Tag: Transilvania

  • Bran

    Bran

    Trecând recent prin centrul vechi din Bucureşti am
    auzit mai multe grupuri de turişti propunându-şi să pornescă pe urmele lui Dracula
    şi să se oprească la Castelul Bran. Aşa că vă invit astăzi să ne îndreptăm
    către centrul României, mai precis către Transilvania, şi să vizităm unul
    dintre cele mai reprezentative castele ale României, situat între munţii Munţii
    Bucegi şi Piatra Craiului.


    Cele mai vechi surse istorice au menţionat
    existenţa localităţii Bran încă din perioada paleoliticului mijlociu. Regiunea
    a fost încercată în multe rânduri de-a lungul istoriei, atât in perioada
    războaielor daco-romane, cât şi în Evul Mediu. Perioada medievală a fost una
    mai liniştită, iar în anul 1364, Branul aparţine oficial zonei administrative a
    Braşovului.


    De la începutul anilor 1900, Branul era recunoscut
    pentru potenţialul de relaxare pe care îl avea. Tansformat în muzeu de istorie
    în anul 1956, castelul Bran desfăşoară pe patru nivele expoziţii de piese de
    ceramică şi arme. În curte există un mic muzeu al ţăranului cu case
    tradiţionale din zonă.


    Ce găsim la castel aflăm de la Bogdana Balmuş, PR
    Manager, Castelul Bran: Avem o
    istorie veche de 640 de ani, aceasta este vârsta pe care Castelul Bran o va
    împlini în acest an. Drept urmare avem cel puţin tot atâtea poveşti de spus
    vizitatorilor noştri. Pornind de la faptul că toată această istorie s-a clădit
    piatră cu piatră, pas cu pas, anotimp după anotimp. A fost întâi cetate
    medievală, vamă şi apoi reşedinţă regală, păstrează şi astăzi în structura sa
    toate aceste poveşti minunate. Castelul Bran este unul dintre cele mai
    valoroase monumente din România. Este cunoscut în întreaga lume şi este, confrom
    statisticilor, cel mai vizitat obiectiv turistic din România. Anul trecut ne-au
    trecut pragul aproape un milion de vizitatori, numărând şi participanţii la
    diferitele evenimente pe care le organizăm. Avem 1 iunie, care este şi ziua
    copilului, dar şi ziua castelului Bran, Halloween-ul, cu petrecerea de
    Halloween care are un succes foarte mare, pentru că organizăm ceva cu totul
    special: la cort sau în castel, cu Vlad Ţepeş, cu Dracula, cu ielele, cu tot
    felul de personaje fantastice; am avut chiar şi proiecţii pe castel. Ne
    străduim să oferim vizitatorilor noştri momente unice. De asemenea, dăm o
    foarte mare importanţă relaţiei cu copiii, organizăm evenimente pentru ei, avem
    deja un personaj numit Creionel, care îi ajută mai ales atunci când şcolile organizează
    Săptămâna şcoala altfel,şi când vin în grupuri organizate la castel.
    Organizăm, de asemenea, evenimente private, tururi de noapte, cu Vlad Ţepeş.
    Vânătorii de fantome sunt pasionaţi de vizite la castel în miez de noapte, vin
    echipaţi cu aparatură specială, pentru a pândi orice fenomen paranormal, pe
    care l-ar putea înregistra la noi.



    Tot la Bran se organizează, la începutul lunii
    august, Concertul de pe lac, la sfârşitul lunii august, şi Festivalul de jazz.
    De asemenea, sărbătorile pascale sunt marcate de fiecare dată, cu mare accent
    pe reînvierea tradiţiilor locale. La fel şi sărbătorile de Crăciun şi de Anul
    Nou. Şi recent a fost deschisă casa de
    ceai a reginei Maria destinată organizării diferitelor evenimente.


    În zonă, mai pot fi vizitate, capela Inima Reginei
    Maria, ridicată şi finalizată în anul 1929, reprezentând o copie a capelei
    Stella Maris din Balcic, Muzeul satului din Bran, amenajat chiar în incinta
    curţii castelului Bran, dar şi Casa Vămii.

  • În Prejmer, la Festivalul Clătitelor

    În Prejmer, la Festivalul Clătitelor

    Ne îndreptăm azi către Prejmer, în centrul ţării,
    la doar 15 kilometri de Braşov. Pe lângă farmecul reprezentat de atmosfera
    rurală, în comună veţi găsi o biserică fortificată de secol XIII. În această
    biserică impunătoare veţi găsi şi o orgă, care în secolul XVII era vestită în
    toată Transilvania. Foarte multe activităţi din comună se desfăşoară în jurul
    acestui monument, care e şi în patrimoniul UNESCO. De altfel, în luna august,
    în biserica din cetate se desfăşoară în fiecare duminică concerte de muzică
    clasică sau de orgă.


    La Prejmer, însă, pe lângă biserica cetate s-au
    păstrat şi reţetele culinare, cel puţin la fel de vechi. Caravana Clătitelor de
    la Prejmer a devenit deja o tradiţie. Anul acesta organizatorii estimează că
    vor fi vândute între 30.000 şi 40.000 de clătite. Pe lângă umplura calsică cu
    gem sau ciocolată, turiştii vor putea gusta, de exemplu, şi clătite de sarmale
    sau zacuscă. Carnavalul săsesc organizat înainte de intrarea în Postul
    Paştelui, potrivit calendarului Bisericii evanghelice, este un bun prilej de
    bucurie, dans şi voie bună, dar mai ales de a reuni comunitatea.

    Bogdan Loredan
    Marian, viceprimarul comunei Prejmer, despre Fasching, sau Festivalul
    Clătitelor, care se desfăşoară anul acesta în perioada 25-26 februarie. În acest an ediţia cu numărul XIII, Festivalul Clătitelor, Fasching,
    Prejmer, va fi aşa cum am obişnuit turiştii care vin să ne viziteze localitatea
    şi să participe la acest festival, un eveniment de înaltă ţinută. Vom avea
    elemente de noutate în acest an, alături de comercianţii care vin să expună
    produse tradiţionale şi, bineînţeles, să vândă nelipsitele clătite care sunt
    punctul de atracţie al acestui festival. Şi în acest an vom avea o caravană
    care este organizată de către tinerii din localitatea noastră. Tema principală
    a Festivalului Clătitelor, dacă ne referim la tradiţiile săseşti preluate de
    tinerii noştri, este mirele, mireasa, preotul şi babele. Va fi practic o
    abordare contemporană a nunţii tradiţionale. Vom avea concerte care se întind
    pe două zile cu artişti din zonă. Implicăm şcolile şi colegiile din zona
    noastră. Există un program cu fanfara săsească. În centrul atenţiei vor fi
    delicioasele clătite, pregătite de către comercianţi în diverse moduri, cu o
    imaginaţie nesfârşită. Şi în acest an vom avea o expoziţie gastronomică de
    excepţie, organizată chiar în mijlocul festivalului, într-un cort pus la
    dispoziţie de către autoritatea locală. Pe lângă expoziţie, vor fi şi show-uri
    culinare, care au la bază chiar fabricarea clătitelor.


    Iar pentru cei care nu au
    vizitat încă Prejmerul, Bogdan Loredan
    Marian, viceprimarul comunei, lansează o invitaţie. Localitatea
    noastră este poziţionată foarte bine şi este foarte frumoasă. Avem spaţii de
    cazare la un nivel ridicat, dar pentru toate buzunarele. Sunt foarte multe
    posibilităţi de petrecere a timpului liber: de la centru de echitaţie, la pistă
    de karting şi păstrăvării locale. Recomandăm cetatea din centrul localităţii,
    monument UNESCO. Este o cetate fortificată, cu biserică evanghelică.



    Festivalul
    Clătitelor a fost întrodus în calendarul gastronomic al României, publicat la
    finele anului 2013 de Autoritatea Naţională de Turism. Calendarul include
    câteva dintre cele mai renumite festivaluri de acest tip din România. Scopul
    acestui ghid este promovarea anumitor localităţi prin intermediul tradiţiilor
    culinare

  • Biertan

    Biertan

    Ne îndreptăm
    către centrul României. Peisajul rural transilvănean a încântat dintotdeauna
    turiştii români şi străini deopotrivă. Liniştea micilor sate răsfirate,
    obiceiurile străvechi, dar şi mâncarea tradiţională au făcut ca destinaţia de
    astăzi să fie una renumită. Iar odată ajunşi în Transilvania veţi descoperi că
    pe lângă aceste sate sau chiar în mijlocul lor se ridică impunătoare biserici -
    cetăţi fortificate, ridicate în secolul al XII-lea. În spaţiul acesta geografic
    relativ restrâns au fost identificate peste 200 de astfel de monumente. Noi ne
    oprim însă în comuna Biertan, sit în patrimoniul UNESCO, ascunsă între dealuri
    şi livezi.


    Biertanul a fost întemeiat
    în secolul XIII de coloniştii saşi care au îndrăgit zona pentru solul roditor
    şi condiţiile viticole foarte bune, transformând-o într-o adevărată Ţară a
    Vinului. Localitatea s-a dezvoltat rapid în Evul Mediu, au apărut breslele,
    iar Biertanul a devenit un centru agricol şi viticol. Mai mult de atât, în
    1572, Biertanul devenea centrul spiritual al saşilor din Transilvania, deoarece
    aici s-a stabilit sediul Scaunului Episcopal Evanghelic. Despre istoricul
    comunei Biertan, Codruţa Pleiaş, ghid turistic. Cetatea se
    înalţă în mijlocul satului, fiind foarte impunătoare şi înconjurată de trei
    rânduri de ziduri. În secolul al XVI-lea, ca episcop evanghelic, este numit
    Lucas Unglerus din Biertan, care acceptă funcţia numai cu condiţia rămânerii
    sale în Biertan, acest lucru presupunând mutarea sediului episcopal în acest
    loc. Este un loc mirific, înconjurat de dealuri împădurite, iar timp de trei
    secole Biertanul a fost centrul spiritual al confesiunii luterane din
    Transilvania. Atunci când cineva ajunge în Biertan şi vizitează cetatea este informat
    şi despre istoria saşilor care au construit-o. Există însă şi o istorie a
    românilor care, nu de puţine ori, s-a desfăşurat în paralel cu cea a saşilor,
    prin tradiţii şi obiceiuri diferite, prin limbă şi religie diferite, într-un
    cuvânt, printr-un mod diferit de viaţă.



    Există pe
    teritoriul comunei urmele a două sate româneşti, astăzi dispărute, pentru a
    căror existenţă stau mărturie cimitirele din prezent, spune Codruţa
    Pleiaş, ghid turistic. Chinedru este
    primu sat, locul fiind cunoscut datorită donariumului descoperit aici, o piesă
    creştină de secol IV, aflată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie din
    Bucureşti. Cel de-al doilea sat, Fetea, este cunoscut mai ales ca punct al
    rezistenţei anticomuniste din anii ’50 ai secolului trecut. Aceste locuri
    bogate în floră şi faună pot fi vizitate de către amatorii de drumeţii şi
    ciclism, înarmaţi cu o hartă sau ghidaţi de un localnic. Nu le va fi greu să
    ajungă acolo, mai ales dacă pentru vizitarea zonei au la dispoziţie mai multe
    zile şi vor alege să se cazeze fie în Biertan, fie în satele Richiş şi Copşa
    Mare, care aparţin administrativ de comuna Biertan. Aici le stau la dispoziţie
    pensiuni sau case particulare. Vă invităm cu drag în Biertan, un loc deosebit,
    în care vă veţi simţi extraordinar. Deşi, câteodată pare că dăm ceasul în urmă
    şi ne apropiem de Evul Mediu, tocmai această atmosferă, încărcată de istorie,
    atrage foarte mult.



    În anul 2012,
    localitatea Biertan a fost inclusă în Ghidul oficial Cele mai frumoase sate
    din România realizat de Asociaţia cu acelaşi nume. Iar, în prezent face parte
    dintr-un proiect de popularizare a bisericilor fortificate, denumit Descoperă
    sufletul Transilvaniei, al cărui coordonator este Ştefan Coşoroabă, profesor
    de teologie la Facultatea evanghelică din Sibiu. Acesta promovează turimul
    cultural printr-un paşaport al bisercilor fortificate, numit Transilvania
    Card. Transilvania Card este o încercare de a promova
    bisericile fortificate, nu numai individual, ci şi colectiv. Este un card de
    vacanţă care permite acces liber la cele mai importante biserici fortificate.Cardul
    oferă nu numai acces gratuit la biserici, ci şi reduceri la servicii turistice
    în zona monumentelor, oferite de partenerii noştri. Este vorba despre un turism
    integrat, prin care nu promovăm numai monumentele, ci toată zona, împreună cu
    oamenii care locuiesc acolo.



    Pentru amatorii
    de ecoturism, în Biertan există şi stâne locale, unde pot degusta produsele
    lactate tradiţionale, dar şi stupine, care comercializează produse apicole
    apreciate.

  • Miercurea Ciuc

    Miercurea Ciuc


    Ne îndreptăm azi către estul
    Transilvaniei şi ajungem în zona denumită polul frigului din România. Iarna
    se înregistrează aici cele mai scăzute temperaturi, astfel că o temperatură de
    30 de grade sub zero nu mai surprinde pe nimeni. Însă peisajele, târgul de
    Crăciun şi obiectivele turistice fac ca iarna să fie deosebită aici. Municipiul
    Miercurea Ciuc este reşedinţa judeţului Harghita. Este aşezat în zona centrală
    a depresiunii Ciucurilor, care este încadrat de lanţul vulcanic Harghita şi
    Munţii Ciucului. Altitudinea localităţii variază între 655 şi 730 m deasupra
    nivelului mării. Iar, aici, monumente istorice, biserici impozante, toate vă
    aşteaptă să le vizitaţi. Cea mai veche construcţie a oraşului Miercurea Ciuc
    este castelul-fortăreaţă Miko. Clădirea a fost ridicată în anul 1611, iar, din
    1970, după ample lucrări de modernizare cetatea găzduieşte Muzeul Secuiesc al
    Ciucului. Acesta oferă patru expoziţii permanente. Ar mai fi de adăugat că
    expoziţiile periodice atrag chiar şi 60.000 de vizitatori anual. Despre
    Miercurea Ciuc şi obiectivele sale turistice am vorbit cu Gyorgy Piroska, din
    cadrul biroului de promovare turistică a oraşului. Miercurea
    Ciuc este un oraş foarte interesant, are un trecut de peste 500 de ani. Avem
    biserici catolice monumentale, biserici greco-catolice, biserici ortodoxe. Mai
    avem un muzeu secuiesc, unde se organizează anual expoziţii foarte interesante.
    Avem săli de sport, deci există şi posibilităţi de agrement, avem bazinde înot,
    patinoar artificial.


    La 19 km de oraş, la o altitudine de
    1350 m se află staţiunea balneo-climaterică Harghita Băi, aparţinînd din punct
    de vedere administrativ oraşului Miercurea Ciuc. Staţiunea este renumită
    datorită apelor minerale şi mofetelor binefăcătoare. De asemenea este
    localitatea situată la cea mai mare altitudine din judeţ. Fiind aşezată într-o
    depresiune intramontană închisă sunt frecvente inversiunile termice însoţite de
    ceaţă persistentă. În asemenea situaţii valorile termice din oraş sunt
    inferioare celor măsurate pe culmile muntoase din împrejurimi. Aşa se explică
    temperatura medie multianuală de numai 5,8°C.


    Există însă o perioadă
    anume când ar trebui să ne programăm vizita? Gyorgy Piroska: Pe
    tot parcursul anului, fiindcă în timpul verii vă veţi putea bucura de agrement
    specific sezonului, iar în timpul iernii puteţi schia, patina, iar monumentele
    turistice pot fi vizitate pe tot parcursul anului. Există suficiente pensiuni
    şi hoteluri de diferite categorii, găsiţi şi cabane turistice în staţiunea
    Harghita Băi, care este parte componentă a oraşului. Chiar vă recomand să ne
    vizitaţi.


    Staţiunea Hargita Băi joacă un rol important în
    viaţa turistică a regiunii, oferind numeroase posibilităţi de odihnă, recreere şi
    sport. Iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de pârtiile de schi cu
    grade diferite de dificultate, la baza cărora se poate închiria şi echipament.
    Pe pârtia de biatlon se organizează competiţii la nivel naţional. N-ar trebui
    să rataţi nici pârtia de snowtubbing şi patinoarul în aer liber. Dacă stratul de zăpadă nu este prea mare şi
    greu de înfruntat vă puteţi aventura chiar şi în drumeţii pe câteva trasee
    turistice montane. Peisajul merită, cu siguranţă. Iar, între frumoasele creste
    ale Carpaţilor Orientali, în mulţimea de păduri de conifere ale Harghitei, veţi
    găsi şi Parcul de Aventură Balu, 1,5 hectare de distracţie pură.


    În cazul în care nu vă
    pasionează sportul şi mişcarea în aer liber, puteţi alege apele minerale de la
    Jigodin, renumite pentru tratarea sistemelor digestiv şi vascular, a
    reumatismului, bolilor renale şi nervoase. Staţiunea Jigodin din Miercurea Ciuc
    este cunoscută pentru apele minerale, cu efect terapeutic. Centrul de tratament
    de aici asigură posibilităţi de relaxare pentru familii, tineri şi copii
    deopotrivă.


    Iată aşadar un paradis al
    sporturilor de iarnă: schi alpin, schi fond, săniuş. snowboarding şi
    snowmobile, dar şi trasee turistice pentru relaxare şi tratament cu ape
    minerale, o ofertă care fac din Miercurea Ciuc o destinaţie chiar atractivă.
    Până data viitoare, când vă aşteptăm cu o nouă destinaţie, drum bun şi vreme
    frumoasă!

  • Mâncaruri din Transilvania

    Mâncaruri din Transilvania


    Provincie
    istorica româneasca din interiorul arcului carpatic, Transilvania este
    caracterizata, din punct de vedere gastronomic, de mâncaruri cu mai multe
    grasimi, purtând si influenta bucatariei austro-ungare. Este utilizata destul
    de mult carnea de porc, untura de porc si rântasul obtinut din ceapa înabusita si
    faina putin rumenita. La ciorbe este folosit, în stare proaspata sau conservata,
    tarhonul, o planta aromatica, venita în mod sigur pe filiera saseasca. Din
    meniul zilnic aproape ca nu lipseste slanina afumata, consumata în tot timpul
    anului ca atare sau ca adaos în diferite mâncaruri. Sosurile si salatele
    îndulcite îsi au originea în bucataria maghiara, la fel ca si boiaua de ardei.

    Bucataria din Transilvania este renumita prin preparate precum balmosul, supa
    de varza cu smântâna, ciorba ardeleneasca de porc sau de vacuta, ciorba de
    carne cu tarhon, tochitura cu afumaturi si multe altele. În Transilvania, spre
    deosebire de alte zone, sarmalele pregatite din foi de varza si carne de porc,
    au dimensiuni mai mari.


    Un extrem de apreciat preparat din
    Transilvania, care poarta si denumirea de origine, este varza a la Cluj. Este
    cunoscut si dincolo de granitele României, având denumirea maghiara a orasului
    Cluj si anume Kolozsvar.

    Avem nevoie de doua verze acre de marime medie, de
    circa un kg. La fel de bine se poate face si cu varza dulce. Mai avem nevoie de
    un kg … un kg si juma de carne de porc, de putin orez, de untura de porc, de 2
    … 3 cepe, de smântâna, piper si sare. Desfacem verzele foaie cu foaie, le spalam
    în apa rece si le toca fideluta. Taiem marunt si ceapa, iar carnea de porc, cu
    putina grasime, trebuie trecuta prin masina de tocat. Rumenim în putina untura
    atât ceapa, cât si carnea de porc, iar separat ca, tot în untura, varza murata
    pe care în prealabil am tocat-o. În lipsa unturii, poate fi utilizat uleiul de
    gatit. Fierbem orezul în putina apa cu sare si îl amestecam cu carnea si cu
    ceapa calita. În continuare, într-o cratita mai mare, de 3 … 4 litri, punem
    straturi de varza si de carne, turnând deasupra fiecarui strat de carne putina
    smântâna. Condimentam cu piper si adaugam sare dupa gust, dupa care bagam
    cratita la cuptor, la foc potrivit, pentru o ora. Varza a la Cluj poate fi
    servita imediat, alaturi de un pahar de vin rosu, demisec, la temperatura
    camerei.

    Pofta buna!

  • Mâncaruri din Transilvania

    Mâncaruri din Transilvania


    Provincie
    istorica româneasca din interiorul arcului carpatic, Transilvania este
    caracterizata, din punct de vedere gastronomic, de mâncaruri cu mai multe
    grasimi, purtând si influenta bucatariei austro-ungare. Este utilizata destul
    de mult carnea de porc, untura de porc si rântasul obtinut din ceapa înabusita si
    faina putin rumenita. La ciorbe este folosit, în stare proaspata sau conservata,
    tarhonul, o planta aromatica, venita în mod sigur pe filiera saseasca. Din
    meniul zilnic aproape ca nu lipseste slanina afumata, consumata în tot timpul
    anului ca atare sau ca adaos în diferite mâncaruri. Sosurile si salatele
    îndulcite îsi au originea în bucataria maghiara, la fel ca si boiaua de ardei.

    Bucataria din Transilvania este renumita prin preparate precum balmosul, supa
    de varza cu smântâna, ciorba ardeleneasca de porc sau de vacuta, ciorba de
    carne cu tarhon, tochitura cu afumaturi si multe altele. În Transilvania, spre
    deosebire de alte zone, sarmalele pregatite din foi de varza si carne de porc,
    au dimensiuni mai mari.


    Un extrem de apreciat preparat din
    Transilvania, care poarta si denumirea de origine, este varza a la Cluj. Este
    cunoscut si dincolo de granitele României, având denumirea maghiara a orasului
    Cluj si anume Kolozsvar.

    Avem nevoie de doua verze acre de marime medie, de
    circa un kg. La fel de bine se poate face si cu varza dulce. Mai avem nevoie de
    un kg … un kg si juma de carne de porc, de putin orez, de untura de porc, de 2
    … 3 cepe, de smântâna, piper si sare. Desfacem verzele foaie cu foaie, le spalam
    în apa rece si le toca fideluta. Taiem marunt si ceapa, iar carnea de porc, cu
    putina grasime, trebuie trecuta prin masina de tocat. Rumenim în putina untura
    atât ceapa, cât si carnea de porc, iar separat ca, tot în untura, varza murata
    pe care în prealabil am tocat-o. În lipsa unturii, poate fi utilizat uleiul de
    gatit. Fierbem orezul în putina apa cu sare si îl amestecam cu carnea si cu
    ceapa calita. În continuare, într-o cratita mai mare, de 3 … 4 litri, punem
    straturi de varza si de carne, turnând deasupra fiecarui strat de carne putina
    smântâna. Condimentam cu piper si adaugam sare dupa gust, dupa care bagam
    cratita la cuptor, la foc potrivit, pentru o ora. Varza a la Cluj poate fi
    servita imediat, alaturi de un pahar de vin rosu, demisec, la temperatura
    camerei.

    Pofta buna!

  • Castelul Bran

    Castelul Bran

    Ne îndreptăm azi către centrul României, către
    Transilvania, şi vizităm unul dintre cele mai reprezentative castele ale
    României. Situat între munţii Munţii Bucegi şi Piatra Craiului, obiectivul
    turistic se află în topul preferinţelor turiştilor români, dar mai ales al
    celor străini. Am aflat de la Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran, că
    există mai multe motive care asigură acest magnetism pentru care foarte mulţi
    turişti aleg să viziteze castelul Bran. Acestea formează un melanj reuşit între
    cetatea medievală de secol XIV, reşedinţa regală din perioada interbelică şi,
    nu în ultimul rând, mitul devenit legendă la nivel internaţional, mitul lui
    Dracula. Însă la ce ar trebui să se aştepte un turist care n-a fost niciodată
    în zonă? Este o cetate medievală, construită în secolul al XIV-lea, într-o
    stare excepţională. Este ridicată pe o stâncă, la o înălţime de aproximativ 40
    de metri de la nivelul solului. Construcţia este dispusă pe patru niveluri, cu
    patru turnuri, fără nici un milimetru de simetrie. Acesta e un alt aspect care
    îl face unic între cetăţile româneşti. Acest fapt se datorează arhitectului
    Casei Regale, Karel Liman, cel care a reproiectat castelul Bran în anii 20, în
    perioada interbelică. Iniţial a fost
    cetate militară, însă aceste cetăţi presupun o anumită simetrie din punct de
    vedere arhitectural . Castelul Bran face excepţie de la această regulă. Este
    extrem de detaliat şi întortocheat, cu o serie de încăperi mai micuţe, turnuri,
    holuri, un loc în care este foarte uşor să te pierzi.


    Fiecare castel este legat într-un fel
    sau altul de o legendă, de o poveste locală, castelul Bran, probabil, mai mult decât oricare altul în lume,
    continuă Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran. Unul dintre cei trei
    factori care asigură magnetismul este o legendă devenită brand internaţional,
    cea a vampirului Dracula. Aceasta devine foarte strâns legată de castelul Bran
    începând cu anul 1897. Turiştii români cunosc în marea lor majoritate faptul că
    domnitorul Vlad Ţepeş nu are nicio legătură cu cetatea Bran, aceasta făcând
    parte din Transilvania. Legătura cu legenda s-a stabilit în anul apariţiei
    romanului lui Bram Stoker, doar din simplul motiv că autorul a plasat acţiunea
    romanului său în Transilvania. Mai mult, se pare că scriitorul a ales castelul
    Bran ca model pentru crearea castelului vampirului din carte.


    Programul de vizitare, în perioada 1
    octombrie – 31 martie, este de marţi până vineri în intervalul orar 9.00 – 16.00,
    iar luni între orele 12.00 şi 16.00. Elevii şi studenţii beneficiază de
    reducere, iar persoanele cu dizabilităţi de gratuitate. Ghidajul la castelul
    Bran este acoperit, însă nu pentru toţi vizitatorii. Alexandru Prişcu. Turul se desfăşoară pe patru etaje, iar, de exemplu, într-o zi plină
    avem până la 7.000 de vizitatori. Ne este imposibil să-i grupăm. Există un
    număr de ghizi care asigură ghidaje la cerere. În urma rezervărilor, pentru
    grupuri mai mari de 15 persoane, ghidajele sunt acoperite în limbile română,
    engleză, franceză, iar în perioada verii şi germană.

    În
    speranţa că v-am convins, vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă destinaţie.
    Până atunci, drum bun şi vreme frumoasă!

  • Sibiul turistic

    Sibiul turistic

    Situat în partea centrală a României,
    judeţul Sibiu vine cu o ofertă de vacanţă completă, greu de egalat. Vechile
    biserici fortificate, staţiunile de iarnă şi oraşul Sibiu, care a cunoscut o impresionantă
    deschidere internaţională după ce a fost declarat Capitală culturală
    europeană, iată câteva obiective pe care nu trebuie să le rataţi. Pe lângă
    acestea, lista recomandărilor o completăm cu parcul natural Golul alpin
    Făgăraş, cu una dintre cele mai spectaculoase şosele din România, Transalpina,
    dar şi cu pitorească zonă a Mărginimii Sibiului. Iată de ce Alin Chipăilă,
    preşedintele Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu, ne recomandă să nu ocolim
    această regiune: Categoric, Sibiul este o destinaţie care
    trebuie descoperită de cei care nu l-au vizitat până acum şi redescoperită de
    fiecare dată de către turiştii care ne-au călcat deja pragul. Avem stabilite în
    judeţul Sibiu cinci trasee tematice de vizitare, care se referă la Vămile
    Făgăraşului, pentru cei care preferă turismul sportiv şi montan, Drumul Naturii
    pe Valea Hârtibaciului, Drumul Brânzei, foarte important în Mărginimea
    Sibiului, Drumul Fortificaţiilor, fiind ştiut faptul că judeţul Sibiu este
    presărat cu foarte multe biserici fortificate şi Drumul Sării, pe Valea
    Secaşelor. Acestea sunt nişte trasee de descoperire a judeţului, care pot fi
    găsite pe site-ul Asociaţiei Judeţene de Turism şi pe care turiştii le pot
    parcurge în mod individual atingând obiectivele incluse în fiecare traseu în
    parte.


    Alin Chipăilă, preşedintele Asociaţiei
    Judeţene de Turism Sibiu, a întâlnit foarte mulţi turişti străini prin prisma
    activităţii pe care o desfăşoară la asociaţie şi prin prisma faptului că numărul turiştilor este în
    creştere. Ne întâlnim cu ei la tot pasul şi încercăm să le răspundem atunci când
    au o întrebare, când au nelămuriri. Feedbackul este unul pozitiv din partea
    tuturor în sensul că toată lumea spune că Sibiul este o destinaţie de
    recomandat pentru toţi cei care vor să descopere România. Zilele trecute chiar şi Lonely Planet
    reamintea faptul că Sibiul este o destinaţie de văzut în anul 2016 şi făcea
    referire la faptul că la sfârşitul lunii septembrie, judeţul Sibiu a obţinut un
    nou titlu: Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019, un motiv în plus
    pentru a veni la Sibiu. Ne propunem să fim un ambasador pentru gastronomia
    românească. Avem preparate pe bază de brânză, iar cel mai reprezentativ este
    bulzul, făcut din brânză de burduf cu mămăligă, însoţit de preparate din carne
    de porc, sau de bucate care au la bază alte tipuri de brânză: de capră, de
    oaie, de vacă.


    Orice vacanţă în judeţul Sibiu începe
    chiar din oraşul cu acelaşi nume, unde veţi vedea primul teatru deschis
    publicului din Transilvania. Iubitorii de istorie vor fi fascinaţi de măreţia
    Pieţei Mari, dominată de clădiri importante care poartă emblemele celor mai de
    seamă familii din secolele XV – XVIII. Tot aici veţi păşi pe Aleea
    Celebrităţilor, care aduce un omagiu celor mai apreciate nume din lumea
    teatrului. Un oraş cu o viaţă culturală efervescentă, după cum spune Alin
    Chipăilă, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu. Chiar zilele acestea se desfăşoară cel mai important eveniment în ceea
    ce priveşte filmul documentar din România şi unul dintre evenimentele de prim rang din domeniul
    filmului, este vorba despre Festivalul Astra Film, care va dura până în data de
    23 octombrie. Toată lumea poate să descopere producţii impresionante şi,
    inclusiv, propuneri de Oscar ale anumitor ţări pentru anul viitor. Aş mai
    aminti, de asemenea, Festivalul Internaţional Clara Haskil pentru iubitorii de
    muzică clasică, care va avea loc în perioada 29 octombrie – 5 noiembrie. Apoi,
    mai există un eveniment foarte important pentru sfârşitul de an, care atrage în
    fiecare sezon foarte mulţi turişti la Sibiu, este vorba de Târgul de Crăciun,
    care se organizează în Piaţa Mare a Sibiului şi care îmbracă tot oraşul într-un
    decor feeric şi ne poartă cu gândul către copilărie, către autenticitate, către
    tot ceea ce putem descoperi prin intermediul produselor case se găsesc acolo şi
    al obiceiurilor care sunt prezentate.


    În
    oraşul Sibiu există Centrul de Informare al Turiştilor, care se găseşte în
    Piaţa Mare şi care aşteaptă turiştii pe lângă alte materiale de promovare a
    judeţului şi cu harta oraşului şi a regiunii. Pe site-ul Asociaţiei Judeţene de
    Turism Sibiu, www.sibiu-turism.ro,
    există o reţea de centre de informare turistică, de unde se pot obţine
    informaţii despre lucrurile pe care vor sau pot să le descopere turiştii.
    Adresându-se unui public larg, informaţiile asociaţiei sunt traduse în engleză,
    germană, franceză şi maghiară.


    Invitaţia de final îi aparţine lui Alin
    Chipăilă, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu. Tuturor ascultătorilor dumneavoastră le adresăm cea mai caldă
    invitaţie de a veni să descopere judeţul Sibiu, mai ales că avem foarte
    multe căi de acces. Aeroportul Sibiu are
    patru noi destinaţii deschise de anul acesta: Nuernberg, Munchen, Madrid şi Milano.
    Lucrurile pe care le pot face turiştii la noi se transformă în adevărate
    experienţe, cu care se întorc mai îmbogăţiţi acasă şi cu bateriile mai
    încărcate pentru a continua activităţile lor obişnuite. Aşadar, haideţi cu drag
    la Sibiu!



    În speranţa că v-am convins, vă aşteptăm şi data
    viitoare cu o nouă destinaţie. Până atunci, drum bun şi vreme frumoasă!

  • Salina Praid

    Salina Praid

    Ne îndreptăm astăzi către una dintre
    cele mai apreciate provincii istorice ale României: Transilvania. Considerând
    că aşezările vechi de aici datează încă din anii 1100, Praidul se clasifică
    drept o aşezare relativ tânără, fiind atestată din anul 1564. Însă
    e cea mai mare comună din judeţul Harghita. În ciuda peisajului montan frumos
    şi al aspectului arhaic, Praidul este cunoscut mai ales pentru salină, un
    adevărat oraş subteran.

    Conform ultimelor date comunicate de
    administraţia salinei din Praid, numărul turiştilor a crescut cu 35.000 în
    acest an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar
    media celor care coboară în subteran este cuprinsă între 3.000 şi 4.000
    de persoane pe zi. Turiştii care merg să se relaxeze sau pacienţii care coboară
    în salină pentru tratament au la dispoziţie o serie de facilităţi de petrecere
    a timpului. În galeria de vizitare, se găsesc spaţii de joacă pentru copii, un
    cinema 3D, dar şi locuri de creaţie pentru cei mici. Doritorii pot face şi
    mişcare în subteran, întrucât au la dispoziţie mese de ping-pong, dar pot
    participa şi la ore de gimnastică, cu un antrenor, acestea fiind foarte de
    benefice pentru pacienţi, în condiţiile în care, astfel, pot inhala mai mult
    aer sărat. Tot în subteran, pasionaţii de internet au acces la wireless, iar
    cei care doresc să bea un ceai sau să servească masa au la dispoziţie o cafenea
    şi un restaurant.


    Peisajul subteran
    este impresionant spune Seprodi Zoltan, directorul salinei Praid. Se intră cu un autobuz. Traseul acestui autobuz în subteran este de 1,2 km.
    Coboară cam 100 de metri de la suprafaţă. De acolo, turiştii merg pe scări.
    Sunt 240 de trepte pe care le parcurg pentru a ajunge într-o cameră mai veche.
    Aceasta are un sistem de galerii în lungime de aproximativ 600 de metri, cu 20
    de metri lăţime. Înălţimea este de 14 metri. Aceste dimensiuni sunt
    impresionante.


    Începuturile Salinei Praid datează din
    epoca romană, în unele documente fiind amintite patru excavaţii de suprafaţă de
    tip amfiteatru. Apoi, în apropierea comunei Praid se află şi Muntele de
    Sare, o rezervaţie geologică inclusă în zonele naturale protejate de
    interes naţional, care are aproximativ 60 de hectare şi unde cresc plante extrem
    de rare, unele unice în România.


    De
    unde vin turiştii? Aflăm de la Seprodi Zoltan, directorul salinei Praid. Turiştii străini, în proporţie de 80% sunt din Ungaria. Restul sunt turişti
    din toate ţările din Europa, chiar şi din Asia am avut grupuri, din America.
    Intrând în contact cu ei, aflăm că sunt uimiţi de ceea ce se află în subteran.
    Tuturor ascultătorilor dvs vreau să le trimit un mesaj. Aici sunt bineveniţi
    şi, dacă vor să rămână cu gura căscată, atunci, să treacă pragul Praidului şi
    al salinei.

    Iată şi câteva informaţii pe care ar
    trebui să le cunoaşteţi înainte de a vă programa vizita la salina Praid.
    Temperatura în subteran este constantă şi se situează în jurul valorii de 16
    grade. Dacă suferiţi de tuberculoză, tensiune foarte mare, cardiopatie
    ischemică sau claustrofobie, ar trebui să rămâneţi la suprafaţă. Programul de
    vizitare al saline este cuprins între orele 8.00 şi 14.50.

    Vizita la salină ajută la
    ameliorarea afecţiunilor respiratorii. Pentru cei fără astfel de probleme,
    microclimatul din subteran ajută la întinerirea tenului, la relaxare şi la
    revigorare. În speranţa că v-am convins, vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă
    destinaţie. Până atunci, drum bun şi vreme frumoasă!

  • Jurnal românesc – 14.10.2016

    Jurnal românesc – 14.10.2016

    Românii din Diaspora ar investi în IT, agricultură şi
    turism, conform primei ediţii a Business
    Summit – Împreună pentru România. Aceasta s-a încheiat cu succes, iar
    discuţiile antreprenorilor din Diaspora cu cei din România s-au concretizat cu
    idei de business, în sectoare precum IT, agricultură şi turism. Obiectivul
    summitului organizat de RePatriot, proiectul de repatriere prin antreprenoriat,
    a fost încurajarea reconectării românilor din Diaspora cu România, în special
    prin realizarea de investiţii în România. Au participat aproximativ 100 de
    antreprenori de succes din Diaspora şi 130 de antreprenori români, alături de
    reprezentanţi de vârf ai autorităţilor centrale române şi invitaţi de excepţie
    din ţări care deja au găsit soluţii pentru fructificarea potenţialului existent
    în România. Majoritatea participanţilor la Summit au concluzionat că România
    oferă oportunităţi atractive pe care oamenii de afaceri îşi doresc să le
    fructifice, însă există încă obstacole
    care stau în calea unui mediu de afaceri sănătos precum birocraţia excesivă,
    modalitatea de realizare şi implementare a politicilor fiscale şi lipsa
    predictibilităţii legislative. Atenţia faţă de Diaspora este acum recunoscută
    drept o prioritate naţională, de când, la începutul acestui an, preşedintele
    Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au lansat românilor de peste hotare
    invitaţia de a-şi valorifica expertiza acumulată în străinătate pentru
    dezvoltarea României.


    Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect prin care
    îşi propune să oprească exodul medicilor în străinătate, dar să ducă şi la
    întoarcerea celor care pleacă. O primă întâlnire cu doctori români care
    lucrează în Marea Britanie a avut loc deja. Potrivit consilierului de stat în
    Departamentul Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, Loreta Păun, aceştia s-au arătat interesaţi
    de modalităţile cele mai eficiente prin care pot reveni în ţară. Statisticile
    arată că pleacă, în special, medicii tineri înalt specializaţi şi România se
    confruntă cu un deficit de personal. Loreta Păun a adăugat că, deşi pregăteşte
    cei mai mulţi absolvenţi ai facultăţilor de medicină, România are cel mai mic
    număr de medici la mia de locuitori.


    Ambasadorii Slovaciei, Irlandei, Ciprului, precum şi un
    reprezentant al Ambasadei Poloniei vor efectua, sâmbătă, o vizită de
    documentare în judeţul Alba, la diverse proiecte finanţate din fonduri
    europene, în cadrul campaniei ‘Yes, we care!’ (‘Da, ne pasă!’), derulată de
    Reprezentanţa Comisiei Europene. Campania are loc pentru familiarizarea
    ambasadorilor statelor membre UE la Bucureşti cu proiectele finanţate din
    fonduri europene în România. Tema acestei vizite este ‘Transilvania, între
    tradiţie şi reînnoire!’. Prin acest eveniment, organizatorii consideră că vor
    fi reflectate implicarea şi pregătirea autorităţilor publice locale şi a
    mediului privat pentru dezvoltarea de noi investiţii şi parteneriate.


    Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu,
    va fi candidatul comun al dreptei pro-europene la alegerile prezidenţiale din
    Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă). Atât Partidul
    Liberal-Democrat, cât şi fostul ONG, transformat în partid, Demnitate şi
    Adevăr, au anunţat că renunţă la propriii candidaţi şi o vor susţine pe Sandu,
    fost ministru reformator al Educaţiei. Potrivit ultimelor sondaje privind
    intenţiile de vot, atât ea, cât şi liderul DA, Andrei Năstase, beneficiau de
    procentaje cuprinse între 12 şi 15%, mult sub socialistul filorus Igor Dodon,
    cotat cu circa 30%. Primul tur de scrutin al prezidenţialelor e programat pe 30
    octombrie, iar al doilea pe 13 noiembrie. Este prima oară în ultimii 20 de ani
    când şeful statului, până acum desemnat de Parlament, va fi ales prin votul
    direct al cetăţenilor.

  • Turism rural în România

    Turism rural în România

    Turismul rural a cunoscut o dezvoltare fără precedent în
    România ultimului deceniu. În fiecare zonă din ţară au apărut pensiuni cu
    arhitectură tradiţională, iar obiceiurile şi meşteşugurile sunt promovate prin
    tot mai multe festivaluri şi evenimente. România are un peisaj deosebit,
    tradiţii culturale, un folclor şi o gastronomie deosebite, spune Gabriel Zamfir, preşedinte al Asociaţiei Naţionale de
    Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC), fondată acum 22 de ani, în anul
    1994. Ne aflăm într-o competiţie uriaşă la nivel european şi
    mondial. Specificul României ar fi în primul rând că am rămas aceeaşi oameni
    primitori şi comunicativi până la sfârşit. Acesta este principalul motiv pentru
    care mulţi turişti străini care vin în România renunţă la reticenţe, îndoilei
    şi îşi doresc să revină după ce pleacă. Sunt mulţumiţi şi povestesc ce bine
    s-au simţit în România. Cred că energia pozitivă pe care oamenii o găsesc la
    noi este principalul nostru atu într-o lume a competitivităţii maxime. Însă nu
    e singurul. Dmeniul a început să se profesionalizeze. Gazdele sunt din ce în ce
    mai atente la detalii, la siguranţa, confortul, la activităţile conexe
    turismului în zona rurală şi a turismului ecologic în general. Reprezentantul
    nostru de la Roma spunea că, în general, cei de vârsta a treia preferă acest
    gen de turism. Însă realitatea îl contrazice. Foarte mulţi tineri, foarte mulţi
    oameni cu familie aleg să-şi petreacă vacanţe, weekenduri şi, uneori, să
    organizeze conferinţe, seminarii în mediul rural.

    Fie că alegeţi
    provincii istorice vechi şi binecunoscute, cum ar fi Bucovina sau Maramureş,
    fie că vă îndreptaţi spre satele cu biserici fortificate ale Transilvaniei,
    vacanţa o puteţi planifica în oricare parte a anului spune Gabriel Zamfir: Acesta este un turism pentru tot anul. Cu toate acestea, există şi o
    oarecare sezonalitate, în funcţie de diversele zone ale ţării. Până acum
    turismul rural s-a practicat mai mult individual. Pachetele clasice, vândute
    prin agenţiile de turism erau sporadice şi puţine. Intenţionăm să venim şi cu
    această componentă şi lucrăm la ea, respectiv, circuite turistice de turism
    rural, organizate astfel încât şi turişti de pe pieţele externe – asiatică, americană,
    pentru care trebuie organizat un astfel de tur cu mult mai multă atenţie să
    vină la noi. Dezvoltăm în prezent pachete turistice la cheie. Prieteni ai
    naturii, ai meselor bogate, gustoase, deosebite, toţi cei care apreciaţi o
    conversaţie la un păhărel de ţuică sau de vin, vă aşteptăm să descoperiţi
    România!


    Ne
    îndreptăm atenţia în continuare către o zonă a României în care veţi găsi de
    toate. Turismul rural se poate combina perfect cu cel balneo sau de aventură.
    Apele tămăduitoare ale staţiunii Sărata Monteoru, apele numai bune pentru
    rafting ale judeţului Buzău, cramele care produc vinuri faimoase şi pensiunile
    pot fi ingredinetele unei vacanţe reuşite. Cristina Partal, preşedinte ANTREC
    Buzău, adaugă la toate acestea obiective desosebit de importante. Noi îi aşteptăm să viziteze obiective turistice care au valoare mondială,
    care pot face parte din patrimoniul UNESCO şi vor face parte în scurt timp.
    Referitor la acest lucru, aş vrea să îi invit să viziteze un teritoriu destul
    de mare. Sunt cam 18 comune, reunite sub conceptul de Geoparcul Ţinutul
    Buzăului. Cei familiarizaţi cu acest concept la nivel european, fiindcă sunt
    este 60 de geoparcuri în toată lumea, vor fi foarte încântaţi să regăsească
    unul şi la Buzău. Obiectivele sunt de valoare mondială: vulcanii noroioşi de la
    Scorţoasa şi Berca, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, aşezările rupestre din
    zona Aluniş, Bozioru, Valea Slănicului, cu tot ce înseamnă potenţial turistic
    de descoperire. Cei mici vor afla că, în cei peste 30 de km de pe Valea Slănicului,
    pot descoperi 30 de milioane de ani de istorie a Pământului. Platoul Meledic,
    Focurile Vii de la Lopătari, de la Terca, muntele de sare, Grunjul de
    Mânzăşeşti, care este un tuf vulcanic, adică cenuşa
    unui vulcan preistoric. Aşadar, la Buzău turiştii au ocazia nu doar să citească
    sau să-şi imagineze lucruri despre istoria Pământului, ci chiar să şi atingă.
    La Năeni, în zona Dealu Mare sau Dealul Istriţa, se pot găsi scoici
    preistorice. Avem programe educative pentru copii de a găsi şi de a pune mâna pe
    o scoică de dinainte de dinozauri. Mai mult decât atât, vulcanii sunt
    într-adevăr un spectacol, iar legendele din spatele vulcanilor pun la încercare
    imaginaţia lor, fiindcă vorbim despre tot felul de balauri care vin din
    străfundul pământului şi care sunt învinşi de către vitejii de pe plaiurile
    buzoiene.


    Foarte mulţi
    turişti străini îşi programează concediul în special pentru a ajunge la
    obiectivele din judeţul Buzău. Şi toţi se bucură de produsele tradiţionale,
    recomandate în continuare de către Cristina Partal, preşedinte ANTREC. Recomand ca vizitatorii să încerce produsele tradiţionale buzoiene,
    respectiv cârnaţii de Pleşcoi, făcuţi din carne de oaie, babicul de Buzău, un
    produs crud-uscat din carne de porc, ceapa de Buzău şi, bineînţeles, vinurile
    de pe Dealu Mare, vinuri albe sau roşii, recunoscute la nivel internaţional,
    ele sunt extraordinar de bune. Există deja un program turistic lansat, se numeşte Drumul Cramelor, iar cei care doresc
    să facă degustări, dacă se cazează la Buzău, pot merge pe drumul cramelor,
    respectiv pe la poalele Dealului Istriţa, să viziteze mici producători locali,
    fie crame mai mari, deja recunoscute. Însă vizita la producătorii locali nu ar
    trebui să lipsească. Ei aduc o notă foarte personală degustărilor pe care le organizează.


    În ultima decadă
    turismul rural s-a dezvoltat foarte mult în zonă, continuă Cristina Partal,
    preşedinte ANTREC Buzău: S-au
    făcut şi foarte multe investiţii la nivel privat în judeţul Buzău fie prin
    accesarea de fonduri europene, fie prin efort propriu. Dorinţa de a ieşi din
    anonimat şi patriotismul local au determinat foarte mulţi buzoieni să creadă în
    potenţialul judeţului lor şi să-şi dorească să promoveze locul către turiştii
    români mai întâi şi apoi către turiştii din străinătate. Sunt foarte mulţi
    oameni care vin la Buzău de ani de zile pentru a beneficia de apa sărată din
    staţiunea Sărata Monteoru. Staţiunea a fost lansată în anul 1895 de către
    Grigore Constantin Monteoru, un industriaş de origine greacă. Era atunci
    comparată cu Karlovy Vary, cu Baden Baden. În limbajul
    popular se mai numea şi staţiunea Baston, fiindcă veneai în baston şi plecai pe
    propriile picioare. Anul acesta a fost un sezon extraordinar de bun pentru
    staţiunea Sărata Monteoru. S-au deschis şi mult mai multe piscine cu apă sărată
    în staţiune.


    Buzoienii, spune
    Cristina Partal, vă aşteaptă cu drag în Ţinutul Buzăului, unde veţi descoperi
    nu numai oameni calzi, primitori, dar şi iuţi, pentru că, la Buzău, preparatele
    gastronomice veţi descoperi că sunt la fel de picante precum este şi viaţa. Multe obiective turistice vă aşteaptă să le vizitaţi, pentru a pleca
    mai departe, pe drumul dumneavoastră, mai îmbogăţiţi sufleteşte şi mai
    liniştiţi, căci viaţa merită trăită frumos. Vă aşteptăm cu mult drag să ne cunoaşteţi
    la Buzău şi să vă cunoaştem.


    Aşadar, România
    rurală, indiferent de zona aleasă, poate fi destinaţia unei vacanţe reuşite.
    Contactaţi-vă chiar acum operatorul de turism pentru un pachet personalizat!

  • Vizitaţi România…Pe cal

    Vizitaţi România…Pe cal

    Astăzi vă invităm să descoperiţi România pe cal. O experienţă care vă dă
    ocazia să vă relaxaţi în compania unui nou prieten şi să exploraţi zone mai
    greu accesibile altfel.


    Şi pentru că vorbim despre un tip de turism mai nou intrat în gusturile
    oamenilor, dar şi în oferta operatorilor de turism, am întrebat-o pe Florina
    Ioanid, organizatoarea primului Forum pentru turism ecvestru în România, ce ne
    poate spune despre nişa pe care o reprezintă turismul ecvestru. Este într-o continuă creştere, chiar în ultimii ani pensiunile s-au
    dezvoltat pe această nişă. Turismul ecvestru înseamnă şi vizitarea obiectivelor
    turistice din traseele ecvestre, se pot vizita biserici fortificate, se poate
    opri la muzeele etnografice de pe trasee, chiar avem un pachet turistic în care
    avem incluse şi vizite la muzeele respective, lăsăm caii să pască. Se pot face
    lucruri foarte interesante, spre exemplu, turismul ecvestru înseamnă şi cine
    câmpeneşti, prânzuri în natură. Este altceva.


    Turismul ecvestru din ţara noastră s-a dezvoltat adesea ca alternativă
    ecoturistică pentru creşterea prosperităţii comunităţilor din interiorul
    ariilor protejate, în scopul sprijinirii conservării naturii pe termen mediu şi
    lung. Astfel au fost alese parcurile Munţii Măcinului, Apuseni, Munţii Rodnei
    şi Călimani pentru dezvoltarea turismului ecvestru, deoarece aici există deja
    mici nuclee de centre de activităţi ecvestre atât în directa administrare a
    parcurilor, cât şi în comunităţile locale. Care sunt cele mai ofertante zone
    pentru practicarea turismului ecvestru am aflet tot de la Florina Ioanid: Zonele cele mai ofertante sunt zona Transilvaniei şi zona Munţilor
    Apuseni. Mai avem pachete turistice pentru Bucovina, pentru Maramureş, dar şi
    pentru Muntenia, pentru că şi aici în sud se poate face turism ecvestru. Se fac
    trasee pe lângă zona Călăraşi, chiar şi în jurul Bucureştiului, depinde unde
    vrea turistul.


    Pachetele turiştilor interesaţi de turismul ecvestru se fac doar
    personalizat, ţinând cont de detalii precum nivelul de pregătire în călărie,
    dar şi înălţimea şi greutatea turistului, necesare pentru a configura traseul,
    majoritatea orelor fiind petrecute în şa. Odată acestea stabilite, piscuri
    înalte de munte sau poteci înguste flancate de versanţi abrupţi, vă aşteaptă.
    Dar şi sate răsfirate în vârfuri de munte, tradiţii autentice păstrate nealterate
    de sute de ani, hrană organică şi vinuri delicioase, în funcţie de zona aleasă.
    Florina Ioanid ne-a povestit cum un tur călare a fost pretextul descoperirii
    vieţii la stână şi a bucatelor preparate aici. Am făcut în luna mai
    primul infotrip ecvestru şi am mâncat tradiţionalul Balmoş (mămăligă fiartă în
    zer de oaie, cu caş adăugat la fierbere), pe care îl recomand tuturor celor
    care vizitează zona Munţilor Apuseni. Bineînţeles că zona Munţilor Apuseni a
    oferit şi vizită la stână, prepararea cărnii la ceaun şi altor preparate
    tradiţionale româneşti, cu specific



    Pachetele de turism ecvestru pot include cazare
    la cort, cabană rustică sau pensiune şi masă completă.Este necesar minimul de echipament adecvat pentru munte, constând în bocanci,
    haină impermeabilă şi haine călduroase. Recomandate sunt şi jambierele şi
    mănuşile de călărie, precum şi ochelarii de soare şi folosirea unei creme de
    protecţie solară

  • Castelul Corvinilor

    Castelul Corvinilor

    Astăzi vă invităm la o incursiune în istorie,
    într-un loc recomandat de Trip Advisor şi certificat anul acesta cu Certificat
    de excelenţă: Castelul Corvinilor. Situat în partea sud-vestică a
    Transilvaniei, în centrul judeţului Hunedoara, Castelul Corvinilor este prima
    cetate construită la Hunedoara, din intenţia regalităţii maghiare a timpurilor
    de a controla cât mai eficient, din punct de vedere militar şi economic, zona
    cuprinsă între Deva şi Haţeg.


    Sorin Tincu, directorul Muzeului
    de arheologie, istorie şi etnografie
    Hunedoara, ne-a spus ce atrage aici: Merită
    venit la Hunedoara pentru a vizita unul dintre cele mai importante castele din
    sud-estul Europei, poate cel mai important ansamblu de arhitectură gotică din
    România, ansamblu în care putem redescoperi, o serie întreagă de elemente
    specifice acestui stil arhitectonic, începând cu ancadramente, portaluri şi
    sfârşind cu frescele prezente încă pe Loggia Matia, fresce care reprezintă o
    raritate în peisajul românesc, deoarece este una dintre puţinele fresce laice
    de sec. XV, care încă se mai păstrează.


    Castelul a fost ridicat în
    secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o
    stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. Este o construcţie
    impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane şi un donjon. Acoperişurile
    edificiului înalte şi acoperite cu ţiglă policromă. În prezent, castelul este
    restaurat şi funcţionează ca muzeu.


    Accesul în castel se face pe un
    pod de lemn, susţinut de patru piloni masivi de piatră, plasaţi în albia
    pârâului Zlaşti, lăsând în urmã curtea husarilor şi nişa ce adăposteşte statuia
    Sf. Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor şi al trecerilor peste apă. Sorin
    Tincu, directorul Muzeului de arheologie, istorie şi etnografie Hunedoara,ne-a
    făcut un scurt tur al castelului Odată intraţi în castel, suntem
    introduşi în latura sângeroasă a vieţii medievale, pentru că aici se află atât
    închisoarea castelului, cât şi aşa-numita cameră a nemţilor şi bastionul de
    tortură, unde astăzi se regăsesc reconstituite elemente şi mobilier specific
    acestei activităţi, din sec. al XV-lea. Trecând mai departe, indicatoarele ne
    îndrumă către Loggia Matia, o importantă construcţie Renascentistă
    Transilvăneană, logie care ne permite accesul în bucătăria garnizoanei, spaţiu
    unde soldaţii îşi preparau hrana. Urcând la etaj, suntem direcţionaţi spre
    capela castelului, o frumoasă realizare gotică a meşterilor locali, în care
    putem încă vedea blazoanele familiilor Corvinilor şi Silaghi, familia din care
    provenea soţia lui Iancu de Hunedoara. Din această capelă suntem îndrumaţi mai
    departe spre etajul Loggiei Matia, etaj care adăposteşte fresca laică de care
    am povestit mai devreme, o frescă ce ne dezvăluie legenda acestei familii a
    Corvinilor, în care sunt reprezentate atât regele Ungariei, Sigismund de
    Luxemburg, Elisabeta Mărgineanu, mama lui Iancu de Hunedoara, e reprezentat şi Iancu
    de Hunedoara, în postura unui băieţel blond care indică cu degetul ultimul
    segment al fescei, unde era reprezentat Mathias Corvin, participând la o
    partidă de vânătoare. Din acest etaj avem acces şi în aşa numita cameră de aur,
    care era în sec. al XV-lea dormitorul regal. Turul ne poartă mai departe în
    camera domniţelor.



    Invitaţia a fost lansată, aşa că pentru a afla şi
    despre legendele castelului, vizitaţi cât mai curând Castelui Corvinilor.

  • Drácula, un mito poco conocido en Rumanía (I)

    Drácula, un mito poco conocido en Rumanía (I)


    Es cierto que la tierra de Drácula es Transilvania y que la figura histórica con quien está asociado es Vlad el Empalador, príncipe de Valaquía entre 1456 y 1462. También es cierto que su patronímico, Drăculea, dió el nombre al famoso personaje. Sin embargo, la novela de Bram Stoker y las numerosas películas sobre el Vampiro empezaron a conocerse en Rumanía después de 1990.


    Por otra parte, en el folclore rumano no existe el vampiro tal como estuvo descrito por el autor irlandés.



    Entonces, ¿por qué ubicó Bram Stoker su novela en Transilvania? Y si Drácula es un personaje de ficción tan conocido en todo el mundo, ¿por qué llegó tan tarde a ser conocido por los rumanos, sus supuestos conciudadanos?



    Nos lo cuenta un paisano del famoso vampiro, Mihai Iacob, profesor de literaura española en la Universidad de Bucarest, gran aficionado de Drácula y oriundo de Transilvania.



    Esta es la primera parte de la entrevista. En la segunda parte nos habla de strigoi, pricolici y zburători, seres terroríficos en que se ha inspirado Stoker para crear a Drácula y que siguen siendo a día de hoy elementos del folclore rumano. Aquí pueden escuchar la segunda parte de la entrevista a Mihai Iacob. http://rri.ro/es_es/dracula_un_mito_poco_conocido_en_rumania_ii-2546143






  • Vacanţe călare în Transilvania

    Vacanţe călare în Transilvania

    Astăzi venim cu o sugestie de
    vacanţă pentru aceia dintre dvs. care îşi doresc o experienţă inedită: o
    vacanţă ecvestră, în care dorinţa de a vă bucura de natură se împleteşte cu cea
    de explorare a unor zone mai puţin accesibile. Mergem cu acest scop în
    Transilvania, unde mai multe pensiuni organizează astfel de vacanţe. L-am
    întrebat pe Constantin Cheşculescu, proprietarul unui club ecvestru din zonă,
    cui i se adresează astfel de pachete turistice: Vacanţele ecvestre se
    potrivesc familiilor care vor să-şi educe copiii şi în alt mod. Lucrul cu calul
    dă mai multă încredere, cultivă răbdarea, cultivă lidershipul. Cel care merge
    călare capătă o încredere mai mare în relaţie cu semenii lui. Echitaţia de
    agrement este foarte dezvoltată în alte ţări, dar la noi doar de câţiva ani a
    început să ia amploare, sunt mai multe
    centre în care începătorii se pot antrena. Familiile aleg un pachet de o
    săptămână, la care noi dăm o zi bonus, şi fac zece şedinţe. După iniţiere pot
    avansa în a face excursii călare în natură.


    Traseele de călărie urmează
    drumuri de ţară şi poteci forestiere şi includ opriri la obiectivele turistice
    din zonă, precum biserici, muzee cu icoane pe sticlă sau cetăţi, dar şi
    degustări de brânzeturi tradiţionale, produse în zonă şi degustări de vinuri.
    Iar dacă pentru călăreţii experimentaţi crestele muntelui sunt accesibile,
    interlocutorul nostru ne-a asigurat că şi începătorii îşi pot găsi drum în
    locuri de o rară frumuseţe, Constantin Cheşculescu: Noi avem trasee
    pentru începători care durează între o oră şi două ore şi jumătate, mergem în
    jurul satului Răhău. Sunt două şedinţe, una de dimineaţă, de două ore şi
    jumătate, cu pauză de o oră de picnic pentru călăreţ şi cal şi alte două ore şi
    jumătate după-amiază, întoarcerea la pensiune. Noi călăreţii avem avantajul că
    mergem pe crestele munţilor şi Transalpina e undeva pe cursul râului, la
    picioarele cailor. Călărim atât pe malul drept al râului Sebeş, munţii Cindrel
    şi Mărginimea Sibiului, cât şi pe malul stâng, munţii Sebeşului, munţii
    Sureanu. Peisajele sunt extraordinare, pentru că ajungi în locuri unde un 4×4
    nu ar ajunge şi unde pe jos se ajunge foarte greu fiind distanţe foarte mari.
    Se parcurg între 25-40 km cu calul.


    Pensiunile care oferă vacanţe
    ecvestre vă invită la aventură la poalele munţilor Carpaţi, într-un tur de
    călărie prin peste zece sate din Transilvania, cu o lungime totală a traseelor
    de călărit de aproximativ 125 km. O astfel de ofertă include de obicei cazare, mic dejun, prânz şi cină,
    cinci zile de călărie, o cină festivă şi o mulţime de amintiri. Iar familile şi
    prietenii dvs. care nu sunt pasionaţi de cai pot beneficia, de asemenea, de o
    vacanţă relaxantă departe de aglomeraţia şi zgomotul oraşelor.


    Constantin Cheşculescu ne-a
    lansat o invitaţie: România este ideală pentru excursiile
    ecvestre, vă veţi conecta cu natura, cu calul, care vă va fi prieten pentru o
    perioadă de câteva zile!



    Pentru o vacanţă ecvestră este important să vă
    rezervaţi locurile în avans şi să discutaţi cu organizatorii toate detaliile
    sejurului dvs, iar, în măsura posibiliăţilor, se recomandă chiar să vă aduceţi
    echipamentul propriu, chiar dacă cluburile de călărie pun la dispoziţie căşti
    şi cizme.