Tag: vinete pane

  • Aperitive şi mâncăruri din vinete

    Aperitive şi mâncăruri din vinete

    În perioada verii,
    vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special
    sub formă de salată. Vinetele coapte pe jar sau pe plită se transformă uşor în
    salată sau umplutură pentru diferite alte legume. Tăiate în felii şi rumenite
    în tigaie, împănate sau umplute şi introduse în cuptor, cu diferite sosuri,
    acestea sunt câteva dintre modalităţile prin care vinetele se transformă în delicioase
    aperitive sau mâncăruri. Vinetele au pătruns în spaţiul românesc odată cu
    expansiunea otomană în Europa. Mai mult decât atât, turcii au răspândit în
    Balcani şi reţete de preparare a vinetelor, precum şi denumiri comune de
    mâncăruri precum musacaua.


    Salata
    de vinete
    constituie un excelent aperitiv. Trebuie alese câteva
    vinete de mărime potrivită şi cu o formă regulată pentru a fi mai uşor de copt
    pe plită. Trebuie să fie şi proaspete, adică să aibă o culoare închisă, şi
    lucioase pentru că, dacă sunt îmbătrânite, pot deveni amare. Bine spălate şi
    şterse de apă, vinetele se pun pe plită şi se rotesc periodic pentru a se coace
    uniform. Când coaja s-a înnegrit, iar interiorul s-a înmuiat, vinetele trebuie
    luate de pe plită şi lăsate să se răcească, atât cât să poată fi curăţate de
    coajă.

    După aceea, sunt lăsate la scurs pe un fund de lemn înclinat
    sau într-o strecurătoare. Urmează mărunţirea acestora cu un tocător de lemn sau
    chiar în mixer până când se transformă într-o pastă. Sunt puse apoi în vasul în
    care vor fi servite, sunt frecate cu puţin ulei, se adaugă o ceapă tocată
    mărunt şi sare după gust, iar la final salata este decorată cu felii de roşii
    şi ţinută la frigider.

    Vinetele coapte pot fi amestecate cu pastă din dovlecei
    fierţi sau cu maioneză şi cu puţin mujdei de usturoi şi servite tot ca salată.
    De asemenea, această pastă de vinete poate fi utilizată pentru alte aperitive.
    Astfel, pot fi servite roşii umplute cu vinete sau ardei umpluţi cu vinete. Este
    recomandată consumarea salatei de vinete împreună cu ardei copţi.


    Vinetele pane reprezintă un alt
    aperitiv care necesită un timp redus de pregătire. Trebuie alese vinete tinere,
    cu coajă lucioasă. După ce au fost spălate şi curăţate de coajă, vinetele sunt
    tăiate rondele peste care se pune puţină sare, fiind lăsate puţin la scurs.
    Rondele de vinete sunt trecute apoi prin făină şi prăjite în ulei. Peste
    feliile prăjite de vinete se toarnă puţin mujdei de usturoi şi, pentru un plus
    de aromă, se presară busuioc, proaspăt sau conservat. Acest aperitiv poate fi
    consumat cald sau rece.


    Vinetele
    pot fi pregătite în diferite variante şi la cuptor, cea mai populară fiind
    musacaua, un amestec de vinete, tăiate felii şi de carne tocată de porc, vită
    sau oaie, cu roşii şi condimente. O altă mâncare exclusiv vegetală, pregătită
    în cuptor, şi-a păstrat şi denumirea turcească. Vinetele, tăiate pe lung în
    jumătate, sunt umplute cu un amestec de legume călite: roşii, ceapă, ardei gras
    şi usturoi. Se numeşte imambayaldî – care ar însemna imamul a leşinat …
    probabil de plăcere după ce a consumat-o. Legumele pot fi înlocuite cu brânză
    rasă sau sfărâmată.

  • Aperitive şi mâncăruri din vinete

    Aperitive şi mâncăruri din vinete

    În perioada verii,
    vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special
    sub formă de salată. Vinetele coapte pe jar sau pe plită se transformă uşor în
    salată sau umplutură pentru diferite alte legume. Tăiate în felii şi rumenite
    în tigaie, împănate sau umplute şi introduse în cuptor, cu diferite sosuri,
    acestea sunt câteva dintre modalităţile prin care vinetele se transformă în delicioase
    aperitive sau mâncăruri. Vinetele au pătruns în spaţiul românesc odată cu
    expansiunea otomană în Europa. Mai mult decât atât, turcii au răspândit în
    Balcani şi reţete de preparare a vinetelor, precum şi denumiri comune de
    mâncăruri precum musacaua.


    Salata
    de vinete
    constituie un excelent aperitiv. Trebuie alese câteva
    vinete de mărime potrivită şi cu o formă regulată pentru a fi mai uşor de copt
    pe plită. Trebuie să fie şi proaspete, adică să aibă o culoare închisă, şi
    lucioase pentru că, dacă sunt îmbătrânite, pot deveni amare. Bine spălate şi
    şterse de apă, vinetele se pun pe plită şi se rotesc periodic pentru a se coace
    uniform. Când coaja s-a înnegrit, iar interiorul s-a înmuiat, vinetele trebuie
    luate de pe plită şi lăsate să se răcească, atât cât să poată fi curăţate de
    coajă.

    După aceea, sunt lăsate la scurs pe un fund de lemn înclinat
    sau într-o strecurătoare. Urmează mărunţirea acestora cu un tocător de lemn sau
    chiar în mixer până când se transformă într-o pastă. Sunt puse apoi în vasul în
    care vor fi servite, sunt frecate cu puţin ulei, se adaugă o ceapă tocată
    mărunt şi sare după gust, iar la final salata este decorată cu felii de roşii
    şi ţinută la frigider.

    Vinetele coapte pot fi amestecate cu pastă din dovlecei
    fierţi sau cu maioneză şi cu puţin mujdei de usturoi şi servite tot ca salată.
    De asemenea, această pastă de vinete poate fi utilizată pentru alte aperitive.
    Astfel, pot fi servite roşii umplute cu vinete sau ardei umpluţi cu vinete. Este
    recomandată consumarea salatei de vinete împreună cu ardei copţi.


    Vinetele pane reprezintă un alt
    aperitiv care necesită un timp redus de pregătire. Trebuie alese vinete tinere,
    cu coajă lucioasă. După ce au fost spălate şi curăţate de coajă, vinetele sunt
    tăiate rondele peste care se pune puţină sare, fiind lăsate puţin la scurs.
    Rondele de vinete sunt trecute apoi prin făină şi prăjite în ulei. Peste
    feliile prăjite de vinete se toarnă puţin mujdei de usturoi şi, pentru un plus
    de aromă, se presară busuioc, proaspăt sau conservat. Acest aperitiv poate fi
    consumat cald sau rece.


    Vinetele
    pot fi pregătite în diferite variante şi la cuptor, cea mai populară fiind
    musacaua, un amestec de vinete, tăiate felii şi de carne tocată de porc, vită
    sau oaie, cu roşii şi condimente. O altă mâncare exclusiv vegetală, pregătită
    în cuptor, şi-a păstrat şi denumirea turcească. Vinetele, tăiate pe lung în
    jumătate, sunt umplute cu un amestec de legume călite: roşii, ceapă, ardei gras
    şi usturoi. Se numeşte imambayaldî – care ar însemna imamul a leşinat …
    probabil de plăcere după ce a consumat-o. Legumele pot fi înlocuite cu brânză
    rasă sau sfărâmată.