Tag: campioni olimpici

  • Sport Club RRI – Atleta Mihaela Peneş

    Sport Club RRI – Atleta Mihaela Peneş

    În ziua de 29 august 2024 a plecat dintre noi Mihaela Peneş, una dintre primele campioane olimpice ale atletismului românesc. După o viaţă dedicată sportului, atât ca performer, cât şi ca antrenor şi oficial al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în ultimii ani nu a mai apărut în public. S-a retras la o mânăstire din nordul Moldovei, apoi la un aşezământ pentru vârstnici din Capitală.

    Mihaela Peneş s-a născut la Bucureşti, în ziua de 22 iulie 1947. A făcut sport din copilărie, sub directa îndrumare a mamei sale. Într-un interviu acordat în exclusivitate postului nostru de radio, în martie 2004, şi-a povesit prima performanţă de seamă, şi anume traversarea înot a lacului bucureştean Floreasca, la doar 7 ani, ispravă care i-a adus drept premiu… o îngheţată.

    După ce a cochetat cu nataţia şi handbalul, s-a oprit la atletism. A doborât rapid recordul naţional al junioarelor la aruncarea suliţei şi a început să concureze în competiţiile senioarelor la doar 17 ani, în 1964. În acelaşi an a fost cooptată în lotul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, fără mari speranţe la o medalie, dar a reuşit să facă imposibilul. În calificări, veterana Elena Gorceakova, din URSS, a aruncat suliţa la 62 de metri şi 40 de centimetri, stabilind un nou record mondial care a rezistat vreme de opt ani. În finală însă, rusoaica s-a clasat doar a treia. Mihaela Peneş a reuşit din prima încercare o aruncare de 60 de metri şi 54 de centimetri şi a câştigat medalia de aur. Argintul a revenit Martei Rudas, din Ungaria, cu 58 de metri şi 27 de centimetri, iar Gorceakova, cu 57 de metri şi 6 centimetri, a rămas cu bronzul.

    În 1968, la Jocurile de la Ciudad de Mexico, Mihaela Peneş venea de pe poziţia campionului en titre. Iarăşi, cea mai bună încercare a sa din finală a fost prima aruncare, măsurând 59 de metri şi 92 de centimetri. Sportiva maghiară Angela Nemeth a reuşit însă, la a doua încercare, să trimită suliţa la 60 de metri şi 36 de centimetri şi a luat medalia de aur, iar Mihaela Peneş s-a mulţumit cu argintul. Medalia de bronz i-a revenit austriecei Eva Janko. Aruncarea ei a măsurat 58 de metri şi 4 centimetri.

    După retragerea din activitatea sportivă, Mihaela Peneş s-a dedicat antrenoratului, apoi a făcut parte din conducerea Federaţiei Române de Atletism şi a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. A fost, pentru o vreme, directoare a Academiei Olimpice Române.

  • Legendele Olympiei. Podcast olimpic – episodul 6

    Legendele Olympiei. Podcast olimpic – episodul 6

    Au mai rămas două săptămâni până la debutul Jocurilor olimpice de la Paris, iar rubrica noastră de istorie olimpică, alcătuită pe baza interviurilor de colecţie difuzate, de a lungul vremii, la Radio România Internaţional, a ajuns la ultima sa ediţie.

    Vorbim astăzi despre gimnastica artistică, disciplina care a adus cele mai multe medalii olimpice pentru România – 72, dintre care 25 de aur, 21 de argint şi 26 de bronz. Ultima ediţie a Jocurilor cu adevărat bogată în medalii pentru gimnastica românească a fost cea de acum 20 de ani, găzduită de Atena. Fetele au obţinut patru medalii de aur, una de argint şi una de bronz, iar băieţii – două de argint şi două de bronz.

  • Legendele Olympiei. Podcast olimpic – episodul 5

    Legendele Olympiei. Podcast olimpic – episodul 5

    Pe 26 iulie 2024, deci în mai puţin de două luni, are loc festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Până atunci, vă prezentăm o nouă ediţie a Legendelor Olympiei, rubrica noastra lunară dedicată personalităţilor sportului românesc, cu fragmente din interviuri de colecţie difuzate, de-a lungul vremii, la Radio România Internaţional.

    Vorbim astăzi despre Laura Badea, singura româncă medaliată cu aurul olimpic într-o probă individuală feminină de scrimă.

  • Legendele Olympiei – episodul 3

    Legendele Olympiei – episodul 3

    Au mai rămas mai puţin de patru luni până la Jocurile Olimpice de la Paris. Noi am ajuns la al treilea episod al podcastului lunar “Legendele Olympiei”, dedicată legendelor sportului românesc, cu fragmente din interviuri de colecţie difuzate, de-a lungul vremii, la Radio România Internaţional.

    Vorbim astăzi despre canotoarea Georgeta Damian Andrunache, care are în palmares cinci medalii olimpice de aur.

  • România la Jocurile Olimpice – Cei mai campioni dintre campioni

    România la Jocurile Olimpice – Cei mai campioni dintre campioni

    De-a lungul celor aproape 100 de ani de participare la Jocurile Olimpice, sportivii români au urcat pe podium de 306 ori. De 89 de ori, s-au aflat pe cea mai înaltă treaptă. În total, 111 români se pot lăuda că au în palmares cel puţin o medalie de aur. Dintre aceştia, 16 au câştigat medalia de aur de cel puţin două ori.



    Sportiva română cu cele mai multe medalii olimpice, în număr de 9, este Nadia Comăneci. S-a născut în ziua de 12 noiembrie 1961, în localitatea Oneşti. La vârsta de 5 ani, a făcut primii paşi în gimnastică, fiind descoperită în cadrul unui concurs de selecţie organizat în grădiniţele din oraş. Nadia a intrat în istorie în 1976, la Olimpiada de la Montreal, unde a câştigat trei medalii de aur, impunându-se la individual compus, paralele şi bârnă. In plus, a câştigat argintul în concursul pe naţiuni cu echipa României şi bronzul la sol. Performanţa sa cea mai de seamă a fost însă obţinerea primei note de 10 din istoria gimnasticii, fapt care a condus la cea dintâi modificare importantă a regulamentului de notare. În 1980, Nadia şi-a confirmat valoarea la Olimpiada de la Moscova, de unde s-a întors cu două medalii de aur, la bârnă şi sol. A mai câştigat medalii de argint la individual compus şi cu echipa. În 1989, Nadia a revenit în atenţia lumii întregi printr-o acţiune de mare curaj. Ea a părăsit România trecând clandestin frontiera către Ungaria şi stabilindu-se în Statele Unite. Gestul său a reprezentat una dintre cele mai importante lovituri mediatice date regimului ceauşist.



    Cu 8 medalii olimpice, dintre care tot cinci de aur, figurează, în topul nostru, canotoarea Elisabeta Lipă. Dacă Nadia şi-a câştigat medaliile la două ediţii ale Jocurilor, Elisabeta avut nevoie de şase participări, fiind una dintre cele mai longevive sportive de mare performanţă ale României. S-a născut la 26 octombrie 1964, în oraşul Siret, din judeţul Suceava. In 1984, la Olimpiada de la Los Angeles, a obţinut primul său aur olimpic, la dublu vâsle, alături de Marioara Popescu. In 1988, s-a întors de la Jocurile de la Seul cu o medalie de bronz la patru vâsle şi una de argint, la dublu vâsle. In 1989 s-a remarcat pentru prima dată în probele de simplu, câştigând medalia de aur la Mondialele de la Bled. A dominat proba de simplu mai mulţi ani, câştigând şi titlul olimpic, la Barcelona, în 1992. Elisabeta Lipă a intrat apoi în faimosul echipaj feminin românesc de 8+1, care a dominat ani de zile întrecerile continentale, mondiale şi olimpice. Alături de colegele sale, a reuşit să obţină încă trei medalii olimpice de aur, în 1996, la Atlanta, în 2000, la Sydney, şi în 2004, la Atena.



    Cea de a treia sportivă română cu cinci medalii olimpice de aur în palmares este tot o canotoare. Georgeta Damian – Andrunache s-a născut la 14 aprilie 1976, la Botoşani. A debutat în întrecerile de vârf în 1997, la Aiguebellette, în Franţa, când a câştigat argintul în proba de doi rame fără cârmaci, alături de Veronica Cochelea, şi aurul cu echipajul de 8+1. Succesul de la doi rame fără cârmaci, obţinut la Olimpiada din 2000, de la Sydney, alături de Doina Ignat, a reprezentat, la acea vreme, o surpriză. După retragerea Doinei din probele de doi rame, Georgeta şi-a confirmat valoarea alături de Viorica Susanu, cu care a cucerit titlul olimpic la Atena. Tot la Olimpiada elenă a făcut parte şi din echipajul de 8+1, campion olimpic. În 2008, la Olimpiada de la Beijing, Geta şi Viorica au cucerit din nou aurul la doi rame. Au făcut parte şi din echipajul de 8+1 care a câştigat medaliile de bronz.


  • România la Jocurile Olimpice – Canoistul Leon Rotman

    România la Jocurile Olimpice – Canoistul Leon Rotman

    Unul dintre cei mai mari sportivi ai României împlineşte, miercuri 22 iulie, frumoasa vârsta de 86 de ani. Este vorba de fostul canoist Leon Rotman, dublu campion olimpic.



    S-a nǎscut la Bucureşti, fiind al patrulea copil al familiei tâmplarului Iosif Rotman. La 15 ani, ucenic fiind la uzinele Timpuri Noi, a ajuns la sala de lupte a clubului Flacǎra, fiind una din speranţele categoriei 67 kg. În 1952 , aflat pe malul lacului Floreasca, a descoperit sporturile nautice. Peste puţin timp era membru al secţiei de kaiac-canoe de la Dinamo Bucureşti.



    Şi-a convins repede antrenorii cǎ locul sǎu este în ambarcaţiunea de simplu. A obţinut repede o serie de victorii pe plan naţional, astfel cǎ a fost selectat în lotul care a reprezentat România la Olimpiada de la Melbourne, din 1956.



    Trei din cele patru medalii de aur decernate la canoe au revenit sportivilor români, care s-au impus categoric în faţa adversarilor din Rusia şi Ungaria, la acea vreme forţele dominante din sporturile nautice.



    Prima victorie a lui Rotman s-a înregistrat în proba de 10 mii de metri. Românul a avut probleme la înscrierea în concurs, din cauzǎ cǎ ambarcaţiunea sa avea o uşoarǎ torsionare, consideratǎ neregulamentarǎ de organizatori. A primit alta, dar şi aceasta avea o problemǎ: era mai lungǎ decât prevedea regulamentul. S-a procedat la scurtarea canoei, simplu, cu ferǎstrǎul, apoi, pe apǎ, Rotman şi-a arǎtat forţa şi talentul, învingându-i pe favoriţii probei: ungurii János Parti şi István Hernek şi sovieticul Ghenadi Buharin. A sosit la final cu un avans de 80 de metri faţǎ de urmǎtorul clasat, care a fost Parti.



    A urmat finala de la 1000 de metri, unde Rotman era, de acum, favorit. A confirmat pronosticurile şi s-a impus din nou, urmat de aceasta datǎ de Hernek. Ca şi la 10 mii de metri, medalia de bronz i-a revenit lui Buharin.



    A treia medalie de aur obţinutǎ de canoiştii români la Melbourne a fost adusǎ de Alexe Dumitru şi Simion Ismailciuc, în proba de dublu, pe distanţa de 1000 de metri.


    Peste patru ani, la Roma, canoiştii români n-au mai câştigat decât o medalie. Performerul a fost, din nou, Leon Rotman, care s-a întors din capitala Italiei cu un “bronz câştigat la simplu, pe 1000 de metri.