Tag: zboruri de repatriere

  • Zboruri de repatriere pentru cetăţeni indieni, care lucrau în Ucraina

    Zboruri de repatriere pentru cetăţeni indieni, care lucrau în Ucraina

    Două aeronave care vor efectua zboruri de repatriere pentru cetăţeni indieni, care lucrau în Ucraina în momentul declanşării conflictului militar cu Rusia, decolează sâmbătă de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, la orele 9:00 şi, respectiv, 12:00, a anunţat, vineri seara, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

    Cetăţenii indieni sunt transportaţi cu mai multe autocare de la vama Siret şi escortaţi de Poliţia de Frontieră.

    În aeroport, cetăţenii indieni vor avea la dispoziţie un flux special destinat şi o zonă dedicată efectuării controlului de frontieră. Pentru fluidizare, procesarea se va efectua eşalonat, cu cetăţeni aferenţi câte unui autocar, potrivit CNAB.

    Cursele vor fi operate cu aeronave B787 Dreamliner de compania aeriană Air India, care vor decola cu destinaţie Delhi, respectiv Mumbai. La bordul fiecărei aeronave vor fi îmbarcaţi câte 235 de pasageri, informează sursa citată.

    CNAM dă asigurări că a întreprins toate măsurile necesare pentru ca procesarea pasagerilor să se deruleze în cele mai bune condiţii. În acest sens a fost suplimentat personalul propriu din aeroport şi s-a solicitat suplimentarea personalului de handling şi de control. Precizăm că orele de decolare pot suferi modificări. Menţionăm că procesarea celorlalţi pasageri nu va fi afectată de această situaţie specială, asigură CNAB.

  • Comisia majorează bugetul pentru zborurile de repatriere și rezerva de echipamente medicale

    Comisia majorează bugetul pentru zborurile de repatriere și rezerva de echipamente medicale

    În total, propunerea comisiei prevede alocarea a 75 de milioane de euro, pentru care este avută în vedere o rectificare bugetară.

    Comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul Uniunii, a catalogat măsura drept un exemplu de solidaritate și cooperare europeană. Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat că întoarcerea în siguranță acasă a cetățenilor europeni este prioritară, iar Centrul de Răspuns pentru Situaţii de Urgenţă al Uniunii Europene lucrează 24 de ore din 24 cu statele membre pentru a răspunde cererilor acestora. De la începutul epidemiei, au fost repatriate în Europa peste 2300 de persoane din China, Japonia, Statele Unite, Maroc, Tunisia, Georgia, Filipine și Capul Verde. Alte peste 80 de zboruri de repatriere sunt prevăzute în zilele următoare. În cadrul mecanismului de protecție civilă, Uniunea Europeană contribuie la costurile acestor zboruri, pe baza principiului solidarității.

    Tot la propunerea Comisiei, bugetul total al primei rezerve de echipamente medicale (pentru ventilatoare, măști de protecție și materiale medicale esențiale), va fi majorat la 80 de milioane de euro.

    Proiectul de buget rectificativ mai prevede:

    – acordarea unei asistențe de 350 de milioane de euro Greciei, pentru gestionarea migrației;
    – alocarea a 3,6 milioane de euro Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, pentru a-i mări capacitatea de identificare, evaluare și comunicare a amenințărilor cauzate de bolile transmisibile și, în special, pentru a-i spori capacitatea de expertiză în contextul crizei cauzate de coronavirus;

    – un ajutor de 100 de milioane de euro va fi alocat Albaniei, pentru a sprijini această ţară să se refacă după cutremurul devastator din 26 noiembrie 2019;

    – 3,3 milioane de euro vor fi folosiţi pentru consolidarea bugetului pe anul 2020 al Parchetului European. Aceste fonduri vor permite, instituţiei să recruteze mai rapid personal calificat și să achiziționeze echipamente IT pentru a începe lucrul la primele cazuri.

    Parlamentul European și Consiliul sunt invitate să aprobe modificările bugetare cât mai repede posibil, pentru a se asigura că fondurile pot ajunge acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele.