Tag: Transilvania

  • 1916. Note de război – un serial plin de dramatism şi emoţie marca Rador

    1916. Note de război – un serial plin de dramatism şi emoţie marca Rador

    Cu 100 de ani în urmă armata noastră intra în
    războiul ce avea să devină al Întregirii Naţionale, plină de entuziasm şi
    nerăbdare, la chemarea fraţilor români din Transilvania. Agenţia de presă Rador
    vă invită la o călătorie în timp, pentru a înţelege acele momente eroice,
    într-un nou serial de istorie orală, pe care îl veţi descoperi pe www.rador.ro.


    Pe 27 august România a făcut pasul cel mare.
    Tinerii s-au dăruit ţării cu un devotament pe care unii dintre contemporanii
    noştri nu îl pot înţelege. Bilanţul primelor victorii din 1916, dar şi al
    primelor înfrângeri, avea să arate că ţelul întregirii neamului în hotarele
    ţării se poate atinge doar cu mari sacrificii.


    Arhivele ne dezvăluie astăzi, cu interesante
    detalii, ce s-a întâmplat atunci cu românii aflaţi pe scena teatrului de
    război, dincolo de Carpaţi, în Dobrogea sau la Dunăre, în Bucureştiul ocupat de
    trupele Puterilor Centrale sau în Iaşiul plin de refugiaţi.


    Interviurile păstrate în Arhiva de istorie
    orală a Radiodifuziunii ne emoţionează, ne înduioşează şi aduc la viaţă
    crâmpeie din aceste evenimente petrecute exact cu un veac în urmă. Lor le vom
    adăuga fotografii remarcabile.


    Rador vă invită să urmăriţi, începând cu 27
    august, serialul 1916. Note de
    război care va înfăţişa experienţe individuale, întâmplări şi trăiri
    din Primul Război Mondial povestite la microfon sau consemnate în jurnale şi
    scrisori inedite. Consultant ştiinţific va fi profesorul Corneliu Andonie,
    doctor în istorie, muzeograf la Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand.


    Vă aşteptăm pe www.rador.ro,
    secţiunea istorie orală, pentru o lectură inedită, plină de emoţie şi de
    dramatism.

  • Ţara Ovăzului

    Ţara Ovăzului

    Ne îndreptăm azi către o regiune
    săsească din Transilvania. Aceasta este denumită Ţara ovăzului sau Haferland,
    întrucât localnicii obişnuiau să cultive cu precădere ovăz, din cauza
    climatului mai aspru. Odată cu trecerea anilor, satele săseşti au căpătat un
    farmec aparte. Criţ, Viscri, Meşendorf, Cloaşterf, Roadeş, Saschiz şi Fişer.
    Acestea sunt localităţi care asigură turistului o întoarcere către viaţa simplă
    de altădată, în comuniune cu natura, departe de modernism. Ajunşi acolo, puteţi
    vedea case solide, aproape ca nişte cetăţi în miniatură, cu camere în care
    mobila din lemn masiv, pictată manual, cu motive tradiţionale şi în culori
    vesele, stă mereu la loc de cinste.

    Olivia Stepli, project manager în cadrul
    Fundaţiei Michael Schmidt spune că Haferland este locul ideal pentru relaxare.
    Asta neînsemnând că nu putem fi şi activi, dacă ne dorim. Este
    o zonă unică. Şi-a păstrat farmecul de altă dată. În Haferland veţi descoperi
    un turism autentic. Vă puteţi caza în gospodării tradiţionale, care încă
    păstrează arhitectura tradiţională a caselor săseşti. Veţi gusta preparate
    tradiţionale. Aveţi de ales între foarte multe activităţi, cum ar fi cele
    pentru cei dinamici, trasee de ciclism sau drumeţii, dar şi activităţi
    culturale. Acestea sunt tot mai multe în fiecare an şi includ concerte şi
    expoziţii în bisericile fortificate din regiune. Noi ne-am îndreptat atenţia
    foarte mult asupra localităţii Criţ, pe care o considerăm viitorul punct de
    atracţie în Haferland. Este un sat neatins de modernism, în care am restaurat
    deja un număr considerabil de gospodării tradiţionale, pe care le oferim pentru
    vizitare şi pentru relaxare turiştilor din zonă. Noi primim în fiecare zi sute
    de turişti care vin în această zonă şi care sunt fie în trecere, fie cazaţi în
    zona Sighişoara sau Braşov. Am făcut eforturi intensive de promovare a regiunii
    şi a tuturor locurilor de cazare din Haferland, din toate satele.


    În
    această zonă liniştită şi retrasă, în fiecare an, în luna august, are loc o
    mare sărbătoare, promovată şi organizată de saşii reîntorşi acasă, în România.
    Săptămâna Haferland. Anul acesta, organizatorii şi-au propus să promoveze
    turismul în familie. Săptămâna Haferland a ajuns anul acesta
    la cea de-a patra ediţie. Este unul dintre cele mai mari evenimente dedicate
    culturii săseşti din Transilvania. Anul acesta am ales să fim primul festival
    care se adresează turiştilor care călătoresc în familie, iar fiecare zi a
    festivalului va oferi activităţi pentru cei mici şi pentru cei mari deopotrivă.
    Festivalul se desfăşoară în perioada 10-15 august în regiunea cunoscută sub
    numele Haferland, zona cuprinsă între Rupea şi Sighişoara. Anul acesta
    participă opt localităţi. Fiecare zi a festivalului se desfăşoară în fiecare zi
    într-o altă locaţie. Avem povestiri cu bătrânii satului, un festival medieval,
    un concert gospel în biserica fortificată de la Viscri, pe copii îi aşteptăm să
    participe la ateliere foarte variate de lucru, ziua principală e în data de 14
    august, la Criţ. Aşteptăm turiştii cu dansuri săseşti şi muzică de fanfară,
    ateliere pentru copii şi o piesă de teatru interactivă pentru copii, două
    concerte foarte frumoase în biserica fortificată din Criţ. Seara se va închide
    cu un bal săsesc şi cu focuri de artificii.


    Care
    a fost reacţia turiştilor la ediţiile precedente ale evenimentului? Olivia
    Stepli, project manager în cadrul Fundaţiei Michael Schmidt: Ne-au
    încurajat ca anul acesta să continuăm cu şi mai multe activităţi, cu şi mai
    mult entuziasm. Am avut participanţi din rândul turiştilor români şi al celor
    străini cu precădere, care, culmea, au descoperit această zonă cu mult înaintea
    noastră. Şi, bineînţeles, saşii, care se întorc în fiecare vară acasă, în luna
    august.


    Indiferent de
    perioada pe care o alegeţi, vizita în Ţara ovăzului, în Haferland, trebuie să
    includă şi celebrele biserici fortificate, în care vă puteţi reculege sau vă
    puteţi bucura de concerte de orgă.



    Până data viitoare, când vă aşteptăm cu o nouă
    destinaţie, drum bun şi vreme frumoasă!

  • Transilvania, un destino favorito

    Transilvania, un destino favorito


    Una de las más prestigiosas guías de turismo del mundo, Best Travel en 2016, realizada por Lonely Planet, ha elaborado una clasificación que incluye 10 regiones de todo el mundo que vale la pena visitar este año. En el primer puesto se ha situado Transilvania. Tradiciones, naturaleza, gastronomía, festivales y rutas turísticas, son los principales elementos de esta región, famosa por sus zonas rurales.


    Peter Suciu, guía certificado de turismo, miembro de la asociación Mioritics y especializado en Transilvania, nos ha dicho que este destino es muy atractivo, en primer lugar por la multiculturalidad que existe en los Cárpatos.




    “Transilvania, en su conjunto, es una zona situada en los montes Cárpatos donde hay al menos 6 o 7 grupos étnicos distintos, incluso desde el punto de vista de la religión. Durante siglos aquí han vivido juntos rumanos, húngaros, sajones, armenios, szekelíes y gitanos. Los siglos de convivencia han marcado la multiculturalidad en el espacio de los Cárpatos. La zona rural ha conservado el modelo de organización de varias comunidades y de sus fiestas. Por ejemplo, cada mes de febrero tiene lugar la Fiesta de Lolelor en Agnita. La Fiesta de la Corona de San Pedro y San Pablo es una fiesta sajona organizada en junio.




    ¿Cómo es una aldea tradicional transilvana? Peter Suciu:




    En primer lugar, se trata de una mezcla entre el espacio natural conservado y el asentamiento humano organizado según reglas muy claras. Tenemos un modelo de aldea con estructura compacta, unitaria, con casas alineadas y amplios espacios entre las casas. La cría de animales es típica para la zona de Transilvania. Los asentamientos rurales, en su época de máximo florecimiento, contaban con muchos animales. La arquitectura antrópica se suma al modelo de organización de la agricultura. Este vínculo se ha mantenido hasta hoy en día.




    cojocar-bun646x528.jpg


    Artesano popular en el pueblo Dragus

    Aunque no son muchos, en esta zona contamos con varios artesanos, según nos ha dicho Peter Suciu.




    En los Cárpatos tenemos el País de los Sajones o Sachsenland, o el País de los Szekelíes. Aquí hay gente que fabrica tejidos. En Mălâncrav trabajan dos tejedores, en otro pueblo, hay un artesano que fabrica abrigos de piel y en Corund se hacen sombreros típicos utilizando champiñones del bosque. La cerámica de Corund es muy famosa. También hay aldeas donde trabajan algunos herreros.




    En los últimos 10 años en que ha trabajado como guía, Peter Suciu ha logrado mejorar la percepción de los turistas extranjeros sobre Rumanía. Se han declarado encantados al ver el entorno agropastoral, las iglesias fortificadas, los artesanos y las tradiciones. También se han quedado impresionados por la gastronomía.


    supa-gulas-493995659-mare-80917200-01.jpgSopa de Gulash


    La gastronomía también es espectacular debido a la multiculturalidad. Todos los grupos étnicos han aprendido los unos de los otros y han compartido sus conocimientos sobre la comida. Por esta razón, la cocina transilvana es un poco fuerte porque utiliza muchos productos de carne. Por ejemplo, la cocina rumana se mezcla con las recetas de los pastores y con la gastronomía sajona, que utiliza carne de cerdo y ternera, y con la húngara, que es más condimentada y picante. Los postres están muy ricos, muy finos, porque han sido heredados de los ocupantes austrohúngaros. Y, al final, el elemento más importante que se añade a la comida, por su sabor, es la pălinca (aguardiente). Todos estos elementos mezclados han dado una gastronomía espectacular.




    Ionuţ Bordea, biólogo y guía especializado en hábitats naturales, flora y fauna alpina, explica el significado del nombre de Transilvania, la zona de los bosques.


    urs-00005-695caca5de.jpg



    Oso en los bosques transilvanos

    Transilvania significa la tierra más allá de los bosques. Aquí hay una gran variedad de hábitat forrestal, los bosques de los Cárpatos cuentan con las más importantes poblaciones de grandes carnívoros de Europa: lobos, osos y linces. Estas especies han desaparecido en el oeste de Europa. Los paisajes pastorales son muy bonitos. En la zona Sighişoara – Târnava Mare, por ejemplo, podrán ver los últimos paisajes pastorales de Europa, situados a menos de 800 metros de altitud. Estos paisajes también han desaparecido de Europa Occidental, a causa de la agricultura intensiva. Podrán ver muchas variedades de orquídeas y otras flores preciosas que son auténticos símbolos de la zona. Como prueba del especial interés manifestado por la UE en cuanto a la protección de Sighişoara – Târnava Mare, la zona ha sido declarada sitio Natura 2.000.




    La Fundación ADEPT de Rumanía se dedica a la protección de los ecosistemas pastorales de Transilvania. Con su sede ubicada en Saschiz, la fundación ha acondicionado una amplia red de rutas turísticas que hacen la conexión entre las aldeas sajonas, entre Viscri y Biertan. Ionuţ Bordea, biólogo y guía:




    También contamos con rutas de cicloturismo, donde la más conocida es la que está entre las localidades de Meşendorf y Criţ. Se pueden organizar viajes de un día de duración, a los alrededores de las aldeas. Si optan por alojarse en Viscri, podrán pasar unos días agradables visitando las aldeas. En la sede de la fundación ADEPT, en Saschiz, hemos abierto un centro de información, donde los turistas pueden encontrar folletos en rumano, inglés, alemán y francés. Creo que el mejor embajador turístico es el príncipe Carlos de Inglaterra que ha contribuido mucho a la promoción de esta región. Los turistas podrán ver la serie de documentales Wild Carpathia, que presentan información sobre esta zona, considerada una de las últimas zonas salvajes de Europa.








  • Acasă la Avram Iancu

    Acasă la Avram Iancu

    Nu se ştie exact când unul dintre cei mai proeminenţi lideri ai românilor din Transilvania
    , Avram Iancu , s-a născut, într-un sat din Ţara Moţilor. La Vidra de Sus, unde am poposit şi noi, pentru câteva ceasuri, oamenii
    ne-au spus că
    ar fi văzut
    lumina zilei pe timpul cireşelor.

    Foto: Valentin
    Ţigău


  • Cu mocăniţa, pe Valea Hârtibaciului

    Cu mocăniţa, pe Valea Hârtibaciului

    Ne îndreptăm astăzi spre Transilvania
    şi ajungem în Valea Hârtibaciului sau Valea Verde, după cum îi spun
    localnicii. Această oferă priveliştea
    naturii sălbatice şi a spectaculoaselor biserici fortificate săseşti, care au
    făcut ca zona să fie plasată în topul destinaţiilor de vacanţă de către cele
    mai importante publicaţii din lume. Înconjurate de ziduri de apărare bisericile
    săseşti sunt prevăzute cu galerii şi turnuri de strajă, fiind adevărate castele
    transilvănene.


    Pe Valea
    Hârtibaciului puteţi găsi ateliere de creaţie întreţinute de meşteri populare,
    puteţi vizita ferme, vă puteţi plimba cu trăsura, puteţi face echitaţie şi, de
    ce nu, cu mocăniţa. L-am întrebat pe Mihai Dragomir, managerul proiectului
    Colinele Transilvaniei cum se vede Transilvania de la bordul mocăniţei. Foarte încet şi pe îndelete, aşa cum ne place nouă în colinele
    Transilvaniei, unde promovăm acest tip de turism lent, ecoturism, prin care
    îndemnăm oamenii să vină, să stea liniştiţi şi să asculte poveştile locului, să
    întâlnească oameni şi să se plimbe pe coine.


    La sfârşitul secolului 19, mai exact
    în 1895, începea construcţia unei linii de cale ferată care trebuia să lege
    Podişul Târnavelor de Podişul Hârtibaciului. Din cauza dificultăţii traseului,
    care presupunea curbe foarte strănse pentru traversarea dealului Apoldului, s-a
    ales ecartamentul îngust, conform standardelor imperiului austro-ungar. Cu un
    total de 123 km, avea să devină după primul război mondial, cea mai lungă cale
    ferată îngustă din România. Zeci de ani scopul ei a fost să transporte
    localnicii şi, mai ales, lemnul şii produse le agricole. În prezent, mocăniţa
    de pe Valea Hârtibaciului îşi aşteaptă turiştii de câteva ori pe an. Mihai
    Dragomir, managerul proiectului Colinele Transilvaniei Este un
    proiect la care muncim de multă vreme împreună cu organizaţiile din zonă. Linia
    de mocăniţă din Valea Hârtibaciului, care are peste 100 de ani, se redeschide
    încet-încet. Sunt peste 70 de km care sunt în bune condiţii. Noi am reuşit cu
    voluntari din zonă şi din Anglia să deschidem primii patru kilometri şi să
    punem în funcţiune şi mocăniţa. A fost un eveniment în luna mai şi unul în luna
    iunie, la care am avut peste 1.000 de participanţi. Aceştia au călătorit pe
    Valea Hârtibaciului. În acest moment pregătim încă un eveniment pentru luna
    septembrie. O plimbare cu mocăniţa, cu locomotiva cu aburi. Însă, până atunci,
    este disponibilă ciclodrezina pentru cei care vor să fie mai activi şi drezina
    cu motor. Este o drezină care are un motor de Trabant şi poate transporta până
    la 20 de pasageri.


    Locomotiva este
    de patrimoniu, o locomotivă autentică, restaurată la Cluj. Biletele vândute
    participanţilor au fost biletele autentice, din carton, ale mocăniţei, din
    perioada în care ea funcţiona în regim normal. Ce părere au însă turiştii?
    Mihai Dragomir, managerul proiectului Colinele Transilvaniei. Turiştii străini cred că au descoperit primii această zonă. A fost o zonă mai
    puţin promovată la nivelul României. Este o zonă în care obişnuieşte să vină să
    se plimbe şi prinţul Charles. Acum, însă, ne bucurăm să avem şi din ce în ce
    mai mulţi turişti români. Experienţa turistică presupune şi interacţiunea cu
    turiştii noştri. E foarte interesant, fiindcă ei descoperă nişte locuri despre
    care nu ştiau, pe lângă care adeseori au trecut. Aceste sate cu biserici
    fortificate, prezente şi pe Valea Hârtibaciului, sunt o minunăţie pe care o
    redescoperim unii sau alţii o descoperă pentru prima dată. Turiştii apreciază
    foarte mult seriviciile, dar şi mâncarea foarte sănătoasă pe care o găsesc la
    pensiunile de pe Valea Hârtibaciului.



    Până data viitoare, când vă aşteptăm cu o nouă
    destinaţie, drum bun şi vreme frumoasă!

  • Un prinţ al românilor

    Un prinţ al românilor

    Acum exact 150 de ani un prinţ străin, mult aşteptat, venea în România. Era o ţară mică, atunci, România, iar Carol de Hohenzollern începea o domnie de aproape o jumătate de secol. Numele prinţului Charles se traduce, în româneşte, tot Carol. Şi iată, în zilele noastre, un alt prinţ Carol, Charles al Marii Britanii, vine în România şi nu de ieri, de azi, ci de ani buni. La început a fost o curiozitate, un eveniment inedit care va fi consemnat în cronicile acestor vremuri. Dar puternicul prinţ britanic a revenit de mai multe ori, căutând ceea ce mulţi nu mai vedem, ceea ce el a ştiut să remarce în România: frumuseţea peisajelor, firescul vieţii, splendoarea tradiţiilor.



    Prinţul Charles şi-a făcut casă într-un sat din Transilvania pe lângă care am trecut, grăbiţi, de atâtea ori, şi a impus drept branduri dulciurile naturale şi hainele folclorice create de oamenii din Viscri, căci acesta este satul prinţului Charles. Acum imaginile cu moştenitorul tronului britanic discutând cu sfătoşii bătrâni ai satului, mergând în drumeţie sau minunându-se de vreo frumuseţe a arhitecturii rurale nu mai sunt o surpriză sau o raritate. S-a ajuns la acel firesc pe care prinţul l-a căutat şi l-a găsit în satele din România unde îi place să vină.



    Pajiştile înflorite sunt unice, nu numai în Europa, ci în lume. Aşa ceva nu mai există nicăieri, la o asemenea dimensiune, spune prinţul Charles care remarcă, desigur, şi arhitectura. “Cred că unul din lucrurile extraordinare pe care le are România este o uimitoare bogăţie a arhitecturii medievale care încă rezistă, care încă există. Este rar în zilele noastre să ai ceva atât de extraordinar în atât de multe locuri, spunea prinţul într-un interviu.



    De fapt, prinţul Charles a vorbit despre toate acestea, şi-a mărturisit bucuria, ne-a împărtăşit descoperirile sale, a vorbit despre noi, despre viaţa noastră şi despre moştenirea civilizaţiei noastre într-un fel în care nimeni nu a mai făcut-o. A vorbit despre toate acestea la televiziuni de prestigiu, iar dragostea prinţului pentru peisajul şi civilizaţia tradiţională din România au ajuns cunoscute în întreaga lume. În tot acest timp, organizaţii neguvernamentale lucrează pentru salvarea meşteşugurilor tradiţionale, pentru mai buna cunoaştere şu valorificare a tradiţiilor, inclusiv a vieţii casnice, cu toate mciile bucurii şi invenţii ale vieţii de zi cu zi şi care s-au păstrat în satele în care prinţul britanic locuieşte sau pe care le vizitează.



    Putem spune că, ascultându-l cu atenţie şi privindu-i bucuria, am învăţat şi noi, românii, să descoperim frumuseţea locurilor în care trăim. La început am fost curioşi să vedem ce a văzut şi prinţul, apoi i-am dat dreptate, a apărut firescul acestei aprecieri, iar apoi am învăţat să vedem şi singuri. Fără îndoială, ne-am schimbat mult de când prinţul Charles a început să vină în România, să vină la el acasă, la vecinii săi şi la peisajele care l-au emoţionat. Mai mult, am învăţat să descoperim, nu numai să îi dăm dreptate acestuia.



    Nu putem vorbi de un fenomen de masă, dar românii apreciază mai mult peisajul rural, nu se mai grăbesc să-l asfalteze, să-l aducă la un confort de plastic de unică folosinţă. Privim cu alţi ochi uneltele de muncă la sat, neschimbate de sute dacă nu de mii de ani, şi pe care rareori le găsim de vânzare pe internet. Cel mai des le găsim la muzeu şi la bunici acasă, acolo unde ne spune cel mai puternic prinţ al lumii că se află.

  • Nachrichten 01.06.2016

    Nachrichten 01.06.2016

    SOFIA: Rumänien unterstützt die Bemühungen Bulgariens zur Bekämpfung der illegalen Migration. Das erklärte Rumäniens Ministerpräsident Dacian Ciolos während eienes Treffens mit seinem bulgarischen Gegenüber Boyko Borissov am Mittwoch in Sofia. Ciolos und Borissov gaben ferner bekannt, dass die Erdgaspipeline, die unter der Donau zwischen den zwei Ländern gebaut wird, in einigen Monaten fertig sein könnte. Die zwei Ministerpräsidenten beteiligen sich an dem Treffen der Staats- und Regierungschefs der Mitgliedsländer des Regionalen Kooperationsrates. Dabei kam die Zusammenarbeit Rumäniens und Bulgariens in der NATO, die Vorbereitung des Gipfels in Warschau, sowie die Anpassung der Standpunkte zur Verstärkung der Ostgrenze der Allianz zur Sprache. Das Treffen in Sofia hatte eine besondere Bedeutung, weil das Gremium für regionale Kooperation in diesem Jahr sein 20-jähriges Bestehen feiert. Hauptthemen der Diskussionsagenda waren die Entwicklungen auf regionaler Ebene und die europäische Perspektive der Westbalkanstaaten.



    BUKAREST: Rund 10.000 Gewerkschaftsmitglieder aus dem Bildungswesen haben am Mittwoch einen Protestmarsch durch Bukarest veranstaltet. Sie fordern einen Anteil von 6% am BIP für das Bildungswesen, so wie es im Gesetz vorgesehen ist. Der Beschlusss, am Weltkindertag auf die Stra‎ße zu gehen, wurde gefasst, nachdem mehrere Verhandlunsgrunden mit den Vertretern der Regierung gescheitert waren. Der rumänische Arbeitsminister Dragoş Pâslaru erklärte am Mittwoch, die Exekutive verfüge über kein Geld, um eine Gehaltserhöhung bieten zu können. Pâslaru fügte hinzu, in den nächsten Tagen werde eine letzte Verhandlungsrunde mit den Vertretern der Gewerkschaften stattfinden. Wenn man zu keiner Vereinbarung kommen sollte, werde die Regierung die Eilverordnung zur Lohnerhöhung genehmigen. Ebenfalls am Mittwoch wurde eine Delegation der Gewerkschaften im Bildungswesen von den Vertretern des Präsidialamtes empfangen.



    BUKAREST: Das 11. Internationale Bookfest findet im Zeitraum 1-5 Juni in Bukarest statt. Daran beteiligen sich über 200 Verlage. Ehrengast ist bei der diesjährigen Messe Israel mit dem Motto Never Stop Dreaming. Israel wird rund 30 Veranstaltungen vorschlagen und dem rumänischen Publikum das Treffen mit zeitgenössischen Schriftstellern ermöglichen, darunter Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani.



    BUKAREST: Das 15. Internationale Filmfestival Transilvania wird in der siebenbürgischen Stadt Cluj fortgesetzt. Bis zum 5. Juni werden insgesamt 248 Produktionen gezeigt, davon sind 32 Kurzfilme. Der einzige rumänische Spielfilm beim TIFF 2016 ist der Streifen Hunde” des Regisseurs Bogdan Mirica, der bei den Filmfestspielen in Cannes mit dem FIPRESCI-Preis gekürt wurde. Schwerpunktland der diesjährigen Festspiele ist Litauen, Ehrengast die berühmte italienische Darstellerin Sophia Loren. Sie soll mit einem Preis für das Lebenswerk ausgezeichnet werden. Parallel zum TIFF finden Konzerte und Sonderveranstaltungen statt.

  • Internationales Filmfestival Transilvania hat in Klausenburg begonnen

    Internationales Filmfestival Transilvania hat in Klausenburg begonnen

    Das 15. Internationale Filmfestival Transilvania wurde in Klausenburg mit der Produktion 6,9 Grad auf der Richterskala eröffnet. Der Streifen feierte im Beisein des Regissseurs Nae Caranfil seine Weltpremiere. Die Rumänienpremiere feiert beim internationalen Filmfestival in Klausenburg die Produktion Hunde, die bei den Filmfestspielen in Cannes mit dem FIPRESCI-Preis gekürt wurde. Hunde ist eigentlich die erste rumänische Produktion, die dieses Jahr im Rennen um die Trophäe Transilvania antritt. Der Regisseur und Drehbuchautor Bogdan Mirică erläutert: Der Film handelt von einem bedrückenden Gefühl. Es handelt sich um Männer, die in der eigenen Natur so gefangen sind, dass sie nicht merken können, wie sie sich selbst zerstören.



    Auf dem Programm der Festspiele stehen am Wochende gute Filme und eine Reihe von Sonderveranstaltungen. Das Festival bringt dieses Jahr etwas Neues: es handelt sich um einen neuen im Freien eigerichteten Raum, wo Filmvorfhrungen stattfinden: Someş Open Air. Für Kinder und Eltern wird ebenfalls gesorgt: auf sie wartet beim Schloss Banffy in Bonţida ein Wochenende vollgepackt mit Veranstaltungen aller Art wie Workshops, Puppentheater, Sport und Spielen sowie mit der Vorführung des Streifens Nelly’s Adventures, der zum größten Teil im mittelrumänischen Sibiu/Hermannstadt verfilmt wurde. Eine eindruckvolle Feuerwerk-Show der Franzosen Transe Express steht am Samstag auf dem Programm. Gefolgt wird die Show von der Vorführung einer interessanten Dokumentation über die Zirkuswelt: The Show of Shows. Der Dokumentarfilm wurde voriges Jahr von Benedikt Erlingsson produziert.



    Am Sonntag soll die Musik des isländischen Komponisten Bardi Johannsson, interpretiert vom Orchester der Ungarischen Oper in Klausenburg unter der Leitung von Simona Strungaru den in den 20ern in Schweden produzierten und umgestrittenen Horrorfilm Haxan: Witchcraft Through the Ages begleiten. Auf dem Programm am Wochenende stehen zudem zwei Filmvorführungen, die im Beisein von Sarunas Bartas stattfinden sollen. Dem litauischen Regisseur widmen die Organisatoren den Fokus Litauen und einen Teil der Sektion 3×3: Few of Us und Peace to Us in our Dreams. Ebenfalls am Samstag wird der rumänische Astronaut Dumitru Prunariu im Kulturhaus der Studenten an der Vorführung der Filme “Operation Avalanche und Acht Tage im Raum teilnehmen. Somit feiern die Organisatoren den 35. Jahrestag seiner ersten Raumfahrt. Dem japanischen Regisseur Sion Sono widmen die Organisatoren dieses Jahr eine Retrospektive seiner Filme. Nach der Vorführung der Produktionen Guilty of Romance und Tag findet eine Frage-Antwort-Runde mit dem Regisseur statt.



    Die der Musik gewidmeten Abende Music Nights beginnen mit den Auftritten zwei rumänischer Bands: The Mono Jacks und Byron. Diese sind nur einige der Höhepunkte der Internationalen Festspiele Transilvania. Ehrengast des diesjährigen Festivals ist die berühmte Darstellerin Sophia Loren die sich zum ersten Mal in Rumänien befindet und bei den internationalen Filmfestspielen in Klausenburg mit dem Preis für ein Lebenswerk geehrt wird.


  • Jurnal românesc – 26.05.2016

    Jurnal românesc – 26.05.2016

    România va organiza la începutul anului viitor un summit
    internaţional dedicat acţiunii comune împotriva manifestărilor antisemite şi
    extremiste, a anunţat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele a
    participat la ceremonia de decorare a preşedintelui onorific al Alianţei
    Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, Yehuda Bauer. Anul acesta, România a preluat preşedinţia
    Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, acest fapt reprezentând,
    în opinia şefului statului român, o recunoaştere a eforturilor pe care
    Bucureştiul le-a depus, în ultimul deceniu, în privinţa asumării trecutului
    istoric, comemorării victimelor Holocaustului şi continuării proiectelor în
    care s-a angajat. Iohannis a precizat că luna următoare se împlinesc 75 de ani
    de la cel mai mare masacru împotriva evreilor de pe teritoriul României,
    respectiv Pogromul de la Iaşi, context în care a reiterat angajamentul ferm al
    Bucureştiului de a rămâne consecvent în politica de combatere a oricăror
    manifestări antisemite, rasiste sau xenofobe.




    Secretarul
    de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniţă, a avut, miercuri, o
    întrevedere cu generalul (r) James L. Jones, preşedintele Centrului Brent
    Scowcroft pentru securitate internaţională din cadrul Consiliului Atlantic al
    SUA. Ioniţă a reliefat cooperarea
    excelentă dintre România şi SUA în domeniul politico-militar şi de securitate,
    derulată sub egida Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, şi a apreciat
    angajamentul SUA pentru securitatea europeană. Au fost abordate perspectivele
    Summit-ului NATO de la Varşovia, secretarul de stat Daniel Ioniţă susţinând
    necesitatea consolidării adecvate a flancului estic al Alianţei, printr-o
    prezenţă robustă, credibilă şi persistentă a forţelor NATO, de la Marea Baltică
    la Marea Neagră. În ceea ce priveşte situaţia de securitate de la Marea Neagră,
    oficialul român a subliniat necesitatea menţinerii atenţiei mediului politic şi
    de think-tank din SUA asupra acestei regiuni pentru a maximiza oportunităţile
    de cooperare şi a reduce impactul factorilor de risc.




    Metodele folosite de fosta Securitate pentru supravegherea şi
    controlul românilor în perioada regimului comunist, precum tehnicile de filaj
    şi de cenzură sau ascultarea convorbirilor telefonice, sunt prezentate în
    cadrul unei expoziţii organizate la Bucureşti, fiind explicate şi în cadrul
    unei dezbateri. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi
    Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale au
    considerat necesară organizarea acestui eveniment în contextul în care
    comunitatea internaţională se confruntă cu ameninţări teroriste, iar statele au
    în vedere adoptarea unor legi stricte de supraveghere a populaţiei.




    Una dintre
    legendele cinematografiei mondiale, Sophia Loren, este aşteptată să vină,
    pentru prima dată, în România, ca invitat special al Festivalului Internaţional
    de Film Transilvania, TIFF. Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga
    carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, pe 4 iunie. Actriţa se
    alătură, astfel, unei serii de personalităţi ale cinematografiei mondiale care
    au fost celebrate, de-a lungul timpului, de TIFF, precum Claudia Cardinale,
    Annie Girardot, Vanessa Redgrave, Catherine Deneuve şi Geraldine Chaplin.
    Festivalul Internaţional de Film Transilvania se desfăşoară în perioada 27 mai
    – 5 iunie şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi
    Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

  • Biserici fortificate din Transilvania

    Biserici fortificate din Transilvania

    Ne îndreptăm către centrul României,
    într-o zonă încărcată de legende. Peisajul rural transilvănean a încântat
    dintotdeauna turiştii români şi străini deopotrivă. Liniştea micilor sate
    răsfirate, obiceiurile străvechi, dar şi mâncarea tradiţională au făcut ca
    destinaţia noastră de astăzi să fie una renumită. Iar odată ajunşi în
    Transilvania veţi descoperi că pe lângă aceste sate sau chiar în mijlocul lor
    se ridică impunătoare biserici – cetăţi fortificate, ridicate în secolul al
    XII-lea. În acest spaţiu geografic relativ restrâns au fost identificate peste
    200 de astfel de monumente.


    Ştefan Cosoroabă este profesor de
    teologie la facultatea evanghelică din Sibiu şi este coordonatorul unui program
    turistic şi cultural adresat în primul rând turiştilor iubitori de istorie şi
    de cultură. Se numeşte Descoperă Sufletul
    Transilvaniei, un proiect prin care vrem să popularizăm bisericile
    fortificate, pentru dezvoltarea turismului cultural. Saşii evanghelici au
    plecat în anii 90 în Germania şi au rămas peste 150 de biserici fortificate şi
    biserici medievale, practic, fără stăpân. Este păcat să se piardă această
    valoare românească şi europeană. De aceea, încercăm popularizarea bisericilor
    fortificate. Avem diferite pârghii. Una dintre aceste pârghii este un program
    care presupune un drum al artei prin bisericile fortificate. Anul trecut am
    avut un program pilot în cadrul proiectului Descoperă sufletul Transilvaniei,
    care se numea Drumul lui Salvador Dali. Am expus în cinci biserici fortificate
    opere originale ale lui Salvador Dali, litografii din Biblia de la Ierusalim.
    Încercăm să reedităm acest lucru, să motivăm oaspeţii din zona Transilvaniei să
    viziteze mai mult decât o cetate, să nu spună că le cunosc pe toate, dacă au
    vizitat una. Anul acesta îi invităm la cinci cetăţi diferite. În fiecare vor
    vedea câte o expoziţie de artă. Arta aduce plus valoare la bisericile
    fortificate.


    Iată şi câteva repere ale acestui
    program. Ştefan Cosoroabă, profesor de teologie la facultatea evanghelică din
    Sibiu. S-a deschis deja la Sighişoara, în biserica mănăstirii, o expoziţie,
    iar în data de 14 mai se deschide în biserica fortificată din Cincşor,
    expoziţia Transart, cu artă contemporană a şcolii de la Bucureşti. În 12 iunie,
    la Cisnădie, se va deschide expoziţia Transfiguratio, tot artă contemporană. În
    iulie avem expoziţie Rembrandt, iar în 24 iulie, la Cisnădioara, vom avea o
    expoziţie dedicată lui Tristan Tzara şi împlinirii a 100 de ani de la lansarea
    curentului Dada, cu gravuri de Picasso.


    Odată ajunşi în zonă, achiziţionaţi
    Transilvania Card 2016. Acesta vă va asigura reduceri la mai multe restaurante,
    pensiuni şi evenimente, iar fondurile colectate vor fi folosite pentru restaurarea
    bisericilor fortificate. Acest card se poate folosi şi anul acesta
    şi s-a şi dezvoltat prin comparaţie cu anii precedenţi. În momentul de faţă
    avem incluse în programul de vizitare 50 de biserici fortificate. Între acestea
    se află toate bisericile incluse în patrimoniul UNESCO, bisericile medievale
    din oraşele mari: Sibiu, Braşov, Sighişoara, Mediaş şi bisericile fortificate
    de interesa major, cum ar fi cea din Viscri, zonă legată de numele prinţului
    Charles. Acest card este însoţit anul acesta şi de o hartă care conţine toate
    datele necesare pentru vizitare.

    În
    speranţa că v-am convins să descoperiţi sufletul Transilvaniei, vă aşteptăm şi
    data viitoare cu o nouă destinaţie. Până atunci, drum bun şi vreme frumoasă!

  • Transilvania, destinaţie de top

    Transilvania, destinaţie de top

    Unul dintre cele mai prestigioase ghiduri de
    turism din lume, Best Travel in 2016, editat de Lonely Planet, a realizat un
    top cu zece regiuni din lume care merită vizitate anul acesta. Pe primul loc se
    află Transilvania. Tradiţii, natură, gastronomie, festivaluri, trasee pentru
    drumeţii, pe toate le găsiţi în această zonă, celebră îndeosebi pentru partea
    ei rurală.


    Peter Suciu, ghid atestat de turism, membru în
    asociaţia Mioritics, specializat pe zona Transilvaniei, spune că destinaţia
    este foarte atractivă în primul rând datorită multiculturalităţii spaţiului
    intracarpatic. Transilvania, în ansamblul ei, este un spaţiu
    intracarpatic în care putem menţiona uşor cel puţin şase, şapte grupuri etnice
    diferite, inclusiv din punct de vedere al religiei, care au trăit sute de ani
    împreună: români, maghiari, secui, armeni, saşi, romi. Au trăit sute de ani
    împreună, iar asta şi-a pus puternic amprenta pe multiculturalitatea pe spaţiul
    intracarpatic. Spaţiul rural păstrează cu preponderenţă modelul de organizare
    al vecinătăţilor şi tipuri de sărbători. De exemplu, în luna februarie se
    organizează Sărbătoarea Lolelor în Agnita. Sărbătoarea Coroanei de Sf. Petru şi
    Pavel este o sărbătoare săsească, organizată în luna iunie.

    Însă cum
    arată satul tradiţional transilvănean? Peter Suciu, ghid atestat de turism. Este, în primul rând, o combinaţie între spaţiul natural întreţinut şi
    aşezarea antropică guvernată de reguli foarte clare. Este un model de sat
    adunat, legat, cu şiruri de case, dublate de şiruri de şuri, cu spaţii foarte
    largi între liniile caselor. Specific zonei Transilvaniei este creşterea
    animalelor. Aşezările rurale, în momentul lor de maximă înflorire, aveau
    gospodării cu foarte multe animale. Arhitectura antropică este completată de
    modelul de organizare al agriculturii. Această legătură se păstrează şi
    astăzi.


    Deşi nu într-un număr foarte
    mare, există meşteşugari, spune ghidul nostru, Peter Suciu: În
    spaţiul intracarpatic există Ţara Saşilor, aşa numita Sachsenland, sau Ţara
    Secuilor. În respectivele spaţii se mai întâlnesc oameni care ţes. La Mălâncrav
    sunt doi ţesători, în alt sat, la Malţâna, este un cojocar, la Corund sunt
    câţiva meşteri care produc pălării dintr-o ciupercă din pădure. Ceramica de
    Corund, este de asemenea celebră. Mai sunt sate cu fierari.


    În ultimii zece ani, de
    când este ghid turistic, Peter Suciu a reuşit să schimbe percepţia cu care
    turiştii străini ajungeau în România. Au fost de fiecare dată foarte
    impresionaţi să vadă peisajul agropastoral, faptul că s-au păstrat bisericile
    fortificate, meşteşuguri şi anumite tradiţii. În aceeaşi măsură în care au fost
    impresionaţi şi de gastronomie. Şi gastronomia este foarte
    spectaculoasă tocmai prin prisma multiculturalităţii. Toate grupurile etnice au
    învăţat unele de la altele, din punct de vedere gastronomic, şi şi-au împărţit
    reciproc cunoştinţele în domeniu. De asta, bucătăria transilvăneană este un pic
    mai grea, fiindcă se bazează foarte mult pe produse din carne. De exemplu,
    bucătăria românească se combină cu cea specifică oieritului şi cu cea săsească,
    porc şi vită, cu cea maghiară, condimentată, iute. Se adaugă fineţea
    dulciurilor, moştenire a ocupaţiei imperiului austro-ungar. Iar, la final,
    elementul cel mai important, pentru asezonare, se foloseşte pălinca. Toate
    acestea s-au amestecat, rezultând o gastronomie spectaculoasă.


    Ionuţ
    Bordea, biolog şi ghid specializat în domeniile habitate naturale, floră şi
    faună în zona montană, explică semnificaţia numelui Transilvania – ţinutul de
    dincolo de păduri. Aici se mai poate întâlni o varietate de
    habitate forestiere, pădurile din Carpaţi găzduind cele mai mari populaţii de
    carnivore mari din Europa: specii de lup, urs şi râs. Aceste specii nu se mai
    pot întâlni în vestul Europei, unde au dispărut. Sunt foarte importante
    peisajele pastorale din munte. În zona Sighişoara – Târnava Mare, de exemplu,
    sunt ultimele peisaje pastorale din Europa la altitudini mai joase, sub 800 de
    metri. Şi acestea au dispărut din restul Europei, din cauza agriculturii
    intensive. Veţi întâlni o mulţime de specii de orhidee sau alte flori
    deosebite, care au devenit embleme ale ţinutului. Ca dovadă al interesului
    deosebit al Uniunii Europene pentru protecţia acestei zone, Sighişoara -
    Târnava Mare, spaţiul a fost declarat sit Natura 2.000.

    Fundaţia ADEPT, din
    România, se ocupă cu protejarea ecosistemelor pastorale importante din
    Transilvania. Are sediul la Saschiz şi a marcat o reţea de trasee turistice în
    zonă, care leagă satele săseşti, pornind din Viscri şi ajungând până la
    Biertan, spune Ionuţ Bordea, biolog şi ghid: Există, de
    asemenea, şi trasee de cicloturism, cel mai cunoscut fiind probabil cel care
    leagă localitatea Meşendorf de Criţ. Se pot face şi trasee de o zi, trasee
    circulare în jurul satelor. Dacă vă cazaţi, de exemplu, în Viscri, vă puteţi
    rezerva chiar mai multe zile pentru a vizita satele din jur. La sediul
    fundaţiei ADEPT, în Saschiz, există şi un centru de informare, unde turiştii
    pot obţine materiale promoţionale în limbile română, engleză, germană,
    franceză. Cred că cel mai bun ambasador al acestei zone este prinţul Charles,
    care s-a implicat foarte mult în promovarea acestei regiuni. De asemenea,
    turiştii pot urmări seria de documentare Wild Carpathia, care cuprind multe
    informaţii despre această zonă, pe care o considerăm una dintre ultimele zone
    sălbatice ale Europei.


    Vă aşteptăm şi data
    viitoare cu o nouă destinaţie.

  • Ciorbă ardelenească cu afumătură

    Ciorbă ardelenească cu afumătură

    Preparatele tradiţionale din Transilvania sunt mai
    bogate în grăsimi, carne şi condimente decât cele
    din alte provincii româneşti. Untura, ardeiul iute, paprica şi tarhonul sunt ingrediente care dau specificitate
    mâncărurilor din
    Transilvania. Ciorbele sunt drese, cum se spune, cu ou şi cu smântână, ceea ce le face
    mai bogate în calorii, lucru necesar într-un spaţiu cu ierni mai aspre şi cu
    activităţi în agricultură care necesită un efort mai mare.


    Ciorba cu
    afumătură este un preparat specific Transilvaniei şi poate fi făcută fie cu
    cartofi, fie cu varză. Un mic secret al preparării este acela că, înainte de a
    o pune în oala de ciorbă, trebuie să opărim carnea afumată, fie jambon, fie
    costiţă, pentru că, prin fierbere, este eliminată o parte din sare. Avem nevoie
    de jumătate de kg de costiţă afumată de porc, de câţiva cartofi, de două cepe,
    2 morcovi, de o ţelină, o rădăcină de pătrunjel, de tarhon, oţet, un ou şi
    smântână. Se pune la fiert costiţa de porc pe care am tăiat-o în prealabil în
    bucăţi mai mici şi se spumează din când în când. După ce carnea începe să se
    desprindă de pe oase, se scoate costiţa din oală, se dezosează, iar carnea se
    pune la loc în oală. Se adaugă cartofii, tăiaţi în cuburi, ceapa, tocată
    mărunt, la fel ca şi morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Se toarnă puţin suc de
    roşii, se pune tarhonul tocat, iar spre final smântână amestecată cu gălbenuş
    de ou.


    În loc de
    cartofi, ciorba poate fi făcută şi cu varză murată, care trebuie desfăcută
    foaie cu foaie, apoi spălată şi tocată mărunt. Pentru acrirea ciorbei se
    foloseşte zeama de la varza murată. Pot fi folosite mai puţine legume, dar vom
    avea totuşi nevoie de două cepe, de câţiva căţei de usturoi, de două linguri de
    făină, de o cană de lapte acru sau de smântână şi de un ou. Într-un alt vas se
    rumeneşte făina în ulei, se stinge cu o cană de apă, se dă în clocot după care
    se toarnă în oala de ciorbă. Spre final, se toarnă în oală cana de lapte acru
    sau smântână amestecată cu ou. Se adaugă sare dacă mai este cazul şi usturoiul
    tocat mărunt.



  • Ciorbă ardelenească cu afumătură

    Ciorbă ardelenească cu afumătură

    Preparatele tradiţionale din Transilvania sunt mai
    bogate în grăsimi, carne şi condimente decât cele
    din alte provincii româneşti. Untura, ardeiul iute, paprica şi tarhonul sunt ingrediente care dau specificitate
    mâncărurilor din
    Transilvania. Ciorbele sunt drese, cum se spune, cu ou şi cu smântână, ceea ce le face
    mai bogate în calorii, lucru necesar într-un spaţiu cu ierni mai aspre şi cu
    activităţi în agricultură care necesită un efort mai mare.


    Ciorba cu
    afumătură este un preparat specific Transilvaniei şi poate fi făcută fie cu
    cartofi, fie cu varză. Un mic secret al preparării este acela că, înainte de a
    o pune în oala de ciorbă, trebuie să opărim carnea afumată, fie jambon, fie
    costiţă, pentru că, prin fierbere, este eliminată o parte din sare. Avem nevoie
    de jumătate de kg de costiţă afumată de porc, de câţiva cartofi, de două cepe,
    2 morcovi, de o ţelină, o rădăcină de pătrunjel, de tarhon, oţet, un ou şi
    smântână. Se pune la fiert costiţa de porc pe care am tăiat-o în prealabil în
    bucăţi mai mici şi se spumează din când în când. După ce carnea începe să se
    desprindă de pe oase, se scoate costiţa din oală, se dezosează, iar carnea se
    pune la loc în oală. Se adaugă cartofii, tăiaţi în cuburi, ceapa, tocată
    mărunt, la fel ca şi morcovii, pătrunjelul şi ţelina. Se toarnă puţin suc de
    roşii, se pune tarhonul tocat, iar spre final smântână amestecată cu gălbenuş
    de ou.


    În loc de
    cartofi, ciorba poate fi făcută şi cu varză murată, care trebuie desfăcută
    foaie cu foaie, apoi spălată şi tocată mărunt. Pentru acrirea ciorbei se
    foloseşte zeama de la varza murată. Pot fi folosite mai puţine legume, dar vom
    avea totuşi nevoie de două cepe, de câţiva căţei de usturoi, de două linguri de
    făină, de o cană de lapte acru sau de smântână şi de un ou. Într-un alt vas se
    rumeneşte făina în ulei, se stinge cu o cană de apă, se dă în clocot după care
    se toarnă în oala de ciorbă. Spre final, se toarnă în oală cana de lapte acru
    sau smântână amestecată cu ou. Se adaugă sare dacă mai este cazul şi usturoiul
    tocat mărunt.



  • Remetea, comuna cu case albe din inima Transilvaniei

    Remetea, comuna cu case albe din inima Transilvaniei

    Casele albe cu ferestre verzi sunt neschimbate de peste 100 de ani, păstrând arhitecura specfică secolului al XIX-lea. În 2004, cocheta comună din inima Transilvaniei a fost singura propunere a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, simultan cu satul Hollókő din Ungaria:


    Patrimoniul arhitectural din Rimetea este propus pentru a fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial ca o fază de nominalizare transfrontalieră superioară Patrimoniului arhitectural din satul Hollókő sub o nouă denumire: ‘Vechile sate Hollókő şi Rimetea şi împrejurimile acestora’”.



    Prima menţiune a localităţii dela poqlele munţilor Trascău datează din 1257 cu numele de Toroczcko (denumirea maghiară a localităţii). Secole la rând, comuna a fost cunoscută prin exploatarea fierului şi meşteşugul fierăritului. Astfel, în 1493 localitatea a primit rangul de târg (oppidum), iar în 1666, pe fondul dezvoltării extracţiei de minereu şi a meşteşugului fierăritului, Rimetea devine oraş.


    La începutul secolului al XVIII-lea, Rimetea era unul dintre principalele centre de prelucrare a fierului din Transilvania. Uneltele agricole produse aici erau cele mai renumite din principat şi din estul regatului Ungariei, fiind vândute de negustori în pieţe importante, precum Braşov, Bistriţa, Arad şi Debreţin.”



    Astăzi, localitatea este o atracţie mai ale pentru turiştii din străinătate. Rimetea se afla la o distanţă de 56 km de municipiul Alba Iulia, reşedinţa judeţului şi 25 km de Aiud, oraşul cel mai apropiat. Cu aotomobilul, Rimetea poate fi accesată pe DN 75 cu pornire din Turda până in localitatea Buru. Aici, faceti stânga şi peste 8 km aţi ajuns la destinaţie. Nu vă faceţi griji de cazare, deoarece există pensiuni cu preţuri de la 34-40 de lei/persoană.

  • România, destinaţie turistică

    România, destinaţie turistică

    România
    are un potenţial turistic uriaş, astfel că, în ultimii ani, numeroase site-uri şi reviste de specialiate
    din întreaga lume au lansat potenţialilor turişti invitaţii atractive de a
    descoperi tot mai multe locuri şi tradiţii. Autorităţile din domeniu şi tour
    operatorii români încearcă să folosească la maximum acest moment propice şi să
    valorice acest potenţial, pentru a creşte numărul vizitatorilor străini.
    România prezintă la diverse Târguri şi Burse de profil din
    lume o ofertă bogată şi variată de pachete turistice.

    O prioritate pentru 2016
    a Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) şi a Asociaţiei
    Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) este atragerea unui numar cât mai mare
    de turişti ruşi, considerând că România poate fi o alternativă la Turcia şi
    Egipt, două destinaţii pe care aceştia nu le mai frecventează ca în anii
    trecuţi, din cauza conjuncturii internaţionale. Oficiali români din domeniu şi
    tour operatori au mers, în ianuarie, în Federaţia Rusă pentru a-şi prezenta
    oferta. Atuurile României
    sunt în concordanţă cu interesul ruşilor pentru tratamente medicale, pachete
    fitness şi wellness, reabilitare şi recuperare. Dar au fost promovate şi turismul de business, circuitele
    culturale, turismul activ – vânătoare, pescuit.

    În aceste zile, România este prezentă la Târgul Internaţional de profil
    pentru Piaţa Mediteraneană, care are loc din Israel, de unde provine al doilea
    cel mai mare număr de turişti care ne vizitează ţara. Anul trecut aproape 220
    de mii de israelieni au venit în România, destinaţiile preferate ale acestora
    fiind Bucureştiul, litoralul românesc al Mării Negre şi Delta Dunării. La acest
    târg a fost organizată o conferinţă intitulată România – 365 de zile să
    explorezi Grădina Carpaţilor, prin care s-a dorit captarea interesului
    agenţiilor de voiaj şi a turiştilor israelieni asupra noilor oferte. Este vorba
    de regiunea Transilvaniei, declarată ‘Best Region to Travel în 2016’ de ghidul
    Lonely Planet, Târgu Jiu, oraş care găzduieşte operele de artă ale celebrului
    sculptor român Constantin Brâncuşi, dar şi staţiunile montane de pe Valea
    Prahovei.

    O oportunitate foarte bună pentru România în special pe segmentul
    turism activ şi de aventură, turism cultural şi circuite este şi Polonia, o
    alta piaţă dinamică, în creştere. Motiv pentru care, în această săptămână, România
    îşi prezintă oferta la Tour Salon Poznan. Este vorba de oraşele transilvănene -
    Braşov, Sibiu, Sighişoara, de zona Maramureşului, de Bucovina şi de Delta
    Dunării. Pe perioada evenimentului sunt organizate degustări de vinuri
    româneşti, ateliere interactive de artă tradiţională românească şi concursuri
    cu premii.

    De asemenea 15 companii româneşti
    prezente la Bursa Internaţională
    de Turism de la Milano promovează destinaţii turistice-cheie pentru piaţa
    italiană, precum circuite culturale în Transilvania şi Bucovina, city break,
    turismul rural, activ şi în natură.