Tag: vot in straintate

  • Jurnal românesc – 20.11.2020

    Jurnal românesc – 20.11.2020

    Ministerul Afacerilor Externe a publicat pe pagina sa de internet, în secţiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an, o rubrică de “Întrebări frecvente” referitoare la exercitarea dreptului de vot de către românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. În cadrul rubricii sunt oferite răspunsuri la întrebări legate de exercitarea dreptului de vot clasic, la urne, sau prin corespondenţă, modalitatea de a deveni membru al birourilor secţiilor de votare organizate în afara României şi respectarea măsurilor de siguranţă sanitară impuse în contextul pandemiei de COVID-19. MAE precizează că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării pot vota la oricare dintre cele 748 de secţii organizate în străinătate pentru acest scrutin. Totodată, ministerul le reaminteşte că pot vota chiar şi în baza unui act de identitate expirat, dacă valabilitatea acestuia a încetat în perioada 1 martie – 6 decembrie. Lista completă a secţiilor înfiinţate peste hotare este disponibilă pe site-ul MAE. Alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor se vor desfăşura, în străinătate, pe parcursul a două zile, pe 5 şi 6 decembrie, în intervalul orar 7.00-21.00 cu posibilitate de prelungire.



    Autoritatea Electorală Permanentă anunţă că tragerea la sorţi computerizată pentru desemnarea preşedinţilor birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă şi a locţiitorilor acestora la scrutinul legislativ de luna viitoare va avea loc pe 21 noiembrie, începând cu ora 12.00. Procedura se va desfăşura, în şedinţă publică, la sediul Biroului electoral de circumscripţie nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Potrivit legislaţiei în vigoare, preşedintele biroului electoral pentru votul prin corespondenţă şi locţiitorul acestuia sunt desemnaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă, precum şi pe baza studiilor absolvite. Rezultatul tragerii la sorţi va fi afişat pe site-ul Autorităţii, la sediul Biroului electoral de circumscripţie nr. 43 şi pe site-ul acestuia.



    Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a salutat determinarea României de a-şi consolida capacitatea de apărare prin achiziţionarea de tehnică militară modernă. Diplomatul s-a deplasat la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălnicean, unde peste 130 de militari români şi americani participă la exerciţiul Rapid Falcon, organizat de Statul Major al Forţelor Terestre din România şi Forţele Terestre ale SUA în Europa. “În doar câteva luni, România va recepţiona propriile sisteme de apărare cu rachete HIMARS şi va deveni primul stat aliat din NATO care va desfăşura în teritoriu aceste echipamente (…) Prin încorporarea sistemului HIMARS în strategia de apărare, România îşi va consolida poziţia de garant al securităţii Europei, pe frontiera de est şi în bazinul Mării Negre”, a declarat ambasadorul american. Adrian Zuckerman a apreciat strategia de apărare adoptată de România, care include achiziţia de avioane F16, rachete Patriot şi de capacităţi de apărare antisubmarin. “SUA recunosc rolul României ca aliat de bază în zona Mării Negre şi pe flancul de est al Europei şi faptul că va continua să-şi dezvolte capacitatea de apărare în ritm susţinut”, a afirmat ambasadorul. El a subliniat că programele de înzestrare şi modernizare ale Armatei României contribuie la realizarea unei veritabile renaşteri a sectorului de apărare, a industriei şi economiei româneşti.



    Institutul Cultural Român de la Varşovia a lansat proiectul “Busola literară”, care se dorește o călăuză prin atelierele creatoare a 20 de scriitori români contemporani încă nedescoperiți de publicul polonez. Primul autor prezentat din seria de 20 este Vlad Zografi, cu volumul “Șapte Octombrie”. Acesta este urmat, săptămânal, de scriitori precum Adina Rosetti, Claudiu Komartin, Adela Greceanu, Florin Lăzărescu, Gianina Cărbunariu, Radu Paraschivescu, Adriana Bittel, Cristina Vremeș, Florin Irimia, Andrei Oișteanu, Ana Maria Sandu sau Ștefan Agopian. Un fragment din volumul “Șapte Octombrie” de Vlad Zografi, tradus în polonă, a fost publicat pe site-ul ICR Varșovia și pe rețelele de socializare. Reprezentanţa culturală românească în capitala polonă a transmis că prin acest proiect își propune să reducă distanța dintre literatura română contemporană și publicul polonez, în contextul restricţiilor impuse de criza sanitară.

  • Jurnal Românesc – 05.10.2020

    Jurnal Românesc – 05.10.2020

    Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, le-a recomandat ferm românilor din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare. “Chiar dacă în acest moment avem doar două state care nu au permis votul pe teritoriul lor, Malta şi Nigeria, sunt multe situaţii în care autorităţile statelor de reşedinţă (…) au recomandat în mod repetat încurajarea votului prin corespondenţă”, a afirmat acesta. Aurescu i-a sfătuit pe conaţionalii din afara ţării să se înregistreze pe platforma votstrainatate.ro şi le-a dat asigurări că nu există niciun fel de pericol din punct de vedere al siguranţei datelor lor. “CNP-urile sunt criptate atunci când sunt utilizate în acest proces electoral. Datele personale nu ajung în niciun fel la vreo altă instituţie pentru a fi folosite în alt scop. Ele sunt utilizate strict pentru gestionarea şi desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral”, a explicat Aurescu. Şeful diplomaţiei romne a precizat că românii din afara ţării vor putea vota clasic, la secţie, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în registrul electoral. Până în prezent, aproape 18.000 de români cu drept de vot din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondenţă la scrutinul legislativ din decembrie. Termenul limită până la care o vor putea face este 22 octombrie.



    Douăsprezece secţii de vot vor fi înfiinţate în străinătate pentru alegerile parlamentare în urma înscrierilor pe portalul votstrainatate.ro, a anunţat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Acestea se vor afla în Bruxelles, Paris, Stuttgart, Bonn, Roma, Milano, Haga, Londra, Manchester, Chişinău, Madrid şi Barcelona. Aurescu a amintit că există o serie de state care şi-au dat acordul de principiu pentru organizarea de secţii de votare pe teritoriile lor. Printre acestea se află Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie şi Spania. “Nu poate fi exclus ca, în funcţie de evoluţia pandemiei (…), statele de reşedinţă să revină asupra informaţiilor comunicate. Ele pot să fie revizuite şi pot să aibă un anumit impact asupra modului în care vom organiza procesul electoral în afara ţării, inclusiv asupra numărului total de secţii pe care le vom organiza”, a atras atenţia ministrul. Potrivit votstrainatate.ro, pentru votul la secţie s-au înscris 3.939 de români din afara ţării. Aceştia au posibilitatea să îşi schimbe alegerea, dacă doresc, pentru votul prin corespondenţă, a precizat şeful Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică. În contextul pandemiei, această modalitate de exprimare a voinţei electorale este cea mai sigură, a precizat Autoritatea.



    Termenul limită de depunere a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Parlamentul României în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români din străinătate este 7 octombrie. Biroul electoral nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării recomandă ca depunerea candidaturilor să se realizeze etapizat, prin programare anunţată cu 24 de ore înainte, la adresa de e-mail bestrainatate@bec.ro sau la telefon, în aşa fel încât să fie prevenită răspândirea SARS-CoV-2. Biroul Electoral Central a anunţat că a admis deja candidaturile propuse de mai multe organizaţii ale minorităţilor naţionale atât din România cât şi de peste hotare. Instituţia precizează că, până pe 11 octombrie, pot fi depuse contestaţii la Tribunalul Bucureşti, iar sentinţele acestuia pot fi atacate la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit calendarului, cel mai târziu la data de 18 octombrie va fi constatată rămânerea definitivă a acestor candidaturi. Alegerile legislative se vor desfăşura în străinătate pe durata a două zile, pe 5 şi 6 decembrie între orele 7.00 şi 21.00, cu posibilitatea de prelungire.



    Pelicula “Colectiv”, regizată de Alexander Nanau, a fost selectată în competiția oficială a celei de-a 35-a ediții a Festivalului Internațional al Filmului Francofon, care se desfășoară până pe 9 octombrie, la Namur, în Belgia. Filmul este proiectat în cinematografelele din oraş, precum și la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles. În secțiunea FIFF Campus, destinată publicului școlar, va fi prezentat și scurtmetrajul “Trecea un prinț călare”, de Cristina Grosan. Acesta va fi proiectat pe 9 octombrie. Festivalul Internațional al Filmului Francofon prezintă anual, în premieră mondială sau națională, mai multe filme și coproducții românești, invită regizori români cunoscuți să facă parte din juriul internațional și selectează tineri cineaști români în juriul Émile Cantillon al Manufacturii din Namur. Evenimentul este susţinut de reprezentanţa Institutului Cultural Român în capitala Belgiei.