Tag: vegan

  • Postul – restricţii alimentare, dar nu junk-food

    Postul – restricţii alimentare, dar nu junk-food

    A început Postul Mare – o perioadă de o importanță aparte, de pregătire a sufletului și trupului pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Restricțiile alimentare sunt cunoscute de toată lumea, dar astăzi vom vorbi despre o problemă relativ recentă – infuzia fără precedent a mâncărurilor de post de proastă calitate, junk-food-ul vegan, cum îl mai numesc nutriționiștii. Au un gust delicios, dar puțini dintre noi își pun problema ingredientelor acestor mâncăruri cu potențial periculos la fel de mare precum celălalt fel de junk-food cu care suntem familiarizați, fast-food-ul de toate zilele.



    Ținem post, nimic de zis, dar haideți să vedem cât de mult rău ne poate face un burger vegan gata preparat, pe care doar îl aruncăm în tigaie pentru cinci minute. Pentru asta, am vorbit cu Claudia Buneci, Functional Health Coach, care ne-a explicat ce este junk-food-ul de post și de ce ar fi bine să-l evităm:



    Cel mai mare dezavantaj al junk-food-ului de post este, practic, că nu avem niciun câștig de la faptul că ținem post. Acest junk-food vegan, cum îl numesc eu, sunt niște alimente care conțin conservanți, conțin tot felul de ingrediente dubioase, deci nu sunt ingrediente pe care noi le înțelegem, conțin uneori şi coloranți care nu sunt deloc sănătoși, de asemenea, sunt o sursă de grăsimi trans, cele mai nesănătoase grăsimi penstru sistemul cardiovascular și pentru sănătatea noastră în general. Uneori conțin zaharuri sau foarte multă sare, tocmai pentru că sarea sau zahărul acoperă gustul lor de bază. Deci, practic, ceea ce ne aduc aceste produse procesate sunt mai multă inflamație, mai mult chin pentru corpul nostru să le digere, decât nutrienţi, decât hrană pentru celulele noastre.



    Nimeni nu spune că trebuie să ne supunem unor restricţii culinare cu price preţ de acum și până de Paști. Experții în nutriție insistă pe ideea că o masă simplă poate fi și hrănitoare, și gustoasă, în același timp. Mâncarea de post (sau vegană, dacă vreți să-i spuneți așa) este un deliciu și, de asemenea, un cadou făcut corpului nostru. La urma urmei, mens sana in corpore sano, nu?

    Claudia Buneci ne dă o mână de ajutor, explicându-ne cum să ne gândim mâncarea în așa fel încât să nu suferim de foame și nici să nu ne lipsim de nutrienți importanți:


    Mâncarea sănătoasă de post este și gustoasă. Vreau ca ascultătorii să rețină acest lucru – faptul că nu trebuie să ne chinuim și, de asemenea, este important să reținem că este și sățioasă. Aș insista pe faptul că fiecare masă în post ar trebui să conțină o sursă de proteină vegetală și aici pot să dau câteva exemple – năut, linte, mazăre, fasole și chiar și ciuperci, quinoa, hrișcă, chia. Este important să ne gândim masa în jurul unei surse de proteină vegetală, ca să avem energie, să ne hrănim mușchii în această perioadă, să nu ne înfometăm și să avem poftă de mâncare la fiecare oră şi jumătate. E important să ne gândim masa în jurul acestei proteine vegetale sănătoase. Nu spun că soia nu poate fi o proteină vegetală sănătoasă, însă aș recomanda optim soia fermentată, apoi, pe locul doi, soia bio nefermentată și pe locul trei, de abia – soia non-MGO, tradițională, să spun așa, dar să fim siguri că n-a fost modificată genetică – o formă de proteină pe care nu o recomand procesată, ci cât mai aproape de cum e ea naturală – boabe de soia pe care să le fierbeți, sau binecunoscuta tofu.


    Apoi, desigur, recomand să mâncăm foarte multe legume. Nu întâmplător posturile sunt așezate unde sunt în an, în perioade optime de curățare a organismului, în care să ne susținem ficatul, în care apar foarte multe frunze verzi, foarte multe legume, deci ca să profităm de post pe toate planurile, inclusiv spiritul are nevoie de un corp curat. Recomand să mâncăm din plin legume și fructe, dar accentul cu quinoa. Vrem să ne bucurăm de post pe toate planurile și vrem să fie o perioadă de profundă curățare a corpului. De asemenea, mai avem la îndemână pseudocerealele, care sunt extrem de valoroase nutritiv și vin și cu proteină – mei, quinoa, hrișcă. Vin cu proteină, dar vin și cu carbohidrat complex de calitate; ovăzul este foarte prețios, dar vrem să fie în varianta lui integrală și nu niște fulgi pe care-i consumăm cu foarte mult zahăr.



    Pe lângă acestea, din când în când, o mână bună de nuci aduc în organism grăsimi sănătoase și induc rapid senzația de sațietate. Claudia Buneci, Functional Health Coach:


    De asemenea, mai avem nuci, semințe, dar care nu ar trebui să fie baza alimentației noastre, ci trebuie consumate într-un procent mai mic, cât mai de calitate. Şi dacă se poate să spargem acele nuci fix atunci când le consumăm ar fi optim. Aș vrea să menționez semințele de dovleac, de in, de chia, de susan, ultimele 3 măcinate sau înmuiate, atunci când le consumăm, ca să le putem digera. Să avem varietate și culoare în farfurie și să nu uităm că mesele de post trebuie gândite ca să fie sățioase. Avem musai nevoie de proteină, de carbohidraţii pe care i-am menţionat, pe care ni-i luăm din pseudocereale, din cereale şi din legume, cum sunt cartoful şi cartoful dulce, de exemplu, și de grăsimi, pe care le luăm din nuci, din seminţe, dar şi din ulei de măsline bun, ulei de avocado, ulei de in. Avem nevoie de mese complete, cu toţi macronutrienţii şi cu cât mai mulți micronutrienți.



  • Food restrictions, but not junk food

    Food restrictions, but not junk food

    Lent
    has begun, in Romania. Lent is a period of time of special importance, when
    the soul and the body prepare for the feast of Our Lord’s Resurrection. Everybody
    is familiar with food restrictions, but today we shall tackle a relatively
    recent issue – the unprecedented invasion of the poor-quality fasting food. We’re
    speaking about the vegan junk food, as nutritionists call it. Junk food dishes have
    a delicious taste, yet very few of us question the ingredients of such food, with a potential which is as dangerous as the other type of junk food we’re so familiar
    with, the ordinary fast-food. We fast, we have no problem with that, but let us have a closer look at how noxious a ready-made vegan burger can be, which we stir-fry for five
    minutes before we eat it. For that, we sat down and spoke to Claudia Buneci, a Functional
    Health Coach.

    Claudia explained what fasting junk-food is, and why we’d rather
    avoid it.


    The major flaw of the fasting junk-food is that, in
    effect, we do not stand to gain if we fast on that specific sort of food. This vegan junk-food, as I call it,
    is made of some food supplies having preservatives, they have all sorts of
    dubious ingredients, so those are not ingredients as we understand them, they also
    have colouring agents that are in no way healthy, also, they are a source of trans
    fats, the most noxious fats for the cardiovascular system, and for our health
    in general. Sometimes they have sugar content or very much salt, precisely because
    salt or sugar cover they basic taste. So, practically, what these processed
    products bring is a lot more inflammation, a lot more strain for our body to
    digest them, rather than nutrients, rather than food for our cells.


    Nobody
    says we need to be too hard on ourselves, in a bid to to comply with culinary restrictions at all costs from this moment
    on and until Easter. Nutrition experts value the idea of having a simple meal, which
    can be at once nourishing and tasty. Fasting food, or vegan food, if you will,
    is simply yummy and also a gift we make to our body. After all, mens sana in
    corpore sano,
    a healthy mind in a healthy body, as they say. Here is Claudia Buneci once
    again, this time explaining how our food needs to be thought out so we don’t
    starve ourselves and we don’t deprive ourselves of the most relevant nutrients.


    Healthy fasting food is also tasty. I want our listeners to bear that in
    mind, the fact that we do not have to put ourselves through so much strain and
    also, it is important to bear in mind it is plentiful. I should like to emphasize
    the fact that each fasting meal should have a source of vegetal protein and at
    this point, let me give you some examples: newt, lentils, peas, beans and even
    mushrooms, buckwheat, chia. It is important that our meal should be thought out
    around a source of vegetal proteins so we can have energy, feed our muscles at
    this time of the year, lest we starve ourselves and have appetite for eating every
    ninety minutes. It is important for our
    meal to be thought out around this healthy vegetal protein. I’m not saying soy
    is not a healthy vegetal protein, yet I should most recommend fermented soy,
    then secondly, the non-fermented bio soy, while third-placed comes the non-MGO
    soy, the traditional soy, if you will, but we need to make sure it was not
    genetically modified, it is a form of protein I should not like to recommend it
    processed, but as close to its natural state as possible soy beans you should
    boil, then there is the all too familiar tofu. Then, of course, I recommend we
    eat lots of vegetable. It is not by happenstance that fasting periods occur when
    they are set, throughout the year, in the peak period for us to purify our organisms,
    when we should support our liver, where very many fresh leaves are available, very
    many vegetables, so, if we want to make the most of fasting, at all levels, the
    spirit included, a purified body is needed. I recommend we eat lots of
    vegetables and fruit, but we should lay emphasis on quinoa. We want to enjoy
    our fasting in every respect and we want it to be a period of thoroughgoing
    purification of our body. Also, we have the pseudo cereals at our fingertips,
    which are extremely valuable, nutrition-wise and which also provide a protein, millet,
    quinoa, buckwheat. They have a protein, but they also have a complex, quality
    carbohydrate: oat is very precious, but we want it in its integral version, and
    not some flakes we eat with a lot of sugar.


    Apart
    from all that, a handful of nuts, every now and then, provides healthy fats to
    our body, rapidly inducing the sensation of satiability.

    Functional Health Coach Claudia Buneci:


    We should also have nuts,
    seeds, yet we should not make them our staple food, we must have them in small
    percentages, they need to be quality stuff. And if it were possible to crack
    those nuts the very moment we intend to eat them, that would be perfect. I should
    like to mention the pumpkin, the chia, the sesame seeds or the linseed, with
    the latter three being ground or poached, when we have them, so we can digest
    them. We need to have variety and colour on our plates and we should not forget
    the fasting meals must be thought out as plentiful meals. We’re in dire need of
    protein, of the carbohydrates I’ve mentioned earlier, provided by the pseudo
    cereals and the vegetables, such as the potato and the sweet potato, for
    instance, then we also need the fats we take from nuts, from seeds, but also from
    the quality olive oil, from avocado and linseed oil. We need complex meals with
    all their macronutrients and with as many micronutrients as possible. (EN)



  • Inițiativa europeană privind etichetarea produselor alimentare

    Inițiativa europeană privind etichetarea produselor alimentare

    Comisia
    Europeană a decis să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană
    intitulată Etichetarea obligatorie nevegetarian / vegetarian / vegan a produselor
    alimentare
    . În aceasta se afirmă că la
    nivelul UE este dificil pentru persoanele vegetariene și vegane să identifice
    produsele alimentare adecvate lor. Ele trebuie să studieze lista de ingrediente
    a unui produs alimentar pentru a determina dacă este adecvat pentru a fi
    achiziționat, fiind extrem de atente la ingredientele ambigue care ar putea fi
    de origine vegetală sau animală. Organizatorii solicită
    Comisiei Europene să propună etichete ilustrate obligatorii pe toate produsele
    alimentare, indicând dacă acestea sunt nevegetariene, vegetariene sau vegane. Înregistrarea
    inițiativei este punctul de plecare al unui proces care va dura un an, timp în
    care organizatorii vor strânge semnături în sprijinul inițiativei.


    Purtătorul-șef de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas a precizat: Decizia
    Comisiei de a înregistra
    aceată inițiativă nu privește, după cum bine stiți, decât admisibilitatea
    acestei propuneri, pentru că, în momentul de față, încă nu am analizat
    conținutul ei. Vreau sa va reamintesc că, în ceea ce privește inițiativele
    cetățenești, înregistrarea declanșează o procedură care durează un an și
    care vizează culegerea de semnături din partea organizatorilor. Dacă se pot
    înregistra un milion de semături în decurs de un an, din cel puțin șapte state
    membre diferite, Comisia Europeană va avea la dispoziție trei luni pentru a
    reacționa. După cum probabil vă amintiți, toate inițiativele cetățenești
    înregistrate de la începutul mandatului Comisiei Juncker sunt apoi supuse
    deciziei politice la nivelul Colegiului.


    Inițiativele cetățenești europene au
    fost introduse de Tratatul de la Lisabona, fiind lansate, ca instrumente prin
    care cetățenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru în 2012, odată cu
    intrarea în vigoare a Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană,
    care pune în aplicare dispozițiile din tratat. În 2017, în discursul
    președintelui Juncker privind starea Uniunii, Comisia Europeană a
    prezentat propuneri de reformă
    pentru inițiativa cetățenească europeană, pentru a o face și mai
    accesibilă. Odată înregistrată oficial, o inițiativă cetățenească europeană dă
    posibilitatea unui număr de un milion de cetățeni din cel puțin un sf
    ert din
    statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să propună un act juridic în
    domeniile în care Comisia are competența de a acționa
    . Condițiile de
    admisibilitate, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind inițiativa
    cetățenească, sunt: acțiunea propusă să nu se afle în mod vădit în afara sferei
    de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act
    legislativ, să nu fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și să nu
    contravină în mod vădit valorilor Uniunii.


  • Ernährungskultur: Raw vegan wird auch in Bukarest hip

    Ernährungskultur: Raw vegan wird auch in Bukarest hip

    Spinatfrikadellen, Haferfrikadellen, Quinoarouladen, Burger, Pizza, rumänischer Kartoffelsalat (salată de boef), Quinoasalat mit Spinat, Bruschettamix mit Gemüse, frischer Avocadosalat, Ingwertee, Kombucha, Crunch-Torte, Zitronenkuchen, Schokobonbons, Karamelstäbchen, Kokosbonbons — das alles und Vieles mehr können Sie bei einem veganen Rohkost-Brunch genie‎ßen. Das gastronomische Event fand in einem eher ungewöhnlichen Bukarester Restaurant statt. Die kulinarische Veranstaltung fand an einem sonnigen, warmen Tag statt — eine gute Gelegenheit zum Sozialisieren, so Corina Radu, die Vertreterin des veganen Rohkost-Restaurants:



    Unser Brunch — den wir Effloreszenz nannten — war kein gewöhnliches Vormittagsbüffet. Unsere Absicht war nämlich, ein gesellschaftliches Ereignis zu veranstalten. Wir betreiben ein veganes Rohkost-Restaurant. Wir bieten Rohkost aus Obst, Gemüse und Samen an. 80% unserer Gerichte sind roh, ungekocht. Wir bieten allerdings auch einige gekochte Speisen — wir servieren täglich eine warme Suppe, die von unseren Gästen, vor allem während der kalten Jahreszeit, hoch geschätzt wird. Au‎ßerdem bieten wir auch ein paar Speisen, die wir im Ofen backen. Wir bereiten alles gesund zu, nichts wird gebraten. Das Vormittagsbüffet enthielt viele Spezialitäten, die wir täglich in unserem Restaurant anbieten. Die Gäste hatten somit die Möglichkeit, viele der von uns zubereiteten Speisen zu kosten.“




    Wie lecker ist vegane Rohkost? Corina Radu mit mehr Einzelheiten dazu:



    Unsere Burger sind inzwischen berühmt und waren ein Highlight auch beim Brunch. Die Burger sind eine nahrhafte Speise und die Menschen fühlen sich wohl, wenn sie einen Burger essen, denn er wird auch als Fast Food betrachtet. Unsere Kunden freuen sich auf die Burger oder auf die Krautwickel oder auf den Cashew-Käse-Aufstrich. Viele vegane Rohspezialitäten ähneln sehr stark den herkömmlich zubereiteten Speisen, auch vom Geschmack her. Ich denke zum Beispiel an den rumänischen Kartoffelsalat oder an die Quinoa-, Spinat- oder Haferfrikadellen. Manche schmecken sogar wie Fleischfrikadellen. Man kann kaum den Unterschied machen. Das Vormittagsbüffet enthielt viele Gerichte, Nachspeisen und Getränke, die wir auch normal in unserem Betrieb anbieten.“




    Beim gastronomischen Ereignis ging es feierlich zu. Der leckere Geschmack wurde durch die Frühlingsstimmung potenziert. Mehr Einzelheiten dazu bringt Corina Radu:



    Es kamen mehr als 50 Teilnehmer. Alle Plätze wurden besetzt. Wir haben eine heitere Frühlingsstimmung aufkommen lassen. Das Ereignis fand im Zeichen der Effloreszenz, der Blüte statt. Unsere Absicht war, den Frühlingsanfang zusammen zu feiern. Wir haben den Raum mit vielen Blumen verziert, unsere Mitarbeiterinnen trugen Blumenkränze. Die Stimmung war kunterbunt und heiter. Das fröhliche Setting überraschte angenehm die Kunden, sie waren begeistert. Wir haben neue Elemente eingeführt, brachten bunte Vasen dazu. Alles wurde umgestaltet.“




    Angesichts der Tatsache, dass die Kunden so begeistert waren, sollen künftig weitere derartige kulinarische Ereignisse veranstaltet werden. Sowie auch verschiedene Koch-Workshops oder Seminare zum Thema der gesunden Ernährung. Die Rumänen geben ihre Essgewohnheiten nicht von heute auf morgen auf. Um den Rumänen entgegenzukommen, die gerne traditionelle Speisen essen, bietet das Restaurant vegane Rohkost an, die den Fast Food Produkten sehr ähnlich ist. Dazu Corina Radu:



    Wir haben sehr starke Traditionen in Rumänien. Zu Ostern oder Weihnachten denken die Rumänen an die typisch rumänischen Spezialitäten, die sie gewöhnlich zu diesen Anlässen essen. Wir kommen ihnen gerne entgegen und bieten ihnen spezifische Speisen an: rumänischer Kartoffelsalat, dazu noch drei unterschiedliche Frikadellenarten, Cashew-Käse, Olivenaufstrich, Cashew-Kurkuma-Aufstrich. Aus der lybischen Küche haben wir den Falafel übernommen. Auch zu Ostern bieten wir typische Spezialitäten wie z.B. den Osterkäsekuchen (rum. pască), nur als Rohkost. Au‎ßerdem kommen wir auch mit Menschen in Kontakt, die sich anders ernähren. Ein Burger mit Pommes, den viele bestellen, kann bei uns durch einen Burger mit Selleriekartoffeln ersetzt werden.“




    Vegane Rohkost schmeckt herrlich und ist sättigend. Sie kann erfolgreich die herkömmliche Küche ersetzen — so unsere Gesprächspartnerin. Die sü‎ßen Leckereien seien darüber hinaus einfach köstlich. Und dazu noch gesund. Dazu Corina Radu:



    Die Sü‎ßigkeiten sind ein weiterer Vorteil der veganen Rohkost. Sie sind gesund und nahrhaft. Die Menschen, die ein gesundes Leben führen wollen, ersetzen erstmals die zuckerhaltigen Produkte durch Honig und trockene Früchte.“




    Bukarest bietet demnach die Möglichkeit, vegane Rohspeisen zu verkosten und eventuell auch zu genie‎ßen. Ob das neue gastronomische Angebot in Rumänien Fu‎ß fassen wird, wird sich noch zeigen.