Tag: Viniciu Moroianu

  • Sherban Lupu şi Viniciu Moroianu – recital și autografe la Ateneul Român

    Sherban Lupu şi Viniciu Moroianu – recital și autografe la Ateneul Român

    Duminică, 2 aprilie, publicul este invitat la Ateneul Român, unde, începând cu ora 19:00, va avea loc un recital cameral susținut de doi reputați artiști români, apreciați în întreaga lume: violonistul Sherban Lupu și pianistul Viniciu Moroianu.

    La finalul recitalului – cuprinzând lucrări dedicate viorii și pianului de George Enescu, Eugène Ysaÿe, Claude Debussy și César Franck, Editura Casa Radio a organizat o sesiune de autografe acordate de cei doi interpreți pe compact-discurile Sherban Lupu – Impressions. Debussy, Ysaÿe, Paganini, Enescu, respectiv Dinu Lipatti – Compozitor. Înregistrări din Arhiva Radio România, ambele apărute în colecţia Maestro a editurii.

    Sesiunea de autografe va avea loc chiar pe scena Ateneului, cele două albume fiind disponibile la standul Editurii Casa Radio din foaierul Ateneului Român.

    Unul dintre cei mai fervenți promotori ai muzicii lui George Enescu, violonistul Sherban Lupu este protagonistul albumului Impressions (2021) ce propune patru compozitori importanți pentru repertoriul dedicat viorii. Materialul discografic propus este compus din trei opusuri de secol XX – semnate Debussy, Ysaÿe și Enescu, cărora li se alătură trei dintre Capriciile op. 1 ale lui Paganini, compozitorul-virtuoz, renumit pentru dificultatea tehnică a lucrărilor sale. Instrumentist de marcă, pedagog și cercetător al fondului repertorial violonistic neexploatat, președinte al Societății George Enescu din SUA, profesor emerit al Universității din Illinois, Sherban Lupu impresionează prin veleitățile sale artistice, recunoscute la nivel internaţional prin numeroase premii și distincții, toate recomandându-l pe artist ca pe un maestru al viorii.

    Albumul consacrat lui Dinu Lipatti a marcat, la data apariției sale – anul 2017, împlinirea a 100 de ani de la nașterea marelui muzician român supranumit, de Paul Dukas, al doilea Enescu. Compact-discul cuprinde patru lucrări reprezentative din creaţia lui Dinu Lipatti, primele două, datate 1943, avându-l ca interpret chiar pe autor: Sonatina pentru mâna stângă şi Concertino în stil clasic, a doua înregistrare fiind realizată de Lipatti în compania Orchestrei de Cameră din Berlin condusă de Hans von Benda. Albumul mai cuprinde Fantezia pentru pian solo (interpretată de Viniciu Moroianu) şi suita simfonică Şătrarii (în varianta Orchestrei Naţionale Radio, dirijată de Horia Andreescu). Pianistul Viniciu Moroianu și-a dedicat o bună parte din prodigioasa sa carieră cercetării și promovării artei componistice și interpretative a lui Dinu Lipatti. Sunt martori teza sa de doctorat (2005) – Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti și Premiul Fundației Dinu Lipatti din București (1992) pentru restituirea și prezentarea în concert a Fanteziei op. 8 de Lipatti.

  • Muzică la Castel

    Muzică la Castel

    În Sala de Muzică a Castelului Peleș din Sinaia, pianistul Viniciu Moroianu oferă un recital excepțional, de la Beethoven, Brahms și Liszt la Enescu, marcând implinirea a 100 de ani de la nașterea ultimului rege al României, Mihai. Comentarii : Viniciu Moroianu, Leonida Pop.








  • Concert de Ziua Naţională a României, cu Orchestra Naţională Radio

    Concert de Ziua Naţională a României, cu Orchestra Naţională Radio

    Orchestra Naţională Radio celebrează Ziua Naţională a României, vineri, 1 decembrie, printr-un concert extraordinar la Sala Radio, începând cu ora 19:00.

    Rapsodia română nr. 1de George Enescu va fi interpretată în deschiderea programului, iar invitaţii sunt nume de rezonanţă ale scenei muzicale naţionale: dirijorul Vlad Conta şi pianistul Viniciu Moroianu. Pe afiş se mai află Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de R. Schumann şi Simfonia nr. 7 în la major, op. 92, de L. van Beethoven.

    Dirijor principal al orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti din 2001, Vlad Conta are un vast repertoriu de operă şi balet, dar şi din zona vocal-simfonică, şi a colaborat, de-a lungul carierei, ca dirijor invitat, cu orchestre de primă mărime din Europa şi Statele Unite. Cu aproape 1.000 de apariţii scenice în concerte şi recitaluri în România şi peste hotare, pianistul Viniciu Moroianu are în palmares numeroase premii şi distincţii la concursuri naţionale şi internaţionale de pian şi este profesor la Catedra de Pian a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

    Cu prilejul concertului, Editura Casa Radio a organizat două momente speciale: lansarea albumului Dinu Lipatti – Compozitor şi o sesiune de autografe Viniciu Moroianu.

    Albumul Dinu Lipatti – Compozitor este un omagiu adus marelui muzician român de la a cărui naştere s-au împlinit 100 de ani în martie 2017, cel pe care Paul Dukas îl numea al doilea Enescu. Compact-discul cuprinde patru lucrări reprezentative din creaţia lui Dinu Lipatti, primele două – datate 1943, avându-l ca interpret chiar pe autor: este vorba de Sonatina pentru mâna stângă şi Concertino în stil clasic, a doua înregistrare fiind realizată de Lipatti în compania Orchestrei de Cameră din Berlin, condusă de Hans von Benda. Albumul mai cuprinde Fantezia pentru pian solo (interpretată de Viniciu Moroianu) şi Suita simfonică Şătrarii (în varianta Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Horia Andreescu). Lansarea albumului va avea loc în foaierul central al Sălii Radio, în pauza concertului, cu participarea lui Viniciu Moroianu şi a muzicologilor Monica Isăcescu şi Ştefan Costache, realizatori Radio România Muzical, autorii prezentării albumului. Al doilea moment consacrat albumului Dinu Lipatti – Compozitor va avea loc la finalul serii, când Viniciu Moroianu va veni alături de spectatori, în foaierul central al Sălii Radio, pentru a acorda o sesiune de autografe pe acest album de referinţă.

    Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pewww.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

    Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

    Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.