Tag: turism viticol

  • România, pe harta turismului viticol

    România, pe harta turismului viticol

    Despre apariția vinului s-au scris multe legende, cele mai vechi dovezi fiind înregistrate în zonele Caucazului, Mesopotamiei sau Egiptului. Georgia ar fi locul de naștere a vinului, aproximativ în anul 6000 î.Hr, potrivit unui studiu la care au lucrat experți din șapte țări, pentru această concluzie oamenii de știință folosind datarea cu carbon a unor fragmente ceramice care au fost în contact cu vinul. Dovezi au fost descoperite și în Iran, Grecia sau Sicilia, dar și legate de un vin obținut din struguri fermentați, amestecați cu alte fructe, în China, datând de acum mai bine de 7000 de ani. Specialiștii spun că la început vița-de-vie a fost “sălbatică”, fiind domesticită ulterior. Iar cea mai veche cramă a fost descoperită de arheologi într-un complex de peșteri din Armenia. Situl găsit aici datează din anul 4100 î.Hr. și conținea o presă de vin, vase pentru fermentație, cupe și semințe de Vitis vinifera.

     

    Pe lângă faptul că ne încântă în cele mai neașteptate feluri, în funcţie de aspect, culoare, aromă sau consistenţă, vinul din pahar spune povestea unor generații întregi, a formării unor popoare și țări, a explicat la Radio România, Cătălin Păduraru, doctor al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, președintele celui mai important concurs internațional de vin din Europa Centrală și de Sud-Est, Vinarium:

    “E vorba de o caracteristică pe care o are vița de vie și care a schimbat fundamental inclusiv migrația marilor popoare. Plantele cerealiere sunt luate, depozitate, în migrație populațiile mergeau mai departe, le replantau, așteptau prima recoltă, le recoltau, consumau, păstrau semințe, plecau mai departe. În momentul în care populațiile acestea migratoare de la est la vest au trecut prin Bazinul Caucazian și au dat de Vitis vinifera și au ajuns imediat și pe teritoriul de astăzi al României și al Republicii Moldova și au pus viță de vie nu au mai plecat, pentru că nu puteau să facă un act fără nici un sens. Au trebuit să aștepte 4-5 ani să se bucure de roadele viței de vie. De asta spun că în jurul viței de vie s-au format popoare și țări. A schimbat total viteza de deplasare a popoarelor.”

     

    În România, cultivarea viței de vie are o tradiție îndelungată, atestată istoric, care a contribuit, cu siguranță, la plasarea ţării, în zilele noastre, în topul celor cu suprafață cultivată cu viță de vie. Dar și în ceea ce privește cantitățile de vin produse – locul 13 în lume și locul 6 în Europa – vin tot mai apreciat, atât în țară, cât și în afara granițelor. O privire asupra hărții viticole relevă existența în România a 8 regiuni – Dealurile Moldovei, Podișul Transilvaniei, Dealurile Munteniei și Olteniei, Dealurile Banatului, Dealurile Crișanei și Maramureșului, Terasele Dunării, Colinele Dobrogei, respectiv nisipurile și alte zone mai puțin favorabile din sudul țării. Fiecare dintre aceste zone are particularitățile sale, spun specialiștii – fie că este vorba de altitudine, expunere sau pantă, de exemplu, elemente ce își pun amprenta asupra maturării diferite a strugurilor. Aceste diferențe sunt un atu pentru România ca țară producătoare de vin, căci aceste deosebiri eco-climatice înseamnă soiuri diferite cultivate în anumite zone și perioade diferite de maturare a strugurilor. Altfel spus, diversitate.

     

    Din nou, Cătălin Păduraru, cu o altă interpretare a celebrei butade latine in vino veritas, în vin se află ascuns adevărul: ”Noi am făcut un experiment unic în lume, am reușit să creăm vocea vinului, amprenta sonoră, și la un moment dat am început să vedem că aceste voci sunt din ce în ce mai diferite. Și am ajuns și la o concluzie logică, o repet cam în forma în care am spus-o de fiecare dată, poate la un moment dat rămâne ca atare, dacă avem încredere că o bucată de siliciu, un aparat din acesta electronic poate înregistra memorie, de ce să nu avem credința că o materie organică poate înregistra informație? Cumva, un vin care are niște ani, a fost martorul unor evenimente, are sigur inclusă și informația, singura problemă a noastră este că încă nu știm s-o descifrăm. Cam asta înseamnă, în viziunea mea, în vin e adevărul.”

     

    În prezent, în România, circa 80 de crame practică turismul viticol – cele mai multe situate în partea de sud a țării, în Muntenia – iar aproximativ un sfert dintre ele oferă și posibilitate de cazare. Dar România ar putea fructifica mai mult această latură importantă a turismului, mai spune Cătălin Păduraru:

    ”Noi am gândit la Institutul Vinului, unde există și Vinarium, un nou tip de turism care se leagă de un proiect major al țării, Autostrada A7, care ajunge până în Moldova și de la Iași chiar până în Republica Moldova, care s-ar putea numi ‘Autostrada Podgoriilor’. Pentru că trece prin cele mai importante podgorii din țară, prin Dealul Mare, prin Vrancea, după aceea prin Moldova. Nu înseamnă că minimalizez importanța podgoriilor din restul țării. Se poate dezvolta un nou tip de turism, turismul cu rulote. Nu se pot construi zeci de hoteluri în crame peste noapte. Amenajarea unor spații pentru campare și rulote se poate face, însă, peste noapte, e nevoie doar de apă și curent electric. Și putem avea, pe această autorută, străini foarte mulți care consumă tipul ăsta de turism.”

    Dintr-odată, cramele s-ar putea umple, spune Cătălin Păduraru.

     

  • Turism viticol în zona Moldovei

    Turism viticol în zona Moldovei

    Dacă vacanţele la munte sau la mare vi se par prea obişnuite, vă propunem astăzi să descoperiţi oferte de turism oenologic. Am întrebat-o pe Alexandra Gălbează, preşedintele Asociaţiei de enoturism, dacă este un moment bun pentru a planifica o vizită în vie:

    Este un moment perfect. Cred că turismul viticol capătă din ce în ce mai multă atenţie şi este un apetit atât din partea producătorilor de a primi turişti, cât şi din partea noastră, de a încerca şi un altfel de turism şi a încerca vizite şi experienţe inedite. Avem în prezent un număr de 300 de crame aşezate pe tot teritoriul ţării, astfel încât putem să experimentăm nu numai vizita la cramă şi sesiunile de degustare, dar totodată ne putem bucura şi de specificul locului.

    În sens strict, turismul viticol înseamnă vizite ghidate la cramă, sesiuni de degustare, degustare a vinurilor oferite de producător. Însă e foarte indicat şi recomandat, tocmai petnru a crea o experienţă inedită şi pentru a afla povestea locului să încercăm să vizităm şi monumentele şi obiectivele turistice din zonă, tocmai pentru a avea o imagine cât mai autentică a ceea ce poate oferi zona respectivă.

     

    Un prim popas îl facem în zona Moldovei. Ne ghidează paşii Alexandra Gălbează, preşedintele Asociaţiei de enoturism:

    Dacă este să începem din nord-estul ţării, ne referim la regiunea Moldovei, numărul cramelor nu este atât de mare, însă există o mare varietate. Vorbim şi despre anumite soiuri autohtone, pe care doar aici le putem degusta: Grasa de Cotnari, Frâncuşa şi bineînţeles că putem să vizităm şi Iaşiul, capitala Moldovei, care e o opţiune pentru un citybreak. Să nu uităm că foarte aproape de Iaşi sunt sesiuni de degustare de vinuri cu aceste soiuri autohtone, dar totodată ele se întâmplă alături de numeroase ateliere pentru realizarea vaselor de ceramică specifice civilizaţiei cucuteniene.

    De asemenea, dacă mergem un pic spre sudul ţării, tot în zona Moldovei, vorbim de  alte crame. În zona Vrancei, de exemplu, există o investiţie făcută de curând unde putem petrece două zile relexaţi, putem să degustăm soiurile autohtone, Plăvaia, Şarba, dar totodată şi să ne delectăm cu un tur pe bicicletă prin vie, sau să ne bucurăm de o baie în piscină, sau să jucăm tenis. Toate aceste lucruri se pot întâmpla chiar la cramă.

     

    Pentru o experienţă cât mai plăcută, o astfel de vacanţă trebuie atent planificată, anuntând din timp producătorii de vin ce tip de vizită cu degustare ne dorim. De obicei, la o degustare sunt oferite şi produse alimentare, de la producătorii locali pentru a simţi mai bine gustul vinului, aşa că nu vor lipsi brânzeturile, pâinea, strugurii, sau alte mini-gustări.

     

    Chiar dacă în 2023, producția mondială de vin a scăzut din cauza condițiilor climatice extreme, în România volumele de producție se estimează că vor fi mai mari cu 4% decât media ultimilor cinci ani, iar zilele călduroase de anul acesta au dus la o coacere mai rapidă a strugurilor.

     

  • Pe drumul cramelor din județul Prahova

    Pe drumul cramelor din județul Prahova

    Destinația noastră
    de astăzi, din sudul României, se adresează celor care vor să deguste un vin
    bun și, mai ales, să trăiască o experiență nouă. Silvia Palaşcă, responsabilă
    de comunicare în cadrul Asociației Dealu Mare, ne vorbește despre cramele din
    județul Prahova. Aflăm, astfel, care sunt vinurile specifice, cum decurge o
    vizită la cramă, dar și care este calendarul de evenimente adresate turiștilor.
    Aceștia sunt inițiați în arta și tehnica degustării vinului, iar, în turul
    cramelor, pot asculta povestea vinurilor. La sfârșitul vizitei, oaspeții
    cramelor se pot opri pe la magazinul de prezentare, care stă la dispoziția lor
    cu suveniruri în stare lichidă.

    Silvia Palașcă, responsabilă de comunicare în
    cadrul Asociației Dealu Mare.

    Turismul viticol, alături de cel
    montan, este unul dintre punctele cheie ale turismului în județul Prahova, dar
    și în Buzău, pentru că Dealu Mare se întinde pe două județe. Din păcate, cramele
    sunt încă mai puțin cunoscute ca destinații turistice atât pentru localnici,
    cât și pentru străini, dar vrem să schimbăm acest lucru cu timpul. Recomandăm
    să se meargă organizat fie printr-o agenție de turism, fie prin evenimentele pe
    care noi, la Asociația Dealu Mare, le organizăm lunar. Organizăm Sâmbăta
    sticlelor deschise și poate participa oricine, dar cu transport propriu.

    De
    asemenea, se poate participa anual, la evenimentul Evadare în Dealu Mare,
    organizat anul acesta între 22 și 23 octombrie, unde oferim și transport din
    București, cu autocarele, astfel încât oamenii să se poată bucura de experiența
    vinului fără grija mașinii.



    Însă cum decurge o
    vizită la cramă? Silvia Palașcă: De obicei, la fiecare cramă, începem
    cu o prezentare a istoriei cramei, a istoriei locului, vizităm spațiile de
    producție și depozitare, adică sala de baricuri sau sala de cisterne, după care
    mergem în sala de degustare. Fiecare cramă oferă la degustare, de obicei, între
    patru și cinci vinuri specifice cramei respective. La degustare, avem și ediții
    limitate sau vinuri mai speciale, astfel încât oamenii să cunoască șialtceva
    decât ceea ce pot să găsească în mod normal în retail sau în restaurante. Zona
    viticolă Dealu Mare este cunoscută pentru vinuri roșii. Găsim foarte multe
    vinuri din soiuri cum ar fi Fetească Neagră, Cabernet-Sauvignon, Merlot, dar,
    în ultima vreme, avem rezultate bune și cu cele din soiuri albe: Chardonnay
    Baricat, Fetească Albă, Tămâioasă Românească, pentru cei care preferă vinurile
    mai aromate.


    Mulți dintre
    turiști preferă experiențe cât mai diverse. De aceea, aleg să combine turismul viticol
    cu alte forme de turism. Am întrebat-o Silvia Palașcă, responsabilă de
    comunicare în cadrul Asociației Dealu Mare, dacă putem face acest lucru în
    zonă.

    În Dealu Mare există mai multe opțiuni de cazare, nu
    neapărat în pensiuni de agroturism, ci mai degrabă în pensiuni mai elegante, în
    pensiuni în stilboutique. Însă, cei care doresc să aibă și o experiență de
    agroturism pot să meargă în zonă la producători locali de miere, de brânză. Se
    pot se pot organiza astfel de tururi încât să se cunoască și tradițiile locale,
    care încă sunt menținuteîn viață de câțiva mici producători. De exemplu, noi
    avem parteneriate cu producători de brânză, de lavandă, de miere și cu un
    centru de echitație. De asemenea, în Dealu Mare, este foarte popular
    cicloturismul. Avem parteneriate cu mai mulți furnizori de astfel de servicii.
    Pot să meargă în tur cu bicicleta și să cunoască mai bine astfel și cramele, și
    să aibă o experiență în natură.


    Toamna este, cu
    precădere, anotimpul în care podgoriile sunt vedetele sezonului. Ce se
    întâmplă, însă, dacă nu ne putem programa vizita la crame decât iarna?

    Silvia
    Palașcă: Noi am avut evenimentul Sâmbăta sticlelor deschise
    și iarna. Iarna încercăm să creăm o atmosferă mai plăcută, la căldură, în jurul
    șemineului. La unele crame putem să oferim și alte modalități de a
    petrecetimpul liber, astfel încât o vizită la cramă se poaterealiza în absolut
    orice anotimp. Găsimsoluții și lucruri de făcut în fiecare anotimp, deci nu, nu
    se închid cramele. Le-am avut închise acum, toamna, în perioada culesului,
    pentru că este o perioadă foarte aglomerată, iar majoritatea nu aveau timp și
    de turiști. Dar, de acum, din octombrie se termină culesul și redeschidem. La
    edițiile anterioare ale evenimentului Evadare în Dealu Mare, am avut și
    turiști străini care vizitaseră anterior Napa Valley, Toscana. Au spus că au
    avut aici o experiență similară, însă au fost un pic dezamăgiți
    deinfrastructura care există în județ. Deci, ar mai trebui să existe niște
    investiții în infrastructura locală, încât să avem o experiență la nivelul
    celor internaționale. Însă în ceea ce privește cramele, calitatea vinului, calitatea
    informațiilor obținute au fost foarte încântați.



    Turismul viticol
    este în creștere în România, spune Silvia Palașcă, responsabilă de comunicare în
    cadrul Asociației Dealu Mare.

    La prima ediție Evadare în
    Dealu Mare, am avut 300 de oameni, anul trecut, 500, anul ăsta ne așteptăm la
    și mai mulți, deci, dorim să creștem. Unele crame deja au făcut investiții în
    spații de cazare, am văzut în zonă că se dezvoltă noi pensiuni, noi
    restaurante. Deci, este un tip de turism în creștere și am văzut un interes
    foarte mare din partea celor tineri, care vor mai mult experiențe noi. Avem cinci
    trasee, 15 crame, astfel încât, și dacă ați fost deja la noi până acum, sigur
    veți găsi ceva interesant și anul acesta de văzut și extind invitația. Dacă nu
    este posibil acum, vă stăm la dispoziție oricând, ca să găsim o soluție încât
    să puteți să vizitați cramele, să intrați în legătură directă cu enologii și cu
    oamenii din spatele vinului, să le aflați povestea și să ne cunoașteți la noi
    acasă.


    În ultimii ani, pe lângă
    promovarea soiurilor românești de vin, s-a reușit o asociere cu produsele
    locale. Astfel, dacă veți păși într-o cramă, pe lângă vinuri, veți descoperi și
    o parte din savoarea bucatelor tradiționale românești.




  • Turism viticol în România

    Turism viticol în România

    Dacă vă place vinul și ați dori să vizitaţi cramele din România, însă nu știţi
    exact ce presupune o astfel de vizită și unde să mergeți, ediția de azi a
    rubricii noastre va răspunde acestor întrebări. Mai mult decât atât, vom afla
    care sunt cele mai impresionante podgorii, vom cunoaște oamenii din spatele
    viei și vom afla despre evenimente în care muzica bună și mâncărurile
    tradiționale sunt oferite alături de vinuri premiate internațional.


    Alina Iancu, fondatoare Crameromania.ro și Revino.ro spune că există mai
    multe motive pentru care ar trebui să alegem turismul viticol în România. Primul motiv ar fi soiurile locale de struguri și locurile învecinate
    cramelor, fiindcă sunt foarte multe. Vorbim, în primul rând, despre
    Transilvania, care merită descoperită. Atunci, merită legat turismul viticol de
    orice altă formă de turism pe care România îl face și cu care ne mândrim. Dacă
    este frumos afară, se face o prezentare a viei și a zonei chiar în natură.
    Apoi, se prezintă procesul tehnologic. Dacă vizita se face acum, în toamnă, turiștii
    au norocul să vadă tot procesul tehnologic: cum se face vin chiar de la bobul
    de strugure. Ulterior, începe degustarea.

    Sunt diferite pachete pe care și le
    pot alege turiștii. Aceasta durează aproximativ 45 de minute, o oră, și este
    urmată de un moment de socializare. Turiștii își fac propriile decupaje, fac
    degustare direct din tancurile de vin. Ei pot combina două, trei soiuri de
    struguri și-și pot crea propriul vin și propria etichetă. Au apărut crame care,
    fie că ești dintr-o companie, pentru consolidarea echipei, fie că ești turist, ești
    lăsat să-ți personalizezi vinul preferat și să-l păstrezi în propriul butoi la
    cramă. Mă refer la cramele care fac destul de bine turismul viticol.


    Există câteva crame care au terenuri de tenis, care au biciclete de
    închiriat și piste de biciclete printre vii. Pe de altă parte, tot mai multe
    companii organizează evenimente de consolidare a echipelor de angajați. Cramele
    le pun spațiile la dispoziție și se oferă diferite activități. Însă, până la
    urmă, la cramă trebuie să te bucuri de vin, iar foarte mulți se bucură și de
    plimbările în natură prin vie.

    Alina Iancu, revine cu recomandări și cu
    impresii ale turiștilor. Mergem în două podgorii apropiate de
    București. Ajungem la 100 de km distanță în Podgoria Dealu Mare, la o cramă
    care stă foarte bine din punct de vedere turistic prin reprezentanți, traseu,
    frumusețe. Apoi, recomand, în Podgoria Drăgășani, o cramă destul de mică, de
    familie, unde turiștii sunt întâmpinați de proprietari. Este un loc foarte
    frumos, cu vinuri foarte bune, în care se pune accent pe soiurile locale.

    Am
    avut grupuri de 15-20 de persoane de turiști străini. Îmi amintesc de cazul
    unei persoane anume, în trecere prin București, care și-a dorit să meargă cu
    mine în mașină la crame. Cred că reușim să impresionăm. Avem și o hartă
    viticolă, astfel încât am reușit, pe lângă zona prezentată, să fac și o
    prezentare generală a României viticole. Față de alte țări, avem o prezentare
    destul de bună din punct de vedere viticol, destul de complexă. Sunt țări în
    care turiștii merg și degustă un vin 30-40 de minute, fără prezentarea
    propriu-zisă a cramei. Ei doar își imaginează ce se întâmplă. În România,
    prezentarea e destul de complexă, iar turiștii sunt impresionați și de soiurile
    autohtone de vin, fiindcă, până la urmă, cu ele ne mândrim cel mai mult.


    În medie, o degustare de vinuri costă între 50 și 100 de lei (10-20 euro),
    în funcție de cramă, însă prețul poate fi diferit și în funcție de evenimente
    organizate la cramă. Durata este cuprinsă între 45 și 90 de minute. De exemplu,
    în partea sudică a României, la o cramă aflată pe un domeniu viticol cu o
    istorie de peste 300 de ani care se împletește cu cea a unei familii princiare,
    o degustare de 5 vinuri și un meniu cu specialităţi culinare oltenești costă
    circa 210 de lei (aproape 50 euro). Desigur, la evenimentele de degustare a
    vinurilor pot participa doar persoanele peste 18 ani.

    Alina Iancu: În momentul de față există în online mai multe proiecte, cum este și
    crameromania.ro, unde sunt prezentate podgoriile, iar acolo sunt identificate
    și cramele care fac turism viticol și există și linkuri cu datele de contact
    ale cramelor. De asemenea, se pot organiza excursii private, cu programări.
    Proiectele noastre sunt bilingve, română și engleză, astfel încât turiștii nu
    au absolut nicio problemă cu înțelegerea informației, iar hărțile se pot
    descărca. În momentul de față, pe internet, doritorii vor găsi o mulțime de informații
    despre România și despre soiurile ei locale. În ultimii ani, au apărut locuri
    de cazare în plus. În momentul de față, nici cazarea nu va mai fi o problemă.
    Dar, pe de altă parte, pandemia a adus și câteva restricții. Anumite crame
    și-au încetat activitatea fix în această perioadă, căci se vor deschide sigur
    în viitor, iar acum toate vizitele se fac cu rezervare și sunt anumite
    restricții la degustare și la servitul mesei.



    Alina Iancu, fondatoare Crameromania.ro și Revino.ro,
    spune că, pe lângă promovarea soiurilor românești de vin, s-a reușit și o
    asociere cu produsele locale, în special cu brânzeturile. Astfel, dacă veți
    păși într-o cramă, pe lângă vinurile de acolo, veți descoperi și brânzeturi și
    mezelurile românești

  • Turism viticol în România

    Turism viticol în România

    Dacă vă place
    vinul și ați dori să vizitați cramele din România, însă nu știți exact ce
    presupune o astfel de vizită și unde să mergeți, ediția de azi a rubricii
    noastre va răspunde acestor întrebări. Mai mult decât atât, vom afla care sunt
    cele mai impresionante podgorii, vom cunoaște oamenii din spatele viei și vom
    afla despre evenimente în care muzica bună și mâncărurile tradiționale sunt
    oferite alături de vinuri premiate internațional.


    Alina Iancu,
    fondator Crameromania.ro și Revino.ro, este ghidul nostru nostru de azi. Pentru vizitare am identificat în jur de 70 de crame în șapte zone
    viticole din România. Oarecum, e același număr ca în anul precedent. Nu se simte o creștere a cramelor care au
    investit în turism viticol. O vizită la o cramă presupune prezentarea
    procesului tehnologic, degustare de cinci, șapte vinuri, iar, dacă vremea
    permite, chiar și o plimbare prin vie. Noi recomandăm să se viziteze două crame
    pe zi, iar apoi să se servească prânzul fie chiar la cramă, fie la un
    restaurant din zonă.

    Există câteva crame care au terenuri de tenis, care au
    biciclete de închiriat și piste de biciclete printre vii. Multe companii
    organizează team buildinguri. Cramele le pun spațiile la dispoziție și se oferă
    diferite activități. Însă, până la urmă, la cramă trebuie să te bucuri de vin,
    iar foarte mulți se bucură de plimbările în natură prin vie. E mai important să
    ieși în natură decât să rămâi închis într-o cramă.


    Se organizează
    anual evenimente în prima parte a anului, în vară sau acum, în toamnă, la
    culesul viei, spune Alina Iancu, care promovează turismul viticol. Chiar în perioada următoare va fi un eveniment cu jazz în vie. O
    companie organizează împreună cu crama acest eveniment. Publicul se înscrie și
    se bucură de vin bun și de o seară cu muzică jazz. Din ce în ce mai multe crame
    organizează evenimente în toate zonele viticole. Zilele trecute am fost cu un
    grup de turiști de 24 de persoane din
    zece țări.

    Era un team building. Turiștii rămân surprinși de obicei, iar
    cererile sunt din ce în ce mai mari. În ultima perioadă, cam de două ori pe
    săptămână am o cerere din partea turiștilor străini. Mulți dintre ei vin,
    într-adevăr, cu afaceri în România sau doresc să cunoască România în general,
    nu neapărat vinul, dar am avut surpriza, mai nou, să găsesc două, trei grupuri
    care vin special să descopere vinurile din România. Am avut grupuri care s-au
    interesat de vinurile noastre bio. Programele sunt din ce în ce mai solicitate.
    Predomină turiștii din Europa, Asia și din Statele Unite.


    România se află pe
    un loc fruntaș în lume în ceea ce privește suprafețele de viță de vie
    cultivate, fiind urmată de Iran, India și Moldova. Alina Iancu: Noi suntem pe locul 13 în lume la producția de vinuri. Exportăm doar 5%
    din câte producem, iar aici am putea face niște pași mai mari. Nu este neapărat
    rău, fiindcă cealaltă parte de vin se consumă în România, însă am putea pune
    mai mult accent pe vinul de calitate. Cantitate avem, potențial avem, mai
    trebuie să lucrăm puțin la calitate și la imaginea României pe plan
    internațional.

    Despre România, există pe Internet destul de multe informații,
    astfel încât turiștii să-și contureze o vizită la crame. Trebuie ținut cont că,
    pe lângă crame, sunt și multe obiective turistice. O excursie în România
    presupune vizitarea principalelor turistice și apoi a cramelor din apropiere.
    Avem podgorii care au multe crame în același loc, iar, atunci, turiștii își pot
    organiza vizita doar la crame.

    Însă, dacă vorbim despre Transilvania, care e
    cea mai cunoscută de turiști, se poate organiza foarte ușor o vizită la cramă
    după care la un obiectiv din apropiere, astfel încât ziua să fie completă și pe
    gustul tuturor. În general, turiștii nu vor să vadă doar crame. De exemplu,
    ultimul meu grup și-a dorit neapărat să ajungă la Castelul Bran. De acolo,
    au mers în Brașov, iar apoi la cramele
    din jurul Ploieștiului.



    În
    medie, o degustare de vinuri costă între 25 și 100 de lei (5-20 euro), în
    funcție de cramă, însă prețul poate fi diferit și în funcție de evenimente
    organizate la cramă. De exemplu, în partea sudică a României, la o cramă aflată
    pe un domeniu viticol cu o istorie de peste 300 de ani care se împleteşte cu
    cea a unei familii princiare, o degustare de 5 vinuri şi un meniu cu specialităţi
    culinare oltenești costă circa 200 de lei (aproape 45 euro).


    În perioada verii,
    se organizează foarte multe evenimente, însă cele mai multe sunt în perioada
    culesului viei, spune Alina Iancu, fondator Crameromania.ro și Revino.ro. Este adevărat că unele dintre ele sunt private. Acum o lună, la
    Podgoria Dealu Mare, lângă București, a fost un alt eveniment cu concerte de
    muzică, cu degustări de vinuri, cu concursuri de cules via, cu food truck-uri.

    Deja, toate evenimentele street food din orașele mari, încep ușor să se
    orienteze și către crame. În Transilvania, avem zone cu produse locale, și, de
    asemenea în Horezu, lângă podgoria Drăgășani, turiștii își pot achiziționa
    obiecte din lut. Turismul viticol este un segment de turism premium, nu este
    foarte ieftin. Comparativ, dacă vrei să închiriezi o cramă sau pensiunea unei
    crame, acestea sunt mai scumpe decât pensiunile de munte, de exemplu.

    Este
    foarte important de știut că o vizită la o cramă durează cam o oră și jumătate,
    iar rezervările se fac în prealabil. Trebuie sunat la cramă, iar în perioada
    culesului viei, vizita trebuie anunțată cu aproximativ o lună înainte. Deși
    cramele sunt deschise turiștilor, sunt perioade ale anului în care nu pot fi
    onorate vizitele neanunțate.




    În speranța că v-am trezit interesul pentru tradiția
    îndelungată a vinurilor românești, vă așteptăm și data viitoare cu o nouă
    destinație.

  • Buziaş

    Buziaş

    Ne îndreptăm azi
    spre vestul României şi ajungem în judeţul Timiş. Buziaşul este singura
    staţiune de interes naţional din vestul ţării, care are ca profil terapeutic
    bolile cardiovasculare, folosind în procedurile de tratament factorii naturali
    de cură. În primul rând, apa minerală carbogazoasă folosită în cură externă sub
    formă de băi cu apă minerală încălzită şi în cură internă de la buvetele din
    parc. Apoi, foarte apreciate sunt şi mofetele, emanaţii de dioxid de carbon,
    benefice pentru circulaţia periferică. Nu în ultimul rând, aeroionizarea. În
    acest caz vorbim despre o concentraţie a aerului similară unei altitudini de
    1000 m, deşi staţiunea este situată la o altitudine de 128 m, bioclimatul fiind
    propice pentru tratament şi odihnă.


    Aflăm de la
    Leontin Gheorghe, directorul general al unui complex de tratament din staţiunea
    balneoclimaterică Buziaş, de ce ar trebui ca turiştii să nu ocolească acest
    loc. Ar merita să-şi îndrepte atenţia spre staţiunea noastră în primul rând
    fiindcă are o istorie de 200 de ani. Având în vedere că ne aflăm într-o zonă
    puternic ionizată negativ, încercăm să convingem părinţii să petreacă mult timp
    cu copiii în astfel de aer. Există efecte benefice pentru sănătate. De
    asemenea, ne adresăm şi străinilor, având în vedere factorii de climă: aer,
    apă, emanaţii de bioxid de carbon, cunoscute şi sub denumirea de mofete. În
    acest sens, ei pot veni şi pot fi consultaţi în staţiune, chiar dacă nu au
    tradiţionalul bilet de trimitere de la medicul de familie. Ei pot beneficia de
    proceduri de tratament. Avem oferte la toate categoriile de clasificare. De
    asemenea, un element de noutate ar fi că, pe lângă procedurile recomandate de
    un medic specialist, mai pot beneficia de un pachet numit de noi Educaţie
    cardio-metabolică. Încercăm să combinăm două elemente: sănătatea bazată pe
    factorii naturali de climă şi medicina cardiovasculară, având în vedere
    specificul staţiunii noastre. Preţurile variază. Avem oferte de o săptămână, la
    patru stele, începând de la 1.859 de lei (circa 400 de euro). Am măsurat satisfacţia clienţilor. Vin
    turişti străini şi în perioada asta, în special din Germania. Există companii
    cu specific şi cu capital german în zonă şi se cazează la noi.


    În Buziaş puteţi
    vizita şi un muzeu balnear, primul de acest fel din România, deschis spre
    vizitare doar sâmbăta şi duminica, între orele 14-17. Acesta prezintă istoricul
    staţiunii şi scoate în evidenţă efectul terapeutic al apelor minerale din
    Buziaş asupra afecţiunilor
    cardiovasculare, circulatorii şi asupra hipertensiunii arteriale. Iar un alt
    obiectiv turistic inedit este colonada, locul de promenadă preferat al
    împărătesei Sissi. Aceasta va fi refăcută respectând planurile iniţiale.
    Obiectivul a fost construit în anul 1875, la cererea împăratului Franz Josef.



    Nu în ultimul rând, ar trebui să ştiţi că, în Buziaş,
    pe lângă turismul balnear se practică şi cel viticol. Tradiţia viticolă pe
    Dealul Silagiului, care are o altitudine maximă de 324 de metri, este veche. Diverse
    însemnări consemnează activităţi viticole încă de la începutul mileniului
    trecut. Sunt 14.000 de hectare de teren agricol, acoperite în proporţie de nouă
    la sută de vii. De aici provin vinurile de masă superioare, roşii şi albe,
    recunoscute pe plan internaţional. Având în vedere potenţialul celor două forme
    de turism, viticol şi balnear, infrastructura de cazare a staţiunii Buziaş a
    cunoscut o dezvoltare fără precedent. Prin urmare, nu veţi întâmpina probleme
    cu cazarea, oferta fiind variată.

  • Turism viticol în România

    Turism viticol în România

    România este unul dintre
    principalii producători de vinuri din lume, clasându-se anul trecut pe locul 13
    la nivel mondial şi pe locul şase în Uniunea Europeană ca nivel al cantităţii de
    vin realizate, într-un clasament în care lideri sunt Italia, Franţa şi Spania.
    Producţia de vin a crescut cu 64% faţă de anul 2016 potrivit datelor comunicate
    de Oragnizaţia Internaţională a Viei şi a Vinului. Turismul viticol a cunoscut
    o creştere notabilă anul acesta, interesul pentru degustarea de vinuri la crame
    fiind tot mai mare. Alina Iancu, fondator crameromania.ro şi revino.ro ,
    promotoare a turismului viticol din România, ne explică ce presupune oprirea la
    o cramă. Vizitarea unei crame în prezenţa personalului specializat presupune
    observarea procesului tehnologic, degustarea a trei, cinci sau chiar zece
    vinuri, împreună cu gustări reci – fiecare cramă are mai multe pachete, şi
    chiar plimbări prin vie. Până la urmă, avem nevoie să ieşim în natură, dacă
    starea vremii e favorabilă. Turistul trebuie să ştie că o vizită la o cramă
    durează aproximativ două ore. Rezervarea în prealabil este necesară cu zece sau
    chiar cu 30 de zile înainte, în cazul grupurilor mari. Perioadele foarte
    solicitate sunt în preajma lunilor august şi octombrie. La cerere, se poate
    oferi prânz şi cină, fie de către cramă, fie de o firmă de catering. De
    asemenea, se oferă şi cazare. Aceasta se poate face chiar la cramă, iar de cele
    mai multe ori în apropierea cramelor. Sunt doar 14 crame identificate în
    momentul acesta, în România, care oferă şi spaţii de cazare. Transportul se va
    face ori cu maşina personală, ori cu un microbuz rezervat în prealabil.


    În general, prezentările
    la crame se fac şi în limba engleză. Mai rar în alte limbi, dar, cu siguranţă,
    veţi găsi personal calificat pentru limba engleză, continuă Alina Iancu. Iar
    dacă veţi dori spre ce cramă vă îndreptaţi, este bine să ştiţi că, de anul
    acesta, aveţi la dispoziţie şi o hartă. Prin proiectele mele, promovez deja
    turismul viticol de trei ani deja. În ultimele luni, am scos chiar o hartă în
    format print. Ea există în format electronic şi se poate descărca de pe
    internet, însă am tipărit-o şi am oferit-o cramelor, magazinelor specializate
    în vinuri din România. Pe lângă crame, se pot remarca oraşele principale şi
    alte câteva obiective turistice care se pot vizita în zonă. Harta este în
    limbile română şi engleză, iar pe spatele hărţii este o scurtă descriere a
    soiurilor autohtone. Până la urmă, noi trebuie să promovăm ce este al nostru,
    iar România are soiuri autohtone. Pe spatele hărţii, există o scurtă descriere
    a soiurilor locale: Feteasca Regală, Feteasca Neagră sau soiuri mai puţin
    cunoscute: Crâmpoşie Selecţionată sau Negru de Drăgăşani.


    Alina Iancu, fondator
    crameromania.ro şi revino.ro se declară îndrăgostită de podgoria Drăgăşani.
    Recomandă, însă, cu drag şi Transilvania, unde cramele nu sunt foarte
    apropiate. Prin urmare, vizitarea unei crame se poate lega de vizitarea altor
    obiective turistice din zonă. Dacă în Dealu Mare, Drăgăşani şi Banat cramele
    sunt la cinci minute una faţă de cealaltă, în Transilvania, distanţele sunt
    foarte mari.


    În partea de est a României,
    în apropiere de ţărmul Mării Negre, se află multe suprafeţe cultivate cu viţă
    de vie. Despre turism viticol şi nu numai ne vorbeşte în continuare Paul Fulea,
    acţionar principal al Cramei Histria, din judeţul Constanţa. În privinţa turismului viticol sau a turismului în general, Crama
    Histria oferă o experienţă integrată. Nu ne limităm doar la a conduce turistul
    în plantaţia de vie. Prin prisma poziţionării acestei plantaţii, la zece km de
    Marea Neagră şi la opt km de Cetatea Histria, îndrumăm turiştii spre o
    experienţă completă. După ce prezentăm plantaţia şi soiurile de vie pe care le
    avem în grijă, le şi arătăm zona în care s-a închis Marea Neagră (Lacul Sinoie – n.r.) şi Cetatea Histria, îi îndemnăm să viziteze
    primul oraş construit pe teritoriul actual al României. Îi îndemnăm să vadă şi
    Cheile Dobrogei, un monument natural extraordinar, din vremea Cretacicului,
    situat la 15 km. Apoi, le oferim o degustare în cramă, prin care vor face
    cunoştinţă cu vinurile pe care le producem, dar şi cu gastronomia locală.
    Însoţim aceste vinuri cu plăcinte dobrogene specifice, plăcinte cu brânză, cu
    praz sau cu foi de ştevie.


    Cheile Dobrogei
    reprezintă o zonă de o deosebită frumuseţe, a cărei promovare a început din
    2011. Cei care au ajuns în zonă au fost minunaţi de peisajul sălbatic, de
    stâncile din calcar, cu forme care mai de care mai ciudate. Grupurile de
    turişti însoţite de ghid pot afla informaţii despre cele 14 peşteri de acolo.
    Dintre acestea, cea mai spectaculoasă, Peştera Liliecilor, se dezvoltă pe două
    nivele şi are două galerii separate.


    Paul Fulea, acţionar
    principal al Cramei Histria, despre experienţa cu turiştii. Eu sunt vorbitor de limbă engleză şi, în principal, eu întâmpin
    turiştii, astfel încât să le pot povesti toată istoria Cramei Histria şi a
    plantaţiei de vie. Vara aceasta am intrat în circuitul turistic. Am avut o experienţă
    plăcută cu turişti japonezi care au fost foarte încântaţi de vizita făcută la
    noi. Noi am încheiat şi un parteneriat cu cherhanaua de la baza Cetăţii Histria
    şi am inclus în pachetul turistic posibilitatea ca turiştii care ne vizitează
    să ia masa acolo, la un tarif special. Turiştii japonezi au achiziţionat acesta
    pachet, iar experienţa lor a fost deosebită. Am primit multe mesaje de
    mulţumire la câteva zile după încheierea vizitei. Îi aşteptăm cu drag pe toţi cei care sunt interesaţi atât de vinurile
    dobrogene de calitate, cât şi de Dobrogea de nord, o zonă extraordinară şi prea
    puţin cunoscută atât de către turiştii români, dar mai ales de către cei
    străini.


    Vă invităm, aşadar, să faceţi o incursiune în gastronomia
    românească, să vă bucuraţi de arome inedite şi să cunoaşteţi oamenii din
    spatele viei, mereu pregătiţi să vă primească.

  • Turism viticol în Timiş

    Turism viticol în Timiş

    La vreme de toamnă, luăm
    urma vinului şi vă invităm în judeţul Timiş, în vestul României. Zonă de coline
    însorite, favorabile agriculturii, cu o climă temperat continentală cu o uşoară
    influenţă mediteraneană, iernile fiind în general blânde, verile călduroase,
    toamnele lungi iar trecerile de la iarnă la vară destul de bruşte, judeţul
    Timiş este deosebit de favorabil viticulturii.


    În ceea ce privește drumul vinului din zonă,
    acesta pornește chiar din Timișoara, de la Enoteca de Savoya, cel mai renumit
    local cu profil enologic din oraș. Apoi, circuitul continuă către centrul
    viticol Recaș, cel mai mare producător de vin din vestul țării. Aici, tradiția
    cultivării viței de vie este amintită încă din secolul al XV-lea. În același
    areal, din anul 2002, s-au pus bazele Cramei Petro Vaselo, iar la o distanță de
    doar 30 de kilometri de Recaș se află centrul viticol Silagiu, remarcat pentru
    vinurile din localitățile Buziaș, Silagiu și Bacova. Aici întâlnim Crama Val
    D’Or, în incinta căreia se poate vizita și Capela catolică a viticultorilor,
    dar și o nouă podgorie, Dealul Dorului.


    Unul dintre popasurile necesare este la Recaş,
    unul dintre cele mai tinere oraşe din acestă zonă a României, situat la o
    distanţă de 23 km de Timişoara.


    Marius Paşca coordonează sectorul de turism la
    Cramele Recaş şi ne-a spus de ce merită să venim aici: Un răspuns simplu.
    Pentru că vinul ţine de cultura noastră, de civilizaţia noastră, vinul ţine de
    sănătate, vinul ne leagă de societatea în care trăim de două mii de ani. Iar
    Recaşul reprezintă deja un reper pentru ceea ce înseamnă calitatea vinului
    produs în România. Pentru superbele peisaje de la Recaş, iată câteva motive
    pentru care merită să vizitezi cramele. Odată ajunşi aici sunt posibilităţi
    diverse de a petrece câteva ore. Putem vizita cramele vechi, cu hrubele în care
    avem vinificaţia la baic, avem învechirea în sticlă la vinotecă, dar sunt şi
    cazuri în care cei care ne vizitează îşi doresc să vadă procesul tehnologic în
    crama nouă, modernă şi putem face şi astfel de vizite. Avem vizite în
    plantaţie, avem degustări de vinuri, degustări de vinuri asociate cu un meniu
    variat. Avem un meniu standard care poate fi diversificat, în funcţie de preferinţele
    celor care ne vizitează. Propunem degustarea de vin asociată cu un gulaş de
    viţel, apoi friptură de porc, friptură de pui, cartofi, salată, ştrudel cu
    mere, care se asociază foarte bine cu vinul de desert. Vinurile sunt pentru
    toate buzunarele şi pentru toate gusturile, de la seci la dulci, de la albe la
    roşii. Noi am început în 2003 să facem turism oenologic, dar în perioada
    respectivă ne veneau câteva sute de turişti, iar acum ne vin înspre 20 de mii
    de turişti din toată lumea.


    Evident că turiştii ajunşi aici sunt iniţiaţi în arta şi tehnica
    degustării vinului, iar în turul cramei pot asculta povestea vinului de Recaş,
    fiecare vin având povestea lui. La sfârşitul vizitei, turiştii se pot opri pe
    la magazinul de prezentare al cramei care stă la dispoziţia lor cu suveniruri
    în stare lichidă.