Tag: vita de vie

  • Din istoria recentă a vinului românesc

    Din istoria recentă a vinului românesc

    Vinul are o bună tradiție în
    spațiul românesc, cultivarea viței-de-vie fiind atestată din vremea populației
    antice a dacilor. Istoricul grec Strabon, care a trăit în secolul I înainte de
    Christos și secolul I după Christos, este cel care menționa că regele dac
    Burebista dăduse ordin ca viile să fie arse pentru a descuraja consumul de vin.
    Dincolo de remarca frivolă a lui Strabon, se poate observa că sursele istorice menționează
    frecvent, în întregul spațiu de la nord de Dunăre, prezența viței-de-vie.


    Istoria
    vinului în perioada 1945-1989 a fost marcată de economia centralizată în
    producerea și comercializarea vinului. Marian Timofti este președintele
    Organizației Somelierilor din România și împreună am văzut care era rațiunea
    după care se ghida producerea vinului.

    Vinurile produse în România
    la vremea respectivă erau vinuri pentru a acoperi anumite datorii la export,
    adică recoltele erau foarte mari cantitativ. În momentul în care avem o
    cantitate foarte mare de struguri în vie pentru a produce vin, cu siguranță că
    acea calitate a vinului va fi redusă. Cu cât acele minerale extrase din pământ
    de către vița-de-vie sunt împărțite la mai puține boabe sau la mai puțini
    struguri, cu atât sunt în cantitate mai mare în fiecare. În momentul în care
    mineralele se împart la mai multe boabe, bineînțeles că avem o cantitate mai
    mică. Astfel, corpul vinului, savoarea lui, aromele, antocianii, care dau și
    culorile, sunt în cantitate mai mică. Dar așa era epoca, așa se cereau
    vinurile, 80-90% se vindeau la export.

    Mari părți ale datoriei românești s-au
    acoperit cu vinul vândut. Primul importator era Uniunea Sovietică, ea solicita
    vinuri cu rest de zahăr, adică zaharuri netransformate în alcool, ușor
    demiseci, demidulci ori chiar dulci deoarece frigul de acolo solicita energie.
    În al doilea rând, vinurile nu trebuia să depășească 12,5% și noi râdeam la
    vremea respectivă că nu trebuia să concureze cu vodca. Viticultura României a fost
    îngropată de Nicolae Ceaușescu. Da, viticultura calitativă da, putem spune că a
    fost îngropată întrucât la vremea respectivă șefii de ferme, directorii de
    podgorii, erau plătiți în funcție de cantitatea la hectar. Că era grâu, că era
    porumb, că era strugure sau alte produse ei erau plătiți în funcție de
    cantitate. Raportările trebuia să fie mari și nu numai raportările ci și
    cantitățile.


    Cu toate acestea, în România au existat
    și vinuri de calitate la care însă nu avea acces oricine. Ele erau vinuri de
    excepție care participau la competiții internaționale. Marian Timofti.

    România era recunoscută în lume
    pentru calitatea vinurilor sale întrucât se produceau vinuri în cantități reduse,
    de pe anumite parcele. Din fiecare podgorie se alegeau anumite parcele, se
    produceau vinuri, cum spuneam noi atunci, din butoiul mic. Era rezervat
    anumitor persoane. Acele vinuri erau trimise la concursurile internaționale,
    iar România a câștigat foarte multe medalii la acele concursuri. Doar că, la
    importuri, occidentalii se fereau să importe din România întrucât veneau acele
    cantități, nu vinurile medaliate.


    Una dintre invențiile oenologiei române
    din acei ani a fost un vin denumit vinul lui Ceaușescu. Amator de vin,
    liderul comunist român era, în ultimii săi ani de viață, suferind de diabet. În
    estul României, la Huși, s-a găsit soluția pentru un diabetic de a putea bea
    vin. Marian Timofti.

    Se știa
    că vinul preferat al lui Nicolae Ceaușescu, și plecau multe sute de sticle de
    vin către Comitetul Central, era zghihara de Huși. Este un soi care acumulează
    foarte puțin zahăr, acumulează o aciditate foarte ridicată, mai mare decât cea
    normală, și vinul este unul de intrare la masă deoarece acea aciditate
    produce sucuri gastrice care ajută la digestie. Cantitatea redusă de zaharuri
    l-a făcut pe Ceaușescu să îl adopte ca vin al său, la sfatul unor medici, care
    îi spuseseră că vinul avea foarte puțin zahăr și că nu dăuna diabetului de care
    suferea el. Și așa, vinul a fost cunoscut drept vinul lui Ceaușescu.

    Dar la
    mesele lui Ceaușescu se mai consuma și alt vin. De exemplu, Elena Ceaușescu bea
    cabernet Sauvignon, ei îi plăceau vinurile din jurul Dealului Bujorului, acolo
    erau niște zone care dădeau un vin care îi plăcea ei. Vinul trebuia să fie
    demisec, cu un rest de zahăr care îi lăsa o senzație dulceagă pe final și
    acoperea duritatea taninurilor. Acolo au fost dirijate fonduri pentru plantarea
    a 40 de hectare de zghihară de Huși. În acea podgorie, inițial, nu era o
    suprafață atât de mare și banii care au venit de la Comitetul Central au ajutat
    acest soi să prolifereze, să crească cantitatea de zghihară de Huși. La toate
    invitațiile cu alți președinți de stat, Ceaușescu oferea și vinul lui care era
    apreciat sau nu, dar toată lumea zâmbea și îl lăuda când îl gusta pentru că așa
    era politicos.



    O istorie a vinului românesc din perioada de după cel
    de-al doilea război mondial ar avea de consemnat numeroase aspecte sociale care
    țin de producerea acestei licori asociată vieții. Este o istorie lungă care
    fără îndoială va continua


  • Murfatlar

    Murfatlar

    Astăzi vă invităm într-o zonă ce aminteşte mai
    degrabă de vinurile produse aici şi de întinse suprafeţe de viţă de vie:
    Murfatlar. Mergem în Dobrogea, în județul Constanța, într-un loc în care
    săpăturile arheologice indică urme de locuire datate înainte de anul 992 e.n.,
    dar atestat documentar cu acest nume din anul 1855, urmând ca pentru câteva
    decenii să poarte denumirea de Basarabi.


    Pentru mulţi dintre noi, Murfatlar este un reper
    în drumul spre mare. Murfatlar înseamnă însă mult mai mult, după cum am aflat
    de la Adrian Boioglu, jurnalist de turism

    Cu siguranţă Murfatlar este dintre destinaţiile care merită văzute atunci
    când mergem pe litoral şi nu numai. Eventual putem să facem o vizită în
    localitatea Murfatlar, pentru că zona oferă o multitudine de obiective
    turistice şi mai ales naturale, care merită vizitate. Vorbim aici de celebrele
    bisericuţe de cretă, care, din păcate sunt închise acum, dar zona poate fi
    vizitată. Se lucrează intens pentru obţinerea aprobărilor de la Ministerul
    culturii şi de la Muzeul de istorie şi arheologie Constanţa, pentru ca acele
    bisericuţe să fie deschise sau măcar să fie construite nişte replici 3D, care
    pot fi vizitate de către turişti. Chiar dacă nu putem vizita bisericuţele de
    cretă, în zonă avem dealurile de cretă de la Murfatlar şi, la fel de
    interesant, este şi un lac care are culori deosebite datorită reliefului şi
    rocilor care sunt în jurul lui. Mai mult decât atât, în zona Murfatlar avem
    podgoriile Murfatlar, cunoscute de altfel pentru o istorie destul de lungă.
    Aceste podgorii au dat vinuri foarte cunoscute, care sun în continuare premiate
    la competiţiile internaţionale de profil.


    Dacă vă opriţi la Murfatlar, atunci poate ajungeţi
    şi la rezervaţia naturală din apropiere. Revine cu detalii Adrian Boioglu: Mai mult decât atât, avem şi
    rezervaţia naturală Fântâniţa Murfatlar, un loc vizitat de cei care sunt
    interesaţi să vadă flora şi fauna din zonă. Dacă acum o sută de ani acolo se
    ţineau cureşurile tătăreşti, adică un fel de arte marţiale tătăreşti, acum zona
    a devenit una unde vin doar cei pasionaţi de natură. Şi trebuie să spunem că în
    zonă există şi o grădină de vară foarte frumoasă, care poate fi vizitată, aşa
    că vechile chefuri la grătare au fost înlocuite de o atmosferă mult mai
    civilizată, dedicată celor care îşi doresc să petreacă timp în natură, în acea
    zonă.

    Rezervaţia Fântâniţa Murfatlar este accesibilă pe jos sau cu maşina, este situată la
    ieşirea din Murfatlar, către localitatea constănţeană Ciocârlia, este la
    aproximativ 3 kilometri de localitate. De altfel, drumul către Ciocârlia este
    drumul care face legătura cu Autostrada Soarelui şi atunci este foarte bine
    administrat, e un drum bun pe care se poate ajunge fără nicio problemă, odată
    ce ai ieşit de pe drumul naţional vei face stânga către rezervaţie, mai mergi
    doar câţiva kilometri pe un drum forestier şi ajungi într-o zonă de poiană,
    care deschide rezervaţia, iar acolo ai acea fântâniţă, despre care se vorbeşte,
    care este un izvor de unde poţi să bei o apă curată, filtrată de roca
    calcaroasă din zonă.




    Jurnalistul de turism Adrian Boioglu este
    convins că zona Murfatlar are multe de oferit vizitatorilor Cu siguranţă, Murfatlar are mai multe atracţii turistice, dar
    printre ele aş dori să menţionez priveliştea superbă asupra Canalului Dunăre
    Marea Neagră, care trece prin Murfatlar. Se poate ajunge la o mănăstire situată
    deasupra canalului Dunăre – Marea Neagră, unde sunt de altfel montate literele
    Murfatlar, nişte litere uriaşe pe un deal. Oricine poate să urce până acolo pe
    scări sau cu maşina şi să observe acel peisaj. Sunt aproximativ 200 de trepte
    care duc la acel monument, poţi să vizitezi o mănăstire foarte frumoasă,
    realizată din piatră, dar poţi să ai şi o privelişte superbă asupra oraşului.


    O vizită la Murfatlar, presupune şi un
    popas la Podgoria și crama Murfatlar, cu vizitarea muzeului, degustarea a până
    la 9 sortimente de vin, şi unde se poate lua masa, cu un meniu tradiţional, cu
    muzică şi voie bună.

  • Ostrov

    Ostrov

    La vreme de toamnă, vă invităm să faceţi un popas într-o zonă în care s-a creat
    din cele mai vechi timpuri o cultură a viţei-de-vie şi a vinului, celebrată şi
    astăzi: Ostrov. Sat de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume din judeţul
    Constanţa, Ostrov se află în partea de sud-vest a judeţului, în Lunca Dunării,
    pe malul drept al fluviului. Punct de frontieră cu Bulgaria, se numea în trecut
    Ada-Kariyesi.


    După ce a evaluat
    recolta bogată din acest an, Asociaţia profesională vitivinicolă Terasele
    Dunării a hotărât să continue tradiţia petrecerilor de toamnă şi a organizat
    cea de-a IV-a ediţie a festivalului
    Vinul Nou. Rodica Pavel, jurnalistă TV, a fost acolo şi ne-a spus: Am fost la Festivalul vinului nou, ediţia a IV-a, care s-a desfăşurat
    la Ostrov. A curs vinul în valuri, a curs mustul în valuri, a fost foarte multă
    lume, am avut parte de un spectacol, de muzică, poezie, folclor, de deguatări
    de vinuri care s-au întins de vineri până duminică şi la care au participat mii
    de oameni, locuitori din Ostrov şi împrejurimi, vecinii lor din Silistra, din
    Bulgaria, oameni din Constanţa şi Călăraşi, care sunt în apropiere, dar şi
    turişti aflaţi în trecere cu bacul. Pentru că la Ostrov se ajunge cu bacul. A
    fost extraordinar să vedem cum care întregi, tractoraşe întregi cu vin veneau
    la procesare şi am asistat la procesul tehnologic de fabricare a vinului,
    inedit pentru noi.


    Într-adevăr,
    turistul ajuns în Călăraşi, trece cu bacul către Ostrov, gratuit, dacă merge pe
    jos sau plătind 8 euro, dacă trece cu
    maşina, ne-a mai spus interlocutoarea noatră şi ne-a conturat o vizită în zonă,
    un drum al vinului nou: Drumul vinului nou începe la Călăraşi, după
    ce ai traversat cu bacul intri în zona dobrogeană, zona vinului roşu şi poţi să
    participi la o excursie, pentru că putem să gândim un sejur de weekend sau
    chiar unul de 4-5 zile în această zonă, un sejur care include vizite la diverse
    obiective de acolo, se poate coborî în cramă, se poate participa la degustări
    de vinuri, evident însoţite de muzică tradiţională. Pentru că suntem în zona
    şantierelor arheologice, zona cetăţii bizantine Păcuiul lui Soare, Putem vizita
    mănăstirea Dervent, cu Izvorul Tămăduirii, mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul sau
    Lipniţa. Alte atracţii turistice în zonă sunt plantaţiile de vie, livezile,
    movilele, acele morminte princiare arheologice, cişmele, complexe pastorale.


    Tot de la Rodica
    Pavel am aflat despre bucuria întâlnirii cu arhitectura ţărănească a zonei şi
    cu meşteşugurile locale: Sunt câteva zone
    tradiţionale în jurul Ostrovului unde poţi să iei parte la pregătirea anumitor
    ţoale (covoare din cârpe) tradiţionale, unde poţi să deguşti din
    gastronomia locală şi poţi să mergi la complexele turistice care s-au creat în
    jurul domeniului viticol, unde poţi să participi la degustări, să ai parte de
    seri tradiţionale locale extraordinare.


    O vizită la Ostrov
    reprezintă şi o experienţă gastronomică deosebită, ne-a mai spus Rodica Pavel
    şi a detaliat: În afara degustărilor şi a aperitivelor
    care nu se deosebesc de ceea ce se oferă în toată această parte a Munteniei şi
    care conţin brânzeturi de mai multe feluri şi salamuri pregătite în zonele
    proprii, poţi să mănânci vestitele ciorbe de miel şi de curcan, sarmalele
    tradiţionale. Gospodinele din zona Ostrov ne-au povestit despre reţete
    tradiţionale de sarmale care include şi legume diverse, în afară de carne şi
    cârnaţii care se prepară în gospodăriile proprii.



    Cu speranţa că veţi da curs invitaţiei noastre
    şi veţi planifica o vizită la Ostrov, vă aşteptăm data viitoare cu o nouă
    destinaţie.