicletă. Fiind parte a Uniunii Europene, iar aceste rute traversând și România, suntem parte din acest proiect. În plus, România conduce axa de turism și transport împreună cu Bulgaria, astfel încât suntem incluși ca parteneri principali în acest proiect. Oportunitatea noastră este că putem adopta strategia de cicloturism pentru aceste rute culturale europene, transfrontaliere. Strategia este la un mic pas de adoptare, respectiv agrearea acesteia de către toate autoritățile române. Odată adoptată, vom putea construi rute de biciclete alături de rutele auto existente, străzi și autostrăzi. În acest moment, astfel de rute nu se pot construi la nivel național, ci doar regional. În acest sens, există câteva exemple de astfel de rute semnalizate, prin acceptul autorităților locale. În Transilvania, sunt marcate pentru bicicliști rutele din jurul Sibiului. Și în zona Dealul Mare există câteva rute, însă acestea au un standard local.”



    În prezent, în județul Sibiu, există peste 250 km de trasee marcate, care leagă, de-a lungul dealurilor, așezări pitorești din zona Colinelor Transilvaniei. Traseul principal urmează culmea de ape dintre Târnava Mare și Hârtibaci. Însă multor turiști ajunși în România pe bicicletă le-a plăcut în special zona istorică din nordul României, Maramureșul. Ionuț Maftei, director al unei agenții de turism specializate în cicloturism: Este un amestec de istorie, de religie, de cultură, de gastronomie și de peisaje care nu dă greș. Un astfel de tur înseamnă, de fapt, o vacanță pe biciclete, în care turiștii se deplasează dintr-un loc în altul. În cazul nostru, folosim infrastructura existentă. Când spun infrastructură, nu mă refer doar la drumuri, ci și la peisajele care pot fi admirate, obiectivele turistice care pot fi vizitate, la monumentele istorice. Bineînțeles, includem aici restaurante, cazări și servicii pentru întreținerea bicicletei. Avem și o mașină de asistență pentru grupurile noastre. Aceasta, de exemplu, asigură transportul bagajelor de la un loc la altul.”



    Ce părere au însă turiștii care urmează traseu transfrontalier al Dunării și ajung în România? Ionuț Maftei: Este o zonă mult mai sălbatică decât partea de vest a Dunării și mult mai impresionantă, inclusiv peisajele. Pe parcurs, pot vizita meșteșugari, pot cunoaște oameni interesanți care păstrează tradițiile. De exemplu, turiștii pot vedea potcovari, un lucru inedit, care nu mai există în alte părți. Fiind rute culturale, acestea pot fi accesate de către oricine. Revenind la proiectul nostru european, oportunitatea noastră este aceea de a dezvolta cazări de-a lungul rutelor, magazine pentru biciclete.”



    Călătoria pe acest traseu are loc primăvara și toamna, cele mai bune anotimpuri pentru vizitare. În program sunt combinate drumețiile, experiența cu bicicleta și, spre finalul traseului, în Delta Dunării, excursia cu barca pentru o experiență deosebită într-un loc natural unic. Aici se pot experimenta cultura locală, bucătăria și stilul de viață al gazdelor, care trăiesc în sate de pescari. Ce se întâmplă însă în anotimpul rece? Tururile pe bicicletă se suspendă? Ionuț Maftei, director al unei agenții de turism specializate în cicloturism.



    Ele au un caracter sezonier, dar nu sunt limitate. De exemplu, poți beneficia de o vreme foarte bună în timpul iernii sau poți avea ghinionul de a-ți planifica traseul în sezon și să ai parte de ploi. Weekendul trecut a fost unul destul de plin. Am fost cu un grup de turiști pe Drumul Vinului din Dealu Mare. A fost un program ideal pentru familii, cu vizite la crame, cu degustări de vin pentru adulți și must și struguri pentru copii. Am avut și un picnic în vie și am cules și ultimii struguri, fiindcă suntem la finalul recoltei.”



    Indiferent de preferințe, nu trebuie să uitați că vă puteți personaliza turul de vizitare pe bicicletă. Și, nu în ultimul rând, vacanța pe două roți este pentru toată lumea, condiția fizica pentru multe dintre tururi trebuind să fie una minimă.