Tag: viticultori

  • Muzeul viticulturii şi pomiculturii Goleşti

    Muzeul viticulturii şi pomiculturii Goleşti


    Astăzi vă invităm într-un loc ce concentrează natură şi istorie îndeajuns pentru a reprezenta un obiectiv turistic în sine. Ne aflăm în judeţul Argeş, unde vizităm Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Goleşti. Muzeul este amplasat pe o suprafață de 14 hectare și oferă vizitatorului o imagine pitorească despre viața la țară – atât a boierului, cât și a țăranului. Muzeul a fost înființat în anul 1939, prin Decret Regal, emis de regele Carol al II-lea. Principala construcție, în jurul căreia s-a construit ansamblul medieval de la Golești, este conacul Golești.



    Conacul a fost ridicat în anul 1640, de Stroe Leurdeanu și soția sa Vișa din Golești. Înconjurat cu ziduri de apărare, ansamblul cuprinde: foișorul de pază, de unde a fost arestat Tudor Vladimirescu, în anul 1821, Bolnița sau Casa Săracilor, Școala Slobodă Obștească, Expoziția de Istorie memorială, expoziții temporare, Baia turcească și zona dedicată atelierelor de creație pentru copii. Toate aceste construcții sunt grupate în jurul conacului boieresc, sunt specifice perioadei 1800-1900 şi au fost demontate în locurile de provenienţă și remontate la Golești.



    Iustin Dejanu, manager la Muzeul Viticulturii şi pomiculturii Goleşti, ne-a spus că ne aşteaptă în orice anotimp, cu o oază de frumos:


    “Suntem un muzeu foarte mare, un muzeu foarte complex, un muzeu medieval, care este ansamblul feudal al Golestilor, care este cel mai important ansamblu feudal din Ţara Românească, conservat şi care există: Curtea Goleştilor. Adiacent acestui muzeu medieval avem un muzeu al satului, un muzeu al viticulturii şi pomiculturii, un muzeu dedicat ocupaţiilor principale ale ţăranului român. Concret avem 37 de gospodării, de viticultori şi pomicultori din absolut toată România, în care găsim peste 220 de construcţii, monumente de arhitectură tradiţională.



    Deci, practic avem un muzeu medieval şi un muzeu al satului. În afară de cele două muzee, noi desfăşurăm şi nişte activităţi care sunt foarte căutate de cadre didactice şi de copii sau chiar studenţi. Desfăşurăm în permanenţă tot felul de ateliere, sunt peste 15 ateliere, în care copiii învaţă diferite meşteşuguri: de la pictură, de la ţesături, ateliere de restaurare, până la ateliere de cooking, ateliere de făcut turtă dulce şi chiar ateliere de tipul Treasure hunting sau alte activităţi de aventură şi cercetăşie.”



    Şi cum atelierele sunt o atracţie permanentă a muzeului Iustin Dejanu a adăugat: “Mai avem un atelier dedicat. Dedicat în primul rând celor care iubesc natura şi tot ce înseamnă partea bio a cultivării plantelor. Avem Serele Goleştilor şi desfăşurăm mai multe proiecte cu copii de liceu sau cu studenţi, prin care învaţă să cultive bio aici în Serele Goleştilor. Se desfăşoară şi tot felul de seminarii ale studenţilor de la Horticultură la noi, se desfăşoară tot felul de seminarii de cunoaştere a plantelor, a copacilor, a unor specii destul de rare ce se găsesc în muzeul nostru.”



    Tot pe domeniul de la Muzeul Golești copiii pot călări pe cai sau pe ponei, există Tiroliană, iar vizitatorii pot beneficia de tururi ghidate prin casele boiereşti, aflând detalii despre exponate de mobilier sau port popular. Nu uitaţi să consultaţi siteul muzeulgoleşti.ro (în română şi engleză) pentru a afla mai multe detalii şi a vă programa o vizită.






  • A fost ales cel mai bun viticultor!

    A fost ales cel mai bun viticultor!

    În al doilea weekend al lunii martie a
    fost organizată prima ediţie a unui eveniment ce promite să creeze o tradiţie:
    Concursul, Cel mai bun viticultor din România. Este vorba despre o competiţie
    naţională de tăiat viţă de vie în uscat. Competiţia a avut rolul de a aduce în
    prim plan o categorie de specialişti, tot mai greu de găsit, dar a căror muncă în
    vie este esenţială în obţinerea unui vin bun. Ne-a povestit despre eveniment
    Marinela Ardelean, ambasador al Programului Deschidem Vinul Românesc,
    fondatoarea Wines of Romania şi co-fondatoarea festivalurilor internaționale de
    vin, RO-Wine.

    Este vorba despre un eveniment prin care
    ne-am propus să celebrăm, să sărbătorim viticultorii și viticultura în același
    timp, în România. Deseori se vorbește despre vin, despre
    enologie, mai puțin despre cei fără de care nu am reuși să ne bucurăm de
    vinurile bune pe care România le oferă, și anume viticultorii. Tocmai de aici a
    venit această idee, de la nevoia, pe de o parte, de a pune în valoare o lume
    mai puțin cunoscută, pe de altă parte, este foarte importantă fiecare acțiune
    care contribuie la creșterea calității vinului și a industriei. Așadar, punând
    în valoare acești profesioniști, implicit se pune accent pe o zonă extrem de
    importantă atunci când vine vorba de calitate, și anume vița de vie și cum este
    prelucrată sau lucrată ea, având în vedere că cel mai important moment din
    punct de vedere al lucrărilor în vie: este tocmai această tăiere în cap care
    are loc la începutul anului.



    Marinela Ardelean şi-a depănat în
    continuare povestea: La această primă ediție am dat întâlnire cu
    viticultori din toate regiunile României. A fost un concurs la care au putut
    participa viticultorii care au avut experiență sau care lucrează într-o cramă
    care dispune de viță de vie înregistrată în Registrul Național al Plantațiilor
    de viță de vie din România. Așadar, 18 profesioniști au fost evaluaţi de către
    un juriu internațional, juriul provenind din Spania, Italia și România. Viticultorii
    au avut 20 de minute la dispoziție pentru a tăia 10 butuci de viţă de vie,
    conform instrucțiunilor primite din partea juraților.



    Interlocutoarea noastră ne-a spus că au
    fost premii în valoare de 10.000 euro.


    Avem
    și câștigători. Premiul cel mare sau locul întâi a rămas în Buzău, acolo unde a
    avut loc și concursul, la Crama Pietroasa, iar locul doi a plecat în Dobrogea,
    iar locul trei în Banat. Iată trei regiuni care au fost puse în valoare. Locul
    întâi a fost câștigat de către Dănuț Ploscaru, Constantin Udrea din Dobrogea a
    luat locul doi, iar Paul Micu Huiet a luat locul trei, un profesionist din
    Banat. Este o bucurie foarte mare în primul rând pentru cei care au câștigat, dar
    și pentru concurenți, pentru că a fost o ocazie extraordinară și de cunoaștere,
    de socializare, de descoperire, o oportunitate prin care au fost puși în
    valoare și profesioniști din această din această zonă, dar și pentru zonă:
    Pietroasa. La Pietroasa au venit aproape 200 de persoane, de la studenți la
    profesioniști, la furnizori de utilaje, de diverse materiale necesare
    producătorilor de vinuri, proprietari de crame care au participat. A fost un eveniment
    de o anvergură mult peste așteptările pe care noi le-am avut. Sincer!


    Şi fiind începutul unei tradiţii,
    organizatorii se gândesc deja la ediţiile viitoare. Marinela Ardelean: La anul ne-am propus să păstrăm gazda care a fost minunată. Dacă
    inițial ne-am propus să ne deplasăm și să fim prezenți în fiecare an la o altă
    universitate, pentru că Crama Pietroasa aparţine de Universitatea din
    București, USAMV București, ne-am hotărât
    să rămânem la Pietroasa, în primul rând pentru că este suficient de aproape de
    București și pentru că are o plantație suficient de generoasă pentru a putea
    găzdui un concurs cu o asemenea amploare.



    O ocazie de neratat, pentru specialiştii
    din domeniu, după cum ne-a spus Marinela Ardelean: Pentru viitor, să-i
    invităm pe cei care sunt viticultori, agronomi să fie pe fază și să creștem.
    Dacă s-au înscris 38 de concurenți pentru un număr maxim de 40 de locuri, pe
    care noi le-am alocat anul acesta, ne propunem ca la anul să avem în creștere
    și îi invit pe fiecare dintre cei care activează în acest domeniu și au rolul
    de viticultor sau îngrijesc via la cramele din România să își facă curaj și să
    participe așa cum au făcut-o și colegii lor, pentru că este o ocazie
    extraordinară de dezvoltare profesională, dar și de a cunoaște alți colegi din
    alte zone.


    Wines of Romania, organizatorul
    evenimentului, este un proiect 100% privat, orientat spre dezvoltarea
    sustenabilă a succesului local şi internaţional al vinului românesc şi un susţinător activ al sectorului viticol,
    promovându-l constant în întreaga lume. Iar Marinela Ardelean este un personaj
    central în lumea vinului, nu doar în Romania, ci si în lume, misiunea pe care şi-a
    asumat-o fiind aceea de a duce vinul românesc pe toate meridianele globului. Autoare
    a 5 cărţi dedicate vinului românesc, ambasador al Programului Deschidem Vinul
    Românesc, fondatoarea Wines of Romania şi co-fondatoarea festivalurilor
    internaționale de vin, RO-Wine, Marinela Ardelean şi-a câştigat recunoaștere
    internaţională prin activitatea din cadrul celor mai importante competiţii din
    lume, dar şi datorită evenimentelor prin care a făcut vinul românesc cunoscut
    unora dintre cei mai influenţi critici şi cunoscători de vin.