Tag: turco-tatara

  • Mâncăruri din Dobrogea

    Mâncăruri din Dobrogea

    Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea are o gastronomie
    cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare. Bucătăria
    dobrogeană se bazează pe peşte şi pe carnea de oaie, însă nu exclude carnea de
    pasăre, de vacă şi de porc. Preparatele de bază sunt însoţite de garnituri de
    orez sau de legume. Produse din lapte de oaie precum iaurt sau telemea sunt
    folosite de asemenea pentru pregătirea altor mâncăruri. Dintre mâncărurile specifice pot fi menţionate
    ciorbele pescăreşti, peştele marinat,
    saramura de peşte, pilaful dobrogean, salatele dobrogene, cârnaţii de oaie,
    mielul la proţap, dar şi preparate care poartă marca minorităţii turco-tătare:
    chebap, cârnaţii uscaţi precum ghiudem şi babic, musacaua dobrogeană sau
    garniturile de orez. Să nu uităm şi de deserturile specifice Dobrogei, cu
    stafide sau cu rahat şi nici de celebrele baclavale şi sarailii.


    Deşi la prepararea ei sunt
    folosite legume precum roşiile, ardeiul gras, ceapa şi castraveţii, salata
    dobrogeană are un aspect diferit faţă de alte salate. La pregătirea ei se mai
    folosesc două ouă fierte, măsline, smântână, telemea de oaie, zeamă de lămâie
    şi puţin cimbru. Roşiile sunt tăiate în bucăţi potrivite, castraveţii în felii
    subţiri, ardeiul gras în fâşii subţiri, iar ceapa solzişori, iar toate aceste
    legume sunt amestecate. Pot fi adăugate şi frunze de salată, tăiate mărunt.
    Separat, se face un sos, amestecând gălbenuşurile fierte cu puţină smântână, cu
    albuşurile tocate mărunt şi cu măsline mărunţite. Se adaugă puţină zeamă de
    lămâie şi cimbru măcinat şi se omogenizează. Acest sos este amestecat apoi cu
    legumele deja pregătite, iar deasupra se pune telemea de oaie, dată prin răzătoare.
    Se poate consuma ca atare sau în combinaţie cu carne pe grătar.

    Vă mai propunem un alt
    preparat specific Dobrogei, frigăruile cu carne de berbec. Avem nevoie de un kg
    de pulpă de berbec, de câteva cepe, de piper şi de cimbru măcinat şi de puţin
    vin. Se taie carnea în felii subţiri, se sărează puţin şi se lasă pentru câteva
    ore într-un baiţ, adică un amestec de vin, cimbru şi piper. După aceea, se
    înfig bucăţile de carne în ţepuşe de lemn sau din oţel inox, punând între ele
    foi de ceapă. Frigăruile se pun apoi pe grătar şi se rotesc pentru a fi
    pătrunse uniform de dogoare. Se consumă cu o salată de murături sau cu o salată
    de varză acră.

  • Mâncăruri din Dobrogea

    Mâncăruri din Dobrogea

    Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea are o gastronomie
    cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare. Bucătăria
    dobrogeană se bazează pe peşte şi pe carnea de oaie, însă nu exclude carnea de
    pasăre, de vacă şi de porc. Preparatele de bază sunt însoţite de garnituri de
    orez sau de legume. Produse din lapte de oaie precum iaurt sau telemea sunt
    folosite de asemenea pentru pregătirea altor mâncăruri. Dintre mâncărurile specifice pot fi menţionate
    ciorbele pescăreşti, peştele marinat,
    saramura de peşte, pilaful dobrogean, salatele dobrogene, cârnaţii de oaie,
    mielul la proţap, dar şi preparate care poartă marca minorităţii turco-tătare:
    chebap, cârnaţii uscaţi precum ghiudem şi babic, musacaua dobrogeană sau
    garniturile de orez. Să nu uităm şi de deserturile specifice Dobrogei, cu
    stafide sau cu rahat şi nici de celebrele baclavale şi sarailii.


    Deşi la prepararea ei sunt
    folosite legume precum roşiile, ardeiul gras, ceapa şi castraveţii, salata
    dobrogeană are un aspect diferit faţă de alte salate. La pregătirea ei se mai
    folosesc două ouă fierte, măsline, smântână, telemea de oaie, zeamă de lămâie
    şi puţin cimbru. Roşiile sunt tăiate în bucăţi potrivite, castraveţii în felii
    subţiri, ardeiul gras în fâşii subţiri, iar ceapa solzişori, iar toate aceste
    legume sunt amestecate. Pot fi adăugate şi frunze de salată, tăiate mărunt.
    Separat, se face un sos, amestecând gălbenuşurile fierte cu puţină smântână, cu
    albuşurile tocate mărunt şi cu măsline mărunţite. Se adaugă puţină zeamă de
    lămâie şi cimbru măcinat şi se omogenizează. Acest sos este amestecat apoi cu
    legumele deja pregătite, iar deasupra se pune telemea de oaie, dată prin răzătoare.
    Se poate consuma ca atare sau în combinaţie cu carne pe grătar.

    Vă mai propunem un alt
    preparat specific Dobrogei, frigăruile cu carne de berbec. Avem nevoie de un kg
    de pulpă de berbec, de câteva cepe, de piper şi de cimbru măcinat şi de puţin
    vin. Se taie carnea în felii subţiri, se sărează puţin şi se lasă pentru câteva
    ore într-un baiţ, adică un amestec de vin, cimbru şi piper. După aceea, se
    înfig bucăţile de carne în ţepuşe de lemn sau din oţel inox, punând între ele
    foi de ceapă. Frigăruile se pun apoi pe grătar şi se rotesc pentru a fi
    pătrunse uniform de dogoare. Se consumă cu o salată de murături sau cu o salată
    de varză acră.