Tag: urzici

  • Mâncăruri din urzici

    Mâncăruri din urzici

    Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul
    primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea
    pădurilor, iar consumul acestora contribuie la detoxifierea organismului.
    Frunzele de urzică tinere trebuie culese în luna martie şi la începutul lui
    aprilie. Recoltarea lor se face manul, prin ruperea tulpinii, şi este recomandatp
    protejarea mâinilor cu mănuşi deoarece perii iritativi ai urzicii se dezvoltă
    cu mult inainte ca frunzele să ajungă la maturitate. Urzicile trebuie recoltate
    din zone nepoluate, ceea ce înseamnă că trebuie evitate, de exemplu, urzicile
    de pe marginea drumurilor care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. După
    recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate până când nu
    mai au nicio urmă de pământ sau nisip. Frunzele de urzici trebuie puse apoi
    într-un vas cu apă clocotită, aflat pe foc şi lăsate acolo până când apa ajunge
    din nou la fierbere. După aceea, le scoatem cu o spumieră şi le lăsăm la scurs.
    Se spune că zeama în care au fiert urzicile reprezintă un remediu natural. Conform
    sfaturilor din bătrâni, zeama în care au fiert urzicile poate fi băută
    dimineaţa, pe stomacul gol, în scopul detoxifierii organismului.


    După ce au fiert, urzicile pot fi baza unor mâncăruri de post sau pot fi
    combinate cu smântână, unt şi chiar ouă. Puse la fiert în apă cu puţină sare,
    cu o ceapă tocată mărunt, urzicile pot fi apoi pasate şi amestecate cu puţin
    ulei, smântână sau unt şi, eventual, cu mujdei de usturoi. Această cremă de
    urzici poate fi servită cu ouă ochiuri. De asemenea, această cremă de urzici
    poate fi consumată cu mămăligă.


    O altă combinaţie este cea cu maioneză şi cu hrean. La un kg de urzici, avem nevoie de o lingură de
    hrean ras şi de 4 … 5 linguri cu maioneză. După ce urzicile au fost fierte şi
    pasate, trebuie amestecate cu maioneza şi cu hreanul şi sunt servite în
    farfurii decorate cu ridichi roşii, tăiate în felii subţiri. La fel de bine, crema de urzici poate fi
    folosită drept umplutură pentru clătite de post, servite ca aperitiv. Această
    cremă de urzici, în combinaţie cu ceapă verde, praz, mărar, la care se mai
    poate adăuga orez fiert, poate constitui umplutura unei plăcinte servită ca
    aperitiv.


    O altă mâncare este pilaful de urzici şi orez. Ca ingrediente, avem nevoie
    de un kilogram de urzici, de 3 ceşti de orez şi de o ceapă. Fierbem separat
    urzicile şi orezul, după care le amestecăm. Adăugăm ceapa tăiată mărunt, sare,
    piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă puţin la fiert, obţinând astfel
    pilaful de urzici şi orez.


  • Mâncăruri din urzici

    Mâncăruri din urzici

    Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul
    primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea
    pădurilor, iar consumul acestora contribuie la detoxifierea organismului.
    Frunzele de urzică tinere trebuie culese în luna martie şi la începutul lui
    aprilie. Recoltarea lor se face manul, prin ruperea tulpinii, şi este recomandatp
    protejarea mâinilor cu mănuşi deoarece perii iritativi ai urzicii se dezvoltă
    cu mult inainte ca frunzele să ajungă la maturitate. Urzicile trebuie recoltate
    din zone nepoluate, ceea ce înseamnă că trebuie evitate, de exemplu, urzicile
    de pe marginea drumurilor care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. După
    recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate până când nu
    mai au nicio urmă de pământ sau nisip. Frunzele de urzici trebuie puse apoi
    într-un vas cu apă clocotită, aflat pe foc şi lăsate acolo până când apa ajunge
    din nou la fierbere. După aceea, le scoatem cu o spumieră şi le lăsăm la scurs.
    Se spune că zeama în care au fiert urzicile reprezintă un remediu natural. Conform
    sfaturilor din bătrâni, zeama în care au fiert urzicile poate fi băută
    dimineaţa, pe stomacul gol, în scopul detoxifierii organismului.


    După ce au fiert, urzicile pot fi baza unor mâncăruri de post sau pot fi
    combinate cu smântână, unt şi chiar ouă. Puse la fiert în apă cu puţină sare,
    cu o ceapă tocată mărunt, urzicile pot fi apoi pasate şi amestecate cu puţin
    ulei, smântână sau unt şi, eventual, cu mujdei de usturoi. Această cremă de
    urzici poate fi servită cu ouă ochiuri. De asemenea, această cremă de urzici
    poate fi consumată cu mămăligă.


    O altă combinaţie este cea cu maioneză şi cu hrean. La un kg de urzici, avem nevoie de o lingură de
    hrean ras şi de 4 … 5 linguri cu maioneză. După ce urzicile au fost fierte şi
    pasate, trebuie amestecate cu maioneza şi cu hreanul şi sunt servite în
    farfurii decorate cu ridichi roşii, tăiate în felii subţiri. La fel de bine, crema de urzici poate fi
    folosită drept umplutură pentru clătite de post, servite ca aperitiv. Această
    cremă de urzici, în combinaţie cu ceapă verde, praz, mărar, la care se mai
    poate adăuga orez fiert, poate constitui umplutura unei plăcinte servită ca
    aperitiv.


    O altă mâncare este pilaful de urzici şi orez. Ca ingrediente, avem nevoie
    de un kilogram de urzici, de 3 ceşti de orez şi de o ceapă. Fierbem separat
    urzicile şi orezul, după care le amestecăm. Adăugăm ceapa tăiată mărunt, sare,
    piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă puţin la fiert, obţinând astfel
    pilaful de urzici şi orez.


  • Urzicile în mâncăruri

    Urzicile în mâncăruri


    Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea pădurilor, iar consumul acestora contribuie la detoxifierea organismului. Frunzele tinere de urzică trebuie culese în luna martie şi la începutul lui aprilie. Recoltarea lor se face manual, prin ruperea tulpinii, şi este recomandată protejarea mâinilor cu mănuşi deoarece perii iritativi ai urzicii se dezvoltă cu mult înainte ca frunzele să ajungă la maturitate.



    Urzicile trebuie recoltate din zone nepoluate, ceea ce înseamnă că trebuie evitate, de exemplu, urzicile de pe marginea drumurilor care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. După recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate până când nu mai au nicio urmă de pământ sau nisip.



    Frunzele de urzici trebuie puse apoi într-un vas cu apă clocotită, aflat pe foc şi lăsate acolo până când apa ajunge din nou la fierbere. După aceea, le scoatem cu o spumieră şi le lăsăm la scurs. Se spune că zeama în care au fiert urzicile reprezintă un remediu natural. Conform sfaturilor din bătrâni, zeama în care au fiert urzicile poate fi băută dimineaţa, pe stomacul gol, în scopul detoxifierii organismului.



    Din urzici se poate face şi supă sau ciorbă. Avem nevoie de jumătate de kg de urzici, de două cepe mici, de puţin ulei şi de câţiva căţei de usturoi. După ce au fost spălate în mai multe ape, frunzele de urzici sunt puse la fiert împreună cu cepele tocate mărunt. Se strecoară zeama, iar urzicile şi ceapa trebuie pasate după care se adaugă zeama în care au fiert, obţinându-se o supă ceva mai consistentă. Se adaugă puţin usturoi pisat şi sare după gust şi se consumă imediat.



    Pentru ciorbă avem nevoie de jumătate de kg de urzici, de doi morcovi, de o ţelină, de câteva fire de ceapă verde şi de o ceaşcă cu orez. Urzicile se opăresc, iar morcovii şi ţelina se mărunţesc şi se pun la fiert în apă cu sare. După ce apa ajunge la fierbere, se adaugă orezul, urzicile şi firele de ceapă verde, tocate mărunt. Cu un sfert de oră înainte de final se adaugă jumătate de litru de borş, fiert separat. Ciorba astfel obţinută se serveşte după ce se presară frunze tocate de leuştean.



    Urzicile pot constitui baza unor mâncăruri de post sau pot fi combinate cu smântână, unt şi chiar ouă. Puse la fiert în apă cu puţină sare, cu o ceapă tocată mărunt, urzicile pot fi apoi pasate şi amestecate cu puţin ulei, smântână sau unt şi, eventual, cu mujdei de usturoi. Crema de urzici poate fi servită cu ouă ochiuri şi cu mămăligă ca fel principal. În combinaţie cu orez, putem obţine un pilaf, servit, de asemenea, ca fel principal.


  • Urzicile în mâncăruri

    Urzicile în mâncăruri


    Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea pădurilor, iar consumul acestora contribuie la detoxifierea organismului. Frunzele tinere de urzică trebuie culese în luna martie şi la începutul lui aprilie. Recoltarea lor se face manual, prin ruperea tulpinii, şi este recomandată protejarea mâinilor cu mănuşi deoarece perii iritativi ai urzicii se dezvoltă cu mult înainte ca frunzele să ajungă la maturitate.



    Urzicile trebuie recoltate din zone nepoluate, ceea ce înseamnă că trebuie evitate, de exemplu, urzicile de pe marginea drumurilor care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. După recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate până când nu mai au nicio urmă de pământ sau nisip.



    Frunzele de urzici trebuie puse apoi într-un vas cu apă clocotită, aflat pe foc şi lăsate acolo până când apa ajunge din nou la fierbere. După aceea, le scoatem cu o spumieră şi le lăsăm la scurs. Se spune că zeama în care au fiert urzicile reprezintă un remediu natural. Conform sfaturilor din bătrâni, zeama în care au fiert urzicile poate fi băută dimineaţa, pe stomacul gol, în scopul detoxifierii organismului.



    Din urzici se poate face şi supă sau ciorbă. Avem nevoie de jumătate de kg de urzici, de două cepe mici, de puţin ulei şi de câţiva căţei de usturoi. După ce au fost spălate în mai multe ape, frunzele de urzici sunt puse la fiert împreună cu cepele tocate mărunt. Se strecoară zeama, iar urzicile şi ceapa trebuie pasate după care se adaugă zeama în care au fiert, obţinându-se o supă ceva mai consistentă. Se adaugă puţin usturoi pisat şi sare după gust şi se consumă imediat.



    Pentru ciorbă avem nevoie de jumătate de kg de urzici, de doi morcovi, de o ţelină, de câteva fire de ceapă verde şi de o ceaşcă cu orez. Urzicile se opăresc, iar morcovii şi ţelina se mărunţesc şi se pun la fiert în apă cu sare. După ce apa ajunge la fierbere, se adaugă orezul, urzicile şi firele de ceapă verde, tocate mărunt. Cu un sfert de oră înainte de final se adaugă jumătate de litru de borş, fiert separat. Ciorba astfel obţinută se serveşte după ce se presară frunze tocate de leuştean.



    Urzicile pot constitui baza unor mâncăruri de post sau pot fi combinate cu smântână, unt şi chiar ouă. Puse la fiert în apă cu puţină sare, cu o ceapă tocată mărunt, urzicile pot fi apoi pasate şi amestecate cu puţin ulei, smântână sau unt şi, eventual, cu mujdei de usturoi. Crema de urzici poate fi servită cu ouă ochiuri şi cu mămăligă ca fel principal. În combinaţie cu orez, putem obţine un pilaf, servit, de asemenea, ca fel principal.


  • Preparate şi mâncăruri din urzici

    Preparate şi mâncăruri din urzici

    Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul
    primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea
    pădurilor, iar consumul acestora contribuie la detoxifierea organismului. După
    recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate până când nu
    mai au nicio urmă de pământ sau nisip. În continuare, frunzele de urzici sunt
    puse într-un vas cu apă clocotită până când apa ajunge din nou la fierbere.
    După aceea sunt scoase într-o strecurătoare şi lăsate la scurs. Conform
    recomandărilor făcute din bătrâni, zeama în care au fiert urzicile poate fi
    băută dimineaţa, pe stomacul gol, având rol benefic în ceea ce priveşte
    detoxifierea organismului.


    Urzicile pot constitui baza unor mâncăruri de post sau pot fi combinate cu
    smântână, unt şi chiar ouă. Puse la fiert în apă cu puţină sare, cu o ceapă
    tocată mărunt, urzicile pot fi apoi pasate şi amestecate cu puţin ulei,
    smântână sau unt şi, eventual, cu mujdei de usturoi. Subţiată în apa în care au
    fiert urzicile, această cremă poate fi transformată în supă. Acrită cu borş,
    care se fierbe separat, crema de urzici se transformă în ciorbă în care se mai
    adaugă orez, iar după circa un sfert de oră, când oala este luată de pe foc, se
    presară frunze tocate de leuştean.


    La fel de bine, crema de urzici poate fi folosită drept umplutură pentru
    clătite de post, servite ca aperitiv. Această cremă de urzici, în combinaţie cu
    ceapă verde, praz, mărar, la care se mai poate adăuga orez fiert, poate constitui
    umplutura unei plăcinte servită ca aperitiv.


    De asemenea, crema de urzici poate fi servită cu ouă ochiuri şi cu mămăligă
    ca fel principal. În combinaţie cu orez, putem obţine un pilaf, servit, de
    asemenea, ca fel principal. Avem nevoie de un kilogram de urzici, de 3 ceşti de
    orez şi de o ceapă. Fierbem separat urzicile şi orezul, după care le amestecăm.
    Adăugăm ceapa tăiată mărunt, sare, piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă
    puţin la fiert, obţinând astfel pilaful de urzici şi orez.

  • Preparate şi mâncăruri din urzici

    Preparate şi mâncăruri din urzici

    Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul
    primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea
    pădurilor, iar consumul acestora contribuie la detoxifierea organismului. După
    recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate până când nu
    mai au nicio urmă de pământ sau nisip. În continuare, frunzele de urzici sunt
    puse într-un vas cu apă clocotită până când apa ajunge din nou la fierbere.
    După aceea sunt scoase într-o strecurătoare şi lăsate la scurs. Conform
    recomandărilor făcute din bătrâni, zeama în care au fiert urzicile poate fi
    băută dimineaţa, pe stomacul gol, având rol benefic în ceea ce priveşte
    detoxifierea organismului.


    Urzicile pot constitui baza unor mâncăruri de post sau pot fi combinate cu
    smântână, unt şi chiar ouă. Puse la fiert în apă cu puţină sare, cu o ceapă
    tocată mărunt, urzicile pot fi apoi pasate şi amestecate cu puţin ulei,
    smântână sau unt şi, eventual, cu mujdei de usturoi. Subţiată în apa în care au
    fiert urzicile, această cremă poate fi transformată în supă. Acrită cu borş,
    care se fierbe separat, crema de urzici se transformă în ciorbă în care se mai
    adaugă orez, iar după circa un sfert de oră, când oala este luată de pe foc, se
    presară frunze tocate de leuştean.


    La fel de bine, crema de urzici poate fi folosită drept umplutură pentru
    clătite de post, servite ca aperitiv. Această cremă de urzici, în combinaţie cu
    ceapă verde, praz, mărar, la care se mai poate adăuga orez fiert, poate constitui
    umplutura unei plăcinte servită ca aperitiv.


    De asemenea, crema de urzici poate fi servită cu ouă ochiuri şi cu mămăligă
    ca fel principal. În combinaţie cu orez, putem obţine un pilaf, servit, de
    asemenea, ca fel principal. Avem nevoie de un kilogram de urzici, de 3 ceşti de
    orez şi de o ceapă. Fierbem separat urzicile şi orezul, după care le amestecăm.
    Adăugăm ceapa tăiată mărunt, sare, piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă
    puţin la fiert, obţinând astfel pilaful de urzici şi orez.

  • Mâncăruri şi preparate din urzici

    Mâncăruri şi preparate din urzici

    Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea pădurilor, iar consumul acestora contribuie la detoxifierea organismului. Recoltatul urzicilor nu este o activitate uşoară. Dincolo de precauţia de a le atinge cu grijă, trebuie să le culegem din zone nepoluate. De aceea trebuie evitate, de exemplu, urzicile care cresc pe marginea drumurilor şi care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. Este bine ca în timpul recoltării să ne protejăm cu o mănuşă, întrucât perii iritativi ai urzicii se dezvoltă cu mult înainte ca frunzele să ajungă la maturitate.



    După recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate până când nu mai au nicio urmă de pământ sau nisip. În continuare, frunzele de urzici sunt puse într-un vas cu apă clocotită până când apa ajunge din nou la fierbere. După aceea sunt scoase într-o strecurătoare şi lăsate la scurs. Conform recomandărilor făcute din bătrâni, zeama în care au fiert urzicile poate fi băută dimineaţa, pe stomacul gol, având rol benefic în ceea ce priveşte detoxifierea organismului.



    După ce au fiert, urzicile pot fi baza unor mâncăruri de post sau pot fi combinate cu smântână, unt şi chiar ouă. Puse la fiert în apă cu puţină sare, cu o ceapă tocată mărunt, urzicile pot fi apoi pasate şi amestecate cu puţin ulei, smântână sau unt şi, eventual, cu mujdei de usturoi. Această cremă de urzici poate fi servită cu ouă ochiuri. De asemenea, această cremă de urzici poate fi consumată cu mămăligă.



    O altă combinaţie este cea cu maioneză şi cu hrean. La un kg de urzici, avem nevoie de o lingură de hrean ras şi de 4-5 linguri cu maioneză. După ce urzicile au fost fierte şi pasate, trebuie amestecate cu maioneza şi cu hreanul şi sunt servite în farfurii decorate cu ridichi roşii, tăiate în felii subţiri.



    O altă mâncare este pilaful de urzici şi orez. Ca ingrediente, avem nevoie de un kilogram de urzici, de 3 ceşti de orez şi de o ceapă. Fierbem separat urzicile şi orezul, după care le amestecăm. Adăugăm ceapa tăiată mărunt, sare, piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă puţin la fiert, obţinând astfel pilaful de urzici şi orez.

  • Mâncăruri şi preparate din urzici

    Mâncăruri şi preparate din urzici

    Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea pădurilor, iar consumul acestora contribuie la detoxifierea organismului. Recoltatul urzicilor nu este o activitate uşoară. Dincolo de precauţia de a le atinge cu grijă, trebuie să le culegem din zone nepoluate. De aceea trebuie evitate, de exemplu, urzicile care cresc pe marginea drumurilor şi care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. Este bine ca în timpul recoltării să ne protejăm cu o mănuşă, întrucât perii iritativi ai urzicii se dezvoltă cu mult înainte ca frunzele să ajungă la maturitate.



    După recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate până când nu mai au nicio urmă de pământ sau nisip. În continuare, frunzele de urzici sunt puse într-un vas cu apă clocotită până când apa ajunge din nou la fierbere. După aceea sunt scoase într-o strecurătoare şi lăsate la scurs. Conform recomandărilor făcute din bătrâni, zeama în care au fiert urzicile poate fi băută dimineaţa, pe stomacul gol, având rol benefic în ceea ce priveşte detoxifierea organismului.



    După ce au fiert, urzicile pot fi baza unor mâncăruri de post sau pot fi combinate cu smântână, unt şi chiar ouă. Puse la fiert în apă cu puţină sare, cu o ceapă tocată mărunt, urzicile pot fi apoi pasate şi amestecate cu puţin ulei, smântână sau unt şi, eventual, cu mujdei de usturoi. Această cremă de urzici poate fi servită cu ouă ochiuri. De asemenea, această cremă de urzici poate fi consumată cu mămăligă.



    O altă combinaţie este cea cu maioneză şi cu hrean. La un kg de urzici, avem nevoie de o lingură de hrean ras şi de 4-5 linguri cu maioneză. După ce urzicile au fost fierte şi pasate, trebuie amestecate cu maioneza şi cu hreanul şi sunt servite în farfurii decorate cu ridichi roşii, tăiate în felii subţiri.



    O altă mâncare este pilaful de urzici şi orez. Ca ingrediente, avem nevoie de un kilogram de urzici, de 3 ceşti de orez şi de o ceapă. Fierbem separat urzicile şi orezul, după care le amestecăm. Adăugăm ceapa tăiată mărunt, sare, piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă puţin la fiert, obţinând astfel pilaful de urzici şi orez.

  • Mâncăruri din urzici

    Mâncăruri din urzici

    Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea pădurilor. Recoltatul urzicilor nu este o activitate uşoară. Dincolo de precauţia de a le atinge cu grijă, trebuie să avem grijă să le culegem din zone nepoluate astfel încât trebuie evitate, de exemplu, urzicile care cresc pe marginea drumurilor şi care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. Este bine în timpul recoltării să ne protejăm cu o mănuşă, întrucât perii iritativi ai urzicii se dezvoltă cu mult înainte ca frunzele să ajungă la maturitate. Consumul urzicilor este util pentru detoxifierea organismului şi, mai mult decât atât, această plantă are şi proprietăţi terapeutice.



    După recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate în mai multe ape. În continuare, frunzele de urzici se pun într-un vas cu apă clocotită şi cu puţină sare. După ce au fiert, trebuie lăsate la scurs, iar în continuare pot constitui baza multor mâncăruri. Dacă sunt pasate şi amestecate cu puţin ulei şi cu mujdei de usturoi, această cremă de urzici poate înlocui su succes spanacul şi poate fi servită cu ouă ochiuri. De asemenea, această cremă de urzici poate fi consumată cu mămăligă.



    Din urzici se poate face şi supă sau ciorbă. Avem nevoie de jumătate de kg de urzici, de două cepe mici, de puţin ulei şi de câţiva căţei de usturoi. După ce au fost spălate în mai multe ape, frunzele de urzici sunt puse la fiert împreună cu cepele tocate mărunt. Se strecoară zeama, iar urzicile şi ceapa trebuie pasate dupa care se adaugă zeama în care au fiert, obţinându-se o supă ceva mai consistentă. Se adaugă puţin usturoi pisat si sare după gust şi se consumă imediat. Dacă din această fiertură excludem usturoiul şi adăugăm orez, iar spre final borş, se poate obţine ciorbă de urzici.

  • Mâncăruri din urzici

    Mâncăruri din urzici

    Urzicile se numără printre primele plante care apar la începutul primăverii. Ele cresc în mod natural în apropierea apelor sau la marginea pădurilor. Recoltatul urzicilor nu este o activitate uşoară. Dincolo de precauţia de a le atinge cu grijă, trebuie să avem grijă să le culegem din zone nepoluate astfel încât trebuie evitate, de exemplu, urzicile care cresc pe marginea drumurilor şi care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. Este bine în timpul recoltării să ne protejăm cu o mănuşă, întrucât perii iritativi ai urzicii se dezvoltă cu mult înainte ca frunzele să ajungă la maturitate. Consumul urzicilor este util pentru detoxifierea organismului şi, mai mult decât atât, această plantă are şi proprietăţi terapeutice.



    După recoltare, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate în mai multe ape. În continuare, frunzele de urzici se pun într-un vas cu apă clocotită şi cu puţină sare. După ce au fiert, trebuie lăsate la scurs, iar în continuare pot constitui baza multor mâncăruri. Dacă sunt pasate şi amestecate cu puţin ulei şi cu mujdei de usturoi, această cremă de urzici poate înlocui su succes spanacul şi poate fi servită cu ouă ochiuri. De asemenea, această cremă de urzici poate fi consumată cu mămăligă.



    Din urzici se poate face şi supă sau ciorbă. Avem nevoie de jumătate de kg de urzici, de două cepe mici, de puţin ulei şi de câţiva căţei de usturoi. După ce au fost spălate în mai multe ape, frunzele de urzici sunt puse la fiert împreună cu cepele tocate mărunt. Se strecoară zeama, iar urzicile şi ceapa trebuie pasate dupa care se adaugă zeama în care au fiert, obţinându-se o supă ceva mai consistentă. Se adaugă puţin usturoi pisat si sare după gust şi se consumă imediat. Dacă din această fiertură excludem usturoiul şi adăugăm orez, iar spre final borş, se poate obţine ciorbă de urzici.

  • Mâncăruri din urzici

    Mâncăruri din urzici

    În această ediţie vă prezentăm câteva mâncăruri din urzici, o plantă care nu este cultivată, dar care poate fi găsită atât în pieţe, cât şi în magazine.



    Evident, cea mai dificilă parte este recoltatul urzicilor, însă este vorba, desigur, despre plantele cu frunze fragede. Frunzele de urzică tinere se culeg în luna martie şi la începutul lui aprilie, prin rupere cu mâna. Urzicile trebuie recoltate din zone nepoluate, ceea ce înseamnă că trebuie evitate, de exemplu, urzicile de pe marginea drumurilor care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. Este bine în timpul recoltării să ne protejăm cu o mănuşă, întrucât perii iritativi ai urzicii se dezvoltă cu mult înainte ca frunzele să ajungă la maturitate. De regulă, frunzele fragede de urzică nu se usucă, ci se consumă proaspete. Consumul urzicilor este util pentru detoxifierea organismului, însă această plantă are şi alte proprietăţi terapeutice.



    Ce putem face cu urzicile? În primul rând, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate în mai multe ape. În continuare, frunzele de urzici sunt puse într-un vas cu apă clocotită şi cu puţină sare. Se lasă la fiert până când aceste frunze se înmoaie, după care sunt lăsate la scurs, iar apoi sunt pasate.



    Din urzici pasate se pot obţine mai multe mâncăruri. Amestecate cu puţin ulei şi cu mujdei de usturoi, urzicile pasate pot fi servite ca atare, alături de mămăligă. O altă combinaţie este cu maioneză şi cu hrean. La un kg de urzici, avem nevoie de o lingură de hrean ras şi de 4 … 5 linguri cu maioneză. Tot la fel, după ce urzicile au fost fierte şi pasate, trebuie amestecate cu maioneza şi cu hreanul şi sunt servite imediat, în farfurii decorate cu ridichi roşii, tăiate în felii subţiri.



    O altă mâncare este pilaful de urzici şi orez. Ca ingrediente, avem nevoie de un kilogram de urzici, de 3 ceşti de orez şi de o ceapă. Fierbem separate urzicile şi orezul, după care le amestecăm. Adăugăm ceapa tăiată mărunt, sare, piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă puţin la fiert, obţinând astfel pilaful de urzici şi orez.



  • Mâncăruri din urzici

    Mâncăruri din urzici

    În această ediţie vă prezentăm câteva mâncăruri din urzici, o plantă care nu este cultivată, dar care poate fi găsită atât în pieţe, cât şi în magazine.



    Evident, cea mai dificilă parte este recoltatul urzicilor, însă este vorba, desigur, despre plantele cu frunze fragede. Frunzele de urzică tinere se culeg în luna martie şi la începutul lui aprilie, prin rupere cu mâna. Urzicile trebuie recoltate din zone nepoluate, ceea ce înseamnă că trebuie evitate, de exemplu, urzicile de pe marginea drumurilor care pot conţine elemente ale gazelor de eşapament. Este bine în timpul recoltării să ne protejăm cu o mănuşă, întrucât perii iritativi ai urzicii se dezvoltă cu mult înainte ca frunzele să ajungă la maturitate. De regulă, frunzele fragede de urzică nu se usucă, ci se consumă proaspete. Consumul urzicilor este util pentru detoxifierea organismului, însă această plantă are şi alte proprietăţi terapeutice.



    Ce putem face cu urzicile? În primul rând, urzicile trebuie desfăcute frunză cu frunză şi spălate în mai multe ape. În continuare, frunzele de urzici sunt puse într-un vas cu apă clocotită şi cu puţină sare. Se lasă la fiert până când aceste frunze se înmoaie, după care sunt lăsate la scurs, iar apoi sunt pasate.



    Din urzici pasate se pot obţine mai multe mâncăruri. Amestecate cu puţin ulei şi cu mujdei de usturoi, urzicile pasate pot fi servite ca atare, alături de mămăligă. O altă combinaţie este cu maioneză şi cu hrean. La un kg de urzici, avem nevoie de o lingură de hrean ras şi de 4 … 5 linguri cu maioneză. Tot la fel, după ce urzicile au fost fierte şi pasate, trebuie amestecate cu maioneza şi cu hreanul şi sunt servite imediat, în farfurii decorate cu ridichi roşii, tăiate în felii subţiri.



    O altă mâncare este pilaful de urzici şi orez. Ca ingrediente, avem nevoie de un kilogram de urzici, de 3 ceşti de orez şi de o ceapă. Fierbem separate urzicile şi orezul, după care le amestecăm. Adăugăm ceapa tăiată mărunt, sare, piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă puţin la fiert, obţinând astfel pilaful de urzici şi orez.



  • Mâncăruri din urzici

    Pentru astăzi ne-am propus să vă prezentăm câteva mâncăruri din urzici, pe care le puteţi întâlni în România. În perioada primăverii, printre mâncărurile considerate de post figurează şi cele care au ca ingredient principal urzicile.


    Evident, cea mai dificilă parte este recoltatul urzicilor, însă este vorba, desigur, despre plantele cu frunze fragede. Frunzele de urzică tinere se culeg în luna martie şi la începutul lui aprilie, prin rupere cu mâna. Este bine în timpul recoltării să ne protejăm cu o mănuşă, întrucât perii iritativi ai urzicii se dezvolta cu mult inainte ca frunzele să ajungă la maturitate. De regulă, frunzele fragede de urzica nu se usucă, ci se consumă proaspete.


    Pentru o mâncare dietetică avem nevoie de circa un kilogram de urzici. Urzicile sunt alese frunză cu frunză, apoi sunt spălate foarte bine, în câteva ape. În continuare, frunzele de urzici sunt puse într-un vas cu apă clocotită şi cu puţină sare. Se lasă la fiert până când frunzele de urzici se înmoaie. După aceea, urzicile sunt puse la scurs, iar ulterior sunt pasate.


    Din urzici pasate se pot obţine mai multe mâncăruri. Amestecate cu puţin ulei şi cu mujdei de usturoi, urzicile pasate pot fi servite ca atare, alături de mămăligă.


    O altă combinaţie gustoasă este cea cu maioneză şi cu hrean. La un kg de urzici, avem nevoie de o lingură de hrean ras şi de 4 … 5 linguri cu maioneză. Tot la fel, după ce urzicile au fost fierte şi pasate, trebuie amestecate cu maioneza şi cu hreanul şi sunt servite imediat, în farfurii decorate cu ridichi roşii, tăiate în felii subţiri.


    O altă mâncare dietetică este pilaful de urzici şi orez. Ca ingrediente, avem nevoie de un kilogram de urzici, 3 … 4 ceşti de orez, o ceapă. Ca şi înainte, trebuie să obţinem urzicile pasate şi să fierbem separat orezul. Apoi urzicile sunt amestecate cu orezul fiert, se adaugă ceapa tăiată mărunt, sare, piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă puţin la fiert, obţinând astfel pilaful de urzici şi orez.

  • Mâncăruri din urzici

    Pentru astăzi ne-am propus să vă prezentăm câteva mâncăruri din urzici, pe care le puteţi întâlni în România. În perioada primăverii, printre mâncărurile considerate de post figurează şi cele care au ca ingredient principal urzicile.


    Evident, cea mai dificilă parte este recoltatul urzicilor, însă este vorba, desigur, despre plantele cu frunze fragede. Frunzele de urzică tinere se culeg în luna martie şi la începutul lui aprilie, prin rupere cu mâna. Este bine în timpul recoltării să ne protejăm cu o mănuşă, întrucât perii iritativi ai urzicii se dezvolta cu mult inainte ca frunzele să ajungă la maturitate. De regulă, frunzele fragede de urzica nu se usucă, ci se consumă proaspete.


    Pentru o mâncare dietetică avem nevoie de circa un kilogram de urzici. Urzicile sunt alese frunză cu frunză, apoi sunt spălate foarte bine, în câteva ape. În continuare, frunzele de urzici sunt puse într-un vas cu apă clocotită şi cu puţină sare. Se lasă la fiert până când frunzele de urzici se înmoaie. După aceea, urzicile sunt puse la scurs, iar ulterior sunt pasate.


    Din urzici pasate se pot obţine mai multe mâncăruri. Amestecate cu puţin ulei şi cu mujdei de usturoi, urzicile pasate pot fi servite ca atare, alături de mămăligă.


    O altă combinaţie gustoasă este cea cu maioneză şi cu hrean. La un kg de urzici, avem nevoie de o lingură de hrean ras şi de 4 … 5 linguri cu maioneză. Tot la fel, după ce urzicile au fost fierte şi pasate, trebuie amestecate cu maioneza şi cu hreanul şi sunt servite imediat, în farfurii decorate cu ridichi roşii, tăiate în felii subţiri.


    O altă mâncare dietetică este pilaful de urzici şi orez. Ca ingrediente, avem nevoie de un kilogram de urzici, 3 … 4 ceşti de orez, o ceapă. Ca şi înainte, trebuie să obţinem urzicile pasate şi să fierbem separat orezul. Apoi urzicile sunt amestecate cu orezul fiert, se adaugă ceapa tăiată mărunt, sare, piper şi puţin ulei, iar apoi se mai lasă puţin la fiert, obţinând astfel pilaful de urzici şi orez.