Tag: vehicule electrice

  • CE a selectat 26 de proiecte din 12 țări membre care vor primi un total de 189 de milioane de euro

    CE a selectat 26 de proiecte din 12 țări membre care vor primi un total de 189 de milioane de euro

    Proiectul include staţii de încărcare pentru vehicule electrice, staţii pentru încărcare cu hidrogen, precum şi instalaţii similare pentru serviciile de asistenţă din aeroporturi, puncte de încărcare care fac parte din rețeaua transeuropeană de transport.

    Banii constituie în totalitate finanțare din fonduri europene și vin pe linia facilității pentru infrastructura carburanților alternativi.

    Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a punctat beneficiile pentru cele 12 țări membre: Solicitările de finanțare în cadrul Facilității de infrastructură a combustibililor alternativi continuă să crească, ilustrând angajamentul industriei transporturilor față de trecerea la soluții durabile. Investiția noastră de 189 de milioane de euro se va traduce în aproximativ 2.000 de puncte de încărcare, plus aproximativ 63 de stații de alimentare cu hidrogen. Patru proiecte vor sprijini electrificarea serviciilor de manipulare la sol în aeroporturi, de exemplu prin electrificarea echipamentelor de sprijin și instalarea infrastructurii de reîncărcare a vehiculelor de serviciu, a spus Adina Vălean.

    Printre statele selecționate se numără și România, cu două proiecte în valoare de peste 16 milioane de euro: unul înaintat de OMV Petrom și altul de către Rompetrol. Acestea prevăd instalarea a 432 de stații electrice de încărcare.

    UE continuă să sprijine proiecte care urmăresc să stimuleze trecerea către forme de transport mai puțin poluante. Astfel de proiecte contribuie la atingerea obiectivelor Uniunii în materie de climă, precum și la stimularea creșterii economice și la crearea de locuri de muncă, susține directorul interimar al Agenției Executive Europene pentru Climă, Infrastructură și Mediu Paloma Aba Garrote.

    Contribuția financiară a Uniunii Europene vine sub formă de granturi.


  • Euro 7: CE propune un nou standard de reducere a poluării aerului de către autovehiculele noi

    Euro 7: CE propune un nou standard de reducere a poluării aerului de către autovehiculele noi

    Transportul rutier este cea mai mare sursă de poluare a aerului din orașe. Prin noile standarde Euro 7 ne vom asigura că mașinile, camionetele, camioanele și autobuzele vor fi mult mai verzi decât până acum, atât prin micşorarea capacităţii de poluare, cât şi prin multiplicarea numărului de substanţe poluante care vor fi luate în considerare. De exemplu, propunerea Comisiei reglementează atât emisiile de la țevile de eșapament, cât şi cele de la frâne și anvelope. Ştiaţi că şi vehiculele electrice cu baterie provoacă poluare de la frâne și microplasticele din anvelope?

    Regulile Euro 7 vor reduce toate aceste emisii și vor menține vehiculele la prețuri accesibile consumatorilor.
    Iată câteva din noile cerințe care vor fi introduse de standardele Euro 7:

    – în primul rând, vor fi reguli comune ale limitelor de emisie pentru toate tipurile de autovehicule; nu va mai conta ce combustibil folosiţi sau ce tehnologie are vehiculul ;
    – testele de emisii pe şosea vor reflecta mai bine gama de condiții pe care le pot experimenta vehiculele în Europa, inclusiv temperaturi de până la 45°C sau călătorii scurte tipice navetelor zilnice;
    – vor fi modificate limitele pentru emisiile de poluanți – pentru camioane și autobuze acestea vor fi înăsprite, în timp ce în cazul maşinilor mici şi camionetelor, cele mai mici limite existente se vor aplica indiferent de combustibilul folosit. Sunt stabilite, de asemenea, limite de emisii pentru poluanții nereglementaţi până acum, precum protoxidul de azot de la vehiculele grele ;
    – pentru prima dată la nivel mondial, standardele Euro 7 vor trece dincolo de reglementarea emisiilor din conductele de eșapament și vor stabili limite pentru emisiile de particule de la frâne și cele de microplastic din anvelope. Aceste reguli se vor aplica tuturor vehiculelor, inclusiv celor electrice.
    – normele Euro 7 dublează cerinţele fostului standard Euro 6 în ceea ce priveşte perioada de conformitate a vehiculelor. Conformitatea pentru mașini și autoutilitare va fi verificată până când aceste vehicule vor atinge 200.000 de kilometri și împlinesc 10 ani. Creșteri similare vor avea loc pentru autobuze și camioane ;
    – va fi reglementată durabilitatea bateriilor instalate în mașini pentru a crește încrederea consumatorilor în vehiculele electrice ;
    – nu în ultimul rând, emisiile vor putea fi controlate de autorități mai uşor, pentru că vehiculele vor fi dotate cu senzori care vor măsura nivelurile de poluare pe toată durata de viață a unui vehicul.

    Propunerea Comisiei va fi înaintată Parlamentului European și Consiliului în vederea adoptării acesteia de către colegislatori.


  • Bateriile trebuie sã devinã durabile şi sigure pe parcursul întregului  lor ciclu de viaţã

    Bateriile trebuie sã devinã durabile şi sigure pe parcursul întregului lor ciclu de viaţã

    Bateriile care sunt mai durabile pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă sunt esenţiale pentru obiectivele Pactului verde european şi contribuie la îndeplinirea ţintei de reducere a poluării la zero, stabilită în acest document. Pactul verde promovează sustenabilitatea competitivă, transportul ecologic, energia curată şi realizarea neutralităţii climatice până în 2050.

    Bateriile de pe piaţa Uniunii Europene ar trebui produse cu cel mai mic impact posibil asupra mediului, iar la sfârşitul ciclului lor de viaţă, ar trebui să fie transformate pentru utilizări în alt scop decât cel iniţial, reprelucrate sau reciclate, reintegrând materiale valoroase în economie.

    Comisia propune cerinţe obligatorii pentru toate bateriile (de exemplu, baterii industriale, pentru automobile, pentru vehicule electrice şi portabile) introduse pe piaţa Uniunii Europene. Cerinţele referitoare, de exemplu, la folosirea de materiale din surse responsabile, restricţiile privind utilizarea de substanţe periculoase, conţinutul minim de materiale reciclate, amprenta de carbon, performanţă, durabilitate şi etichetare, precum şi îndeplinirea obiectivelor în materie de colectare şi reciclare sunt esenţiale pentru dezvoltarea unei industrii a bateriilor mai durabile şi mai competitive în întreaga Europă şi în întreaga lume.

    Asigurarea securităţii juridice va contribui, în plus, la deblocarea investiţiilor pe scară largă şi la stimularea capacităţii de producţie pentru baterii inovatoare şi durabile în Europa şi în restul lumii, pentru a răspunde necesităţilor unei pieţe care cunoaşte o creştere rapidă.

    Măsurile propuse de Comisie vor facilita realizarea neutralităţii climatice până în 2050. Îmbunătăţirea bateriilor şi a performanţei acestora va avea o contribuţie esenţială la electrificarea transportului rutier, fapt care va reduce semnificativ emisiile, va intensifica adoptarea vehiculelor electrice şi va facilita o pondere mai mare a surselor regenerabile în sistemul energetic al Uniunii Europene.

    Începând cu 1 iulie 2024, pot fi introduse pe piaţă numai bateriile reîncărcabile utilizate în industrie şi pentru vehicule electrice pentru care a fost stabilită o declaraţie privind amprenta de carbon.


  • Strategii pentru integrarea sistemelor energetice și pentru hidrogenul curat

    Strategii pentru integrarea sistemelor energetice și pentru hidrogenul curat

    Pentru a deveni neutră climatic până în 2050, Europa trebuie să își transforme sistemul energetic, care generează 75% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii. Cele două strategii stabilesc o nouă agendă de investiții în energia curată, în conformitate cu pachetul de măsuri al Comisiei privind redresarea economică și cu Pactul verde european.

    Strategia privind integrarea sistemului energetic va crea cadrul pentru tranziția către o energie verde într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor. Să ne imaginăm un sistem în care electricitatea pentru autoturisme ar proveni din panourile solare de pe acoperișuri, în timp ce căldura pentru clădiri va fi obţinută de la o fabrică alimentată cu hidrogen curat, obținut din energie eoliană. Această strategie are trei piloni principali. În primul rând, crearea unui sistem energetic mai circular, având în centru eficiența energetică. În al doilea rând, se va folosi tot mai mult electricitatea, pentru că este cel mai uşor de obţinut din surse regenerabile. Se urmăreşte, de exemplu, crearea unei reţele de un milion de puncte de încărcare a vehiculelor electrice, alături de mărirea producţiei de energie solară și eoliană. În al treilea rând, pentru sectoarele în care electrificarea este dificilă, vor fi folosiţi combustibili mai puțin poluanți, inclusiv biocombustibili durabili, biogaz şi hidrogen regenerabil.

    Strategia privind hidrogenul: într-un sistem energetic integrat, hidrogenul poate fi utilizat ca materie primă, combustibil sau purtător de energie și pentru stocarea energiei, având multe aplicații în industrie, transporturi, energie și construcţii. Hidrogenul nu emite la utilizare bioxid de carbon și aproape nicio altă formă de poluare atmosferică. Prioritatea este dezvoltarea hidrogenului regenerabil, în principal din energia eoliană și solară. Această tranziție se va realiza de asemenea în etape, cu mărirea graduală a producţiei de hidrogen regenerabil şi desfăşurarea la scară largă a tehnologiilor de folosire a acestuia.

    Pentru a contribui la realizarea acestei strategii, Comisia a lansat Alianța europeană pentru hidrogen curat, formată din lideri ai industriei, miniștri naționali și regionali și reprezentanți ai societății civile și ai Băncii Europene de Investiții.

    Pentru a direcționa sprijinul către cele mai curate tehnologii disponibile, Comisia va introduce standarde, terminologie și certificare comune.


  • Noi obiective privind emisiile de CO2

    Noi obiective privind emisiile de CO2

    UE vrea mașini mai puțin poluante. Până în 2030 producătorii europeni de mașini vor trebui să reducă cu 40% emisiile de carbon.

    Parlamentul European a propus reducerea emisiilor de CO2 provenite de la autoturisme cu 40% până în 2030,cu un obiectiv intermediar de 20% până în 2025. In acelaşi timp, se are în vedere accelerarea lansării autovehiculelor electrice. Noile reguli mai cer ca 35% dintre mașinile noi vândute începând cu 2030 să fie electrice sau hibride. Acum, acestea au sub 2% din piață. Deputații au solicitat, de asemenea, măsuri în ceea ce privește locurile de muncă și competențele pentru a ușura trecerea industriei automobilelor la mașini mai curate.

    Raportoarea Miriam Dalli, membru în Parlamentul European: Mă bucur pentru că împreună reușim să asigurăm integritatea de mediu a industriei. Am căzut de acord că este nevoie de limite pentru emisii, valorile pe care ne bazăm trebuie să fie valori măsurate și nu valori declarate de producătorii de autoturisme. Emisiile nu mai trebuie să fie măsurate doar la început, ci de-a lungul întregii perioade de viață a vehicului. Deci vom avea o tehnologie mai ecologică și carburanți mai ecologici. E nevoie de infrastructură pentru încarcare. Trebuie să încurajăm producția de baterii. De asemenea, trebuie să fim mai ambițioşi pentru că avem studii care arată în mod clar că trebuie să luăm măsuri decisive. Asta va duce la stimularea inovării și investițiilor în UE. Se vor crea noi locuri de muncă în următorii ani, mai ales dacă UE are o strategie pe termen lung care să atragă investiții în producția de baterii în UE.

    Transportul rutier este responsabil pentru 22% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene. Potrivit Executivului comunitar, în prezent, în UE sunt disponibile doar şase modele de autovehicule electrice, faţă de peste 400 de modele în Asia. Pentru a încuraja producţia de vehicule electrice, Comisia Europeană ar urma să aloce 800 de milioane de euro pentru a sprijini construirea de puncte de încărcare pentru vehicule electrice şi alte 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea de baterii destinate vehiculelor electrice.

    România a înaintat statelor membre UE o propunere prin care producătorii şi importatorii de autovehicule să fie stimulaţi să comercializeze acest tip de vehicule la preţuri accesibile pentru ţările în care populaţia are venituri medii reduse.