Tag: Craciun

  • Crăciun în România

    Crăciun în România

    Crăciunul în România are un farmec aparte datorită
    tradiţiilor care s-au păstrat în mediul rural. Însă acestea se pot vedea şi în
    marile oraşe, întrucât, cu ocazia târgurilor de Crăciun, sunt organizate
    spectacole, iar meşteşugarii sunt invitaţi pentru demonstraţii. Tot aici,
    copiii pot participa la atelierele tematice desfăşurate în Atelierul lui Moş
    Crăciun. Vorbim astăzi despre câteva dintre aceste târguri, dar şi despre
    oferte cu ocazia acestei sărbători.


    Cătălina Velniciuc, consilier superior la
    Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Suceava, ne invită în
    nordul României, în Bucovina. Bucovina este o zonă în care
    tradiţiile şi obiceiurile încă se păstrează şi se arată turiştilor şi
    oaspeţilor care ne calcă pragul. Cu ocazia Crăciunului, în datele de 24 şi 25
    decembrie, în Ajun şi în prima zi de Crăciun grupuri de colindători vor merge
    la aproape toate pensiunile din judeţ. Apoi, în data de 26 decembrie, va fi un
    spectacol de datini şi de obiceiuri de iarnă. Se numeşte Pe la noi de
    sărbători şi este un spectacol itinerant, care se întâmplă în localităţile
    Putna, Suceviţa, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei şi Mănăstirea Humor.


    De Crăciun şi de
    Anul Nou, centrul de ceramică neagră de la Marginea va fi deschis
    vizitatorilor, la fel şi Muzeul Oălor Încondeiate din Vama, continuă Cătălina
    Velniciuc. Meşterii de acolo vor face şi demonstraţii
    practice, iar turiştii vor putea şi achiziţiona obiecte meşteşugăreşti. Avem un
    Târg de Crăciun deja deschis pe esplanada Casei de Cultură din Suceava. În
    jurul scenei pe care au loc spectacole de colinde în fiecare seară, în căsuţe
    frumoase din lemn, meşteri populari şi producători de produse tradiţionale din
    zonă oferă vizitatorilor atât produse meşteşugăreşti, suveniruri, cadouri, cât
    şi produse tradiţionale. Chiar am văzut recent cum, la una dintre căsuţe, pe o
    plită, cu foc din lemne, se făceau scrijele din cartofi. Se puteau cumpăra vin
    fiert, sărmăluţe, deci oferta este variată. Foarte multe pensiuni au în
    programulde Crăciun tăierea porcului şi pregătirea produselor tradiţionale
    cum este toba, chişca, cârnatul de casă. Carnea de porc este nelipsită de pe
    masa de Crăciun, aături de piftie, de sărmăluţe, de cozonaci, de plăcinte Poale-n
    brâu. Bucovina, aşa cum mulţi ştiu, iar cei care nu ştiu vor afla, este o zonă
    gastronomică de excepţie.


    În celălalt colţ
    al ţării, la vest, în Timişoara, Dan Diaconu, viceprimarul oraşului, vorbeşte
    despre o atmosferă de vis pe tot parcursul lunii decembrie. Târgul
    de Crăciun a început la 1 decembrie. Centrul oraşului este deja în atmosfera
    Crăciunului de o perioadă lungă de timp. Însă vorbim despre un târg de Crăciun,
    la care, dincolo de atracţiile regăsite la cele peste 100 de căsuţe amenajate
    ale comercianţilor şi de iluminatul special din centru, vom regăsi în fiecare
    zi a lunii decembrie spectacole pe scena amenajată din Piaţa Victoriei. Aici vă
    aşteaptă şi noul centru pietonal al Timişoarei, cel mai mare centru pietonal
    din România. Vă va aduce cu siguranţă în atmosfera medievală de odinioară a
    Timişoarei şi a unui oraş cu adevărat iluminat. Noi am încercat în această
    perioadă să promovăm Târgul de Crăciun, dar şi atracţiile oraşului. Pentru luna
    decembrie, colegii mei au imaginat împreună cu agenţiile de turism din oraş
    câteva variante de city break pe care ascultătorii le pot găsi pe paginile de
    internet, pe Facebook, atât ale Primîriei cât şi ale Târgului de Crăciun.
    Acestea credem că sunt importante pentru ascultătorii din ţară, dar şi pentru
    cei din străinătate. Ele sunt construite având în vedere multele zboruri
    low-cost care leagă Timişoara de destinaţiile europene.


    Rămânem în vestul
    României, însă ne îndreptăm spre Cluj. Aici am vorbit cu Manuela
    Câmpean, şef serviciu relaţii comunitare şi turism în cadrul Primăriei
    Cluj-Napoca şi coordonatoare a centrului de informare turistică. Pe lângă
    oferta turistică propriu-zisă a oraşului şi a împrejurimilor, spune invitata
    noastră, Clujul a îmbrăcat şi el haine de sărbătoare şi îşi întâmpină oaspeţii
    cu o atmosferă feerică la târgul cu specific din piaţa oraşului. La Târgul de Crăciun de la Cluj avem o scenă de turtă dulce, avem căsuţa lui
    Moş Crăciun şi atelierul spiriduşilor, teatru de păpuşi şi poveşti la gura
    sobei, dar avem şi patinoare, şi musical pe gheaţă. Avem multe bunătăţi, dar şi
    multe evenimente. Lucrurile nu se opresc aici. Pe toată perioada sărbătorilor
    de iarnă, Clujul este plin de evenimente în aer liber şi nu numai. În fiecare
    seară vă puteţi plimba cu tramvaiul de turtă dulce al lui Moş Crăciun, iar la
    Street Food Festival vă invităm pe toţi, cu mic, cu mare, la Christmas Goodies.
    Oferta culturală şi de divertisment este la Cluj pentru toate gusturile, pentru
    toate vârstele, de la teatru de păpuşi până la Filarmonică, la teatrul şi opera
    română şi maghiară, până la tot felul de concerte la Sala Polivalentă,
    expoziţii de artă contemporană la Fabrica de Pensule şi multe evenimente în
    centrele de cultură urbană.


    Manuela Câmpean
    spune că turistul aflat în căutarea unei experienţe frumoase de Crăciun nu ar
    trebui să se limiteze doar la oferta urbană. Mediul rural poate fi oricând o
    surpriză plăcută pentru toţi iubitorii acestei sărbători de iarnă. Sunt obiective turistice şi în oraş, şi în jurul oraşului şi, ca în toată
    ţara, pensiunile agroturistice sunt foarte ocupate în această perioadă. Sunt
    ocupate şi de către turişti, dar şi cu multă treabă, fiindcă oaspeţii se vor
    bucura de Pomana Porcului, ţuică fiartă, vin în damigene, turiştii sunt
    ospătaţi cu mese îmbelşugate şi au parte de un program tradiţional. În satele
    din Cluj încă se mai organizează şezători, iar la biserici încă se mai
    păstrează viu spiritul Crăciunului. Copiii fac repetiţii, iar apoi merg cu
    Crăciunul prin sat, îmbrăcaţi în port popular. Deci, fie că sunteţi nostalgic
    sau turist străin interesat de o experienţă culturală autentică, fie că doriţi
    o distracţie maximă de Crăciun, haideţi la Cluj!



    Însă, indiferent care va fi opţiunea dumneavoastră, fie în regiuni
    istorice pline de tradiţii şi obiceiuri, fie în staţiuni montane, Crăciunul se
    anunţă de vis în România. Până data viitoare, când veţi afla cum petrecem
    Revelionul în România, drum bun şi vreme frumoasă!

  • Sfântul Nicolae, la Bucureşti

    Sfântul Nicolae, la Bucureşti

    Sfântul Nicolae, sărbătorit de ortodocşii români la 6 ecembrie, este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendar. El este ocrotitorul copiilor dar şi unul dintre cei care le aduc daruri. Dacă nu uităm că este posibil ca sfântul Nicolae să aducă, de fapt, o vărguţă, copiilor cu un comportament necorespunzător, începem să ne amintim tot mai bine despre acest moment al sfârşitului de an. Desigur, cea mai cunoscută tradiţie legată de acest sfânt al blândeţei se petrece în ajun, în seara de 5 decembrie, când copiii cuminţi îşi lasă ghetuţele pe care le vor găsi, a doua zi, pline de cadouri.



    Sfântul Nicolae a existat în realitate, a fost un om, un om sfânt. A trăit în capitala regatului Liciei, oraşul Mira, şi a fost episcop, lucru ce se vede şi din straiele în care este înveşmântat sfântul Nicolae în icoane. Se ştie că s-a născut în 280 şi a murit 65 de ani mai târziu, în oraşul Mira, în prezent Demre, în Turcia, aproape de oraşul Antalya. Acolo se află şi biserica mormântului sfântului Nicolae. Numai că mormântul este gol, moaştele sfântului fiind luate, în anul 1087, de un grup de marinari şi negustori genovezi.



    Ei au luat moaştele sfântului Nicolae din Mira Lichieii şi le-au dus la Bari, unde se află şi astăzi, venerate de toţi creştinii. Mai puţin cunoscut este faptul că, peste 5 secole, mâna dreaptă a sfântului Nicolae ajungea la Bucureşti. Ea avea să fie expusă, la biserica Sfântul Gheorghe Nou, într-o casetă de aur şi argint, bătută în pietre preţioase, dăruită chiar de voievodul Mihai Viteazul. De altfel, se spune că acestuia i se datorează prezenţa moaştelor la Bucureşti, el fiind cel care fie le-a primit în dar, fie le-a cumpărat de la Bari. Mai târziu, la biserica Sfântul Gheorghe Nou a fost adus şi capul lui Constantin Brâncoveanu, cel martirizat în urmă cu 3 secole, la Istanbul.



    Pentru sfântul Nicolae sunt reţinute numeroase fapte bune şi minunate, care i-a ajutat în special pe copii. Este sărbătorit în ziua de 6 decembrie pentru că atunci a apărut în viziunile împăratului Constantin cel Mare, cerându-i să ierte 3 soldaţi creştini condamnaţi la moarte. Este ertificată şi participarea episcopului Nicolae din Mira la sinodul de la Niceea unde se discuta şi era să capete câştig de cauză erezia propusă de Arie. Exasperat de încăpăţânarea acestuia, care risca să distrugă biserica creştină însăşi, înţeleptul episcop îi dă acestuia o palmă în public.



    Atunci a înclinat balanţa discuţiilor iar, mai târziu, cei care însistă pe calea relelor primesc de la sfântul Nicolae celebra nuieluşă. Cultul sfântului Nicolae este generalizat în lumea creştină. Este iubit nu numai pentru că pomenirea lui aduce daruri, mai ales copiilor, ci şi pentru că este un sfânt al blândeţei, al iubirii, al generozităţii. În fiecare loc din lume unde este sărbătorit sfântul Nicolae au apărut obiceiuri şi tradiţii dintre cele mai vesele şi mai frumoase. Numele său olandez a generat mai târziu denumirea de Santa Claus care, adâncindu-se tot mai mult în fenomenul comercial, a rămas simplu Santa, personajul bonom în culorile unei băuturi gazoase şi foarte zaharoase, care aduce daruri tot în ajun dar nu în ajunul zilei sfântului Nicolae ci în ajunul Crăciunului, în seara de 24 decembrie.



    Astfel, blândul şi generosul sfânt Nicolae, ocrotitorul şi binefăcătorul copiilor, îşi oferă întreaga sa popularitate pentru sărbătoarea Crăciunului, atunci când s-a născut Pruncul sfânt. În aceste zile, de la sfântul Nicolae la Crăciun, este de fapt o sărbătoare a copilăriei şi a bucuriei de a face daruri, transformând sfârşitul anului calendaristic într-o feerie chiar dacă îngheţată, uneori.

  • Concert de Crăciun la Sala Radio

    Concert de Crăciun la Sala Radio

    Sâmbătă,
    10 decembrie 2016, Corul de Copii Radio, condus de dirijorul Voicu Popescu,
    aduce magia Crăciunului la Sala Radio, într-un concert extraordinar dedicat
    Zilei Internaţionale a Cântului Coral!


    Cu sonoritatea
    sa inconfundabilă, devenită o veritabilă marcă Radio România, Corul de Copii
    Radio va cânta un mix de colinde clasice româneşti, reinterpretate de
    compozitori ca Nicolae Lungu, Alexandru Paşcanu, Vasile I. Popovici, Gheorghe
    Cucu, Sabin Pautza, Dani Constantin, alături de piese internaţionale inspirate
    din cântecul medieval de gen anglo-saxon, în abordări moderne semnate de
    Benjamin Britten (A Ceremony of Carols),
    John Rutter (Tomorrow Shall Be My Dancing
    Day), Michael Head (Ave Maria) şi Ralph Vaughan Williams (Wassail).


    Partea a
    doua a concertului va oferi surpriza prezenţei pe scenă, alături de Corul de
    Copii Radio, a două coruri de adulţi: Corul
    Cantus Domini, condus de Ştefan – Constantin Răzvan şi Corul Canticum, condus de Răzvan Rădos, care vor completa atmosfera
    de poveste a sărbătorilor de iarnă cu un colaj de colinde tradiţionale din
    repertoriul românesc (Bună dimineaţa la
    Moş Ajun), Linu-i lin, Sus boieri, Cântec de Crăciun, Leru-i ler,
    etc., şi internaţional (Jingle Bells,
    White Christmas, The Little Drummer Boy).


    Colindul
    O, ce veste minunată va răsuna în
    vocile reunite ale celor trei coruri, în interpretarea colindului tradiţional,
    realizată de compozitorul Gheorghe Dima.


    Ziua Internaţională a Cântului Coral este un eveniment lansat
    de Federaţia Internaţională a Muzicii Corale (IFCM) în anul 1991, la iniţiativa
    compozitorului Alberto Grau din Venezuela. În fiecare an, în prima parte a
    lunii decembrie, cântul coral este sărbătorit prin concerte în toate colţurile
    lumii.


    Concertul
    va fi înregistrat şi difuzat ulterior pe posturile Radio România Cultural şi
    Radio România Muzical.


    Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în
    magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti,
    Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte
    informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio consultaţi site-ul
    www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.


    Corul de
    Copii Radio


    Cu peste
    50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale
    în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA şi Canada, Corul de Copii Radio,
    care a aniversat 70 de ani de existenţă în 2015, a primit numeroase distincţii
    şi premii, iar în 2004 Federaţia Corurilor din Uniunea Europeană a acordat
    formaţiei titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.


    În 2016,
    Corul de Copii Radio a urcat pe scena Festivalului RadiRo, alături de Orchestra
    Naţională Radio şi de Corul Academic Radio, într-un concert extraordinar cu
    Carmina Burana de Carl Orff la Sala Radio. În 2015, Corul de Copii Radio a
    cântat pe în Grecia, la Volos, în concertul de deschidere al Festivalului
    Internaţional de Muzică Evmelia, unul dintre cele mai cunoscute evenimente
    muzicale din Grecia, deosebit de apreciat pe plan european. Sub conducerea lui
    Voicu Popescu, corul s-a bucurat de 100% exclusivitate în programul de
    deschidere al festivalului, fiind singurul ansamblu invitat să inaugureze
    ediţia a IV-a a evenimentului. În toamna anului 2015, în cadrul celei de-a
    XXII-a ediţii a Festivalului Enescu, Corul de Copii Radio a avut o participare
    importantă. Ansamblul s-a prezentat în faţa publicului internaţional pe scena
    festivalului chiar în concertul de deschidere al evenimentului, la Sala Palatului,
    alături de Orchestra Română de Tineret, în celebra lucrare Carmina Burana (de Carl Orff), interpretată sub bagheta dirijorului
    Kristjan Järvi. Pe 2 septembrie, corul a evoluat în celebra Simfonie nr. VIII, creaţie a lui Mahler,
    una dintre lucrările monumentale ale repertoriului simfonic, alături de
    Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio,
    sub bagheta dirijorului german Cornelius Meister.


    În
    octombrie 2015, Corul de Copii Radio s-a calificat alături de alte 8 ansambluri
    din întreaga lume, în finala de la München a uneia dintre cele mai prestigioase
    competiţii corale internaţionale: Let the
    Peoples Sing. Concursul este un apreciat eveniment din circuitul muzicii
    vocale, aflat sub auspiciile Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (European
    Broadcasting Union).

    Corul Cantus
    Domin
    i, afiliat Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi (A.S.T.O.), a apărut
    din iniţiativa unor iubitori de muzică – tineri de formaţie teologică şi/sau
    muzicală. Întrucât majoritatea membrilor acestui cor sunt foşti şi actuali
    absolvenţi de seminar din Bucureşti, chiar şi actuali seminarişti, caracterul
    muzicii interpretate este în mare parte sacru, dar repertoriul corului
    abordează şi muzica de tradiţie folclorică prelucrată pentru cor bărbătesc de
    personalităţi marcante ale muzicii corale româneşti.


    Acest cor îşi propune să fie o extensie la
    nivel valoric a ceea ce reprezintă corul Seminarului. Acest liant este marcat
    nu doar de formaţia teologică a majorităţii membrilor corului ci şi de prezenţa
    la pupitrul noului cor a aceluiaşi dirijor – Arhid. Prof. Dr. Ştefan Constantin
    Răzvan – sub conducerea căruia au fost obţinute rezultate notabile: Marele
    Premiu la Festivalul Prietenii Bulgariei
    – Albena, Iunie 2011; Două medalii de argint la World Choir Games – Cincinnati-Ohio,
    Statele Unite ale Americii, Iulie 2012; Concert de colinde După datini colindăm la Sala Radio – Decembrie 2012; o medalie de
    Argint la European Choir Games – Graz, Austria, Iulie 2013; concert la
    Biblioteca Academiei Române, octombrie 2013; concert în cadrul Serii de Priveghere cu Părintele Dumitru
    Stăniloae, noiembrie 2013; participare la concertul caritabil organizat de
    A. S. T. O.: După Datini, Colindăm!,
    la Biblioteca Naţională, decembrie 2013.


    Corul
    Canticum
    a luat fiinţă în anul 2015 şi promovează arta corală în rândul
    publicului tânăr din România, iar unul din dezideratele ansamblului este
    descoperirea şi interpretarea partiturilor corale mai puţin cunoscute.
    Ansamblul a debutat pe scena Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în
    primăvara anului 2015 printr-un concert dedicat memoriei compozitorului Paul
    Constantinescu în cadrul stagiunii cu acelaşi nume, organizată de către
    Asociaţia Naţională Corală din România. Evenimentul s-a bucurat de un succes
    deosebit, iar Canticum Bucharest a obţinut încă de la prima sa apariţie
    aprecierile publicului meloman şi ale elitei muzicale bucureştene. De asemenea,
    ansamblul a concertat în cadrul Nopţii
    Muzeelor în aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Naţional George Enescu şi
    este invitat permanent al sărbătorilor interculturale ale Muzeului Naţional al
    Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti. Cei douăzeci şi cinci de tineri
    muzicieni, alături de dirijorul Răzvan Rădos, îşi propun să aducă un plus de
    prospeţime genului coral, făcându-l accesibil marelui public prin abordarea
    unui repertoriu inspirat din muzicile tradiţionale, folclorice, jazz, gospel,
    pop, etc.

  • Friptură de porc la tavă

    Friptură de porc la tavă

    În această ediţie, continuăm să acordăm atenţie unor
    preparate din carne de porc pentru că, nu-i aşa?, este posibil ca să mai fi rămas ceva
    în congelator după sacrificarea
    rituală a porcului, în zilele
    premergătoare Crăciunului.


    Din pulpă de porc sau dintr-o carne ceva mai grasă precum fleica poate fi pregătită o excelentă friptură la
    ceaun. După ce am tăiat carnea în cubuleţe şi o lăsăm să se rumenească, la foc mic, într-un ceaun, în
    propria grăsime sau în puţină untură, adăugăm două cepe, tocate mărunt,
    bulion sau puţin suc de roşii şi un pahar de
    apă, lăsând să fiarbă înăbuşit. Spre final, turnăm un
    pahar de vin, punem câţiva căţei de usturoi, tocaţi mărunt, cimbru, piper şi
    sare după gust. Această friptură poate fi servită imediat, cu mămăligă sau cu o
    garnitură de piure.


    Pulpa
    de porc poate fi pregătită însă şi în cuptor, la tavă. Presupunem că avem o
    bucată de carne de circa 1,5 kg pe care o tăiem în felii groase de un deget.
    Crestăm aceste felii la margine, din loc în loc, un truc prin care este evitată
    curbarea acestora în timpul coacerii în cuptor. Aşezăm aceste felii, pe un
    singur strat, într-o tavă. În tavă turnăm puţină apă, atât cât să acopere feliile
    de carne, precum şi puţin bulion. În tavă punem şi câţiva căţei de usturoi,
    tocaţi mărunt, cimbru mărunţit şi piper şi lăsăm la cuptor la foc mediu spre
    mic circa trei sferturi de oră. Dacă în acest timp nivelul sosului scade prea
    mult, atunci se mai poate adăuga puţin suc de roşii sau, de ce nu?, un pahar de
    vin. Friptura de porc la tavă poate fi servită cu piure de cartofi şi cu salată
    de murături.


    Înainte
    de a fi pregătită, pulpa de porc poate fi lăsată într-un baiţ, ceea ce o va
    face mai fragedă. Astfel, în tava în care vom pregăti friptura la cuptor, vom
    întinde feliile de carne într-un singur strat şi le acoperim cu vin roşu în
    care punem şi condimente. Avem nevoie de o căpăţână de usturoi ai cărei căţei
    îi curăţăm şi îi mărunţim, de câteva fire de cimbru sau cimbru mărunţit, piper
    măcinat, două foi de dafin şi puţină sare. Lăsăm carnea în baiţ timp de câteva
    ore, apoi o pregătim în cuptor, după care poate fi servită cu piure de cartofi
    şi cu salată de murături.

  • Friptură de porc la tavă

    Friptură de porc la tavă

    În această ediţie, continuăm să acordăm atenţie unor
    preparate din carne de porc pentru că, nu-i aşa?, este posibil ca să mai fi rămas ceva
    în congelator după sacrificarea
    rituală a porcului, în zilele
    premergătoare Crăciunului.


    Din pulpă de porc sau dintr-o carne ceva mai grasă precum fleica poate fi pregătită o excelentă friptură la
    ceaun. După ce am tăiat carnea în cubuleţe şi o lăsăm să se rumenească, la foc mic, într-un ceaun, în
    propria grăsime sau în puţină untură, adăugăm două cepe, tocate mărunt,
    bulion sau puţin suc de roşii şi un pahar de
    apă, lăsând să fiarbă înăbuşit. Spre final, turnăm un
    pahar de vin, punem câţiva căţei de usturoi, tocaţi mărunt, cimbru, piper şi
    sare după gust. Această friptură poate fi servită imediat, cu mămăligă sau cu o
    garnitură de piure.


    Pulpa
    de porc poate fi pregătită însă şi în cuptor, la tavă. Presupunem că avem o
    bucată de carne de circa 1,5 kg pe care o tăiem în felii groase de un deget.
    Crestăm aceste felii la margine, din loc în loc, un truc prin care este evitată
    curbarea acestora în timpul coacerii în cuptor. Aşezăm aceste felii, pe un
    singur strat, într-o tavă. În tavă turnăm puţină apă, atât cât să acopere feliile
    de carne, precum şi puţin bulion. În tavă punem şi câţiva căţei de usturoi,
    tocaţi mărunt, cimbru mărunţit şi piper şi lăsăm la cuptor la foc mediu spre
    mic circa trei sferturi de oră. Dacă în acest timp nivelul sosului scade prea
    mult, atunci se mai poate adăuga puţin suc de roşii sau, de ce nu?, un pahar de
    vin. Friptura de porc la tavă poate fi servită cu piure de cartofi şi cu salată
    de murături.


    Înainte
    de a fi pregătită, pulpa de porc poate fi lăsată într-un baiţ, ceea ce o va
    face mai fragedă. Astfel, în tava în care vom pregăti friptura la cuptor, vom
    întinde feliile de carne într-un singur strat şi le acoperim cu vin roşu în
    care punem şi condimente. Avem nevoie de o căpăţână de usturoi ai cărei căţei
    îi curăţăm şi îi mărunţim, de câteva fire de cimbru sau cimbru mărunţit, piper
    măcinat, două foi de dafin şi puţină sare. Lăsăm carnea în baiţ timp de câteva
    ore, apoi o pregătim în cuptor, după care poate fi servită cu piure de cartofi
    şi cu salată de murături.

  • Românii între Crăciun şi Revelion

    Românii între Crăciun şi Revelion

    Crăciunul din acest an a fost cel mai sigur şi cel mai liniştit din ultimii cinci ani, a anunţat Ministerul român de Interne. 37 de mii de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi angajaţi SMURD au contribuit la asigurarea conditiilor necesare. La nivelul tuturor Unităţilor de Primiri Urgenţe, numărul pacienţilor a crescut în noaptea de Crăciun cu 20% faţă de o seară obişnuită, cu toate că medicii recomandaseră mai multă moderaţie în ceea ce priveşte mâncarea şi consumul de alcool.



    În perioada sărbătorilor de iarnă, vânzările cresc la unele produse cu până la 200%. În general, însă, clienţii fac cumpărături în luna decembrie cu 35 de procente mai mult decât în alte luni ale anului. Cele mai căutate au fost şi în 2015 produsele alimentare pentru mesele festive, brazii, decoraţiunile de casă şi jucăriile.



    Şi piaţa creditelor a avansat în acest an, pe fondul relansării consumului, al reducerii dobânzilor şi al măsurilor de relaxare fiscală adoptate de Guvern. Premierul Dacian Cioloş a declarat că deficitul pe anul viitor se va situa în jurul celui prognozat – de până la 3%, dar guvernul trebuie să fie foarte atent pentru a feri ţara de o destabilizare economică pe termen lung. El a precizat că 2016 nu va fi un an al austerităţii, dar a evocat necesitatea implementării de reforme în anumite instituţii din cadrul Executivului precum administraţia, transporturile, sănătatea şi educaţia.



    Anul acesta, angajaţii din sănătate au primit majorări de 25%, la fel şi personalul didactic. Cât priveşte moneda naţională – leul — aceasta a fost relativ stabilă, chiar dacă au existat câteva episoade de depăşire a pragului de 4,5 lei pentru un euro. Analiştii spun că variaţiile mai importante au fost determinate, în principal, de influenţe ale unor factori externi. Totuşi, leul a înregistrat variaţii mult mai reduse decât alte valute ale ţărilor din regiune, precum Ungaria sau Polonia. De la 1 ianuarie 2016, trei dări importante se reduc: taxa pe valoarea adăugată, impozitul pe dividende şi cel pentru micile afaceri.



    Prima zi a anului viitor aduce TVA redusă la 20%, ceea ce înseamnă că toate produsele ar trebui să fie mai ieftine, iar românii să rămână cu mai mulţi bani în buzunar. Impozitul pe dividende va scădea de la 16% la 5%. Sunt veşti bune şi pentru micii patroni. Cei care au mai mulţi angajaţi vor plăti un impozit pe venit de 1%, iar cei fără salariaţi – 3%. Toate aceste măsuri vor lăsa un gol bugetar de aproape zece miliarde de lei (2,2 miliarde euro), bani pe care Guvernul speră să-i recupereze, în parte, din creşterea economică de anul viitor.

  • Preparate de Crăciun

    Preparate de Crăciun

    În urmă cu câteva zile, mai precis la 20 decembrie, de Ignat, în multe gospodării din România a avut loc sacrificarea rituală a porcului, din carnea acestuia obţinându-se preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun, precum piftie, lebăr, şorici, slănina, jumări, tobă, caltaboş, cârnaţi şi sarmale.



    Pentru că în alte ediţii am prezentat metoda de preparare a cârnaţilor şi a sarmalelor, vă prezentăm modul de preparare a tobei, un amestec de bucăţi de carne de porc cu grăsime, din porţiunea guşei, la care se adaugă şorici, bucăti de ficat, inimă, rinichi şi limbă, precum şi urechi. Toate acestea, mărunţite, sunt puse fie în interiorul stomacului de porc, fie într-un înveliş plastic, atunci când este obţinută industrial.



    În mod tradiţional, se foloseşte stomacul de porc care, după sacrificarea animalului, este frecat cu sare şi curăţat de membrana interioară, după care este lăsat într-un amestec de apă şi oţet în care se pune şi o ceapă feliată, în scopul îndepărtării mirosului neplăcut. Bucăţile de carne, urechile, şoriciul, limba, inima, ficatul şi rinichii, toate spălate şi curăţate, sunt puse la fiert, împreună cu două foi de dafin, cu câteva boabe de piper şi de ienibahar, cu o ceapă intreagă şi cu o lingură de sare.



    După ce au fiert, carnea şi tot ceea ce a mai fost pus la fiert trebuie tăiate în bucăţi mai mici. Cu toate aceste bucăţi se umple aşa-numita tobă, după care se toarnă puţin din zeama în care au fiert. Această zeamă trebuie strecurată şi amestecată cu usturoi pisat. După ce a fost umplută, trebuie cusută deschizătura. În continuare, toba trebuie înţepată uşor în mai multe părţi înainte de a o pune la fiert din nou, la foc potrivit, în aceeaşi zeamă, pentru circa 30 de minute. După aceea, toba trebuie scoasă din zeamă şi lăsată să se răcească între două funduri de lemn, unde este pusă la presat pentru a elimina surplusul de zeamă. Toba poate fi dată la afumat. Se păstrează la rece, se serveşte feliată, pe platoul de aperitive şi se consumă cu muştar sau cu hrean.



    Un mod aproape asemănător de preparare este cel al caltaboşului. Este asemănător cârnatului, iar ca înveliş este folosit intestinul gros, la fel ca la lebăr, o denumire locală care provine cel mai probabil de la cuvântul german leberwurst, un cârnat preparat din ficat şi grăsime. Caltaboşul este umplut cu organe de porc, de această dată tocate: ficat, splină, rinichi şi inimă. În compoziţie se adaugă orez, ceapă tocată mărunt, piper negru măcinat, nucşoară şi ienibahar, condimente, de asemenea, măcinate, câteva boabe de piper şi sare după gust. După ce a fost umplut, caltaboşul trebuie fiert, tăiat felii şi prezentat pe un platou rece, alături de tobă şi de alte preparate din porc, specifice Crăciunului.

  • Preparate de Crăciun

    Preparate de Crăciun

    În urmă cu câteva zile, mai precis la 20 decembrie, de Ignat, în multe gospodării din România a avut loc sacrificarea rituală a porcului, din carnea acestuia obţinându-se preparate tradiţionale pentru masa de Crăciun, precum piftie, lebăr, şorici, slănina, jumări, tobă, caltaboş, cârnaţi şi sarmale.



    Pentru că în alte ediţii am prezentat metoda de preparare a cârnaţilor şi a sarmalelor, vă prezentăm modul de preparare a tobei, un amestec de bucăţi de carne de porc cu grăsime, din porţiunea guşei, la care se adaugă şorici, bucăti de ficat, inimă, rinichi şi limbă, precum şi urechi. Toate acestea, mărunţite, sunt puse fie în interiorul stomacului de porc, fie într-un înveliş plastic, atunci când este obţinută industrial.



    În mod tradiţional, se foloseşte stomacul de porc care, după sacrificarea animalului, este frecat cu sare şi curăţat de membrana interioară, după care este lăsat într-un amestec de apă şi oţet în care se pune şi o ceapă feliată, în scopul îndepărtării mirosului neplăcut. Bucăţile de carne, urechile, şoriciul, limba, inima, ficatul şi rinichii, toate spălate şi curăţate, sunt puse la fiert, împreună cu două foi de dafin, cu câteva boabe de piper şi de ienibahar, cu o ceapă intreagă şi cu o lingură de sare.



    După ce au fiert, carnea şi tot ceea ce a mai fost pus la fiert trebuie tăiate în bucăţi mai mici. Cu toate aceste bucăţi se umple aşa-numita tobă, după care se toarnă puţin din zeama în care au fiert. Această zeamă trebuie strecurată şi amestecată cu usturoi pisat. După ce a fost umplută, trebuie cusută deschizătura. În continuare, toba trebuie înţepată uşor în mai multe părţi înainte de a o pune la fiert din nou, la foc potrivit, în aceeaşi zeamă, pentru circa 30 de minute. După aceea, toba trebuie scoasă din zeamă şi lăsată să se răcească între două funduri de lemn, unde este pusă la presat pentru a elimina surplusul de zeamă. Toba poate fi dată la afumat. Se păstrează la rece, se serveşte feliată, pe platoul de aperitive şi se consumă cu muştar sau cu hrean.



    Un mod aproape asemănător de preparare este cel al caltaboşului. Este asemănător cârnatului, iar ca înveliş este folosit intestinul gros, la fel ca la lebăr, o denumire locală care provine cel mai probabil de la cuvântul german leberwurst, un cârnat preparat din ficat şi grăsime. Caltaboşul este umplut cu organe de porc, de această dată tocate: ficat, splină, rinichi şi inimă. În compoziţie se adaugă orez, ceapă tocată mărunt, piper negru măcinat, nucşoară şi ienibahar, condimente, de asemenea, măcinate, câteva boabe de piper şi sare după gust. După ce a fost umplut, caltaboşul trebuie fiert, tăiat felii şi prezentat pe un platou rece, alături de tobă şi de alte preparate din porc, specifice Crăciunului.

  • Jurnal românesc – 25.12.2015

    Jurnal românesc – 25.12.2015

    Pentru ortodocșii de rit nou, greco-catolici și catolici astăzi este Craciunul, sărbătoarea Naşterii Domnului. În mesajul său de Crăciun, Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române i-a îndemnat pe credincioşi să caute pacea sufletului, care poate aduce pacea socială. Patriarhul Daniel mai spune că biserica trebuie să lucreze pentru promovarea unei culturi a respectului reciproc şi a reconcilierii în locul urii, al învrăjbirii şi al violenţei prezente în lumea de astăzi. La Vatican, în predica anuală cu ocazia Crăciunului, Papa Francisc i-a avertizat pe cei 1,2 miliarde de romano-catolici din întreaga lume să nu se lase “intoxicaţi” de posesiunile lor. El a făcut apel la mai multă sobrietate într-o lume obsedată de “consum, hedonism, bogăţie şi extravaganţă”. Suveranul Pontif le-a cerut credincioşilor să arate aceeaşi simplitate ca şi copilul Iisus, “născut în sărăcie, în iesle, în pofida divinităţii lui” pentru a le inspira vieţile.



    Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că spiritul Crăciunului constă în a-i simţi alături pe toţi cei dragi şi a celebra generozitatea, buna înțelegere şi liniştea. El a transmis românilor din diaspora să fie încrezători, declarându-se convins că situaţia României va continua să se îmbunătăţească și le-a urat tuturor un Crăciun fericit. Generaţia tânără ştie ce vrea, iar onestitatea şi pasiunea ei vor ajuta ca evenimentele actuale să fie trecute cu bine — declara, pe de alta parte, fostul suveran al Romaniei, Mihai I. Într-un mesaj de Crăciun, acesta afirmă că se gândeşte la oamenii bătrâni, care ne dau o lecţie de curaj şi demnitate. Totodată, el îi încurajează pe cei care contribuie la salvarea de vieţi şi transmite un mesaj de compasiune şi afecţiune celor care au sufletele îndoliate sau sunt îngrijoraţi pentru sănătatea celor dragi.



    La Predeal, sezonul de schi se va deschide, ca de obicei, în a doua zi de Crăciun, chiar dacă pe nicio pârtie din staţiune nu se schiază pentru că nu este zapadă. Dar pentru că aşa este tradiţia, sezonul de schi va fi deschis în această sâmbătă, cu un spectacol la baza pârtiei Clăbucet. Potrivit primarului oraşului Predeal, Liviu Cocoş, pe niciuna din cele cinci pârtii din staţiune nu se schiază, iar temperaturile ridicate din ultimele zile nu au permis pornirea tunurilor pentru producerea zăpezii artificiale.



    Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau care călătoresc în Regatul Norvegiei, că Institutul norvegian de meteorologie a emis o avertizare meteo de vreme severă pentru regiunile din sud-vestul, vestul şi nord-vestul Norvegiei până la 26 decembrie 2015. În aceste regiuni vor fi precipitaţii abundente sub formă de ploaie şi vântul va sufla cu putere. La altitudini de peste 1.000 metri va ninge abundent şi traficul auto prin trecătorile montane va fi dificil. În Rogaland, Trondelag (Trondheim), Helgeland, Salten, Ofoten, Lofoten, Vesteralen şi Troms, estul Finnmark şi zona de coastă, inclusiv in fiordurile din vestul Finnmark-Vardo se aşteaptă ca mareea să depăşească nivelurile normale cu 40 – 60 cm, pe fondul rafalelor puternice de vânt dinspre nord-vest. Pentru Bergen şi zonele adiacente a fost emis cod galben de inundaţii. În vecinătatea oraşului Kristiansand, vântul va sufla în rafale, luând aspect de vijelie în zona Oksoy – Ana Sira; vântul puternic dinspre vest şi nord-vest va provoca furtună în zona Lindesnes.



    Autorităţile din Roma şi Milano, cele mai mari oraşe din Italia, interzic circulaţia autovehiculelor săptămâna viitoare, în încercarea de a combate poluarea excesivă. Toate vehiculele vor avea interdicţia de a circula timp de şase ore luni şi marţi în Roma, în timp ce în Milano interdicţia va ţine trei zile. Experţii în probleme de mediu afirmă că smogul este acentuat din cauza vremii neobişnuit de uscate şi calde în această perioadă, subliniază corespondenţii BBC.

  • Crăciun liniștit! La mulți ani, Cristina, la mulți ani, Cristian!

    Crăciun liniștit! La mulți ani, Cristina, la mulți ani, Cristian!

    Cele mai bune urări cu ocazia marii sărbători a nașterii Domnului! Un Crăciun liniștiti, luminos, bogat și, mai ales, în pace!



    La mulți ani tuturor românilor care-și sărbătoresc onomastica, oriunde se află în lume!



    Echipa Radio România Internațional

  • Cum sărbătoresc românii de Crăciun

    Cum sărbătoresc românii de Crăciun

    Sărbătoarea Naşterii Domnului — Crăciunul – înseamnă pentru creştini timp petrecut cu familia, petreceri, cadouri, bucurie, doar obiceiurile variind în funcţie de ţară şi de istoria fiecărui popor. În România, după ce împodobesc brazii şi primesc cadourile de Crăciun, cei mai multi dintre români petrec şi pun pe masă preparate tradiţionale. Spiritul Crăciunului îşi face mai mult simţită prezenţa la sate, unde tradiţiile sunt respectate cu sfinţenie. De aceea, mai toţi românii se îndreaptă, în această perioadă, pentru zilele de Crăciun, spre aceste zone.



    Statisticile arată că, în acest an, hotelurile şi pensiunile din România sunt rezervate în proporţie de peste 90%. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor pentru Turism, Aurelian Marin, a explicat că pachetele de Crăciun includ servicii variate: “Valea Prahovei, nordul Moldovei, zona Sibiului, zona Maramureşului sunt cele mai căutate zone pentru perioada de Crăciun. Majoritatea pachetelor sunt cu servicii incluse foarte diverse pornind de la pachete de masă, băuturi şi alte lucruri opţionale cum ar fi colinde, excursii, plimbări, surprize pregătite de organizatori. Pachetele sunt ieftine. Aici putem să facem o paralelă şi cu perioada Revelionului în care pachetele sunt mai scumpe, în unele locuri sunt considerabil mai scumpe comparativ cu Crăciunul”.



    Pe de altă parte, pentru a veni în sprijinul românilor care se deplasează în străinătate, în această perioadă, Ministerul de Externe de la Bucureşti a lansat o nouă ediţie a “Ghidului de călătorie pentru sărbătorile de iarnă”. Broşura conţine informaţii despre unele dintre destinaţiile cele mai căutate de către turiştii români, inclusiv de Revelion: Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia şi Ungaria. Să mai spunem că pentru a avea un Crăciun liniştit, la nivel naţional, peste 11.000 de poliţişti de la Ordine Publică, Direcţia Rutieră şi de la celelalte structuri poliţieneşti acţionează zilnic suplimentar de Crăciun.



    Este sporită supravegherea în 16 aeroporturi naţionale şi internaţionale, dar şi în porturile de la Marea Neagră sau cele de la Dunăre. Aproape 400 de radare monitorizează traficul rutier în acestă perioadă. În plus, Poliţia de Frontieră a lansat o nouă aplicaţie IT pentru a ajunta traficul la ieşirea şi intrarea în ţară. Programul afişează date actualizate despre situaţia de la punctele de trecere a graniţei şi oferă alternative de intrare în ţară.



    Vremea nu le va face probleme românilor în acest an pentru că meteorologii anunţă un Crăciun fără zăpadă. Următoarele zile, vremea va rămâne caldă pentru această perioadă, temperaturile maxime ajungând până la 12 grade Celsius.

  • Jurnal românesc – 18.12.2015

    Jurnal românesc – 18.12.2015

    Preşedintele Klaus
    Iohannis conduce în topul încrederii în personalităţile publice, fiind urmat de
    guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi de premierul
    Dacian Cioloş, relevă un sondaj INSCOP. Potrivit barometrului, aproape 60%
    dintre români afirmă că au încredere multă şi foarte multă în preşedinte,
    iar guvernatorul BNR este cotat cu puţin peste 40 de procente. Premierul Dacian
    Cioloş, măsurat pentru prima dată în analizele sociologice INSCOP, se situează
    pe poziţia a treia cu circa 32%. Românii le acordă ambasadorului României în
    SUA, George Maior, 30% încredere, şi directorului SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu,
    22 de procente încredere. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, se
    bucură de încredere multă şi foarte multă din partea a 21% dintre subiecţii
    sondajului, iar fostul premier Victor Ponta se află pe poziţia a şaptea cu 20
    de procente. Barometrul a fost realizat în perioada 26 noiembrie – 2 decembrie.




    Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în
    străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă
    deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii
    Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene. Potrivit
    Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ei trebuie să facă dovada acestei
    asigurări. În cazul în care activitatea se desfăşoară într-un alt stat, cu care
    România are un acord sau o convenţie în domeniul securităţii sociale, se vor
    aplica prevederile acestora, mai precizează ANAF.




    Rata locurilor de
    muncă vacante în Uniunea Europeană a fost de 1,7% în trimestrul trei al acestui
    an, în creştere raportat la perioada similară a anului trecut, când s-a situat
    la 1,6%, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică
    (Eurostat). În zona euro, rata locurilor de muncă vacante s-a situat la 1,6% în
    aceeaşi perioadă, stabilă comparativ cu perioada similară a anului trecut. În
    rândul statelor membre ale UE, cele mai ridicate rate ale locurilor de muncă
    vacante în perioada iulie – septembrie s-au înregistrat în Belgia, Germania,
    Marea Britanie şi Cehia, iar cele mai scăzute în Letonia, Polonia şi
    Portugalia. În România, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,2% în
    trimestrul trei, în creştere faţă de 1,1% în precedentele trei luni şi 0,9%
    în perioada similară a anului trecut.




    Românii se
    reorientează pentru Crăciun şi Revelion către destinaţii interne. Staţiunile balneoclimaterice, îndeosebi
    unităţile hoteliere cu facilităţi spa & wellness (Băile Felix, Sovata,
    Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata), pensiunile din zona Branului, precum şi
    staţiunile montane Sinaia, Predeal, Poiana Braşov sunt cele mai cumpărate
    destinaţii interne pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă în acest an.
    Potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), se observă o
    tendinţă a turiştilor de a alege mai mult decât în alţi ani destinaţii în
    România, tendinţă care se va menţine, datorită conjuncturii politice
    internaţionale şi a siguranţei pe care o oferă ţara ca destinaţie de vacanţă.

  • Tarife de Crăciun şi Revelion

    Tarife de Crăciun şi Revelion

    Pentru ediţia de astăzi a rubricii noastre, ne-am gândit să vă prezentăm unele tarife practicate de structurile de cazare din România în perioada Crăciunului şi Revelionului. Informaţiile pot fi valabile şi pentru Revelionul 2016 -2017, având în vedere că, în ultimii ani, tarifele nu au cunoscut variaţii semnificative. Să notăm că ofertele de Revelion pentru staţiunile autohtone au preţuri cuprinse între 200 şi 1.000 de euro pentru 3 până la 5 nopţi de cazare, în funcţie de gradul de confort al hotelului şi de staţiunea în care este amplasat.

    Astfel, cinci nopţi în perioada Revelionului la un hotel de două stele în Maramureş costă între 200 şi 255 de euro de persoană, iar la un hotel de trei stele preţul unui pachet de trei noţi depăşeşte 350 de euro. Trei nopţi de cazare pentru o persoană în această perioadă costă circa 170 de euro la un hotel de trei stele în staţiunea Călimăneşti-Căciulata şi între 185 şi 210 euro, în apropiere, la Olăneşti. Un pachet similar are preţuri cuprinse între 165 şi 210 euro la Băile Govora sau Băile Herculane. La un hotel de trei stele din Covasna, un loc într-o cameră pentru patru nopţi de Revelion costă între 465 şi 580 de euro la un hotel de trei stele, iar la Băile Tuşnad, un astfel de pachet depăşeşte 300 de euro. Preţuri cuprinse între 185 şi 230 de euro de persoană pentru trei nopţi în perioada Revelionului sunt practicate şi de hotelurile de trei stele din staţiunile Sovata, Vatra Dornei sau Băile Felix.Patru nopţi la un hotel de trei stele în Bucovina costă peste 230 de euro, iar la patru stele tarifele depăşesc 460 de euro de persoană.

    În staţiunea Sinaia, cazarea pentru trei nopţi în perioada Revelionului, la un hotel de trei stele, costă între 255 şi 465 de euro de persoană, iar la patru stele preţul poate ajunge la 700 de euro de persoană. Oferte similare sunt şi în staţiunea Predeal, în timp ce, în Poiana Braşov, patru nopţi la un hotel de patru stele pot costa peste 580 de euro. În aceeaşi staţiune, preţul unui pachet de cinci nopţi la un hotel de cinci stele este de aproape 1.000 de euro pentru o persoană.

    În perioada Revelionului, foarte căutate sunt şi pensiunile agroturistice. Astfel, în judeţul Alba, se disting cele din Arieşeni şi Albac, unde tarifele pot ajunge la 380 de euro pentru patru zile, fiind incluse câte trei mese pe zi şi masa festivă de Revelion. În localităţile din Mărginimea Sibiului, care au o bogată moştenire etnologică, arhitecturală şi istorică, preţurile pornesc de la 140 de euro de persoană pentru un sejur de 4 nopţi la pensiunile de două margarete şi ajung la 500 de euro de persoană la pensiunile de patru margarete.

  • Sărbători la sfârşit de an

    Sărbători la sfârşit de an

    Desfăşurate pe un fond de stabilitate economică şi socială, dar şi sub semnul unor evoluţii pozitive, după alegerile prezidenţiale din noiembrie, primele sărbători din această iarnă au fost trăite cu intensitate de români. Într-un stat considerat a fi între primele zece din lume în privinta sentimentului religios şi în care peste 90 la sută dintre cetăţeni se declară creştini, Crăciunul a fost un moment de reflecţie şi de bucurie.



    Statisticile arată că şapte din zece români au oferit, de Crăciun, cadouri celor dragi. Majoritatea au cheltuit pentru masa festivă 65 de euro şi doar 14 la sută şi-au permis un buget mai mare de120 de euro; cu toate astea, numai 1 la sută dintre romăni au fost preocupaţi de cazurile umanitare. În unele situaţii, cadourile de Crăciun pentru nevoiaşi au venit din străinătate. Astfel, peste 20 de mii de copii cu vârste între 3 şi 13 ani care frecventează o formă de învăţământ din judeţele de nord, au primit daruri din Germania. 17 tiruri încărcate cu alimente şi articole de igienă au fost descărcate de sute de voluntari români şi străini, în 164 de localităţi.



    La Galaţi, s-a desfăşurat a treia ediţie a manifestării “Crăciunul inimilor” la care 5.000 de persoane au primit o masă caldă din care n-au lipsit preparatele tradiţionale cârnaţi, caltaboş, tobă, slănină şi tochitură cu mămăliguţă. Crăciunul a fost, în acelaşi timp, oriunde în România, un prilej de punere în valoare a folclorului local, bogat în colinde şi obiceiuri populare ancestrale.



    Unii colindători au reprezentat România în străinătate, cum este cazul a 30 de tineri din Drobeta Turnu Severin care au cântat şi anul acesta la Festivalul de Colinde de la Viena. Şi românii din străinătate au marcat Craciunul, în stil românesc. Concetăţenii noştri care trăiesc în Madrid s-au întâlnit, după tradiţie, la biserica ortodoxă Sfanta Fecioară Maria , cel mai vechi lăcaş de cult românesc din Spania. Ei spun că celebrarea, în comun, a sărbătorilor creştine le alină dorul de România. Acestia sunt, în general, românii care n-au putut reveni acasă, la sfârşitul anului.



    O cauză ar putea fi şi condiţiile meteorologice severe din ţară. Într-adevar, România se confruntă, zilele acestea, cu masive căderi de zăpadă, viscol şi temperaturi foarte scăzute Vremea severă a determinat autorităţile să închidă o serie de drumuri naţionale şi să ia măsuri pentru a normaliza aprovizionarea cu energie electrică şi reluarea în bune condiţii a circulaţiei rutiere, feroviare, maritime şi fluviale.

  • Jurnal românesc 26.12.2014

    Jurnal românesc 26.12.2014

    În a doua zi de Crăciun, creştinii ortodocşi, majoritari în România, dar şi greco-catolicii sărbătoresc aşa-numitul Sobor al Maicii Domnului. Apărută în secolul al V-lea, ea este una dintre cele mai vechi sărbători celebrate în cinstea Fecioarei Maria. Cuvântul sobor provine din slavonă şi înseamnă adunare, iîn acest caz a sfinţilor în jurul Maicii Domnului. Astfel de soboare există în calendarul ortodox după fiecare mare sărbătoare care aminteşte de un eveniment important în istoria mântuirii.



    Prima vizită oficială a noului lider de la Cotroceni va fi în Republica Moldova. Klaus Iohannis va merge la Chişinău, între 22-23 ianuarie, la invitaţia omologului său moldovean Nicolae Timofti. Se va întâlni cu mai mulţi oficiali şi va ţine o prelegerea la o universitate din Chişinău. Klaus Iohannis a mai fost în capitala Moldovei în calitate de preşedinte ales al României înainte de preluarea mandatului. El a promis că Bucureştiul va susţine în continuare parcursul european al Moldovei şi a declarat că-şi doreşte ca momentul aderării să aibă loc în mandatul său de la Cotroceni.



    Românii care vor să plece în străinătate de sărbători sunt sfătuiți să consulte site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Instituția a publicat, la adresa de internet www.mae.ro, un ghid de călătorie pentru unele dintre cele mai căutate destinații; Austria, Bulgaria, Elveția sau Franța. Ministerul de Externe reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție o aplicație pentru telefoane mobile, care oferă informaţii şi recomandări de călătorie, dar şi posibilitatea de a fi alertaţi în cazul în care apar situaţii speciale în țările în care se află. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.



    În mijlocul verii anului 2015, Clujul va găzdui cel mai mare eveniment de muzică și artă contemporană organizat până acum în România. În perioada 30 iulie – 2 august, tinerii europeni sunt invitați la Cluj-Napoca pentru a sărbători, timp de 4 zile, evenimentul deceniului în România – Capitala Europeană a Tineretului 2015. Federația Share Cluj-Napoca a pus în vânzare 1.000 de abonamente la cel mai mare eveniment din programul “Cluj 2015”, la un preț special. Din păcate, acest eveniment va fi unul dedicat muzicii electonice, spre dezamăgirea fanilor rockului. Obiectivul principal al Capitalei Europene a Tineretului, Cluj-Napoca 2015 este de a pune Clujul și România pe harta mentală a tinerilor europeni. Au fost anunțate 1.500 de activități dintr-o paletă foarte vastă de domenii, pe perioada celor 365 de zile în care Cluj-Napoca se bucură de acest titlu.



    Cu ocazia sărbătoririi a 120 de ani de la darea în folosinţă a primei linii electrice din Bucureşti, Regia Autonomă de Transport Bucureşti va organiza, în data de 27 decembrie, începând cu ora 10.00, evenimentul “Parada tramvaielor electrice”. Bucureştenii vor putea admira convoiul de tramvaie, care va marca evoluţia în timp a transportului electric pe şine, începând cu “bătrânul” Thomson V056. Convoiul va reconstitui, în parte, traseul primei linii electrice, respectiv Piaţa Victoriei (Depoul Victoria) — Şoseaua Ştefan cel Mare — Bucur Obor — Calea Moşilor — Piaţa Sfântul Gheorghe. Pe data de 9 decembrie 1894 a apărut pe străzile Bucureştiului primul tramvai electric, fapt care situează România în rândul primelor zece ţări europene care au introdus tracţiunea electrică în transportul public. Tramvaiul avea indicativul 14 şi circula pe traseul Cotroceni — Piaţa Sfântul Gheorghe — Calea Moşilor — Obor. De asemenea, pentru cei interesaţi de istoria transportului public, RATB va organiza între orele 8.00 — 21.00, la terminalul Piaţa Sfântul Gheorghe, un muzeu în interiorul unui tramvai de epocă.