Tag: revelion

  • Iarna, pe litoralul românesc al Mării Negre

    Iarna, pe litoralul românesc al Mării Negre


    Litoralul românesc al Mării Negre este o zonă ce poate atrage indiferent de sezon. Chiar dacă turiştii care aleg această destinaţie nu se pot bucura de aceleaşi tentaţii ca vara, marea crează peisaje ce taie răsuflarea, la temperaturi negative, devenind sursă de inspiraţie pentru fotografii iubitori ai naturii. Marea este înghețată la țărm, iar în larg ies aburi din apă, pe fondul diferențelor de temperatură, astfel încât apa mării pare că fierbe.



    Stabilopozii de pe diguri sunt acoperiți cu perdele de gheață, iar balustradele falezelor sunt împodobite de țurțuri cristalini. În golfuri, apa mării poate îngheța la mal. Lacurile sunt deja înțepenite, prinzând în chingi ambarcațiunile trase la mal. Promenada Cazinoului din Constanța atrage localnicii și turiștii aproape ca vara. Iar în Portul turistic Tomis, la adăpost de vântul de pe litoral, mii de păsări se odihnesc pe luciul îngheţat al apei.



    Traian Bădulescu, operator de turism, ne-a spus cu ce atrage litoralul iarna:


    “Şi în acest an continuă tradiţia românilor de a-şi petrece sărbătorile de iarnă pe litoralul românesc, chiar dacă vorbim de câteva mii de turişti. Ca o noutate din ce în ce mai mulţi turişti aleg şi Crăciunul pe litoral, nu doar Revelionul. Care sunt avantajele? Tarifele sunt ceva mai accesibile decât cele din staţiunile montane, pentru că vorbim de extrasezon în cazul litoralului. Dar, în acelaşi timp, în această perioadă sunt deschise hotelurile de 4 şi 5 stele, cu încălzire centrală, care pot fi deschise tot timpul anului, vorbim de cină festivă, artişti cunoscuţi invitaţi, fireşte, plus că multe hoteluri au şi centre de wellness şi SPA. În plus, reprezintă o experienţă inedită, să îţi petreci sărbătorile de iarnă la malul mării.


    Chiar şi pentru litoral este o creştere faţă de anul trecut, potrivit mai multor touroperatori, cu circa 15% la nivelul rezervărilor pentru litoral. Tradiţia este mai veche, mulţi români merg de Revelion şi pe litoralul vecin, cel bulgăresc, dar din fericire, creşte şi litoralul românesc. Ca o paranteză, chiar pe partea de rezervări early-booking, în perioada toamnei, între octombrie şi decembrie, numărul de rezervări a crescut pentru sezonul viitor, 2024, cu 15%.”



    Iată semne bune şi pentru sezonul viitor estival!


    Dar până atunci, după o plimbare în bătaia aspră a vântului iernii, nimic nu se potriveşte mai bine decât un popas în vreunul din centre SPA de aici, care valorifică tradiţiile locale. Se găsesc astfel, centre care propun ritualuri în cadrul unui hamam tradiţional turcesc, eventual cu o exfoliere cu germeni de grâu, zahăr brun şi apă de rozmarin, posibil urmată de o împachetare cu pulbere din sâmbure de struguri şi în final un masaj de stretching. Sarea de mare, uleiurile de masaj şi măştile pe bază de argilă conferă celor ce le încearcă beneficii atât la nivel fizic, cât şi spiritual.



    Staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Jupiter oferă pachete turistice pentru cei care doresc să petreacă un sejur extra+sezon la malul mării.




  • Revelion în România

    Revelion în România


    În România, există deja o tradiție a organizării de petreceri în piețele marilor orașe la trecerea dintre ani. Scene mari, pe care urcă artiști recunoscuți, atmosferă antrenantă și focuri grandioase de artificii au intrat deja în rețeta de succes a Revelionului. Mai mult decât atât, hotelurile organizează diverse petreceri cu tombole și baluri mascate, în timp ce pensiunile din mediul rural se mândresc cu spectacole de folclor.



    Primăriile din marile orașe, Brașov, Sibiu, Timișoara, s-au pregătit deja cu un program foarte încărcat în noaptea dintre ani. De altfel, există deja o tradiție în acest sens, spune Traian Bădulescu, consultat în turism și purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.


    “Este această tendință ca turiștii să iasă în stradă la miezul nopții și, după aceea, să se întoarcă la hotel sau unde își petrec sărbătorile. Sunt spectacole, focuri de artificii și există și o atmosferă deosebită, până la urmă, când sunt sute sau mii de oameni în stradă, mai ales că față de țări aflate mai la vest, la noi chiar se petrece de Revelion. Avem tradiții îndelungate în privința petrecerii de Revelion.”



    Băile Herculane, o stațiune balneoclimaterică recunoscută pentru apele sale curative, dar și pentru calitatea aerului, poate fi o destinație perfectă pentru Revelion. Astfel, un sejur de patru nopți, într-o cameră dublă, la un hotel de patru stele, ajunge la 1300 de euro. În preț sunt incluse micul dejun în fiecare zi, cina festivă din seara de Revelion și un late brunch în data de întâi ianuarie. Tot aici există și oferte de buget. Puteți închiria, de exemplu, o cameră într-o casă de vacanță de două stele la prețul de doar 150 de lei (50 euro) pe noapte, fără mese incluse. Alegând o stațiune balneoclimaterică, puteți petrece în noaptea dintre ani, dar vă puteți și relaxa în primele zile ale anului 2024, spune Traian Bădulescu.


    Se înregistrează o creștere mare pentru stațiunile balneoclimaterice. Tarifele sunt mai accesibile decât cele ale hotelurilor de top din stațiunile montane, dar și stațiunile balneoclimaterice, până la urmă, se află tot în zone pitorești, de deal și munte. Există o cerere mare deja. Gradul de ocupare este la ora actuală de 90-100% pentru foarte multe hoteluri. Există o cerere mare pentru stațiuni precum Băile Herculane, Băile Felix, Balvanyos, Sovata, Călimănești-Căciulata. Cei mai mulți turiști nu merg în perioada aceasta neapărat pentru tratament în stațiunile balneare, merg pentru calitatea serviciilor și pentru pitorescul regiunilor. Ținând, totuși, cont că vorbim de hoteluri din domeniul balneoclimateric, sunt turiști care aleg servicii de relaxare, de wellness și SPA. Există multe astfel de oferte la hotelurile din stațiunile balneare.”



    Lumea satului românesc este fascinantă în perioada Crăciunului, însă fascinația nu se pierde deloc de Revelion. Pachetele pentru Revelion în Bucovina, de exemplu, includ până la cinci nopți de cazare, în perioada 28 decembrie – patru ianuarie, cu mesele incluse, cină festivă și diverse programe artistice. O cameră dublă, la o pensiune de trei margarete, costă 1245 de lei (250 de euro). Cina festivă se achită separat și costă 450 (90 euro) de lei pentru adulți și 150 (30 euro) de lei pentru copii. Veți admira un foc frumos de artificii, dar veți fi și colindați de urătorii din Bucovina.


    “Sunt foarte mulți turiști care aleg de Revelion zonele dezvoltate din punct de vedere al turismului rural. Avem foarte multe zone de dezvoltate pe partea de turism rural, pornind de la Bran-Moieciu și Fundata. În Fundata, s-a stabilit și renumitul jurnalist englez-român deja, Charlie Ottley, la Șirnea, care este cel mai vechi sat turistic din România, și promovează cu excelență în România. Sunt turiști care aleg Mărginimea Sibiului, Bucovina, Maramureș, Ținutul Neamțului, Munții Apuseni, Oltenia de sub Munte, Vrancea. Avem foarte multe zone de turism rural. Tarifele sunt și destul de accesibile. Sunt turiști care aleg să închirieze o cameră, dar sunt și grupuri de familii, prieteni care închiriază o pensiune întreagă pentru a-și petrece sărbătorile. Pot să spun că multe rezervări pentru pensiuni rurale, ținând cont că o pensiune are puține camere, între 5 și 15, au început să fie făcute încă din primăvară, din aprilie, mai. În ultimii 10-15 ani, în foarte multe localități cu specific rural au început să fie create și evenimente pentru turiști, lăsând la o parte cazarea și cina festivă. De exemplu, sunt oferte precum mici târguri de artizanat cu meșteri artizani pe întâi și două ianuarie, sunt oferte de plimbări cu sania, cu trăsura trasă de cai. Mă bucură că și turiștii români au început din ce în ce mai mult să caute tradițiile.”



    Iar, dacă vă doriți o vacanță activă, puteți alege stațiunile montane, continuă Traian Bădulescu, consultant în turism și purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.


    Din fericire, în acest an ţine și vremea cu noi. Dacă ne amintim bine, anul trecut, în toată Europa, zăpada a venit după jumătatea lunii ianuarie. În acest an, la munte există zăpadă și a impulsionat, bineînțeles, rezervările pentru amatorii de schi și de sporturi de iarnă. Atunci când este zăpadă la munte, foarte mulți preferă să combine petrecerea de Revelion și cu o viață activă, cu sporturi de iarnă. O rezervare pentru Revelion, doar pentru petrecere, înseamnă două-trei nopți de cazare. Dacă rămân și pentru sporturi de iarnă, pot alege chiar o săptămână.”



    Pe de altă parte, revelionul la Marea Neagră vă oferă ineditul. Puteți vedea marea în timpul iernii, uneori furioasă, alteori calmă și înghețată. În același timp, aveți asigurate fastul si veselia obligatorii momentului de trecere într-un an nou. Oferta unui hotel de cinci stele de pe litoralul românesc este de 966 euro pentru un sejur de trei nopți, pentru doi adulți. Pe de altă parte, la un hotel de trei stele, camera dublă twin costă 2548 lei (circa 510 euro) pentru un sejur de două nopți, pentru două persoane.


    “Este o variantă și litoralul. Chiar și pentru litoral există o creștere ușoară a rezervărilor. Lăsând la o parte ineditul petrecerii Revelionului pe malul mării, vorbim de hoteluri de top, de patru și cinci stele, cele deschise tot timpul anului. Sunt zeci de hoteluri deschise permanent și pe litoral. Tarifele sunt mai mici, firește, decât la munte, pentru că la munte, totuși, este vârful de sezon. Sunt hoteluri de calitate, unele dintre ele cu centre de wellness și de SPA. Vorbim și de o petrecere în general de Revelion, cină festivă cu artiști cunoscuți. Pot să spun că, în acest an, s-a înregistrat o creștere a rezervărilor pentru litoral, chiar și de Crăciun, nu numai de Revelion. De obicei, tradiția era ca turiștii să meargă de Revelion. Nu vorbim de un număr foarte mare, sunt câteva mii, dar, oricum, e o tradiție mai nouă, de vreo 10-15 ani, care se menține.”



    Oferta pentru petrecerea Revelionului în România este foarte diversă și pentru toate buzunarele. Există însă un numitor comun, indiferent de varianta aleasă: bucuria și speranța într-un an mai bun. La mulți ani!






  • Jurnal românesc – 04.01.2023

    Jurnal românesc – 04.01.2023

    Departamentul
    pentru Românii de Pretutindeni anunţă că Proiectul Strategiei Naționale pentru
    Românii de Pretutindeni 2023 – 2026 poate fi consultat pe site-ul propriu
    dprp.gov.ro.
    Strategia Naţională pentru Românii de Pretutindeni este documentul
    de politici publice în care se regăsesc obiectivele, direcţiile de acţiune şi
    măsurile prevăzute pentru perioada 2023 – 2026, adaptate la nevoile curente ale
    comunităţilor istorice şi ale diasporei de mobilitate, în vederea păstrării,
    afirmării şi promovării identităţii româneşti. Departamentul îi îndeamnă pe cei
    interesaţi să consulte proiectul şi să vină cu propuneri pentru îmbunătăţirea
    acestuia, care pot fi transmise la adresa de email proiect.poca@dprp.gov.ro.
    Cea mai recentă actualizare a proiectului Strategiei a fost realizată la 8
    decembrie 2022.




    Peste 500.000 de
    persoane au luat parte la petrecerile publice şi concertele organizate în
    noaptea de Revelion, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne,
    Monica Dajbog.
    Aceasta a precizat că evenimentele s-au desfăşurat fără să
    fie înregistrate incidente extrem de grave şi că în perioada 30 decembrie
    2022 – 2 ianuarie 2023, aproximativ 24.000 de angajaţi ai MAI au fost
    mobilizaţi la nivelul întregii ţări. La rândul său, subcomisarul de poliţie
    Cătălin Rusu, reprezentant al Poliţiei de Frontieră, a anunţat că, în
    minivacanţa de Revelion, au efectuat formalităţile de control la graniţă
    aproximativ 570.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu 130.000
    mijloace de transport. Cea mai tranzitată frontieră a fost cea aeriană, unde au
    efectuat formalităţile peste 200.000 de persoane. Pe cale terestră, cea mai
    solicitată a fost graniţa cu Ungaria, tranzitată de 134.000 de persoane.




    Peste 120.000 de
    oameni au vizitat, anul trecut, parcul Mini Transilvania, de lângă municipiul
    Odorheiu Secuiesc, unde se află machete ale unor clădiri reprezentative din
    Transilvania, monumente istorice şi de arhitectură, incluse în Patrimoniul
    UNESCO sau în Patrimoniul Naţional.
    70% dintre vizitatori au venit din ţară,
    iar 30% din străinătate, a declarat iniţiatorul parcului, Fazakas Szabolcs.
    Potrivit acestuia, vremea bună i-a determinat pe turişti să viziteze parcul
    chiar şi în primele două zile ale anului 2023. Au venit atât turişti care
    erau în zonă să petreacă Revelionul, cât şi rudele localnicilor, veniţi de
    sărbători din alte ţări, a spus Szabolcs. În parc a fost construită o
    mini-cetate medievală, potrivită mărimii copiilor, unde există şi un bastion al
    slăninelor, cu trimitere la biserica de la Dârjiu, singurul monument din
    Harghita inclus în Patrimoniul UNESCO şi care are un bastion unde oamenii îşi
    păstrează slănina. De asemenea, sunt expuse şi mai multe casete cu cele mai
    interesante imagini de pe cupolele bisericilor din Transilvania. Parcul dispune
    şi de un mini-trenuleţ, care îi plimbă pe turişti printre multe clădiri
    istorice în miniatură, iar anul trecut a devenit funcţional şi un
    mini-cinematograf, unde sunt proiectate desenele animate Legendarium, realizate
    de studioul înfiinţat de Fazakas Szabolcs. Proiecţiile au loc, cu precădere, în
    limbile română, maghiară şi engleză. În 2022, în parc au fost amplasate 20 de
    noi machete, iar pentru acest an se află în pregătire un parc al insectelor.
    Parcul Mini Transilvania a fost inaugurat în august 2020, iar iniţiatorul său
    spune că este multicultural, pentru că sunt reprezentate clădiri realizate de-a
    lungul vremii de români, saşi şi secui.




    Scriitorul şi
    academicianul Dumitru Radu Popescu a încetat din viaţă la vârsta de 87 de ani.
    Nuvelist, romancier şi dramaturg, acesta a fost considerat unul dintre cei mai
    importanţi scriitori români ai literaturii contemporane. Dumitru Radu Popescu
    s-a născut la 19 august 1935, în satul Păuşa din judeţul Bihor, într-o familie
    de învăţători. A debutat în 1958 cu volumul de nuvele şi schiţe
    Fuga, iar romanele sale mai importante sunt Vara
    Oltenilor, F, Vânătoarea regală, O bere
    pentru calul meu, Ploile de dincolo de vreme, Împăratul
    norilor, Podul de gheaţă şi Oraşul îngerilor. A
    semnat la revistele Steaua, Tribuna şi
    Contemporanul din Cluj, la ultimele două fiind şi redactor-şef. A
    scris piesele de teatru Vara imposibilei iubiri, Vis,
    Aceşti îngeri trişti şi Pădurea cu pupeze, dar şi
    scenarii de filme, precum Prea mic pentru un război aşa de mare şi
    Duios Anastasia Trecea. A fost recompensat cu Premiul Uniunii
    Scriitorilor în 1964, 1969, 1973, 1975, 1978, 1979 şi 1980 şi cu premiul I.L.
    Caragiale al Academiei Române în 1970. A fost preşedinte al Uniunii
    Scriitorilor din 1981 până în 1989. În 1997 a devenit membru corespondent al
    Academiei Române, iar în 2006 a devenit membru titular. Din acelaşi an a fost
    director general al Editurii Academiei Române şi vicepreşedinte al Consiliului
    ştiinţific editorial.


  • Revelion tru România

    Revelion tru România

    Andicra di añilli di ma ninti, triţearea anamisa di añi, dimi ditu 2021 tru 2022 numata va s’hibă nsimnată cu spectacoli și focuri grandioase di artifiţii iuţido tu România. Sunt dominanti ofertili tru unităț di cazari cama di mardzina tu fise, alargu di călbălăki. Ari ama și ndauă oferti tră triţearea cu zaeafeti a Revelionului pi geadei, la evenimente organizate, ti exemplu, di autoritățli locale ditu Iași, Constanța, Craiova. Di altă parte, Cluj Napoca, Baia Mare și Suceava va s’hibă ndreapti maş focuri di artificii.



    Opearatorlli privaț aprăftăsiră să s’adapteadză la condițiili di tora băgati di pandimia di Covid 19, spuni Traian Bădulescu, consultantu tru turism. “Tru tută România poati s’hibă faptu un Revelion muşeatu, di itia a avearillei cu adeţli. Ni-aducu amiti că aoa şi șasi, șapte ani, ună firmă internațională adră un studiu ti oara până la cari s’facă Revelionul, andicra di naționalitate. Pi protlu loc eara Rusia, pi locul doilu eara Ucraina, iara pi treilu loc eara România cu oara 4:30. Dimi, românlu lu ariseaşti s’treacă zaeafetea, iara adeţ ca a noasti ma aretucu ari tu alti locări. Hăbarea bună easti că, la oara aesta, ași cum spusş mini, s’aproaki ti intrari și testile antigen și PCR. Acaţă multu, di itia că nu tuț româñilli s’vaccinară.”



    Ntribarea armmâni: Iu s’fătemu Revelionul? Apandisea: Tru locurli iu li ţănemu adeţli, iu lumea s’dukeaşti ghini cu zaeafetea. Traian Bădulescu. “Pritu hori, ti exemplu, pi ningă atea că turiștilli pot s’hărsească di un cadru a fisillei ahoryea, pot ta spriimnă cu sanca traptă di calli, pot s’llia parti la ñiţ festivaluri cu adeţ. Ma s’aleagă turismul pritu hori, turiștilli pot s’veadă adeţli ditu kirolu a sărbătorlor di iarnă. Ari multi locuri dizvultate ti turismul rural, cum suntu locurli Bran Moeciu, Mărginimea Sibiului, Maramureș, Bucovina, Oltenia di sum munte, Neamț și ași ma largu. Deapoa, suntu stațiunile montane. România baş ari stațiuni montane dizvoltate ca Poiana Brașov, Sinaia, Predeal, Păltiniș, Borșa tru Maramureș, Slănic Moldova, Vatra Dornei.


    Di altă parte, stațiunile balneoclimaterice sunt multu căftate, iara tru top sunt Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Balvanyos. Ună mare parte ditu hoteluri sunt di calitate, stațiunile sunt arădăpsiti tru zone naturale muşeati, di munte I pi măyuli, cu aeru kiskinu, iara turiștilli, acă nu negu la tratament, au căbilea ti SPA. Tutunăoară, păhadzlli sunt multu buñi. Easti ună legendă că tru România easti multu scump. E, ari hoteluri tru Poiana Brașov iu ună preaclle poate s’păltească şindauă ñilli di euro tră un sejur di ndauă dzăli ti Revelion, tru cari easti acăţatu tu isapi și un spectacol di calitate. Ghini ma nu suntu multi hoteluri la aestu păhă și ari oferte tră tuti gekili. Păhadzlli nkisescu di la 500-1000 di lei di persoană tră ndauă dzăli și pot s’agiungă până la ună ñille di euro ti persoană.”



    Tră exemplificari, lu’căftămu Dan Buru, referent cultural tru cadrul a Primăriillei Băile Herculane. “Stațiunea Băile Herculane easti ndreaptă cu lenu turlii di oferti. Easti ună stațiune di munte, tru cari revelioanele s-ndreapsiră cafi anu, iara anlu aestu nu faţi excepție. La noi, iasi tu videală diversitatea ofertăllei turistică, di la casi particulare, până la pensiuni și hoteluri di ţinţii steale, di la pensiuni ñiţ, până la hoteluri cu 500 di udadz. Tuti aesti ndregu programe ditu nai ma diverse di Revelion tră oaspițlli a stațiunillei. Ti exemplu, un hotel di patru steale u ari oaspită Anca Țurcașiu, cari, deadunu cu Iulia Dumitrache Band, asiguripsescu ună zaeafeti ti anami. Un altu hotel ălli călisi pi Lora și pe Ștefan Stan și ndreapsi multi surprizi. Ună altă unitate di cazare ndreapsi un spectacol folcloric bănățean.”



    Păhadzlli afișaţ di agențiile di turismu suntu anamisa di 1400 (280 di euro) și 4800 di lei (980 di euro). Sunt acăţati tu isapi tuti aţeali trei measi, iara, tru gama superioară a păhălui sunt incluse și spectacolu, measa di Revelion și intrarea la SPA.



    Tru condițiile di adză, nica putem s’lugursimu atractivă oferta ta s’treacă noaptea di Revelion pi geadei? “Tiñisinda, cadealihea, regulile di thimelliu, cu dizinfectari și cu purtarea a prusupidăllei, probleme nu suntu orlea zorlea mări. România, tru aestu kiro, easti văsilia ditu Europa cu nai multi pțăni infectări, acă earamu pi lista aroșe aoa şi doi meşi. Cumu ţi s’hibă, easti ună văsilie cu ună ofertă filotimă di triţeari a kirolui tu fisi, iu s’tinisescu regulile di prevenție a infectarillei cu Covid 19 tru unitățli di cazari. Neise, lipseaşti s’nu agărşimu că turismul nsimneadză sănătate fizică și mentală. Nu poț s’armăñi totna ncasă, iara turiștilli pot s’hibă responsabili și pot s’li ţănă regulile.”



    Cari ţi s’hibă loclu iu va s’triteţ cu Revelionlu, tru protili dzăli a năului an puteţ s’vă planificaţ viziti ică lenu turlii di activităț cum suntu priimnări cu sanca, discurmari la SPA, activitate fizică pi pârtia di schi, viziti la născănti obiective turistiţi. Di itia că putearea a exemplului angreacă Traian Bădulescu, consultant di turism, avu colaborari trei ani și cu Compania Municipală di Turism a Bucureștiului. Lu ntribămu cari fu, impresia cu cari fudziră turiștilli ditu România.


    “Avumu un punct di informare tru misuhorea-a ăsăbălui și avumu mulţă turiști xeni. Vărnu nu eara niifharistusitu ti ţi vidzu București, pi Valea Prahovăllei și tru România ngeneral. Ti exemplu, n’iaducu aminti di un cetățean australian cari eara vinitu ti prota oară tru Europa tru România. Căţe? Ti amărtie, nu di itia a promovarillei. Avea nviţată ti România pi internet. Lli-antribămu tuţ turiștilli ţi nu lă ari hari și tamamu ţiva nu avură ti spuneari, cu excepția la năndoi cari vrură ta s’veadă ma multi casi znuiti. Un lider a turismului di incoming, domnul Gheorghe Fodoreanu, spunea aoa şi ndoi añi că nai marea dgheafurauă tru Europa anamisa di gradlu di aștiptare și gradlu di haristuseari easti tru România. Ti amărtie, gradlu di aștiptari easti nica ñicu, di itia că nu știm s’nă făţemu promovare, ama gradul di haristseari fu multu mari.”



    Dimi, cu unu purtatici tiñisitu, cutiñisearea a năndauă reguli di bază tră ta s’nu s’arăspăndească viruslu Covid-19, România poate s’hibă destinația ideală tră s’triţemu tu muşuteată Revelionlu.



    Autoru: Daniel Onea

    Armânipsearea: Taşcu Lala















  • Revelion în România

    Revelion în România


    Spre deosebire de anii precedenți, trecerea din 2021 în 2022 nu va mai fi marcată cu spectacole și focuri grandioase de artificii peste tot în România. Sunt dominante ofertele în unități de cazare retrase, în mijlocul naturii, departe de aglomerație. Există însă și câteva oferte de petrecere a Revelionului în stradă, la evenimente organizate, de exemplu, de autoritățile locale din Iași, Constanța, Craiova. Pe de altă parte, în Cluj Napoca, Baia Mare și Suceava vor fi organizate doar focuri de artificii.



    Operatorii privați au reușit să se adapteze condițiilor actuale impuse de pandemia de Covid 19, spune Traian Bădulescu, consultant în turism. “În toată România se poate petrece un Revelion frumos, datorită bogăției tradițiilor. Îmi amintesc că acum șase, șapte ani, o firmă internațională a realizat un studiu despre ora până la care se petrece Revelionul, în funcție de naționalitate. Pe primul loc era Rusia, pe locul al doilea era Ucraina, iar pe al treilea loc era România cu ora 4:30. Așadar, românului îi place să petreacă, iar tradiții ca la noi se întâlnesc mai rar. Vestea bună este că, la ora actuală, așa cum am susținut și eu, se acceptă pentru acces și testele antigen și PCR. Contează mult, întrucât nu toți românii s-au vaccinat.”



    Întrebarea rămâne: Unde ne petrecem Revelionul? Răspunsul: În locurile unde păstrăm tradițiile, unde lumea se simte bine și petrece. Traian Bădulescu. “În zona rurală, de exemplu, pe lângă faptul că turiștii pot beneficia de un cadru natural deosebit, se pot plimba cu sania trasă de cai, pot participa la mici festivaluri de tradiții. Alegând turismul rural, turiștii pot vedea obiceiurile din timpul sărbătorilor de iarnă. Sunt foarte multe zone dezvoltate pentru turismul rural, cum ar fi zonele Bran Moeciu, Mărginimea Sibiului, Maramureș, Bucovina, Oltenia de sub munte, Neamț și așa mai departe. Apoi, ar fi stațiunile montane. România chiar are stațiuni montane dezvoltate ca Poiana Brașov, Sinaia, Predeal, Păltiniș, Borșa în Maramureș, Slănic Moldova, Vatra Dornei.


    Pe de altă parte, stațiunile balneoclimaterice sunt foarte căutate, iar în top sunt Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Balvanyos. O mare parte dintre hoteluri sunt de calitate, stațiunile sunt amplasate în zone naturale frumoase, de munte sau de deal, cu aer curat, iar turiștii, chiar dacă nu merg la tratament, au acces la SPA. Totodată, prețurile sunt foarte bune. Este o legendă că în România este foarte scump. Da, există hoteluri în Poiana Brașov unde un cuplu poate plăti și câteva mii de euro pentru un sejur de câteva zile de Revelion, în care este inclus și un spectacol de calitate. Însă nu sunt multe hoteluri la acest preț și există oferte pentru toate buzunarele. Tarifele pornesc de la 500-1000 de lei de persoană pentru câteva zile și pot ajunge până la o mie de euro de persoană.”



    Pentru a exemplifica, l-am contactat pe Dan Buru, referent cultural în cadrul Primăriei Băile Herculane. “Stațiunea Băile Herculane este pregătită cu oferte variate. Este o stațiune de munte, în care revelioanele s-au organizat în fiecare an, iar anul acesta nu face excepție. La noi, se remarcă diversitatea ofertei turistice, de la case particulare, până la pensiuni și hoteluri de cinci stele, de la pensiuni mici, până la hoteluri cu 500 de camere. Toate acestea pregătesc programe dintre cele mai diverse de Revelion pentru oaspeții stațiunii. De exemplu, un hotel de patru stele o are invitată pe Anca Țurcașiu, care, împreună cu Iulia Dumitrache Band, va asigura o petrecere extraordinară. Un alt hotel i-a invitat pe Lora și pe Ștefan Stan și a pregătit multe surprize. O altă unitate de cazare a pregătit un spectacol folcloric bănățean.”



    Prețurile afișate de agențiile turism se situează între 1400 (280 de euro) și 4800 de lei (980 de euro). Sunt incluse toate cele trei mese, iar, în gama superioară a prețului sunt incluse și spectacolul, masa de Revelion și accesul la SPA.



    În condițiile actuale, mai putem considera atractivă oferta de a petrece noaptea de Revelion în stradă? “Respectând, bineînțeles, regulile de bază, dezinfectându-ne și purtând măști, probleme nu sunt neapărat mari. România, în prezent, este țara din Europa cu cele mai puține infectări, chiar dacă am fost pe lista roșie acum două luni. Oricum, este o țară cu o ofertă generoasă de petrecere a timpului în natură, unde se respectă regulile de prevenție a infectării cu Covid 19 în unitățile de cazare. În final, trebuie să reținem că turismul înseamnă sănătate fizică și mentală. Nu poți rămâne mereu în casă, iar turiștii pot fi responsabili și pot păstra regulile.”



    Indiferent de zona în care veți alege să petreceți Revelionul, în primele zile ale noului an vă puteți planifica vizite sau diverse activități cum ar fi plimbări cu sania, relaxare la SPA, activitate fizică pe pârtia de schi, vizite la anumite obiective turistice. Întrucât puterea exemplului. Traian Bădulescu, consultant de turism, a colaborat trei ani și cu Compania Municipală de Turism a Bucureștiului. L-am întrebat care a fost, în general, impresia cu care au plecat turiștii din România.


    “Am avut un punct de informare în centrul orașului și am primit mulți turiști străini. Nimeni nu era nemulțumit de ce a văzut în București, pe Valea Prahovei și în România în general. De exemplu, îmi amintesc de un cetățean australian care fusese pentru prima oară în Europa în România. De ce? Din păcate, nu datorită promovării. Aflase despre România pe internet. I-am întrebat pe toți turiștii ce-i nemulțumește și chiar n-au avut nimic de zis, cu excepția câtorva care și-au dorit să vadă mai multe clădiri restaurate. Un lider al turismului de incoming, domnul Gheorghe Fodoreanu, spunea acum câțiva ani că cea mai mare diferență în Europa între gradul de așteptare și gradul de satisfacție este în România. Din păcate, gradul de așteptare este încă mic, fiindcă nu știm să ne facem promovare, însă gradul de satisfacție a fost foarte mare.”



    Așadar, comportându-vă responsabil, respectând câteva reguli de bază pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19, România poate fi destinația ideală pentru a petrece Revelionul.







  • Preparate pentru masa de Anul Nou

    Preparate pentru masa de Anul Nou

    De câţiva ani a crescut
    interesul românilor de a petrece
    Revelionul în stradă, urmărind spectacolele din locurile publice şi focurile de artificii. Sunt însă şi români care preferă să petreacă noaptea de Revelion acasă sau la restaurant, în jurul mesei pe
    care sunt aduse diferite preparate tradiţionale pentru această noapte specială.
    Pe lângă brad, locuinţa este decorată cu crenguţe de vâsc despre care se spune
    că aduc noroc. Masa festivă de Revelion începe după ora 21, iar musafirii sunt
    îmbiaţi cu diverse aperitive precum ouă umplute, salată boeuf, brânzeturi,
    preparate din carne de porc şi piftie.


    Ouăle umplute reprezintă unul
    dintre aperitivele mesei de Revelion. Acest aperitiv este uşor de preparat.
    Avem nevoie de 10 ouă pentru umplut şi de un altul pentru maioneză, iar pentru
    umplutură folosim pate de ficat sau brânză. Se lasă ouăle la fiert până se fac
    tari şi, până se răcesc, se pregăteşte maioneza din gălbenuşul unui ou crud,
    care se amestecă cu puţin muştar şi cu ulei care se adaugă puţin câte puţin
    până când obţinem cantitatea dorită. Apoi, se taie ouăle în jumătate, pe lung,
    iar gălbenuşurile vor fi amestecate cu pateul, cu puţin piper măcinat şi cu
    sare după gust. Cu acest amestec vor fi umplute jumătăţile de ou, după care vor
    fi puse pe un platou şi ornate cu maioneză şi, eventual, cu o frunză de
    pătrunjel.


    O altă vedetă a mesei
    festive de Anul Nou este salata boeuf, care are la bază o salată germană
    amestecată cu maioneză şi care a fost modificată, se pare, în secolul al
    19-lea, în bucătăriile boierilor din partea sudică a României. Pentru a pregăti
    salata de boeuf, avem nevoie de carne de vită şi cartofi în cantităţi egale, de
    câţiva castraveţi muraţi şi de câţiva gogoşari muraţi în oţet, de o conservă de
    mazăre, de câţiva morcovi şi de maioneză. Se fierb cartofii, morcovii şi
    carnea, având grijă ca legumele să nu se sfărâme, iar după ce se răcesc se taie
    în cuburi foarte mici, la fel ca şi castraveţii şi gogoşarii. Toate acestea se
    amestecă într-un castron împreună cu maioneza după care totul se răstoarnă pe
    un platou unde i se dă forma unui tort, acoperit cu un strat subţire de
    maioneză. Se ornează cu felii subţiri de gogoşari şi castraveţi, cu rondele de
    morcov şi cu rondele provenite dintr-un ou fiert. În Germania există o salată
    asemănătoare, cu un amestec de carne, legume fierte, sfeclă roşie, ceapă şi
    castraveţi muraţi, cunoscută în România sub denumirea de salată berlineză.


    După aceste aperitive, pe masa festivă de Revelion
    sunt aduse felurile principale, precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din
    carne de porc cu garnitură de varză călită. Tradiţia de a mânca preparate pe
    bază de carne de porc este întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria,
    Germania, Italia sau Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar
    în Austria pe masa de Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea
    pentru că tradiţia de a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se
    bazează pe credinţa că porcul simbolizează progresul şi prosperitatea.


    Cozonacul şi plăcinta cu
    răvaşe reprezintă, de obicei, desertul mesei de Revelion. Plăcinta cu răvaşe este
    cu brânză dulce şi cu stafide, dar în interior se află şi bileţele pe care sunt
    scrise diferite mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va
    descoperi o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îl
    caracterizează. Pentru că este ultima rubrică gastronomică din acest an, nu ne
    rămâne decât să vă urăm Poftă bună şi La mulţi ani!.

  • Preparate pentru masa de Anul Nou

    Preparate pentru masa de Anul Nou

    De câţiva ani a crescut
    interesul românilor de a petrece
    Revelionul în stradă, urmărind spectacolele din locurile publice şi focurile de artificii. Sunt însă şi români care preferă să petreacă noaptea de Revelion acasă sau la restaurant, în jurul mesei pe
    care sunt aduse diferite preparate tradiţionale pentru această noapte specială.
    Pe lângă brad, locuinţa este decorată cu crenguţe de vâsc despre care se spune
    că aduc noroc. Masa festivă de Revelion începe după ora 21, iar musafirii sunt
    îmbiaţi cu diverse aperitive precum ouă umplute, salată boeuf, brânzeturi,
    preparate din carne de porc şi piftie.


    Ouăle umplute reprezintă unul
    dintre aperitivele mesei de Revelion. Acest aperitiv este uşor de preparat.
    Avem nevoie de 10 ouă pentru umplut şi de un altul pentru maioneză, iar pentru
    umplutură folosim pate de ficat sau brânză. Se lasă ouăle la fiert până se fac
    tari şi, până se răcesc, se pregăteşte maioneza din gălbenuşul unui ou crud,
    care se amestecă cu puţin muştar şi cu ulei care se adaugă puţin câte puţin
    până când obţinem cantitatea dorită. Apoi, se taie ouăle în jumătate, pe lung,
    iar gălbenuşurile vor fi amestecate cu pateul, cu puţin piper măcinat şi cu
    sare după gust. Cu acest amestec vor fi umplute jumătăţile de ou, după care vor
    fi puse pe un platou şi ornate cu maioneză şi, eventual, cu o frunză de
    pătrunjel.


    O altă vedetă a mesei
    festive de Anul Nou este salata boeuf, care are la bază o salată germană
    amestecată cu maioneză şi care a fost modificată, se pare, în secolul al
    19-lea, în bucătăriile boierilor din partea sudică a României. Pentru a pregăti
    salata de boeuf, avem nevoie de carne de vită şi cartofi în cantităţi egale, de
    câţiva castraveţi muraţi şi de câţiva gogoşari muraţi în oţet, de o conservă de
    mazăre, de câţiva morcovi şi de maioneză. Se fierb cartofii, morcovii şi
    carnea, având grijă ca legumele să nu se sfărâme, iar după ce se răcesc se taie
    în cuburi foarte mici, la fel ca şi castraveţii şi gogoşarii. Toate acestea se
    amestecă într-un castron împreună cu maioneza după care totul se răstoarnă pe
    un platou unde i se dă forma unui tort, acoperit cu un strat subţire de
    maioneză. Se ornează cu felii subţiri de gogoşari şi castraveţi, cu rondele de
    morcov şi cu rondele provenite dintr-un ou fiert. În Germania există o salată
    asemănătoare, cu un amestec de carne, legume fierte, sfeclă roşie, ceapă şi
    castraveţi muraţi, cunoscută în România sub denumirea de salată berlineză.


    După aceste aperitive, pe masa festivă de Revelion
    sunt aduse felurile principale, precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din
    carne de porc cu garnitură de varză călită. Tradiţia de a mânca preparate pe
    bază de carne de porc este întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria,
    Germania, Italia sau Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar
    în Austria pe masa de Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea
    pentru că tradiţia de a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se
    bazează pe credinţa că porcul simbolizează progresul şi prosperitatea.


    Cozonacul şi plăcinta cu
    răvaşe reprezintă, de obicei, desertul mesei de Revelion. Plăcinta cu răvaşe este
    cu brânză dulce şi cu stafide, dar în interior se află şi bileţele pe care sunt
    scrise diferite mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va
    descoperi o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îl
    caracterizează. Pentru că este ultima rubrică gastronomică din acest an, nu ne
    rămâne decât să vă urăm Poftă bună şi La mulţi ani!.

  • În județul Mureș

    În județul Mureș

    Pornind într-un
    traseu virtual din municipiul de reședință, Târgu Mureș, denumit și Orașul
    Trandafirilor, descoperim o multitudine de destinații interesante și o gamă
    variată de petrecere a timpului liber. Pe lângă celebra cetate medievală,
    Sighișoara, există peste o sută de conace și castele din diverse epoci, dar și
    o stațiune balneoclimaterică de renume, Sovata. Nu în ultimul rând, veți fi
    cuceriți de obiectele meșteșugărești în ceramică și în lemn.



    Deși nu s-au
    păstrat clădiri foarte vechi în orașul reședință de județ, Târgu Mureș, acesta
    trecând prin mai multe incendii de-a lungul timpului, vechea urbe reușește să-și
    păstreze aerul medieval în partea centrală. O serie de clădiri frumos ornamentate
    amintesc de vechiul târg din perioada medievală sau de orașul în plină
    dezvoltare din perioada interbelică. E obligatoriu un popas în Palatul Culturii, o plimbare prin labirintul din Sala Oglinzilor, o vizită
    în cele două catedrale ortodoxe sau în cetate. Tot aici veți remarca și Teatrul
    Național, cu arhitectură modernă și cu istorie în arta teatrală românească.

    Sanda
    Vițelar, consilier de comunicare și mass media în cadrul Consiliului Județean
    Mureș: În municipiul reședință de județ Târgu Mureș, vă invităm să vă opriți
    în centrul orașului. Aici, clădirile istorice vorbesc despre trecutul
    multicultural al Orașului Trandafirilor. Veți vedea două dintre clădirile cele
    mai reprezentative la nivel național pentru stilul Art Nouveau, respectiv Palatul
    Culturii și Palatul Administrativ, cele
    care arată începuturile curentului Secession transilvănean. Tot la Târgu Mureș vă așteaptă Platoul
    Cornești, un spațiu de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii și locul
    în care puteți vizita Grădina Zoologică, a doua ca mărime din România. De
    asemenea, în sezonul cald, puteți să faceți plajă și să vă scăldați în
    Complexul Sportiv Mureșul, care vă stă la dispoziție cu trei bazine în aer
    liber, unul acoperit, precum și cu un lac artificial pentru plimbări cu barca.


    Mai mult decât
    atât, în această perioadă puteți vizita piața de Crăciun din centrul orașului,
    unde au fost inaugurate și două patinoare mari. Apoi, din Târgu Mureș, puteți
    face un adevărat periplu medieval pe străduțele pline de farmec ale Sighișoarei.
    Aceasta e atestată încă din anul 1280, iar nouă din fostele 14 turnuri încă vă
    așteaptă pentru a trăi, măcar pentru o vreme, în grandoarea timpurilor trecute.

    Nicolae Teșcula, directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, o instituție de
    cultură înființată în anul 1899, ne vorbește despre punctul de atracție al
    cetății: Turnul cu Ceas este construit în secolul al XIV-lea. A fost sediul
    primăriei orașului până la reforma religioasă, are o înălțime de 64 de metri.
    Practic, acoperișul e mai înalt decât corpul. Până la nivelul balconului, care
    este vizitabil, sunt 30 de metri și alți 34 de metri numără de acolo acoperișul.
    În vârf se află o giruetă, un cocoș, în funcție de cum își schimbă poziția știm
    că va fi ploaie în oraș sau va fi vreme bună. De asemenea, impresionante sunt
    și figurinele ceasului, toboșarii care bat ora exactă, anumite figurine cu rol
    simbolic: Justiția, Călăul, Pacea. Mai sunt câteva care își modifică poziția la
    orele 6.00 și 18.00. Totodată, și figurinele care reprezintă zilele săptămânii
    își schimbă poziția la miezul nopții. Actualul mecanism este bătrân și el, e
    din 1906, însă primul mecanism de ceas de turn este atestat în Sighișoara de la
    începutul sec. al XVII-lea. De altfel, ne putem lăuda că, la mijlocul secolului
    al XVI-lea, primul ceasornicar cunoscut, era vorba de un lăcătuș, era
    sighișorean. Deci, în domeniul orologeriei, Sighișoara a avut o mare tradiție.


    La 69 de
    kilometri cu mașina, la poalele Munților Gurghiu, veți găsi în Mureș o stațiune
    balneoclimaterică de tradiție: Sovata. Peter Ferenc, președintele Consiliului
    Județean Mureș:

    Există lacuri sărate care sunt unice nu
    numai în România, ci și în Europa. Aceste lacuri sărate, cu nămolurile lor
    sapropelice, asigură tratamente balneare renumite în țară și peste hotare. Tratamentele
    sunt în primul rând pentru boli locomotorii, dar se obțin rezultate foarte bune
    și în cazul unor boli ginecologice și,
    de asemenea, sterilitatea se tratează foarte bine prin aceste tratamente.
    Există și anumite tratamente pentru boli respiratorii. Avem un lac helioterm
    care e încălzit de razele solare. Există o peliculă de apă dulce deasupra apei
    sărate din lac. Se creează un efect de seră, iar lacul se încălzește și la
    peste 40 de grade. Este un lac foarte iubit de turiști. Ei vin să încerce ce
    înseamnă un lac care se încălzește la soare, la o temperatură așa de mare.


    Pentru Crăciun și
    Revelion există oferte atractive la Sovata. Spre exemplu, un pachet de cinci
    zile cu cazare la un hotel de trei stele cu SPA costă aproximativ 300 de euro.
    În pachet sunt incluse mesele și diverse activități: vizitarea unor cătune
    formate pe un platou vulcanic, plimbări pe Drumul Sării și o vizită la salina
    Praid, la doar nouă km de Sovata. La Praid, doritorii se pot bucura de un
    centru wellness cu piscine acoperite. Apa terapeutică sărată, carbogazoasă,
    termală, cu o concentrație mare de minerale, cu sursa la 1000 m adâncime, e
    ideală pentru păstrarea și îmbunătățirea sănătății.


    Conace și castele
    veți întâlni des în județul Mureș, însă, dintre toate, opriți-vă la Zau de
    Câmpie. Aici veți vedea un castel aparte. Sanda Vițelar, din cadrul Consiliului
    Județean Mureș:

    Castelul Ugron, cunoscut și sub numele de
    Castelul Calendar. Are 365 de ferestre, patru turnuri, la fel ca numărul
    anotimpurilor, 52 de camere, câte sunt săptămânile dintr-un an, 7 terase, cât
    zilele săptămânii și 12 holuri, care reprezintă lunile anului. Aici puteți găsi
    o poveste de dragoste sub semnul căreia a și fost construit castelul, o
    dragoste neîmplinită între proprietarul castelului și o prințesă rusă. Vă
    așteptăm să vizitați minunățiile din județul Mureș.


    În speranța că
    v-am convins de ineditul acestei destinații, vă așteptăm și data viitoare cu o
    noi idei de vacanță.

  • Jurnal românesc – 04.01.2019

    Jurnal românesc – 04.01.2019

    Circa 2 milioane de persoane au tranzitat frontierele României, în perioada 21 decemebrie 2018 – 2 ianuarie 2019. Traficul a fost cu 13% mai intens decât într-o perioadă obişnuită. Cel mai tranzitat punct rutier de trecere a frontierei a fost cel de pe autostrada Nădlac-Arad, pe unde au trecut peste 262.000 de persoane din cele 727.000 care au tranzitat frontiera de vest. Poliţiştii de frontieră le recomandă călătorilor să folosească toate cele 11 puncte rutiere de trecere a graniţei din vestul României. În judeţul Arad sunt patru puncte auto de trecere a frontierei, la Nădlac pe DN7, la Nădlac pe autostradă, la Turnu şi Vărşand. În judeţul Timiş se poate trece pe la Cenad, în judeţul Bihor pe la Salonta, Borş, Valea lui Mihai şi Săcuieni, iar în Satu Mare pe la Urziceni şi Petea. Poliţia de Frontieră Română reaminteşte de existenţa unei aplicaţii on-line, disponibilă pe pagina de internet politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a graniţei.



    Peste 166.000 de turişti români au ajuns de Revelion în staţiunile ţară, cu 4,5% mai mult decât în anul precedent, şi au cheltuit peste 187,5 milioane de lei – aproximativ 40 de milioane de euro – în creştere cu 8,5%, faţă de Revelionul anterior, conform datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. 57.000 de turişti au preferat să-şi petreacă noaptea de Revelion la pensiuni, peste 28.000 în staţiunile balneare, 37.000 la munte, iar peste 42.000 de persoane au optat pentru hotelurile din marile oraşe ale României. Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş şi Bucovina. La polul opus doar 10.500 de turişti români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate şi au cheltuit aproximativ 6,1 milioane de euro. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în Austria, Franţa, Italia şi Bulgaria.



    Casa Naţională de Asigurări de Sănătate informează că asiguraţii pot folosi cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe document, ca urmare a prelungirii de la 5 la 7 ani a valabilităţii acestora. “Asiguraţii pot folosi la toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asiguraţi”, transmite CNAS. Instituţia oferă drept exemplu cardurile care au înscrisă data de expirare 31.01.2019, care vor fi valabile până la 31.01.2021. “Aceasta înseamnă că deţinătorul de card nu are nevoie de adeverinţă sau de alte modalităţi de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate”, spune CNAS. Calitatea de asigurat poate fi verificată pe site-ul www.cnas.ro, în secţiunea “Servicii”, categoria “Verificare asigurat”.



    Primarii mai multor oraşe din Italia au anunţat că nu vor ţine cont de decretul privind siguranţa şi imigraţia emis de vice-premierul şi ministrul de interne, Matteo Salvini. Ei contestă, în primul rând, măsurile prin care migranţii fără permis de şedere nu pot primi rezidenţă. Potrivit edilului din Palermo, noile dispoziţii nu ţin cont de drepturile omului. Una dintre măsurile criticate este cea care stabileşte că permisul de şedere nu este suficient pentru ca un refugiat să obţină rezidenţa pe teritoriul italian, ceea ce presupune că extracomunitarii abia sosiţi în Italia nu pot să beneficieze de asistenţă medicală gratuită şi nici de serviciile unui centru de primire. De această măsură sunt afectaţi şi minorii neînsoţiţi, care au un permis eliberat pe motive umanitare, sau străinii care au un permis de şedere eliberat pentru motive de muncă. Într-o astfel de situaţie se află şi cetăţenii Republicii Moldova din Italia fără cetăţenie română, care în prezent din doi în doi ani sunt nevoiţi să-şi reînnoiască acest permis de şedere, transmite corespondentul Radio România.

  • Jurnal românesc – 31.12.2018

    Jurnal românesc – 31.12.2018

    Săptămâna trecută, secretarul de stat Victor Alexeev a efectuat o vizită de lucru în Ucraina, la Cernăuți și Iordănești. Demnitarul s-a întâlnit cu oficiali locali, iar tema principală a discuțiilor a fost deschiderea Complexului Muzeal Mihai Eminescu” în Casa Memorială Aron Pumnul”. Programul vizitei a continuat cu o întâlnire a secretarului de stat cu reprezentanții comunității românești din regiunea Cernăuți, cu membri ai mediului asociativ și ai mass-media în limba română, care au prezentat diversele problematici cu care se confruntă românii în teritoriu. A urmat o vizită la Şcoala din Iordăneşti, unde cadrele didactice și elevii români i-au povestit oficialului despre nevoile și speranțele lor privind învățământul în limba română, Victor Alexeev asigurându-i de întreaga susținere a ministerului. Deplasarea s-a încheiat cu o vizită a oficialului MRP la Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, care a inaugurat în acest an noul sediu al Școlii Populare de Arte și Civilizație Românească Ciprian Porumbescu” din Cernăuți.



    Şeful diplomaţiei, Teodor Meleşcanu, l-a primit, recent, pe ambasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti, Urs Herren, în vizită de rămas bun. În cadrul întrevederii, au fost evocate rezultatele foarte bune înregistrate în realizarea proiectelor derulate în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român şi contribuţia comunităţii româneşti din Elveţia la dezvoltarea economică şi socială a ţării de reşedinţă. De asemenea, Teodor Meleşcanu a evidenţiat nivelul ridicat de pregătire profesională al românilor din Confederaţie şi faptul că aceştia sunt bine integraţi în societatea elveţiană.



    Românii care doresc să plătească taxa pentru paşaport vor avea la dispoziţie, începând cu 3 ianuarie 2019, şase automate de plăţi ale CEC Bank în centrele comerciale Plaza România şi Parklake Shopping Center, unde se află sediile Serviciilor de Paşapoarte Bucureşti şi Ilfov. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, românii au la dispoziţie mai multe modalităţi pentru plata taxei de paşaport: la casieriile unităţilor CEC Bank, prin mandat poştal la orice Oficiu Poştal, on-line, în sistem internet banking, prin virament către conturile deschise de fiecare Instituţie a Prefectului, de la oricare bancă unde persoana are deschis un cont bancar. Pentru depunerea cererilor de eliberare a paşapoartelor, MAI recomandă românilor să-şi facă programare online pe site-ul www.epasapoarte.ro.



    In Romania, peste 25 de mii de angajaţi ai Ministerului de Interne sunt mobilizaţi pentru minivacanţa de Revelion. O atenţie sporită este acordată asigurării protecţiei participanţilor la cele 125 de evenimente publice de amploare la care sunt aşteptate să participe peste 300.000 de persoane. Misiunile de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă sunt asigurate, în această perioadă, de peste 4.900 de pompieri. În noaptea de Anul Nou, echipaje de pompieri şi paramedici SMURD sunt dislocate în apropierea zonelor unde au loc evenimente publice. Pentru urgenţele medicale sunt pregătite aproximativ 300 de echipaje medicale SMURD. Cele mai mari spectacole sunt organizate în Bucureşti, Braşov, Sibiu şi Cluj-Napoca.

  • Preparate de Anul Nou

    Preparate de Anul Nou

    Mulţi români obişnuiesc să
    petreacă noaptea de Revelion acasă, în jurul mesei pe care sunt aduse diferite
    preparate tradiţionale pentru această noapte specială. Pe lângă brad, locuinţa
    este decorată cu crenguţe de vâsc despre care se spune că aduc noroc. Masa
    festivă de Revelion începe după ora 21, iar musafirii sunt îmbiaţi cu diverse
    aperitive precum ouă umplute, salată boeuf, brânzeturi, preparate din carne de
    porc şi piftie de cocoş, de gâscă sau de porc. Pe platoul cu aperitive se pun
    felii de slănină şi de şuncă afumată. Slănina şi şunca pot fi puse între straturi de sare
    şi lăsate circa 3-4 saptămâni, după care sunt curăţate de sare şi puse la
    zvântat înaintea afumării. Există şi posibilitatea de a pune şunca şi slănina
    în baiţ, un amestec de sare şi condimente (foi de dafin, usturoi, boabe de
    piper, ardei iute sau boia). Acest amestec, cu multă sare, trebuie fiert, apoi
    răcit. Bucăţile de şuncă şi de slănină sunt lăsate în acest baiţ timp de o
    săptămână înainte de a trece prin procesul de afumare. Toate produsele afumate
    din carne de porc pot fi consumate ca atare, ca o gustare rece. Trebuie făcută
    o menţiune specială pentru ciolanul de porc care este consumat cald în
    mâncăruri în care garnitura este fie fasolea boabe, fie varza călită.



    După aperitive urmează felurile principale de
    mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură
    de varză călită. Tradiţia de a mânca preparate pe bază de carne de porc este
    întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria, Germania, Italia sau
    Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar în Austria pe masa de
    Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea pentru că tradiţia de
    a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se bazează pe credinţa că
    porcul simbolizează progresul şi prosperitatea. Un preparat mai elaborat
    este pulpa de porc la tavă.
    Pentru a frăgezi carnea,
    aceasta poate fi lăsată în prealabil în
    baiţ. Avem nevoie de o bucată de pulpă de porc de circa 1,5 kg pe care o tăiem în felii cu o
    grosime de circa un cm. Pe fiecare felie presărăm tarhon, cimbru şi busuioc
    uscat şi mărunţit, una, două foi de dafin, piper râşnit şi sare. Punem feliile
    de carne astfel condimentate într-o tavă adâncă şi turnăm vin alb, atât cât să
    acopere integral carnea. Lăsăm tava la rece timp de câteva ore, iar apoi o
    băgăm în cuptor la foc potrivit pentru circa o oră. În tavă putem adăuga
    ciuperci, tăiate felii. Din când în când întoarcem bucăţile de friptură de pe o
    parte pe alta pentru a se rumeni omogen, iar spre final le mai stropim cu sos
    din tavă. Garnitura potrivită este piureul de cartofi, iar ca salată gogonele
    sau castraveţi în saramură. Este recomandat, de asemenea, un pahar de vin roşu
    sec sau demisec, la temperatura camerei sau un vin alb sec, bine răcit.


    Unul din preparatele care nu ar trebui să
    lipsească de pe masa de Anul Nou a românilor este plăcinta cu răvaşe. Este o
    plăcintă cu brânză dulce şi cu stafide în care se află şi bileţele de hârtie pe
    care sunt scrise mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va
    descoperi o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îl
    caracterizează.


    Pentru că este ultima
    rubrică gastronomică din acest an, nu ne rămâne decât să vă urăm Poftă bună şi La mulţi ani!.

  • Preparate de Anul Nou

    Preparate de Anul Nou

    Mulţi români obişnuiesc să
    petreacă noaptea de Revelion acasă, în jurul mesei pe care sunt aduse diferite
    preparate tradiţionale pentru această noapte specială. Pe lângă brad, locuinţa
    este decorată cu crenguţe de vâsc despre care se spune că aduc noroc. Masa
    festivă de Revelion începe după ora 21, iar musafirii sunt îmbiaţi cu diverse
    aperitive precum ouă umplute, salată boeuf, brânzeturi, preparate din carne de
    porc şi piftie de cocoş, de gâscă sau de porc. Pe platoul cu aperitive se pun
    felii de slănină şi de şuncă afumată. Slănina şi şunca pot fi puse între straturi de sare
    şi lăsate circa 3-4 saptămâni, după care sunt curăţate de sare şi puse la
    zvântat înaintea afumării. Există şi posibilitatea de a pune şunca şi slănina
    în baiţ, un amestec de sare şi condimente (foi de dafin, usturoi, boabe de
    piper, ardei iute sau boia). Acest amestec, cu multă sare, trebuie fiert, apoi
    răcit. Bucăţile de şuncă şi de slănină sunt lăsate în acest baiţ timp de o
    săptămână înainte de a trece prin procesul de afumare. Toate produsele afumate
    din carne de porc pot fi consumate ca atare, ca o gustare rece. Trebuie făcută
    o menţiune specială pentru ciolanul de porc care este consumat cald în
    mâncăruri în care garnitura este fie fasolea boabe, fie varza călită.



    După aperitive urmează felurile principale de
    mâncare precum sarmalele, friptura şi cârnaţii din carne de porc cu garnitură
    de varză călită. Tradiţia de a mânca preparate pe bază de carne de porc este
    întâlnită în mai multe tări precum Spania, Austria, Germania, Italia sau
    Ungaria. În multe ţări se servesc purceluşi de lapte, iar în Austria pe masa de
    Revelion se află purceluşi de marţipan, iar toate acestea pentru că tradiţia de
    a mânca de Anul Nou preparate din carne de porc se bazează pe credinţa că
    porcul simbolizează progresul şi prosperitatea. Un preparat mai elaborat
    este pulpa de porc la tavă.
    Pentru a frăgezi carnea,
    aceasta poate fi lăsată în prealabil în
    baiţ. Avem nevoie de o bucată de pulpă de porc de circa 1,5 kg pe care o tăiem în felii cu o
    grosime de circa un cm. Pe fiecare felie presărăm tarhon, cimbru şi busuioc
    uscat şi mărunţit, una, două foi de dafin, piper râşnit şi sare. Punem feliile
    de carne astfel condimentate într-o tavă adâncă şi turnăm vin alb, atât cât să
    acopere integral carnea. Lăsăm tava la rece timp de câteva ore, iar apoi o
    băgăm în cuptor la foc potrivit pentru circa o oră. În tavă putem adăuga
    ciuperci, tăiate felii. Din când în când întoarcem bucăţile de friptură de pe o
    parte pe alta pentru a se rumeni omogen, iar spre final le mai stropim cu sos
    din tavă. Garnitura potrivită este piureul de cartofi, iar ca salată gogonele
    sau castraveţi în saramură. Este recomandat, de asemenea, un pahar de vin roşu
    sec sau demisec, la temperatura camerei sau un vin alb sec, bine răcit.


    Unul din preparatele care nu ar trebui să
    lipsească de pe masa de Anul Nou a românilor este plăcinta cu răvaşe. Este o
    plăcintă cu brânză dulce şi cu stafide în care se află şi bileţele de hârtie pe
    care sunt scrise mesaje. Fiecare mesean care va servi această plăcintă va
    descoperi o predicţie pentru anul care vine sau un amănunt care îl
    caracterizează.


    Pentru că este ultima
    rubrică gastronomică din acest an, nu ne rămâne decât să vă urăm Poftă bună şi La mulţi ani!.

  • Revelion în România

    Revelion în România

    Primăriile
    marilor orașe organizează adevărate petreceri în stradă cu ocazia trecerii în
    noul an. Iar petrecerile de Revelion din București atrag tot mai mulți turiști
    străini, pentru că durează până în zori, ceea ce face ca gradul de ocupare a
    hotelurilor de trei-cinci stele, în special ale lanțurilor recunoscute
    internațional, sa fie de peste 80%, conform datelor oferite de Federația
    Industriei Hoteliere din Romania.Conform sondajelor, majoritatea turiștilor străini care
    ajung in București de Revelion au până în 45 de ani, stau în oraș două nopți și
    provin în special din țările vecine – Bulgaria, Serbia și Polonia, dar și din
    Marea Britanie, Italia, Germania și Franța. Pentru a afla programul pregătit de
    Revelion de Primăria orașului București, am vorbit cu Raluca Coman,
    reprezentantă a Centrului Cultural al Municipiului București, ARCUB: ARCUB va organiza un mare concert la final de an, în Piața
    Constituției. Și anul acesta se menține formatul tradițional al evenimentului.
    Concertul de anul acesta este sub egida anului centenar. Va începe de la 19.30
    și vor urca pe scenă, timp de șase ore, o mulțime de artiști români consacrați,
    precum și un invitat internațional de seamă: DJ-ul de renume mondial ATP.
    Există și un foc de artificii la miezul nopții. Artiștii care vor urca pe scenă
    sunt: Delia, Carla’s Dreams, Smiley, Antonia, Alex Calancea, Irina Rimes. Iată
    doar câțiva pe artiștii pe care-i veți vedea pe 31 decembrie. Pentru bucureșteni,
    revelionul din Piața Constituției e mereu o alternativă de luat în seamă.
    Programul este mereu pe măsura așteptărilor și cred că suntem obișnuiți să
    petrecem noaptea dintre ani cu prietenii, vecinii și toți cunoscuții într-un
    spațiu foarte larg, cinstind cumva orașul. Vă invităm să petreceți cu noi
    noaptea dintre ani. La mulți ani!



    În
    afara petrecerilor organizate în toate marile cluburi din România, numărul
    evenimentelor din oraș, în perioada sărbătorilor de iarnă, a crescut. Municipalitățile marilor orașe parcă ar intra
    într-o competiție, o demonstrație de forță și de creativitate, ca încununare a
    activității de peste an. În vestul României, Timișoara reprezintă orașul în
    care a început revoluția care a dus la căderea regimului comunist din România,
    orașul florilor și, de asemenea, un oraș al bucuriei și viitoarea capitală
    culturală europeană, în anul 2021, spune Codruța Măgurean, coordonatoarea
    Biroului organizări evenimente din cadrul Primăriei Timișoara: Prin urmare, ne aliniem și noi din punct de vedere cultural cu
    evenimente de calitate. Revelionul 2019 este unul centrat pe artiștii
    timișoreni. Vor concerta la noi Sean Norvis, Box Office și Kamelia. Aceștia
    sunt artiști din Timișoara, însă vom avea și artiști care vin să întărească ideea
    de centenar. Atunci, cel mai potrivit pentru tinerii noștri, care iubesc
    deopotrivă muzica modernă, dar și folclorul, am invitat trupa de hip-hop
    Subcarpați. Ei vor veni cu trupa Basska, într-o variantă de spectacol extrem de
    incisiv și de călduros în același timp pentru toți cei care vor fi alături de
    noi, de Primăria Timișoara, de Consiliul Local și, bineînțeles, de Casa de
    cultură în seara de 31 decembrie, întâmpinând Noul An. Evenimentul se va derula
    începând cu ora 18.30, urmând ca după focurile de artificii de la miezul
    nopții, care vor marca intrarea în noul an, să ne delectăm în continuare în
    compania celor de la Subcarpați, care încep recitalul la 21.30.


    Târgul de Crăciun
    din Timișoara, aflat la a XI-a ediție și deschis în data de 1 decembrie, vă
    așteaptă până în data de 8 ianuarie. Așadar, între orele 10.00 și 23.00 puteți
    trăi atmosfera de basm a sărbătorilor de iarnă și în primele zile din an.
    Codruța Măgurean: Pentru noi, timișorenii, este o mândrie
    felul în care am încercat și am reușit să organizăm și în acest Târgul de
    Crăciun. Târgul nostru nu se rezumă doar la Moșul binecunoscut. Este chiar o
    sărbătoare pentru că, pentru prima oară, avem un patinoar în Piața Libertății,
    fiindcă avem un trenuleț și atâtea bucurii pentru copii. În acest an, am avut
    evenimente interesante pe scena din Piața Victoriei. Toți cei care vin, iar noi
    ne dorim cât mai mulți turiști, nu au cum să nu viziteze zona centrală, Piața
    Victoriei, când vin la Timișoara. Noi, de altfel, vom pregăti o platformă
    destinată turiștilor, unde vor găsi toate punctele de interes din Timișoara.
    Veniți la Timișoara, fiindcă aici găsiți lucruri deosebite mereu. Vă aștept cu
    drag. La mulți ani!


    Rămânem în vestul
    României și mergem la Cluj-Napoca, un oraș al evenimentelor muzicale
    recunoscute la nivel internațional, locul de desfășurare al celebrului festival
    Untold. Aici am vorbit cu Mirela Bălan, reprezentantă a Biroului mass-media din
    cadrul Primăriei Cluj-Napoca: Primăria Cluj-Napoca îi invită pe clujeni
    și pe turiștii, care vor fi la noi în noaptea dintre ani, în centrul orașului,
    unde am pregătit un spectacol în Piața Unirii. Este un spectacol artistic,
    potrivit pentru toate gusturile. Începând cu ora 22.00, pe scena din piață, va
    urca trupa Hora, apoi, de la 22.50, trupa Cargo, iar după miezul nopții, de la
    00.15, trupa Arpy & Zip Band. Înainte de concertul acestei ultime trupe, îi
    invităm pe toți în Piața Avram Iancu, unde va avea loc tradiționalul foc de
    artificii. De asemenea, avem și mai multe surprize pentru noaptea dintre ani,
    dar nu le putem dezvălui momentan.



    Mirela Bălanne îndeamnă să ne bucurăm de petrecere,
    dar să ne facem timp și de oraș. Este o tradiție ca aceia care rămân la noi
    de Revelion să vină în centru și să se bucure de spectacole, de focurile de
    artificii. Oamenii sărbătoresc împreună trecerea în noul an și e o atmosferă
    foarte frumoasă. Sunt foarte multe locuri în municipiul nostru, în care aș
    invita un turist, însă, dacă ar fi să aleg, i-aș invita în primul rând la
    fortificația construită în perioada habsburgică Cetățuia. În aceasta perioadă,
    priveliștea de acolo, de pe colină, e foarte frumoasă, dar și la o plimbare
    prin Parcul Central sau în Piața Unirii din centrul orașului. Vă invităm la
    Cluj-Napoca să sărbătorim împreună trecerea în 2019. La mulți ani!




    Oriunde veți alege să vă petreceți noaptea dintre ani,
    noi vă vom aștepta și la anul, cu noi invitații către destinații ideale pentru
    un concediu în România. La mulți ani

  • Oferte turistice pentru sărbătorile de iarnă

    Oferte turistice pentru sărbătorile de iarnă

    Una dintre cele mai căutate
    regiuni turistice pentru sărbătorile de iarnă
    rămâne şi anul acesta Valea Prahovei. Pasionații de schi pot căuta cazare în Sinaia, stațiune renumită pentru cele
    14 pârtii cu diferite grade de dificultate, iar cei care își doresc să găsească
    cazare ieftină pot alege Bușteni, Azuga sau Breaza. În Buşteni la un hotel de
    trei stele se poate plăti 1785 de lei (379 de euro) pentru 3 nopţi, 2 persoane.
    Pe Valea Prahovei, pentru Crăciun, preţurile se încadrează între 2.700 şi 4.000
    lei / camera (574-851 euro) pentru 4 nopţi de cazare, la un hotel de 4 stele cu
    mic dejun şi cină festivă în Ajun, plus alte facilități. Pentru un sejur
    de 4 nopţi la un hotel de 3 stele, turiştii vor achita în jur de 1.500 de lei
    (319 euro) beneficiind de mic dejun inclus şi cină festivă în seara de Crăciun.
    La o vilă de 3 stele, turiştii vor achita în jur de 800 de lei / cameră (170 de euro) cu mic
    dejun şi cină festivă incluse în tarif. Tot în zona Prahovei, pentru Revelion, turiştii vor plăti
    între 3.900 şi 7.000 lei / camera (între 829 şi 1489 de euro) pentru 4 nopţi de
    cazare la un hotel de 4 stele (cu mic dejun, cină festivă cu muzica live,
    brunch etc.). La un hotel de 3 stele, sejurul va costa în jur de 4.900 lei
    /camera (1042 euro) pentru 4 nopţi de cazare, cu mic dejun inclus, cină şi
    tombolă.


    Maramureșul este o altă regiune preferată de turişti. La sfârșit de decembrie se
    organizează Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă în Sighetul Marmației, când tinerii
    îmbrăcați în costume populare cântă cele mai frumoase colinde. Persoanele care
    aleg să petreacă sărbătorile de Crăciun în Maramureș vor avea parte de mese
    tradiționale și se pot relaxa printr-o plimbare cu mocănița pe Valea Vaserului
    sau pot vizita Bisericile de lemn. Ofertele de cazare în Maramureş pornesc de la 80 de lei (17 euro) pe noapte de
    persoană.


    Transilvania face şi ea parte din zonele care păstrează tradiţiile iernii. Vizitatorii
    pot opta pentru cazarea în Sibiu,
    orașul unde are loc în fiecare an unul dintre cele mai frumoase Târguri de
    Crăciun.Ediția 2018 a Târgului de Crăciun de la Sibiu va dura până pe 3
    ianuarie 2019, căsuțele comercianților sunt deschise în fiecare zi, între orele
    10 – 22, iar cazarea poate începe de
    la 160 de lei / noapte / 2
    persoane (34 euro) – cu mic dejun inclus. În zona Marginimii
    Sibiului există locuri de cazare cu tarife cu 100 de lei/ noapte (21 de euro) la o
    camera dublă, pensiune de 3 stele sau 160 de lei pe noapte camera dublă la o
    pensiune de 4 stele.


    Cazarea în pensiunile
    din staţiunea gorjeană Rânca, zona
    Transalpina, variază de la 90 de lei (19 euro) pe noapte de persoană, la 300 de
    lei (63 de euro) în perioada sărbătorilor de iarnă, iar la o pensiune de lângă
    Vatra Dornei (nord), pentru 4 nopţi de cazare se plăteşte 1700 lei de persoană (361 de euro).



  • Cum au petrecut românii de Anul Nou

    Cum au petrecut românii de Anul Nou

    A fost mare aglomeraţie,
    marţi, mai ales pe şoselele care
    duc din ţară înspre Bucureşti. Cu mic, cu mare, turiştii au revenit acasă, după
    ce şi-au petrecut minivacanţa de Anul Nou în special în staţiunile din Carpaţii
    Meridionali, dar şi la pensiunile din Bucovina, în nord-estul ţării, sau din pitoreasca
    regiune a Maramureşului, în nord.

    Trafic crescut a fost, în perioada sărbătorilor de iarnă şi în primele
    zile ale acestui an, şi la punctele de intrare, respectiv de ieşire din
    România. În perioada 18 decembrie – 1 ianuarie, peste 2 milioane de persoane au
    tranzitat frontierele ţării, cu 15% mai multe faţă de o perioadă normală. Mai
    precis, este vorba de aproximativ 970 de mii pe sensul de ieşire şi peste 1,1
    milioane pe sensul de intrare. Cea mai tranzitată a fost graniţa de vest, dar
    şi frontiera cu Republica Moldova vecină. Poliţiştii le-au recomandat celor
    care pleacă, acum, înapoi în străinătate prin vestul ţării să folosească toate
    cele 11 puncte de trecere ale frontierei româno-ungare. Măsurile de fluidizare
    vor fi menţinute şi în perioada următoare, deoarece mai ales la graniţa cu
    Republica Moldova se estimează, din nou, creşteri ale traficului.

    La hotelurile
    şi pensiunile româneşti pregătirile au fost reluate, acestea aşteptându-i, de
    această dată, pe creştinii ortodocşi pe stil vechi. Ei vor sărbători Crăciunul
    pe 7 ianuarie şi Anul Nou în noaptea dintre 13 şi 14 ianuarie.

    Pentru aceia
    care sunt, deja, în 2018, şi care au ales să rămână acasă de Revelion, la Bucureşti şi în foarte multe din oraşele ţării au fost
    organizate concerte de muzică în
    aer liber şi spectacole de focuri de artificii. În centrul Capitalei, zeci de
    mii de români au salutat plecarea lui 2017 şi sosirea lui 2018 în faţa unei scene de aproape 500 de metri
    pătraţi, pe care a fost organizat un show inspirat din spectacolele de pe
    Broadway. După repetiţii temeinice pentru ca cele 6 ore de muzică live să
    decurgă perfect, cea mai mare petrecere în aer liber din România a avut drept
    amfitrioni cei mai cunoscuţi interpreţi şi cele mai în vogă trupe ale
    momentului – Holograf, Direcţia 5, Voltaj, Andra, Loredana, Delia, Mihail sau
    Carla’s Dreams. 100 de hituri româneşti în ritmuri pop, rock, dance sau hip hop
    le-au dat energie celor din public.

    La Cluj, urbe din nord-vestul ţării,
    noaptea dintre ani s-a anunţat una memorabilă. Cei prezenţi în stradă la miezul
    nopţii au admirat un spectacol de lasere, lumini şi artificii. În plus, pentru
    a celebra cum se cuvine intrarea în 2018, municipalitatea le-a oferit oamenilor
    peste 700 de sticle de şampanie. La malul Mării Negre, în zona istorică a
    oraşului Constanţa, a fost organizată o petrecere la care au fost aşteptaţe
    peste 10.000 de persoane, iar la Timişoara, în vest, printre artiştii care au
    urcat pe scena în aer liber s-a numărat şi cunoscutul cântăreţ pop-latino Lou
    Bega.