Tag: trenul turistic Transilvania Train

  • Turism cultural în Sebeș

    Turism cultural în Sebeș

    Între 22-26 august, trenul turistic Transilvania Train şi-a
    desfăşurat periplul anual, oferind celor 150 de pasageri o aventură de legendă
    în inima Transilvaniei timp de 5 zile, fiecare zi având propria temă.
    Itinerariul Transilvania Train s-a desfăşurat pe o distanţă de 600 km şi a
    trecut prin localităţile Braşov, Saschiz, Sighişoara, Mediaş, Alba Iulia, Sebeş,
    Sibiu, Făgăraş
    , incluzând vizita a peste 20 de fortificaţii, 15 workshop-uri
    tradiţionale, 2 concerte unice în Biserica Evanghelică din Sebeş şi în centrul
    istoric al Sibiului, 2 petreceri tradţtionale, degustare de vinuri locale
    selecte.


    Profităm şi noi de experienţa pasagerilor Transilvania Train şi
    poposim în Sebeş, pentru a descopri tainele bucătăriei de aici, ajutaţi de
    exact de bucătarul ce a împărtăşit
    turiştilor din tradiţiile culinare ale zonei. Toma Ioan
    Cosmin: În Sebeş noi le-am pregătit o surpriză turiştilor din acest frumos
    tren. Le-am ţinut un atelier de gătit, unde ei au avut ocazia să înveţe
    tradiţiile culinare de la noi şi, bineînţeles, să şi mănânce ceea ce au gătit.
    Zona Sebeşului este foarte valoroasă, ca tradiţii culinare, sunt foarte multe
    influenţe săseşti şi bucătăria este foarte bogată. Turiştii au gătit un gulaş
    de vită cu găluşte din făină, pulpe de raţă confiate, învelite într-un aluat de
    foietaj, am mai gătit mare umplute cu nucă şi cu miere, cum se gătesc la Sebeş
    şi am făcut şi izmenele întoarse, bineînţeles. Acesta este un desert
    tradiţional, un aluat făcut din făină, smântână, ouă, zahăr simplu şi vanilat,
    frământate foarte bine, cu praf de copt sau drojdie, după care se prăjejte în
    puţin ulei sau se coace la cuptor. Ei şi-au gătit singuri aceste feluri de
    mâncare, eu doar le-am arătat ceea ce trebuie să facă.


    Tot atelierul a ţinut patru ore, iar două ore turiştii doar au gătit, pregătind unii carnea, alţii saltele,
    alţii deserturile.


    L-am întrebat pe chef Toma dacă merită să venim la Sebeş: Merită! Au ce descoperi. De exemplu, noi am ţinut acest atelier de
    gătit chiar la muzeul din Sebeş, într-o curte extraordinar de frumoasă, plină
    de verdeaţă, plină de pomi, aproape de Catedrală. Au ce vedea!


    Într-adevăr, Sebeşul este un municipiu din județul Alba (Transilvania,
    România), format din localitățile Lancrăm, Petrești și, reședința de judeţ, Sebeș,
    precum și din satul Răhău. Orașul a fost întemeiat în secolul al XII-lea de
    coloniștii sași veniți la chemarea regelui Ungariei. În Sebeș s-au stabilit
    populații provenite din regiunea Luxemburgului și a vestului Germaniei de
    astăzi. Denumirea de sași transilvăneni provine din confuzia făcută
    de cancelaria regelui Ungariei, pentru care toate populațiile germane erau
    saxones, sași. Germanii din Sebeș au fost de fapt
    franconi de pe Rin, Rheinfranken. Iar Sebeșul Săsesc a fost unul
    din cele mai importante orașe ale Transilvaniei medievale, devenind una din
    cele șapte cetăți care au dat numele german al provinciei:
    Siebenbürgen.


    Memoria vremurilor de demult se păstrează şi astăzi, în zonă putând
    fi vizitate: Biserica Evanghelică-Luterană, reclădită în stil gotic în sec.
    XIII-XIV şi renovată ulterior în stilul Renașterii, Biserica Învierea Domnului,
    de confesiune ortodoxă, Turnul octogonal, situat lângă Mănăstirea Franciscană.
    În cimitirul romano-catolic din orașul Sebeș a fost ridicat Monumentul Eroilor
    Români, în memoria celor căzuţi în Primul Război Mondial. Obeliscul, cu
    înălțimea de 1,6 m, este realizat din calcar cioplit, fiind susținut de o bază
    simplă, de formă paralelipipedică. În parcul din centrul orașului, se găseşte
    şi Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial. Pentru cei ce vor să
    îşi încânte ochii cu frumuseţile naturii, o vizită la rezervaţia geologică Râpa
    Roșie, situată la aproximativ 3 km de oraș, nu trebuie ratată.