Tag: salata

  • Mâncăruri din vinete

    Mâncăruri din vinete

    În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special sub formă de salată. Vinetele au pătruns în spaţiul românesc odată cu expansiunea otomană în Europa, turcii răspândindu-le în Balcani laolaltă cu denumiri comune de preparate precum musaca, la care principale ingrediente sunt vinetele şi carnea tocată.



    Se poate pregăti şi musaca fără carne, dar cu cartofi, ciuperci, ardei, ceapă şi smântână. Opţional se mai poate pune caşcaval. Avem nevoie de 6 cartofi de mărime medie, de două vinete de mărime potrivită, de jumătate de kg de ciuperci, de 2 cepe şi de un ardei gras. Tăiaţi în cubuleţe, cartofii trebuie rumeniţi uşor în ulei după care sunt puşi într-un vas. Peste ei se pun vinetele, tăiate pe lung în felii subţiri şi trecute puţin prin ulei incins. Deasupra vinetelor se toarnă un amestec de legume călite în ulei, amestec alcătuit din ciuperci, ceapă şi ardei, toate mărunţite. Deasupra se toarnă smântână pe care o încălzim puţin pentru a o subţia şi în care adăugăm puţină sare şi mărar tocat mărunt. Vasul se lasă la în cuptor la foc mic pentu circa 45 de minute. Spre sfârşit, deasupra se poate pune caşcaval ras. Smântâna poate fi înlocuită cu suc de roşii în care adăugăm frunze tocate de pătrunjel.



    Un alt preparat din vinete şi un amestec de legume călite îl întâlnim fie sub denumirea de vinete împănate, fie sub denumirea turcească “imam bayaldî”, care ar însemna “imamul a leşinat”. Se spune că de plăcere după ce a consumat această mâncare! Avem nevoie de două vinete mari, de câteva cepe, de jumătate de kg de roşii, de o căpăţână de usturoi, de 2…3 ardei graşi, de 2 morcovi şi de o ţelină, de un ardei iute, de o legătură de pătrunjel verde şi de ulei de măsline. Îndepărtăm cozile vinetelor şi le tăiem longitudinal, în jumătăţi. Le opărim uşor, le sărăm şi le lăsăm pentru o jumătate de oră să se scurgă. În acest interval de timp, într-o tigaie în care am pus ulei de măsline călim ceapa, apoi adăugăm morcovii şi ţelina, ardeii graşi, tăiaţi în fâşii subţiri şi roşiile tăiate în cubuleţe, iar la sfârşit usturoiul tăiat, de asemenea, mărunt. Punem apoi jumătăţile de vinete într-o tavă, iar în scobiturile pe care le facem în interiorul lor prin presare, cu o lingură, turnăm acest amestec de legume călite în care adăugăm şi frunzele de pătrunjel, tocate mărunt şi ardeiul iute, tăiat în felii subţiri. Băgăm tava la cuptor la foc potrivit pentru o jumătate de oră, după care punem jumătăţile de vinete în farfurii, presărând deasupra pătrunjel verde tocat. Poftă bună sau, în acest caz, leşin plăcut!


  • Mâncăruri din vinete

    Mâncăruri din vinete

    În perioada verii, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, fiind consumate în special sub formă de salată. Vinetele au pătruns în spaţiul românesc odată cu expansiunea otomană în Europa, turcii răspândindu-le în Balcani laolaltă cu denumiri comune de preparate precum musaca, la care principale ingrediente sunt vinetele şi carnea tocată.



    Se poate pregăti şi musaca fără carne, dar cu cartofi, ciuperci, ardei, ceapă şi smântână. Opţional se mai poate pune caşcaval. Avem nevoie de 6 cartofi de mărime medie, de două vinete de mărime potrivită, de jumătate de kg de ciuperci, de 2 cepe şi de un ardei gras. Tăiaţi în cubuleţe, cartofii trebuie rumeniţi uşor în ulei după care sunt puşi într-un vas. Peste ei se pun vinetele, tăiate pe lung în felii subţiri şi trecute puţin prin ulei incins. Deasupra vinetelor se toarnă un amestec de legume călite în ulei, amestec alcătuit din ciuperci, ceapă şi ardei, toate mărunţite. Deasupra se toarnă smântână pe care o încălzim puţin pentru a o subţia şi în care adăugăm puţină sare şi mărar tocat mărunt. Vasul se lasă la în cuptor la foc mic pentu circa 45 de minute. Spre sfârşit, deasupra se poate pune caşcaval ras. Smântâna poate fi înlocuită cu suc de roşii în care adăugăm frunze tocate de pătrunjel.



    Un alt preparat din vinete şi un amestec de legume călite îl întâlnim fie sub denumirea de vinete împănate, fie sub denumirea turcească “imam bayaldî”, care ar însemna “imamul a leşinat”. Se spune că de plăcere după ce a consumat această mâncare! Avem nevoie de două vinete mari, de câteva cepe, de jumătate de kg de roşii, de o căpăţână de usturoi, de 2…3 ardei graşi, de 2 morcovi şi de o ţelină, de un ardei iute, de o legătură de pătrunjel verde şi de ulei de măsline. Îndepărtăm cozile vinetelor şi le tăiem longitudinal, în jumătăţi. Le opărim uşor, le sărăm şi le lăsăm pentru o jumătate de oră să se scurgă. În acest interval de timp, într-o tigaie în care am pus ulei de măsline călim ceapa, apoi adăugăm morcovii şi ţelina, ardeii graşi, tăiaţi în fâşii subţiri şi roşiile tăiate în cubuleţe, iar la sfârşit usturoiul tăiat, de asemenea, mărunt. Punem apoi jumătăţile de vinete într-o tavă, iar în scobiturile pe care le facem în interiorul lor prin presare, cu o lingură, turnăm acest amestec de legume călite în care adăugăm şi frunzele de pătrunjel, tocate mărunt şi ardeiul iute, tăiat în felii subţiri. Băgăm tava la cuptor la foc potrivit pentru o jumătate de oră, după care punem jumătăţile de vinete în farfurii, presărând deasupra pătrunjel verde tocat. Poftă bună sau, în acest caz, leşin plăcut!


  • Mâncăruri din vinete

    Mâncăruri din vinete

    Printre legumele folosite intens la sfârşitul verii şi în perioada toamnei figurează şi vinetele. Vinetele coapte se transformă uşor în salată sau umplutură pentru diferite alte legume. Tăiate în felii şi rumenite în tigaie, împănate sau umplute şi introduse în cuptor, cu diferite sosuri, acestea sunt modalităţile prin care vinetele se transformă în delicioase preparate gastronomice.



    Să începem cu salata de vinete. Trebuie alese câteva vinete de mărime potrivită şi cu o formă regulată pentru a fi mai uşor de copt pe plită. Trebuie să fie şi proaspete, adică să aibă o culoare închisă, şi lucioase pentru că, dacă sunt îmbătrânite, pot deveni amare. Bine spălate şi şterse de apă, vinetele se pun pe plită şi rotite periodic pentru a se coace uniform. Când coaja s-a înnegrit, iar interiorul s-a înmuiat, vinetele trebuie luate de pe plită şi lăsate să se răcească, atât cât să putem să le curăţăm de coajă.



    După ce au fost curăţate, vinetele sunt lăsate pe un fund de lemn înclinat sau într-o strecurătoare pentru a se scurge zeama din ele. Apoi, vinetele sunt mărunţite cu un tocător de lemn sau chiar în mixer până când se transformă într-o pastă. Sunt puse apoi în vasul în care vor fi servite, se adaugă sare după gust, se freacă cu puţin ulei, se adaugă o ceapă tocată mărunt, iar la final, se decorează cu felii de roşii şi se pune la frigider. Salata de vinete poate fi servită împreună cu ardei copţi. Vinetele coapte pot fi amestecate şi cu pastă din dovlecei fierţi sau cu maioneză şi cu puţin mujdei de usturoi şi servite tot ca salată. De asemenea, această pastă de vinete poate fi utilizată pentru diferite aperitive: roşii umplute cu vinete, ardei umpluţi cu vinete etc.



    Vinetele pane reprezintă un aperitiv care necesită un timp redus de pregătire. Avem nevoie de vinete tinere, cu coajă lucioasă. Se spală, se curăţă de coajă şi se taie rondele. Feliile trebuie sărate şi lăsate puţin pentru ca să se scurgă sucul din ele. Feliile de vinete sunt trecute apoi prin făină şi se prăjesc în ulei. Separat, curăţăm usturoi, îl pisăm şi facem un mujdei pe care-l turnăm peste feliile prăjite de vinete. Adăugăm şi puţin busuioc, proaspăt sau conservat şi obţinem astfel acest aperitiv.



    Există o mulţime de mâncăruri de vinete de origine balcanică, dacă ar fi se luăm după denumirea lor: vinete bulgăreşti, vinete greceşti, musaca de vinete (musacaua fiind un cuvânt de origine turcească — musakka). Musacaua este o mâncare făcută din vinete şi carne, la care se adaugă, în cantităţi mici, roşii, ceapă şi usturoi. Tot în bucătăriile româneşti întâlnim şi vinetele împănate, acest preparat fiind cunoscut şi sub numele de “imam bayaldî”, care ar însemna “imamul a leşinat”. Bănuim că de plăcere după ce a consumat acea mâncare de vinete, umplută cu un amestec de legume călite: roşii, ceapă, ardei gras şi usturoi.

  • Mâncăruri din vinete

    Mâncăruri din vinete

    Printre legumele folosite intens la sfârşitul verii şi în perioada toamnei figurează şi vinetele. Vinetele coapte se transformă uşor în salată sau umplutură pentru diferite alte legume. Tăiate în felii şi rumenite în tigaie, împănate sau umplute şi introduse în cuptor, cu diferite sosuri, acestea sunt modalităţile prin care vinetele se transformă în delicioase preparate gastronomice.



    Să începem cu salata de vinete. Trebuie alese câteva vinete de mărime potrivită şi cu o formă regulată pentru a fi mai uşor de copt pe plită. Trebuie să fie şi proaspete, adică să aibă o culoare închisă, şi lucioase pentru că, dacă sunt îmbătrânite, pot deveni amare. Bine spălate şi şterse de apă, vinetele se pun pe plită şi rotite periodic pentru a se coace uniform. Când coaja s-a înnegrit, iar interiorul s-a înmuiat, vinetele trebuie luate de pe plită şi lăsate să se răcească, atât cât să putem să le curăţăm de coajă.



    După ce au fost curăţate, vinetele sunt lăsate pe un fund de lemn înclinat sau într-o strecurătoare pentru a se scurge zeama din ele. Apoi, vinetele sunt mărunţite cu un tocător de lemn sau chiar în mixer până când se transformă într-o pastă. Sunt puse apoi în vasul în care vor fi servite, se adaugă sare după gust, se freacă cu puţin ulei, se adaugă o ceapă tocată mărunt, iar la final, se decorează cu felii de roşii şi se pune la frigider. Salata de vinete poate fi servită împreună cu ardei copţi. Vinetele coapte pot fi amestecate şi cu pastă din dovlecei fierţi sau cu maioneză şi cu puţin mujdei de usturoi şi servite tot ca salată. De asemenea, această pastă de vinete poate fi utilizată pentru diferite aperitive: roşii umplute cu vinete, ardei umpluţi cu vinete etc.



    Vinetele pane reprezintă un aperitiv care necesită un timp redus de pregătire. Avem nevoie de vinete tinere, cu coajă lucioasă. Se spală, se curăţă de coajă şi se taie rondele. Feliile trebuie sărate şi lăsate puţin pentru ca să se scurgă sucul din ele. Feliile de vinete sunt trecute apoi prin făină şi se prăjesc în ulei. Separat, curăţăm usturoi, îl pisăm şi facem un mujdei pe care-l turnăm peste feliile prăjite de vinete. Adăugăm şi puţin busuioc, proaspăt sau conservat şi obţinem astfel acest aperitiv.



    Există o mulţime de mâncăruri de vinete de origine balcanică, dacă ar fi se luăm după denumirea lor: vinete bulgăreşti, vinete greceşti, musaca de vinete (musacaua fiind un cuvânt de origine turcească — musakka). Musacaua este o mâncare făcută din vinete şi carne, la care se adaugă, în cantităţi mici, roşii, ceapă şi usturoi. Tot în bucătăriile româneşti întâlnim şi vinetele împănate, acest preparat fiind cunoscut şi sub numele de “imam bayaldî”, care ar însemna “imamul a leşinat”. Bănuim că de plăcere după ce a consumat acea mâncare de vinete, umplută cu un amestec de legume călite: roşii, ceapă, ardei gras şi usturoi.