Tag: workshopuri

  • Gustă cu atenţie!

    Gustă cu atenţie!

    Tendințele identificate la nivel global, indică
    faptul că tot mai mulți tineri preferă gustările în locul meselor consistente,
    fiind, de asemenea, preocupați de controlul porțiilor. Fete sau băieţi ajung să
    nu mănânce poate deloc ciocolată, de exemplu, crezând că numai asta le strică
    şansa unei siluete de vis. Pe de altă parte tot mai mulţi tineri sunt
    supraponderali, pe când alţii aleg să nu mai manânce deloc pentru a evita
    această provocare. Astfel, obiectivul principal al programului Gustă cu
    atenție. Bucură-te de moment este îmbunătățirea modului în care tinerii iau
    gustările, ajutând la construirea unei relații mai sănătoase cu mâncarea.


    Florentina
    Baloş, ambasador Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment ne-a spus: Gustă cu atenție. Bucură-te de moment este despre mâncatul cu atenţie,
    intenţie şi despre cum ne putem concentra asupra prezentului, ca să simţim cu
    adevărat gustul mâncării şi să ne bucurăm de ea, pentru că gustările fac parte
    din viaţa de zi cu zi. Este un proiect al Asociației Sută la Sută
    Românesc lansat, în parteneriat cu ANPC (Autoritatea
    Națională pentru Protecția Consumatorilor) şi
    cu 5 licee din București.Studiile
    au arătat că tinerii preferă gustările alimentelor consistente şi atunci
    întrebările Ce mâncăm?, De ce mâncăm? şi Cum mâncăm? rămân cumva fără
    răspuns, pentru că se mănâncă haotic, nu ştim ce mâncăm, de multe ori, pentru
    că nu toţi ştim ce scriu etichetele, dacă nu ne-am documentat. Iar baza
    proiectului este informarea şi educarea.


    În momentul în care eşti informat, ştii să
    faci alegeri în cunoştinţă de cauză, a
    adăugat interlocutoarea noastră: Proiectul este compus din mai
    multe etape. Noi ne-am adresat adolescenţilor, în primă fază, cu un workshop
    despre nutriţie, în care tinerii au învăţat cum e cu mâncatul, cu valoarea
    nutriţională a alimentelor, cât mâncăm în funcţie de vârstă, de efortul pe care
    îl facem. Am continuat cu un atelier despre citirea corectă a etichetelor
    alimentelor, care a fost susţinut de doana Veronica Mitran, vice-preşedinte
    ANPC, în care elevii au fost informaţi şi au ajuns cu un pas mai aporape de
    etichetă şi au înţeles ce înseamnă toţi termenii aceia pe care îi găsim şi la
    care de multe ori ne uităm fără să-i înţelegem. Am continuat cu o discuţie cu
    un psiholog, care le-a vorbit elevilor despre moft, încercăm să găsim răspunsul
    la întrebarea de ce mâncăm. De cele mai multe ori o facem pe fond emoţional,
    fie că suntem fericiţi, fie că suntem trişti, supăraţi, nervoşi, mâncăm. Sau
    mâncăm în faţa ecranelor. Nu mai suntem conştienţi. Şi atunci este foarte
    important să calibrăm un pic emoţiile.


    Aproximativ 550 de elevi au fost în faza
    pilot, iar 10 dintre ei au beneficiat de o sesiune de mentoring cu un expert în
    planificare şi organizare. Organizarea şi planificarea incluzând mesele,
    temele, astfel încât să rămână timp şi pentru micile plăceri, de tipul
    ieşitului cu prietenii , vizionării unui film sau relaxării. Nu am timp pare
    să fie leit-motivul generaţiei tinere, ceea ce dovedeşte clar cât de necesară
    este planificarea.

    Florentina Baloş: La final au dat un test. Timp de
    21 de zile ei au ţinut împreună cu experţii un jurnal în care au notat ce fac,
    cum fac, cât mănâncă, când şi-au făcut temele. Practic a fost un exerciţiu
    pentru mai departe. La terminarea workshopurilor tinerii au fost invitaţi să
    îşi creeze propriile work-boarduri. Am lăsat creativitatea să zboare. Ei au
    creionat fie cum mănâncă, fie cum şi-au schimbat programul şi 50 dintre aceşti
    tineri au fost şi premiaţi. În cadrul festivităţilor de premiere, le-am luat şi
    scurte interviuri, pentru că ne doream să vedem cum priveau ei proiectul şi
    dacă i-a ajutat. Iar răspunsurile au fost mai mult decât încântătoare. Aveam o
    domnişoară care ne-a spus că ei înainte i se părea că toate alimentele îngraşă,
    că se îngraşă din tot ce mănâncă şi atunci era puţin frustrată, greutatea ei
    era şi un pic peste limită, dar asta pornea şi de la stres. Pentru că i se
    părea că şi apă dacă bea o să se îngraşe. Şi ne-a zis că acum a înţeles că
    greşea cu asocierile şi cu gustările şi că proiectul a ajutat-o să înţeleagă şi
    să îmbunătăţească modul în care mănâncă.


    Programul Gustă cu atenție. Bucură-te de
    moment s-a derulat în perioada decembrie 2020 – iunie 2021, a fost gândit
    strict din perspectivă educațională fiind un program educativ despre obiceiul
    de a lua gustări. Odată cu reînceperea şcolilor sperăm ca tot mai mulţi tineri
    să poată beneficia de astfel de programe.


  • Lucrări de absolvire din domeniul artelor vizuale, reunite la Festivalul DIPLOMA din Bucureşti

    Lucrări de absolvire din domeniul artelor vizuale, reunite la Festivalul DIPLOMA din Bucureşti

    Numele simplu şi percutant, Diploma,
    are în spate un proiect amplu, cu expoziţii pe mai multe domenii, conferinţe,
    workshopuri şi petreceri pentru încurajarea dialogului multidisciplinar. Şi
    apropierea dintre artiştii tineri şi publicul iubitor de arte, pe de-o parte,
    dintre seniorii care s-au afirmat în domenii creative şi cei care sunt la
    vârsta tuturor posibilităţilor. Ana Păun, director de comunicare The
    Institute (cei care au iniţiat proiectul) explică: Este un festival
    care îşi doreşte să aducă în faţa publicului larg artişti care au absolvit
    recent facultăţi creative şi vocaţionale, cum sunt arhitectura, design-ul,
    artele decorative sau aplicate. Practic, este prima lor interacţiune cu
    publicul larg şi prima interacţiune mare între discipline. Pot schimba impresii
    şi îşi pot face o idee mai clară despre ce fac ei, despre arta pe care o produc
    colegii lor. Este şi un context în care pot primi feedback de la seniorii din
    industriile creative. Şi pot înţelege cum trebuie să se promoveze, cum poate
    artistul să se comunice pe sine, cum îşi face un brand personal. Aspectele
    creative şi cele pragmatice merg mână în mână la Festivalul Diploma.



    Prin parteneriate strategice cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti
    (UNArte), Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca (UAD) şi Facultatea de
    Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara, evenimentul are, încă de anul
    trecut, anvergură naţională. De aici şi cele trei expoziţii-capsulă (aşa le
    numesc organizatorii) dedicate celor trei centre academice. Fix în 2019, UNArte
    Bucureşti marchează 50 de ani de la înfiinţarea primei secţii de învăţământ
    superior românesc cu specialitatea design.
    Facultatea
    timişoreană de Arte şi Design îşi reafirmă cei 75 de ani de existenţă prin
    proiectul prezentat la Diploma 2019,
    iar Gala UAD Fashion Design organizată anual la Cluj Napoca sărbătoreşte 25 de
    ani de la debut. Surpriza cea mare a ediţiei cu numărul 6 a festivalului este
    locul în care sunt chemaţi doritorii din Bucureşti sau cei aflaţi în oraş între
    11 şi 20 octombrie.

    Aflăm ce şi cum tot de la Ana Păun, director de comunicare
    The Institute: Anul acesta spaţiul în care se desfăşoară
    Diploma este unul special – clădirea monument istoric care a adăpostit în
    trecut restaurantul CINA. Pe strada C.A. Rosetti la nr 3 – o clădire construită
    la începutul anilor 1900.Până să decidem că acolo va avea loc festivalul, ea a
    fost închisă publicului larg, câţiva ani buni.Aşa cum facem cu fiecare
    eveniment The Institute, am decis să repunem pe harta culturală a Bucureştiului
    o clădire valoroasă şi importantă pentru oraş. Arhitectul expoziţiei, împreună
    cu echipa lui – Attila Kim Architects – s-a ocupat şi în 2019 de regândirea şi
    reconstruirea spaţiului. Amenajarea de acum este cu totul inedită şi îi invit
    pe toţi să vină să vadă cum am reinventat această clădire aflată la doi paşi de
    Ateneul Român.



    Primăria
    Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Expo Arte este co-producător al
    festivalului Diploma. Cei care sunt
    interesaţi ar trebui să ţină cont de antecedente. În general, expozanţii
    tineri prezenţi la ediţiile anterioare au reuşit să devină foarte cunoscuţi în
    scurt timp. Atât pe plan local, cât şi pe plan internaţional