Tag: ziua produselor agroalimentare

  • „Gustul ca patrimoniu”

    „Gustul ca patrimoniu”

    În prima săptămână de septembrie, s-a lansat la Timişoara Concursul
    de reţete tradiţionale, Gustul ca patrimoniu. Este primul eveniment din
    cadrul proiectului La Pas / Slowing down, produs de Asociaţia Timişoara
    Capitală Culturală Europeană şi al Asociaţia CRIES-Centrul de Resurse pentru
    Iniţiative Etice şi Solidare. Participanţii îşi pot înscrie reţetele între 6 şi
    30 septembrie.


    Mihaela Veţan, preşedinta
    Asociaţiei CRIES, ne-a spus cine poate participa: În acest concurs se
    pot înscrie toate persoanele pasionate de gătit, dar care au un interes aparte
    pentru bucătăria din Banat, pentru că aceasta este tema: reţete vechi din zona
    Banatului. Nu trebuie să fie localizate în Banat persoanele care propun
    reţetele. Pot fi înscrise diferite feluri: garnituri, deserturi, băuturi,
    fiecare ce doreşte.


    Şi pentru că reţete sunt căutate
    reţete culinare cu rădăcini adânci în tradiţiile locului, am întrebat-o pe
    Mihaela Veţan cum verifică autenticipatea reţetelor înscrise în concurs drept
    tradiţionale: Vom avea un juriu care se va uita la zona
    de provenienţă a reţetei, pentru că cei care propun reţetele trebuie să
    amintească din ce zonă a fost culeasă, dacă sunt respectate nişte principii
    care se regăsesc în reţetele vechi din această zonă, de exemplu principiul
    dulce-sărat. Se ştie că la noi în Banat
    mâncăm friptura cu compot de vişine sau de prune. De asemenea, un alt criteriu
    pe care îl avem în vedere şi l-am propus, este folosirea unor ingrediente
    naturale şi specificitatea reţetei pentru o anumită comunitate etnică din zonă.
    Pentru că la noi inclusiv gastronomia este influenţată de etniile care convieţuiesc
    şi ne-am dorit să scoatem în evidenţă reţete care să fie importante pentru
    acestea.


    Este un concurs, dintr-un
    proiect care urmăreşte promovarea bucătăriei tradiţionale locale către
    consumatori, ne-a mai spus interlocutoarea noastră, înainte să ne facă poftă cu
    unele dintre deliciile zonei: Mi-am notat câteva reţete care îmi sunt
    foarte dragi: plăcinta cu ludaie, ludaie este dovleac, aşa se spune în Banat,
    zeama de poredaiţă – supa de roşii, gomboţi – găluştele cu prune, brozbele, un
    tip de reţetă foarte veche, care se face din napi. Şi din cauză că aceste
    legume sunt tot mai puţin cultivate, reţeta nu se prea mai găseşte în dieta
    noastră.


    În ce măsură poate fi gustul
    patrimoniu ne explică tot Mihaela Veţan: Gustul şi implicit hrana, pentru că
    despre hrană vorbim acum, poate să ne spună foarte mult despre felul în care
    oamenii trăiau într-o zonă, despre schimburile dintre ei, resursele la care
    aveau acces la un moment dat, felul în care se raportau la hrană, importanţa
    anumitor zile din an, din săptămână. De exemplu, ţin minte că pe vremea
    bunicilor mei se mânca prăjitură doar duminica, se acorda o anumită importanţă
    acestei zile. Şi toate lucrurile acestea sunt legate de cultura noastră, de modul
    în care ne raportăm mai general la viaţă şi am vrea ca prin reţetele pe care
    astăzi le aducem în discuţie să punem lumină şi asupra unor aspecte mai vechi
    legate de viaţa de zi cu zi. De asemenea, după cum ştiţi Timişoara în 2021 va
    fi Capitală Culturală Europeană. Turiştii culturali care vor ajunge aici, cu
    siguranţă vor fi interesaţi să trăiască experienţe autentice, inclusiv din
    punct de vedere gastronomic. Şi atunci, ne-am dori să avem şi oferta
    restaurantelor adaptată, să găsim în meniurile restaurantelor preparate care
    valorifică sau reinventează anumite reţete vechi, care să folosească şi
    ingrediente locale.


    În 10 octombrie, de Ziua produselor
    agroalimentare româneşti, vor fi premiaţi 3 câştigători selectaţi de juriu, iar
    trei echipe de bucătari vor şi pune în practică reţetele câştigătoare.


    Organizatorii au încredere că
    mediul rural şi în special comunităţile îndepărtate de centrele urbane vor
    contribui cu reţete ale locului, acestea fiind mai bune păstrătoare de
    tradiţii.


    Proiectul La Pas, sub egida
    căruia se desfăşoară concursul, îşi propune să încurajeze un model responsabil
    de consum şi producţie, din partea tinerilor, micilor producători,
    organizatorilor de evenimente culturale, restaurantelor şi cafenelelor
    interesate să introducă în oferta lor produse locale. Publicul vizat este unul
    complex, trans-generaţional, format din oameni interesaţi de patrimoniul nostru
    identitar.