Tag: world music

  • S-a încheiat a XI-a ediție Balkanik Festival – Home of World Music

    S-a încheiat a XI-a ediție Balkanik Festival – Home of World Music

    Timp de trei zile, Grădina Uranus din Bucureşti a fost gazda celei de-a XI-a ediții a Balkanik Festival, un eveniment care a adus laolaltă nu doar muzicieni excepționali din întreaga lume, ci și comunități, culturi și povești care ne amintesc că suntem parte dintr-un univers mai mare, divers și plin de magie.

     

    Cu un line-up impresionant care a inclus nume sonore, precum Fanfare Ciocârlia din România, Shantel & Bucovina Club Soundsystem din Germania, Baba Zula din Turcia și Collectif Medz Bazar din Armenia și Franța, festivalul a oferit o experiență care a depășit granițele geografice și culturale, ghidând publicul într-o călătorie muzicală plină de emoție și energie.

     

    „Balkanik nu este doar un festival de muzică. Este o sărbătoare a diversității, a tradițiilor și a întâlnirilor între oameni. Anul acesta, am fost martorii unei veri târzii perfecte, în care ritmurile balcanice, est-europene și orientale s-au împletit armonios în aerul proaspăt de toamnă, într-o grădină încărcată de istorie și magie”, a declarat Ligia Keșișian, director artistic.

     

    Fanfare Ciocârlia, emblematicul grup din Zece Prăjini, a dat tonul cu un spectacol de alămuri care a ridicat mulțimea în picioare încă din prima seară. Publicul a răspuns cu un val de energie, iar atmosfera explozivă s-a păstrat până la finalul festivalului. Trupe ca Baba Zula, cu al lor „Oriental Dub” psihedelic, și Shantel, cu binecunoscutele sale mixuri cosmopolite, au oferit momente de neuitat.

     

    Am stat de vorbă înainte de concert cu clarinetistul şi saxofonistul Oprică Ivancea, unul dintre membrii Fanfarei Ciocârlia, despre fanfară, începuturile fanfarei şi ceea ce vine dinspre noua generaţie de mânuitori ai isntrumentelor muzicale.

     

     

    Una dintre trupele noi vare au cântat în festival este Ruméliko. Trupa combină folclor grecesc și turcesc, rebetiko urban și ritmuri balcanice pentru a da o nouă viață unor cântece vechi. Am discutat după concert cu fondatorul trupei, Radu Varga.

     

     

    Mădălina Pavăl Orchestra a cântat în ultima zi de festival. Muzica și versurile sunt inspirate de vechile rădăcini și tradiții românești. După concert am realizat un interviu cu Mădălina Pavăl, muziciana născută în Bucovina şi stabilită în București.

     

  • Balkanik Festival 2024, la start

    Balkanik Festival 2024, la start

    Între 6 și 8 septembrie, Grădina Uranus din București se redeschide pentru public, cu prilejul Festivalului Balkanik – Home of World Music. Concerte live, târg meșteșugăresc, expoziții, dezbateri, DJ seturi, video mapping, activități pentru copii și adulți, conturează a XI-a ediție a Balkanik Festival.

     

     

    La această ediție a festivalului, Grădina Uranus devine un spațiu al descoperirilor, în care vechiul și noul, tradiția și inovația se întâlnesc într-un peisaj armonios.

     

    Ca de fiecare dată, meșteșugarii ce vor putea fi întâlniți la festival, cu demonstrații, ateliere și produse artizanale de luat acasă, oferă publicului o experiență autentică și inspirată din rădăcinile culturii noastre diverse.

     

    Am stat de vorbă despre toate acestea cu Ligia-Verkin Keşişian, Director artistic al Balkanik Festival.

     

  • Classix Festival 2024

    Classix Festival 2024

    A cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18-25 februarie 2024. Conceptul dedicat descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu. Tematica din 2024 îi va invita pe iubitorii de cultură să se alăture într-o călătorie personală și introspectivă, încurajându-i să exploreze natura multidimensională a dorinței în lumea muzicii clasice, de la cea subtilă, până la cea pasională.



    Classix 2024 va debuta cu o incursiune axată pe introspecție și descoperirea de sine, reflectată în evoluția muzicală a lui Enescu și Mahler. Festivalul va continua prin celebrarea diversității dorințelor umane, ilustrate prin simbolistica tribală a lui Stravinsky și va oglindi intensitatea emoțională a compozițiilor lui Rahmaninov. Alături de sfera concertistică, accentul va fi pus și pe interacțiunea dintre artiști, promovând juxtapunerea între arta vizuală și improvizația muzicală.



    A cincea ediție a Classix va îmbina muzica orientală cu poezia persană, pe fundalul tradițiilor muzicale europene și influențele de jazz. Întregul parcurs muzical va oferi o explorare a segmentului clasic contemporan, iar încheierea va fi marcată de o incursiune în world music”, subliniind excelența și universalitatea patrimoniului muzical.



    Pe 20 februarie 2024 The Classic Theory” va avea loc la Palatul Culturii din Iași, iar concertul va include lucrări de Caroline Shaw, Fanny Mendelssohn și Ludwig van Beethoven, interpretate de Chaos String Quartet din Austria.



    Pe 21 februarie 2024 călătoria va continua cu Bohemian Jazz”, un concert care va împleti eleganța muzicii cehe cu virtuozitatea jazz-ului. Evenimentul găzduit de Casa de Cultură a Studenților Iași va prezenta lucrări de Martin Brunner, Josef Suk, Astor Piazzolla și Paul Schoenfield, interpretate de Trio Bohemo din Cehia.



    Classix Festival 2023 a avut în cele 7 zile de festival 4500 de participanți la concerte, peste 1000 de participanți la activitățile educative și culturale, peste 70.000 de vizualizări ale transmisiunilor live, 130 de artiști și invitați din 18 țări, 60 de voluntari, peste 50 de lucrători și profesioniști în industriile creative. Programul festivalului a inclus 8 concerte, 2 flashmob-uri în Iași și Chișinău, un maraton de scurtmetraje, un tur ghidat, două expoziții, 5 dezbateri, un vernisaj, un workshop creativ și 68 de sesiuni de masterclass.



    Programul complet al concertelor și a evenimentelor conexe va fi publicat în curând pe www.classixfestival.ro.